Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Toamna in Delta Dunarii

Probabil cei mai multi dintre noi suntem de parere  ca Delta Dunarii nu este o destinatie de vacanta potrivita sezonului culorilor, ca nu se mai poate vedea Delta aia indecent de colorata ca vara, ci mai timida in nuante de verde uscat, cenusiu si argintiu, ca nu mai sunt atat de multe pasari si ca e oarecum deprimanta, dar totusi….. in pustietatea sa, locul are o frumusete aparte . Hai sa  vedem care sunt atractiile acestui minunat colt de rai si in aceasta perioada, cat mai este timp si pana cand vine iarna si toate canalele si lacurile vor fi inghetate.

Majoritatea celor care ajung in Delta, vin aici pentru peisajele mirifice, lacurile pline cu nuferi, coloniile de pasari unice in Europa si mai putini ajung in Delta pentru pescuit si vanatoare. La urma urmei, Delta este patria pestelui, sau cel putin era acum cativa ani….Pentru cei care practica acest hobby, Delta reprezinta unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a se desfasura! Fie pescuit in mediul natural sau in amenajarile piscicole, la stationar sau rapitor, fiecare pescar isi poate repera cu usurinta locul ideal de pescuit, cum ar fi uniunea dintre doua canale, acolo unde trage crapul, carasul sau bibanul. Iar pentru cei impatimiti de pescuit la stiuca, se stie ca toamna este perioada cea mai buna in care se poate captura un trofeu demn de lauda. Pescuitul sportiv pe toata suprafata Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii se poate desfasura exclusiv prin posesia unui permis de pescuit, care se poate lua de la Centrele de Informare Turistica amplasate strategic in Delta, din Tulcea sau online de pe site-ul ARBDD. Costul unei astfel de licente este de 30 lei/persoana/an. Si cu totii stim ca perioada optima pentru o partida de pescuit la stiuca este toamna tarziu, atunci cand cade bruma. Nu mai e mult!

 

Vanatoarea oficial este strict interzisa pe teritoriul RBDD, dar cu toate acestea unii mai au posibilitatea de a vana cu scopul de a proteja mediul dar si bunurile localnicilor din aceasta zona a tarii. Activitatile de vanatoare au fost sistate pe teritoriul Rezervatiei inca din anul 2011, doar in anumite perioade au loc partide de vanatoare controlate la porci mistreti si sacali, specii considerate invazive pentru populatia localitatilor izolate din Delta. Romania este o tara foarte bogata in fauna, iar Delta este considerata ca fiind cel mai frumos habitat pentru vanatoare din Europa pentru toate speciile salbatice. In desisurile de stuf ale Deltei se pot vana animale si pasari precum rata, gasca salbatica, potarnichea,  fazanul ori porcul mistret. O partida de vanatoare se poate desfasura doar in prezenta si sub stricta supraveghere a unui paznic al fondului de vanatoare. Asadar, informati-va foarte bine inainte de a programa o partida de vanatoare in Delta, atat despre perioada favorabila cat si despre ce specii  aveti voie sa vanati. Informatii puttei gasi pe site-ul AJVPS Tulcea.

Sursa foto: adevarul.ro

 

Frumusetea Deltei nu se ofileste asa cum se intampla dupa sezonul de vara pe litoralul romanesc. Delta are un farmec aparte indiferent de anotimp, iar toamna cand totul capata o nuanta de auriu, iar canalele si lacurile acesteia sunt aproape pustii, este o perioada numai buna pentru cei care vor sa scape de forfota oraselor. Ce poate fi mai placut decat sa ai un lac intreg numai al tau? Impartit eventual cu o colonie intreaga de pelicani si inca o familie de lebede ramase in urma cu migratia?

La inceput de toamna are loc  in fiecare an, de vreo patru ani Festivalul Borsului de Peste de la Crisan. Iata inca un prilej pentru cei impatimiti dupa preparate din peste. Anul acesta,  aflat la cea de-a IV- a editie, s-a desfasurat in perioada 2-4 septembrie si a reusit sa atraga peste 1000 de turisti conform unor statistici, astfel ajutand ca gradul de ocupare a structurilor de cazare din Crisan sa fie de 100%.  Localnici din satele vecine ( Maliuc, Mila 23, Caraorman, Letea) vin aici pentru a-si etala priceperea in gastronomie si obiceiuri locale. Printre bunatalile pe care le puteti degusta se pot enumera vedeta concursului: borsul de peste, chiftele din peste, rosii umplute, plachia, saramura, sarmale, placinta cu peste si multe altele. La Jurilovca, localitate situata pe malul Lacului Razim are loc loc anual cu o traditie de 6 ani Serbarea Borsului Pescaresc care atrage si aceasta un numar insemnat de turisti.

Toamna este un anotimp spectaculos in Delta Dunarii, vremea este prielnica plimbarilor cu barca, insectele s-au mai domolit, asa ca ce mai stati pe ganduri??? Acum este sezonul stiucilor, pescarii stiu asta, dar ce nu stie toata lumea este faptul ca acum puteti manca cea mai buna stiuca umpluta ever. Bucatariile pensiunilor sunt mai relaxate, deci aveti sanse mari sa primiti tot felul de specialitati din peste pe care bucatarii, in plin sezon n-ar fi avut timpul si rabdarea necesara sa vi le pregateasca.

Celebra știucă umplută

Temperaturile mai scazute din Delta vin la pachet si cu preturi mai mici. Unul dintre avantajele unui sejur in anotimpul ploios este si acela ca preturile sunt simtitor mai mici. Cu totii stim ca Delta Dunarii nu este cea mai ieftina dintre destinatiile turistice din Romania. Transportul pe apa creste considerabil tarifele la absolut orice. Iar mirosul de toamna din delta iti da un sentiment de nostalgie continua, apusurile de soare devin sangerii iar salciile fosnesc parca dureros la fiecare atingere sau adiere de vant. Nuferii infloresc undeva prin luna mai si rezista daca este vreme frumoasa chiar si pana in noiembrie. Cu schimbarile climatice din ultimii ani si pasarile si-au schimbat din obiciuiri, asa ca sanse sunt mari sa intalniti pelicani sau lebede si la sfarsit de noiembrie. Unele dintre ele fac fata iernii cu vanturi puternice ce se abate deasupra Dobrogei, altele sfarsesc inghetate de crivatul nemilos. Trist, nu? Aceasta e normalitatea naturii!

Delta Dunarii are frumusetea ei aparte, in orice anotimp, dar toamna este cu adevarat spectaculoasa!

Apus de soare in Delta

Vegetatia care capata o culoare sangerie

One Comment

  • Tipsynel

    19 septembrie 2016 at 10:27

    Pentru un îndrăgostit pe viaţă de acest mirific loc aşa cum sunt eu, ai un articol grozav! Despre fotografii, ce să mai zic: sunt superbe! Mulţumesc pentru alinare! Abia aştept să plec la partida anuală de pescuit şi să-mi întâlnesc iubita: Delta Dunării!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: