fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.530 de abonați

turist în Chișinău

Turist în Chișinău. Ghid complet

Într-un context în care, cei mai mulți dintre noi visăm la destinații exotice, cu plaje însorite tot anul și cât mai îndepărtate de România, hop și eu cu o propunere mai…românească. Sau mai bine spus, moldovenească! Nu știu câți dintre voi ați ajuns până acum în Chișinău, sau vă doriți să ajungeți, dar presupun că nu multă lume se îmbulzește. Și pe bună dreptate! De ce ți-ai dori să fii turist în Chișinău?

Orașul acesta nu e deloc vreo mega-atracție, nu e nici printre cele mai curate și frumoase orașe ale lumii, nici clima, relieful sau infrastructura nu-l ajută prea mult și nici nu zici c-ar avea prea multe obiective turistice pe care ți-ai dori să le vezi. Sau poate că nu-s cunoscute … Și totuși, de ce să bați drumul până în capitala Moldovei? Ce e de făcut aici? Cum ne petrecem timpul, ce vizităm, ce și unde mâncăm? Vă propun în continuare, să vedem dacă merită sau nu, să dăm o șansă acestui oras!

 

Am stat ceva timp și m-am gândit cum sa abordez acest articol. Într-adevăr, Chișinăul nu e tocmai o destinație râvnită de toată lumea, iar pentru a-l vizita, trebuie să ai câteva motive bine întemeiate. Și probabil că nu multă lume merge la Chișinău doar pentru orașul în sine, ci mai mult pentru atracțiile din jurul acestuia. Ați ghicit, la crame fac referire! Și nu orice fel de crame, ci la unele dintre cele mai mari din întreaga lume, care adăpostesc cele mai mari colecții de vinuri. Mmm, parcă începe să devină interesant 🙂

 

Câteva cuvinte despre Chișinău

Așa cum prea bine știți, Chișinăul este capitala și totodată cel mai mare oraș din republica Moldova, centru administrativ, economic, științific și cultural, în care trăiesc lalolaltă aproximativ 1 milion de suflete.

La Chișinău am mai fost de două ori, în urmă cu doi ani și v-am povestit aici despre oraș dar și ce-am făcut. N-am revenit neapărat pentru oraș, dar îmi doream să ajung și pe la alte cramele din jurul acestuia. De fapt, acestea sunt principala atracție a țării. Poate că iarna nu e tocmai cea mai potrivită perioadă de a-l vizita, dar fiecare cum poate. Cu siguranță vara, orașul e mai animat, mai verde, mai atrăgător. Dar am petrecut câteva zile plăcute aici, am mâncat și-am băut bine, iar noaptea dintre ani mi-a depășit cu mult așteptările.

 

Ce poți face ca turist în Chișinău?

 

Cum ajungi la Chișinău?

Păi Chișinăul este aproape, iar pentru mine spre exemplu îmi e aproape totuna cu Bucureștiul. Distanța e cam aceeași, din Tulcea, zic 🙂 Cu mașina personală ajungi cel mai repede și comod, drumurile sunt relativ bune, cam ca la noi. Atenția însă, dacă mașina nu e înmatriculată pe numele vostru, aveți nevoie de procură din partea proprietarului. Chiar și pe firmă dacă-i înregistrată, trebuie să vă faceți o procură. Merge și una scrisă la mână, important e să aibă ștampila pe ea. În cazul meu, ruta aleasă a fost pe la Oancea (jud. Galați) – Cahul.

Atenție! Urmați traseul prin Congaz, Comrat, Cimișlia, Hâncești – Chișinău! Le-am probat, din greșeală și pe celalte, chiar dacă-s mai scurte, drumurile sunt mai proaste și-n final vei petrece mai mult.

Teoretic, din vama Oancea sunt vreo 200 km și-ar trebui făcuți în 3 ore. Din experiență, vă spun că durează mai mult, vreo 4.

 

turist în Chișinău - cum ajungi

Traseu vama Oancea (jud. Galați) – Chișinău

 

Poți ajunge și cu avionul, n-am încercat varianta asta, v-am spus pentru mine, e complicat. Decât să ajung la aeroport (Otopeni), mai degrabă ajung la Chișinău. Pentru voi cei care stați prin/pe lângă București, foarte bine, verificați ofertele la bilete de avion.. Din București, Tarom-ul are curse zilnice spre Chișinău, iar din Timișoara zboară miercurea, vinerea și duminica. Mai este și Air Moldova care zboară spre București, posibil să prindeti ceva prețuri bune și la ei!

Dacă vrei, poți să ajungi și cu trenul. “Smart Prietenia” așa cum e numit trenul 401/402, are curse zilnice între capitalele surori, iar prețurile pornesc de la 19€/sens. Ar mai fi și niște autocare care au curse între București sau diferite orașe de la noi și Chișinău.

Variante sunt, hai să vedem în continuare ce e de făcut!

 

Cazarea. La hotel sau la particulari?

Chișinăul este unul dintre locurile acelea din lume, unde îmi place să mă cazez la particulari.  Oferta este foarte variată, iar apartamentele sunt foarte faine. Se spune că moldovenii sunt săraci, că nivelul de trai e undeva jos de tot că… câte și mai câte. Nu contest, dar eu am observat în schimb altceva: moldovenii sunt pretențioși tare, când e vorba de confort. Locuințele pe primul plan și după altele…

Uitându-mă pe Booking după cazare, am văzut o mulțime de apartamente foarte faine și la prețuri bune de tot. Vă recomand sa aruncați și voi un ochi!

Desigur, există și hoteluri și nu-s deloc puține. În funcție de bugetul fiecăruia, se găsește câte ceva.

În cazul meu a fost mai convenabil un apartament și pentru că eram un grup de 5 persoane. Și-n plus, ne-am dorit să avem spațiul nostru propriu, unde să petrecem timp împreună. Am ales un apartament spațios și utilat cu tot ce trebuie, cu o bucătărie completă, cu gândul că vom și găti. N-am gătit decât într-o zi, pe 1 ianuarie când erau închise toate restaurantele. Iar prețul a fost foarte bun, am plătit vreo 270 lei/noapte.

 

turist în Chișinău

turist în Chișinău

 

Cum ne deplasăm prin oraș?

Dacă data trecută am mers aproape numai cu taxiul, de data asta mi-am propus să încerc și transportul în comun. Și nu-i chiar așa de rău. Adică, am fost prin alte părți și mai rău. Troleibuzele sunt baza în transportul prin oraș, traseele sunt destul de diverse și acoperă bună parte din oraș. Un bilet costă 2MDL(50 bani de-ai noștri) și se ia de la taxatoare, care se plimbă prin troleibuz și le vinde. Nu există ghișee și nici nu se pot lua din stație. Urci în troleibuz, te așezi și aștepți să vină cineva să-ti ia banii.

Sunt și microbuze în sistem de maxi-taxi, le-am folosit și pe acestea. Un bilet costă 3MDL și se ia de la șofer.

Am economisit ceva cu transortul în comun, în condițiile în care un drum de la apartament până în centru costa de obicei cu taxiul cel puțin 100 MDL (3km).

Nu vă sfiiți să folosiți transportul în comun, chiar dacă e el mai rudimentar, veți deprinde repede cum stă treaba.

 

 

Restaurante prin Chișinău

Dacă mă întrebi ce-mi place mie cel mai mult în Chișinău, fară să ezit, răspunsul meu ar fi: mâncarea. Mie-mi place mâncarea românească, iar aici chiar am putut să mănânc preparate bune, gustoase. Am repetat-o de nenumărate ori, pentru mine contează foarte mult, în timpul unei călătorii și partea gastronomică. Întregește într-un fel toată experiența avută în acel loc. Iar în Chișinău sunt multe restaurante faine. Vă recomand în primul rând să mergeți la “La plăcinte”. E o rețea întreagă de restaurante cu acest nume, sunt și prin România vreo câteva. Vă puteți face intrarea cu o soleancă (e un fel de ciorbă rusească) și niște plăcinte asortate. Deci, plăcintele sunt demențiale: cu brânză, cu cartofi, varză murată sau dulce, ori cu vișine, toate sunt nemaipomenit de bune. Aaa și ca desert comandați “cușma lui Guguță”! 🙂

O altă recomandare a mea merge spre restaurantul Eli-Pili (care în limba rusă însemnă mănâncă și bea). Îl găsești chiar lângă Ambasada României, iar de aici mi-a plăcut preparatul “Fidel Castro” – un fel de cordon bleu, cu mult cașcaval în interior. Vei găsi o varietate de preparate, precum și un meniu altfel, un fusion de bucătării: rusească, românească, moldovenească, grecească. Dar pe lângă preparatele foarte gustoase și cantități generoase, pe mine m-a atras foarte mult decorul. Vă spun din start să nu vă așteptați la prețuri prea mici!

Vă las câteva fotografii:

 

turist în Chișinău - Eli Pili

turist în Chișinău - Eli Pili

turist în Chișinău - Eli Pili

 

Bun! Avem cu ce ajunge, avem unde ne caza și pe unde mânca, hai să trecem la părțile mai interesante și să vedem ce e de făcut prin Chișinău. Că doar asta ne interesează cel mai mult.

 

Ce obiective turistice avem în Chișinău?

Fiecare vizită în Chișinău ar trebui să înceapă din centru, acel punct zero din fiecare oraș în care ajungem. Arcul de Trimf este fără îndoială un prim punct de reper pentru fiecare turist ce ajunge în capitala Republicii Moldova. În aceeași zonă, vei putea vedea mai multe obiective odată, concentrate toate în același perimetru:

  • Catedrala Mitropolitană împreună cu Clopotnița acesteia, ambele situate în Parcul Catedralei
  • Clădirea Guvernului
  • Monumentul lui Stefan cel Mare și Grădina Publică cu același nume
  • Muzeul Național de Istorie, pe care-l vei găsi exact în spatele Guvernului
  • Casa-muzeu a lui Aleksandr Puskin – cel mai mare poet rus, exilat la Chișinău
  • Grădina Botanică
  • Muzeul Satului
  • Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
  • Piața Centrală – consider că pentru a înțelege o națiune, trebuie să-i vizitezi piețele; acolo e punctul central, unde își desfășoară activitătile omul de rând; aici vei putea observa și vei putea interacționa cu oamenii locului;
  • Parcul Valea Morilor

 

turist în Chișinău

turist în Chișinău

turist în Chișinău

turist în Chișinău

turist în Chișinău

 

Explorarea Chișinăului n-ar trebui să se oprească doar aici…

Fară îndoială, or mai fi și alte locuri interesante prin Chișinău, demne să ne capteze atenția. Eu, în schimb o să merg ceva mai departe și-o să schimb registrul. Vă propun să nu vă limitați numai la partea din oraș. În functie de preferințele fiecăruia și de aria lui de interes, își va stabili ceea ce îl interesează cel mai mult.

În urmă cu doi ani ajunsesem pentru prima dată în viața mea într-o cramă adevărată. De fapt nici nu mai fusesem vreodată într-o cramă. Nici nu eram vreo pasionată de vinuri, singurele care-mi plăceau, trebuiau musai să fie dulci. Ei bine, în urma acestei experiențe, am descoperit că pot la fel de bine să-mi placă și vinurile seci, ori demiseci, că pot bea și un pahar de vin spumant fără să strâmb din nas. Dar important, ca aceste vinuri să fie de calitate.  Hai că v-am introdus ușor spre un alt capitol interesant al Moldovei și anume:

 

Cramele moldovenești

În ciuda suprafeței mici și poziționării ei în marginea Europei, Republica Moldova este o adevărată “Mecca” pe harta mondială a vinului. Raportată la suprafața țării, Moldova are cea mai mare suprafață de podgorii din întreaga lume: 107.000 ha.

Și cum vă spuneam ceva mai devreme, cramele sunt principala atracție a țării. Și moldovenii chiar au cu se lăuda în materie de vinuri. E ceva să deții recordul Guiness Book pentru cea mai mare colecție de vinuri, nu?

Nu știu numărul cramelor din Moldova, dar cunosc unele foarte faimoase, air patru din ele chiar le-am vizitat și m-am simțit onorată să pot lua parte la degustări așa cum se cuvine.

 

Combinatul de vinuri  de la Cricova

Este probabil cel mai renumită cramă dintre toate cele din Rep. Moldova. Producția de vinuri se axează mai mult pe vinuri spumante și trebuie să specific: toate spumantele de aici se produc după metoda celebrului călugăr Pierre Perignon – „Méthode Traditionnele”. Sunt șampanii în toată regula, doar că știți și voi, denumirea de “șampanie” poate fi folosită doar de vinurile produse în regiunea Champagne (din nord-estul Franţei). AM fost aici în urmă cu 2 ani. Găsiți aici toată povestea:

Pe urmele lui Bacchus – Orașul subteran Cricova

 

Beciurile de la Cricova

Combinatul de vinuri de calitate Mileștii Mici

Și aici se produc vinuri spumante, dar producția se axează mai mult pe vinuri. Am avut ocazia să degust dintr-un vin de colecție din 1985, deci…. ceva mai mult decât anii mei 🙂

În 2005 Coleția de Aur de la Mileștii Mici a fost recunoscută de Guinness World Records  ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume ce număra 1,5 milioane de sticle de vin de colecție. Se estimează că la momentul actual colecția numără aproximativ 2 milioane de sticle. Să ne așteptăm la un nou record.

Găsiți aici mai multe despre această cramă:

Pe urmele lui Bacchus – Orașul subteran Mileștii Mici

 

 

Anul acesta am ajuns la alte două crame, nu la fel de faimoase ca primele, dar poate mai interesante: Castel Mimi, o cramă inaugurată cu vreo 3 ani în urmă, unde am degustat niște vinuri absolut senzaționale. Roșu de Bulboaca a fost premiat cu 3 medalii de aur în 2018, la unele dintre cele mai prestigioase concursuri din lume: în Portugalia, Polonia și Japonia.

Iar surpriza plăcută a călătoriei mele din Moldova de acum, au fost Beciurile de la Brănești. Și aici am degustat vinuri bune, Madeira din ’85 mi-a plăcut cel mai mult.

 

Mai sunt și alte crame celebre în Moldova, cu vinuri la fel de bune: Purcari mi-am dorit mult să ajung, dar distanța e ceva mai lungă și sper să ajung altă dată; Et Cetera, Chateau Vartely, etc.

 

Castel Mimi

Restaurant Epoca de Piatră, Brănești

Ce suvenire poți cumpăra din Moldova?

Suntem în patria vinului, evident că vom duce o sticlă de vin bună. Încercați și icewine-ul, îl puteți oferi drept suvenir cuiva căruia îi palce vinul dulce de desert. Dar să nu uităm de bomboanele Bucuria, atât de bune… În Chișinău, lângă fabrica Bucuria se găsește si un magazin de desfacere, de aici puteti cumpăra tot felul de bunătăți pentru cei de acasă. Mie personal mi-au placut mult și prunele uscate umplute cu miez de nucă. Ori prunele glazurate cu ciocolată de la Rifero, ori….zefirul alb 🙂 Mmm, cred că am glicemia scăzută.

 

Deci, cum vi se pare Chișinăul? I-ați da o șansă?

Îți mulțumesc pentru c-ai citit articolul meu până la capăt, iar dacă ți-a plăcut, distribuie-l și prietenilor tăi! Totodată te invit să ține legătura și pe Facebook sau Instagram! Sau ambele, chiar!

 

Călătorii fantastice să aveți!

 


Posibil să te intereseze și:

Câștigă bani, făcând cumpărături online prin Bonusway

Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

Asigurarea de călătorie. Călătorește fără griji!

 

 

 

2 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: