Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Urcatul în Cupola Basilicii San Pietro din Vatican nu-i pentru oricine
Cupola Basilicii San Pietro

Urcatul în Cupola Basilicii San Pietro din Vatican nu-i pentru oricine

Se spune că nimic valoros nu se obține ușor în viață. Iar pentru a putea observa Cupola Basilicii San Pietro și să te bucuri de una dintre cele mai frumoase priveliști deasupra Romei, trebuie să depui ceva efort. Și pentru a ajunge sus ai de ales între a urca cu liftul sau pe scări. Ce credeți că am ales?

Vă povesteam în articolul anterior despre acele locuri panoramice și că este absolut necesar să ajungi într-un astfel de loc, după ce ai vizitat la pas, de la nivelul solului un oraș. În Roma, de fapt în Vatican, unul dintre aceste locuri este vârful Cupolei Basilicii Sfântul Petru.


Citește și:

Mi-am dat reîntâlnire la Roma

Excursie de-o zi la Florența, cu plecare din Roma


Câteva date despre Basilica San Pietro din Vatican și Cupola acesteia

Basilica San Pietro din Vatican este cea mai mare biserică a creștinității, în care pot intra în același timp în jur de 60.000 de credincioși. Pe locul unde este construită biserica se presupune că ar fi înmormântat Sfântul Petru

Domul (sau cupola) basilicii deține recordul de a fi cel mai înalt Dom din lume (136.57 metri). Acesta nu impresionează doar cu înălțimea lui ci și prin diametrul de 42 metri. Special a fost făcut de 42, pentru a nu-l depăși pe cel al Pantheonului, care măsoară 43  metri.

Creație a lui Michelangelo, Domul Basilicii atrage un numări impresionant de turiști din toată lumea, atât pentru complexitatea și frumusețea lucrării, cât și pentru că dă posibilitatea de a admira o priveliște absolut splendidă a Romei și a pieței San Pietro.

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

Poți alege să urci cu liftul sau pe scări

Există două variante:

  • pe scări – costul este 8€ și vei avea de urcat vreo 500 de trepte
  • cu liftul – costul este 10€; liftul te va lăsa la baza domului, iar de aici pentru a ajunge pe partea superioară, mai ai de urcat încă vreo 300 de trepte

 

Am ales prima variantă și nu am făcut-o din considerente financiare. Diferența e doar de 2€. Nu știam că în afară de lift mai sunt încă vreo 300 de trepte, iar când am aflat asta, m-am felicitat pentru decizie. Prima parte de scări sunt genul acela de trepte late, pe care trebuie să pășești de două ori și care mi-e nu-mi plac deloc. Dar se urcă repede și din loc în loc, mai este câte o gură de vizitare, pe unde poți să arunci o privire asupra orașului.

Partea mai puțin plăcută urmează de la baza cupolei, unde după ce vei observa partea interioară a acestuia, precum și biserica, vei pătrunde printr-un culoar îngust, pe unde nu au loc doi oameni. În afară de faptul că acest culoar este foarte ingust, uneori planul este înclinat și abrupt, ceea ce-i destul de dificil pentru o persoană claustrofobă. Sau neobișnuită cu efortul fizic. Aveam impresia la un moment dat că vin pereții peste mine.

Am văzut și copii, tineri sau persoane trecute bine de prima tinerețe escaladând scările, așa că dacă te afli măcar în limite normale, urcatul și coborâtul n-ar trebui să fie un efort prea mare pentru tine.

 

Cupola Basilicii San Pietro

 

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

 

De îndată ce vei ajunge sus, vei înțelege că efortul de a urca fiecare traptă a meritat din plin

Când vei ieși în sfârșit la aer și în fața ta se desfășoară superba panoramă a Pieței San Pietro, superb delimitată de colonada lui Bernini, iar în centru dominată de maiestuosul obelisc egiptean și cele două fântâni arteziene identice, îți vei spune cu glas tare: a meritat efortul! Aș mai face-o odată!

În afară de frumoasa piață, vei putea admira Castelul Sant Angelo, o parte din Grădinile Vaticanului dar și porțiuni întinse din frumoasa Romă.

 

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

Partea interioară a cupolei este absolut fantastică, totul este realizat din mozaic

 

Cupola Basilicii San Pietro

și picturi. Aceasta este opera lui Michelangelo

Cupola Basilicii San Pietro

Piazza San Pietro, flancată pe laturi de colonada lui Bernini, cu obeliscul în centru și cele două fântâni arteziene identice

Cupola Basilicii San Pietro

Grădinile Vaticanului

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

La coborâre va fi mai ușor + vizitarea interiorului Basicilii San Pietro

Entuziasmată peste măsură și grăbită de ploaia ce cădea din cer, am luat-o pe scări înapoi. Am vrut să fentez treaba și să cobor cu liftul, dar după o așteptare lungă, liftul n-a mai ajuns și-am luat-o pe scări. Am ajuns repede jos și am intrat direct în biserică. Am profitat de ocazie și am făcut un tur basilicii, deși o mai văzusem și anul trecut, mi s-a părut la fel de frumoasă. Și uite cum, am avut ocazia să admir cupola și de jos în sus.

 

Cupola Basilicii San Pietro

Domul văzut de jos

Cupola Basilicii San Pietro

Cupola Basilicii San Pietro

Baldachinul lui Bernini

Cupola Basilicii San Pietro

Mormântul lui Papa Ioan Paul al II-lea

 

Recomandări!

Îmbrăcați-vă decent. Nu vă va fi permis accesul în interiorul bisericii cu umerii și genunchii descoperiți.

Alegeți încălțăminte comodă, sfat bun de urmat în general, nu doar aici, urcatul și coborâtul scărilor vă vor solicita picioarele. În plus, este foarte posibil să fie nevoie să așteptați la coadă pentru controlul de securitate. Când am ajuns eu pe la ora 10 era o coadă luuungă… M-am cam speriat când am văzut câți oameni stau, dar s-a mișcat repede și cam într-o jumătate de oră trecusem.

Să vă luați cu voi un bidon de apă. N-am văzut pe nicăieri de unde se poate cumpăra și am cam făcut setea. Mai ales după ce-am urcat și-am coborât atât, aș fi băut ca un elefant.

Poți ajunge aici cu metroul: stația Ottaviano – S. Pietro.

 

Spuneți voi, cu o așa panoramă, cum să nu-ți dorești să te sacrifici până sus?

 

Cupola Basilicii San Pietro

 

 

Una peste alta, experiența a fost interesantă, iar urcarea în cupolă merită fiecare cent și fiecare treaptă urcată. Nu vă dați în lături s-o faceți, în timp efortul fizic se uită, dar veți rămâne cu niște amintiri de neuitat. Și fotografii senzaționale!

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi. Iar pentru mai multe fotografii și filmulețe, te invit să ținem legătura și pe Facebook și Instagram.

Călătorii fantastice să aveți!

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: