Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

Urmează-ți visele!

Nu știu câți dintre superbloggeri își mai amintesc, dar eu știu precis că Editura Rao a fost și este încă un sponsor generos în cadrul competiției SuperBlog. În urma participării la proba din ediția din toamna trecută, cu voucher-ul primit cadou, mi-am luat o carte care urma să ajungă în topul meu “must read”. Am citit-o din scoarță-n scoarță, m-a captivat încă de la primele pagini și până când n-am terminat-o, n-am lăsat-o deoparte. E genul acela de carte, care te ține captiv, te poartă prin culmile fericirii, sau ale Iadului, după caz, iar cu cât te apropii de final, începi să ai remușcări că o termini atât de repede, totodată dorindu-ți să-i afli mai repede deznodământul.

 

Despre cartea “Prin praf și vise”  a Roxanei Valea este vorba, un jurnal de călătorie și totodată un ghid de adaptare și supraviețuire al oricărui turist ce ajunge prin țările africane. De abia întoarsă dintr-un scurt safari prin Namibia și cu viața dată peste cap, d tânăra noastră româncă, ia hotărârea vieții.

“Lumea este a celor care visează”  cu vorba celui ce i-a fost ghid care-i răsună în cap, lasă totul în urmă, confortul traiului civilizat din Elveția, un job stabil și bine plătit și hotărăște să-i însoțească pe cei doi tineri englezi, de abia cunoscuți pe Internet, în ceea ce avea să fie aventura vieții ei. Urmează o călătorie de 8 luni, în care traversează continentul african de la nord la sud, înconjurați de o lume pe cât de stranie la prima vedere, pe atât de fascinantă.

 

Toată această călătorie nu face altceva decât să-i pună la încercare capacitatea de răbdare și rezistență la cele mai dificile condiții de trai, în care culmea, găsește răspunsuri la toate frământările și problemele ce i-au marcat existența. Conștientizarea adevăratelor probleme și neajunsuri ale comunităților întâlnite, o fac pe aceasta să-și schimbe prioritățile și percepțiile asupra vieții și nemulțumirilor personale.

 

Citind, am avut momente în care efectiv mă pierdeam în firul povestirii, că aproape încercam să găsesc sursa și eventual o soluție a tuturor frământărilor autoarei, dar care nu duceau decât la alte întrebări, una dintre ele fiind: care ar fi fost alternativele?

 

Ca orice pasionat de călătorii, nu se putea să nu fi citit măcar unul dintre volumele lui  Peter Mayle, faimosul scriitor britanic cunoscut în special pentru seria de cărți despre ” Provence”. Cu siguranță și Roxana a luat contact cu ele.

 

Empatizând atât de mult cu personajul din “Prin praf și vise” nu avem cum să nu încerc să găsesc oarecum soluții problemelor existențiale ale acesteia. Cu toții trăim și trecem cel puțin odată-n viață prin momente în care ne îndoim de noi, de realizările noastre, de direcția în care am ales pentru mai departe. Iar atunci avem nevoie de o schimbare. Roxana a ales o călătorie grea prin Africa, iar Peter Mayle a ales mutarea în Provence.  Provocată fiind să mă pun în pielea ei, o vacanță în regiunea Provence după escapada africană, cred că ar fi rezolvat orice hibă. Cum să nu-i fi plăcut printre localnicii curioși, dar primitori, să se bucure de savoarea bucătăriei franţuzeşti atât de rafinate sau de zilele însorite la malul Mediteranei, cu stilul de viață de aici, care se derulează într-un ritm propriu, diferit de cel al elvețienilor bine-cunoscuți prin punctualitatea și seriozitate lor?

 

un an in provenceChiar și pentru o perioadă scurtă, traiul într-o astfel de lume, ar fi o adevărată terapie. “Un an în Provence”  este o carte fenomenală, cu mult haz, relaxantă, plină de întâmplări delicioase și amuzante. Cartea poate fi considerată fără exagerare, cea mai bună reclamă turistică la adresa Franței, regiunii Provence în special, care culmea vine din partea unui englez.  O lectură ușoară și plăcută, de neratat pentru toți cei care plănuiesc o vacanță în Franța.

 

O fi desoperit sau nu Roxana seria de cărți a lui Mayle, nu voi sti probabil vreodată, dar cert este că odată început un volum al britanicului nu ai cum să-l pui deoparte și cu cât continui mai mult, cu atât în creierul tău se va înfiripa o idee de planificare a unei vacanțe în stil franțuzesc.

 

Hai că v-am făcut și  pe voi curioși, simt asta, iar pentru a vă stăpâni dorința de visare și frumos, nu vă rămâne decât să vă delectați cu câteva lecturi ce vă vor merge la suflet. Atât cartea Roxanei Valea, cât și cele ale britanicului se găsesc în oferta Editurii Rao. Că tot vine iarna și se aproprie perioada în care trebuie să oferim cadouri celor dragi, cu o carte nu ai cum să dai greș niciodată. Aruncați o privire pe site, că-i pentru apropiați sau pentru sufletul vostru, o lectură de călătorie vă va înfrumuseța zilele.

 

 


Articol scris pentru proba cu numărul 16 din SuperBlog 2017. 

One Comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: