Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Timișoara, primul oraș din România cu transport public pe apă
Timișoara transport public pe apă

Timișoara, primul oraș din România cu transport public pe apă

Într-un context în care tot mai mulți dintre noi ne întrebăm retoric, dacă se mai mișcă ceva prin România, iată, autoritățile din Timișoara fac o mutare frumoasă și inaugurează cu surle și trâmbițe, lansarea la apă a celor 7 vaporașe ce vor efectua curse pe Bega. Interesant, nu? Așadar, Timișoara devine primul oraș din România care dispune de transport public pe apă. De acum înainte, timișorenii sau turiștii ce vor vizita acest frumos oraș, au o alternativă în plus la banalele autobuze sau tramvaie.

Dar cum Timișoara nu este străină de premiere, nu am cum să nu amintesc faptul că acesta a fost primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric (1884). Sau că tot pe străzile Timișoarei a circulat pentru prima dată în România, un tramvai electric (1899). Sau, mai aproape de zilele noastre, Timișoara a devenit primul oraș liber  din România (decembrie 1989).

Iată, la aproape 3 decenii de la cea mai recentă premieră majoră înregistrată, Timișoara se îmbogățește cu încă o inaugurare și anume transportul public naval.

 

7 vaporașe efectuează curse pe Bega începând cu 4 octombrie

 

Cele 7 vaporașe fabricate la Galati, au fost achiziționate de municipalitate încă din 2016, dar din cauza unor probleme de ordin birocratic, în toată această vreme, ele au stat acostate la mal. Nimic nou sub soare, aș spune. Autoritățile au făcut publice și câteva cifre  și se pare că, prețul plătit de Primăria Timișoara pentru cele 7 ambarcațiuni este de aproximativ 2 milioane de euro. Fiecare vapor este dotat cu câte 50 de locuri, suficiente, se pare pentru a face față traficului de pasageri timișoreni.

Pentru început nu sunt folosite decât 3 din cele 7 vaporașe, iar asta se întâmplă, așa cum era de așteptat, din lipsă de personal. Aceeași problemă, locuri și domenii diferite. Nu există oameni specializați.

Circulă şapte vaporaşe, nu trei, dar prin rotaţie, pentru că avem nevoie un pic şi de personal din punctul ăsta de vedere. Chiar în această săptămână am mai angajat un timonier, în cursul săptămânii viitoare aşteptăm un nou coleg timonier şi atunci vom acoperi toate vaporaşele cu tot ce înseamnă partea de căpitani şi timonieri, şi mai angajăm şi marinari. Chiar discutam săptămâna trecută că vom face relocări din cadrul societăţii, din cadrul personalului, pentru a cursa angajaţii noştri să devină marinari şi să acoperim toate cele 67 de posturi necesare pentru transportul public în comun cu vaporaşele. În acest moment avem 21 de marinari, trei timonieri şi doi căpitani. Obligatoriu trei vaporaşe sunt pe traseu în fiecare zi”, a explicat Nicu Bitea, directorul Societăţii de Transport Public Timişoara

Poate știți pe cineva interesat???

 

Cum, cât, de unde până unde, când?

Vaporașele vor circula pe Bega în regim de transport în comun 5 zile din 7, de luni până vineri. Zilele de sâmbătă și duminică sunt destinate curselor de agrement-turistic. Costul unui bilet este 1 leu, iar în weekend transportul e gratuit. Biletele se pot lua direct de pe vapor, de la un angajat STPT ce va avea în sarcină emiterea de bilete și bon fiscal. Pentru că, iată, se specifică ferm, vapoarele sunt dotate cu case de marcat. La fel ca și-n transportul de suprafață, categoriile de persoane care beneficiază de gratuitate, vor putea circula și pe apă gratuit. Să vezi pensionarii ce se mai plimbă!

Pentru a parcurge de la un capăt la celălalt traseul cuprins între stația Ardealul și până la Uzina de Apă, un vaporaș va avea nevoie de aproximativ 50-55 minute. În total pe traseul acestora, vaporașele vor opri în 9 stații (pontoane).

Dar cum urmează sezonul rece și se așteaptă ca apele Begăi să înghețe, transportul în comun pe apă va fi sistat, urmând ca din primăvară cursele să fie reluate. Să sperăm că aceste curse vor funcționa în continuare, că n-au fost doar pentru inaugurare și atât.

 

Timișoara transport public pe apă

 

 

Nici o inaugurare fără primar

Așa cum era de așteptat, edilul Timișoarei a fost și el prezent la primul traseu inaugural cu vaporașul “Decebal” că doar îi place la nebunie să fie vizibil. Mai ales când e vorba de realizări!

Aveti în continuare declarația acestuia:

“Totul este gândit în concept intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport, de la o staţie a unui subsistem înspre staţii ale altor subsisteme. Desigur că nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca într-un timp cât mai scurt să avem astfel de conexiuni totale în oraşul nostru. Vrem să încurajăm transportul public şi profităm de faptul că Timişoara are o apă precum Bega. (..) În primul rând, vrem să vedem care este cererea, vom ţine evidenţe foarte clare cine, unde urcă şi unde coboară. Vom face adaptări continue, la cerere. Evident că acum nu este perioada din an cea mai potrivită, pentru că în curând va veni iarna şi vom întrerupe transportul pe Bega, dar vom relua în primăvară şi vom fi în permanenţă preocupaţi să facem ajustări încât acest subsistem să funcţioneze cât mai bine”

 

Cum va ajuta turismul acest transport public pe apă?

“Mica Vienă” așa cum este numit de locuitorii săi, dar și de turiștii care-l vizitează, orașul de pe Bega este cotat ca fiind unul dintre orașele cu cele mai bogate patrimonii culturale și arhitecturale din România. Timișoara se află în topul destinațiilor alese de turiștii străini care ne vizitează țară și pe bună dreptate că știu ce aleg. N-am vizitat încă orașul, dar sper s-o fac în viitorul apropiat. Fotografiile și filmulețele ce redau frumusețea primului oraș cu transport public pe apă, m-au convins. Și chiar îmi doresc să mă plimb cu aceste vaporașe, care sper eu să funcționeze cât mai mult de acum înainte.

Se așteaptă ca acest tip de transport în comun să ajute și să crească cifrele statisticilor cu privire la turism. Cu siguranță vor fi mulți turiști dornici de o plimbare pe Bega.

Să sperăm că vor fi și localnici interesați de acest transport pe apă.  Ce poate fi mai plăcut, ca în zilele obișnuite de lucru să pleci și să te întorci la/de la serviciu pe apă? Va fi o adevărată deconectare de la problemele zilnice, dar totodată te vei simți zi de zi turist în orașul tău.

 

Sursa video: YouTube – Ștefan Both

Sursa foto: adevarul.ro


Dacă ți-a placut articolul, recomandă-l mai departe și prietenilor tăi! Ar fi cea mai frumoasă răsplată a muncii mele și-n acest fel, cei care vor beneficia de informațiile postate, vo fi tot mai mulți. Iar pentru a fi la curent cu toate postările mele, îți propun să ținem legătura și pe Facebook ori Instagram, sau să te abonezi la newsletter.

Citește și: Toamnă în Delta Dunării

Călătorii frumoase vă doresc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: