Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Qawra-Bugibba în trecut două localități distince, foste sate pescărești, la momentul actual sunt unite formând cea mai mare, (ca dimensiune) stațiune turistică din Malta, situată în partea de nord-est a insulei. Cert este că sunt atât de bine unite că nu ai cum să-ți dai seama unde se termină Qawra și unde începe Bugibba, oricum nu are o importanță atât de mare aspectul acesta. Aici este situat hotelul Bella Vista**** în care am fost cazată pe perioada celor 7 zile ale sejurului meu în Malta. Alegerea stațiunii/hotelului nu mi-a aparținut absolut deloc, pentru că sejurul l-am obținut ca premiu în urma participării la un concurs TV despre care am scris aici.

 

Stațiunea este destul de bine amplasată, cumva la intersecția drumurilor spre cele mai cunoscute locuri din Malta.

Mai jos vă dau câteva distanțe până la cele mai importante puncte de pe insulă:

– 17,6 km până la Valletta, capitala Maltei și principalul nod de transport;

– 18 km față de Aeroportul Internațional Luqa;

– 15 km până la limita vestică a Maltei – Cirkewwa, de unde se pleacă cu feribotul spre Insulele Gozo și Comino;

– 20 km de orașul pescăresc Marsaxlokk, asta în cazul în care închiriați mașină și nu mai sunteți nevoiți să treceți prin Valletta. Dacă în schimb folosiți autobuzele (care apropo sunt foarte bine organizate), atunci distanța crește puțin – 17,6 km până la Valletta și încă 11 km de aici până în fascinantul sat de pescari;

– 9 km față de fosta capitală Mdina, orașul tăcut care pe mine m-a fascinat prin curățenia, liniștea și frumusețea locului;

 

Parcul Național Salini – oază de verdeață din inima stațiunii

Chiar vis-a-vis de hotelul unde am stat, se află Parcul Național Salini, ce găzduiește tot felul de soiuri deosebite de plante, arbori și arbuști (cactuși, măslini, pini, stejari, rodii), un loc de agrement, verde și relaxant. Parcul este declarat rezervație naturală. Mi-a plăcut foarte mult locul pentru că este bine îngrijit, curat și liniștit, fiind unul dintre puținele spații verzi întâlnite pe insulă. Este improvizată chiar și o sală de fitness în aer liber aici, precum și un loc de joacă pentru copii.

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Parc Salini – Qawra-Buggiba

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

                                         

Mai jos, coborând pe o alee îngustă, dar frumos baricadată de copaci, am dat cu ochii de KENNEDY GROVE, monument ridicat în amintirea  fostului președinte american  John F. Kennedy.  Am găsit aici scris pe un zid un pasaj care mi-a atras atenția în mod special, celebr frază ce-i aparține lui JF Kennedy: “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”. Locul este bine păstrat și din câte am văzut la mare căutare în rândul turiștilor.

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

 

Pentru cei pasionați de fotbal există chiar și un stadion de forbal. În imediata apropiere a hotelului unde am fost cazată se află Stadionul  F.C. Sirens, care arată foarte bine, are nocturnă și o capacitate de 600 locuri. Într-o dimineață era în desfășurare un meci de fotbal în toată regula, se vedea de la balconul camerei mele. Ca o curiozitate, în componența echipei se află și un român, pe numele său Robert Văduva.

 

 

Centrul celor două stațiuni surori se află în Bugibba, iar hotelul este amplasat în Qawra.

Întortocheate sunt căile… 🙂 La pas, printre blocurile de locuințe care abia se construiesc, mi-a luat 15 minute să ajung. Se poate ajunge și cu autobuzul, dar am preferat să fac drumul acesta pe jos pentru a profita de ocazie și să văd împrejurimile. Mereu am folosit aplicația Maps.me care m-a îndrumat prin cele mai ciudate drumuri. Dar important este ca aplicația fruncționează foarte bine. Offline!

Squarul Bugibba, situat pe malul mării înconjurat de palmieri înalți așezați în cerc, cu băncuțe în centru, iar pe margine amplasate tot felul de terase și magazine de suveniruri, este locul ideal pentru relaxare, o gustare sau o băutură răcoritoare. Seara, locul complet pietonal prinde viață, iar turiștii vin aici pentru a-și petrece timpul unul în compania celorlalți. De câteva ori, am venit aici pentru a lua prânzul sau cina pentru că e o zonă liniștită și prietenoasă cu turiștii, iar o plimbare chiar ne făcea poftă de mâncare, iar la întoarcere puțină mișcare după masă nu strică niciodată. Sunt câteva restaurante la care chiar se mănâncă bine și ieftin. Puțină inspirație să aveți!

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

 

 

Acvariul din Malta este situat chiar pe faleza mării, în stațiunea Bugibba într-o clădire modernă, cu un design foarte diferit de cel al clădirilor pe care le-am întâlnit atât în Malta cât și în Gozo. Biletul costa 14 €/persoană, dar întrucât am fost în atât de multe acvarii și am văzut diverse bazine și tuneluri cu pești, pe acesta l-am ocolit.

 

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

 

În stațiunea malteză Qawra-Bugibba nu există plaje

Cum de altfel situația este cam la fel în toată Malta. Malurile insulei sunt în general stâncoase, iar acolo unde relieful a permis, autoritățile au amenajat câteva plaje artificiale. Cu nisip adus din Deșertul Sahara. Și cu toate acestea, vremea fiind încă foarte plăcută la mijloc de octombrie am văzut mulți oameni așezați pe prosoape, pe stâncile de culoarea mierii profitând încă de soarele arzător la orele amiezii. Deci… în Malta nu te duci pentru plaje cu nisip fin 🙂

 

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

 

Dacă ești împătimit al cumpărăturilor un sfat: urcă-te în primul autobuz care sosește și mergi în Valletta! sau Sliema ori St. Julien’s! În Qawra- Bugibba sunt puține magazine, majoritatea din ele fiind alimentare, mixte sau cu suveniruri. În fond, Malta nu este o destinație recunoscută pentru shopping, așa că nu ar trebui să aveți prea mari așteptări.

 

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Catedrala Catolică din Qawra

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Stațiunea malteză Qawra-Bugibba

Stați pe aproape! Pregătesc alte articole interesante despre locuri frumoase din Malta!

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-i dai un share. Să afle și prietenii tăi. Totodată te invit să ne cunoaștem și pe Facebook și Instagram, unde vei găsi o mulțime de fotografii!

Călătorii fascinante să aveți!

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: