fbpx

Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

  • Home
  • /
  • CUBA
  • /
  • Varadero – paradisul Cubei
Varadero

Varadero – paradisul Cubei

Plaje uimitoare cu nisip alb și fin ca făina, ape cristaline în nuanțe de turcoaz, terenuri de golf cât vezi cu ochii, hoteluri private și resorturi de 5* amplasate direct pe malul oceanului, cocktailuri și trabucuri autentice pe ritmuri de salsa. Acestea, pe lângă multe altele, sunt doar câteva dintre atributele ce pot descrie în cuvinte frumusețea încântătoarei stațiuni – Varadero, perla Cubei, Mecca turistică a Cubei. An de an, Varadero se află în topul celor mai frumoase plaje din lume, fapt ce atrage anual peste un milion de turiști din întreaga lume. Și pe bună dreptate, cine ar spune “nu” unei escapade în exotica insulă?

 

Varadero este cea mai mare stațiune turistică din Caraibe și implicit din Cuba, ce se desfășoară de-a lungul a 20 de kilometri și de-a latul a altor 1,2 km, pe alocuri chiar mai îngustă. Până nu de multă vreme, cubanezii de rând puteau doar să-și imagineze cum arată acest rai cubanez. Accesul în stațiune le era permis numai turiștilor și celor ce munceau în slujba acestora. Acele bariere de securitate de care-mi povestea Răzvan că existau în urmă cu 10 ani, au dispărut și pare-se că ceva, ceva se schimbă.

 

Varadero

Cuba “comercială”

Tot ce se întâmplă în Varadero este strict cu tentă turistică, mult prea comercial pentru gustul multor turiști, care o ocolesc, dar adorată de mulți alții care sosesc aici tocmai pentru aceste plaje exotice, sau resorturile acelea all-inclusive, ce par să ofere cam tot ce ai avea nevoie. Mai puțin acea autenticitate a Cubei, pe care o caută cei mai mulți dintre vizitatoriii insulei.

Când începusem planificarea vacanței pentru Cuba și împărțirea zilelor, n-am ținut morțiș să ajung în Varadero. Ba chiar aș fi ocolit-o dacă n-ar fi trebuit să țin cont și de una dintre cele mai arzătoare dorințe ale mele, când venea vorba de Cuba: plaje cu nisip fin, ape turcoaz, cocktailuri și relax.

 

Hotel versus casa particulară

Posibilitațile de cazare în Cuba nu sunt prea variate. Vei avea de ales fie să stai la localnici, fie să te cazezi într-unul dintre hotelurile de stat, cele mai multe dintre ele lăsate în ruină, dar cu prețuri mult prea exagerate dacă e să ținem cont de condiții.

În Havana și-n Trinidad am stat cazată acasă la localnici, mi-am dorit să încerc și varianta aceasta, să interacționez cu acei cubanezi autentici, să simt adevăratul stil de viață cubanez. Deși din unele privințe seamănă foarte mult cu cel al românilor de dinainte de ’89. Poate vă întrebați: dar de ce ți-ai dori să simți iar acea sărăcie și neajunsurile vremurilor? Ei bine, eu am prins foarte puțin, ba chiar deloc, pentru că eram foarte mică, iar ceea ce-mi povesteau ai mei, sau am citit despre comunism, mi-a stârnit ceva interes. Și uite, dacă tot s-a ivit ocazia, mi-am spus că n-ar trebui s-o ratez.

 

 

Pentru Varadero, am ales un resort all-inclusive

Principalul motiv pentru care am ales all-inclusive-ul în Varadero, a fost acela că e varianta cea mai confortabilă în Cuba, pentru a nu mai avea nici o grijă în privința meselor. Am dedicat un articol întreg mâncărurilor cubaneze, care spre surprinderea mea, a stârnit multă vâlvă în jur. Nu sunt pretențioasă de felul meu, mă pot adapta situațiilor, n-am murit de foame nici în Havana, Vinales ori Trinidad, dar am vrut să am și câteva zile mai liniștite, în care să știu că nu trebuie să caut ore bune un restaurant decent și curățel, în care să pot mânca ceva decent și fără grija unei indigestii. Nu mă condamnați, așa sunt eu…defect profesional!

Există și-n Varadero câteva posibilități de cazare mai accesibile, la localnici acasă. Majoritatea proprietăților private sunt situate de la intrarea în peninsulă, până pe undeva prin centru. Cam de unde începe Parcul Josone, predomină hotelurile de stat. O altă problemă sesizată nu doar de mine ci am mai găsit-o și prin alte impresii e accesul spre plajă. Practic, ai șanse mici să ajungi pe plajă dacă nu te cazezi în hotel. Aproape toată plaja din Varadero aparține hotelurilor, zonele sălbatice fiind foarte puține. Am găsit una absolut întâmplător, când așteptându-mi rândul să intru la Delfinariu, am făcut o scurtă plimbare împrejurimilor. Cu greu am reușit să mă strecor prin tufișurile de lângă hotelul Iberostar Tainos și să ajung pe plajă.

 

Dacă (sper) c-am reușit să lămurim chestiunea alegerii cazării, haideți să vedem și cum ne petrecem timpul.

 

Ce se poate face în Varadero?

 

Cu toate că Varadero este cunoscută îndeosebi pentru plajele ei cu nisip fin albicios, scăldate de apele turcoaz ale Atlanticului, sunt și alte lucruri ce le poți face aici: partide de pescuit,  înot cu delfinii, seri boeme petrecute în compania paharelor de mojito ascultând muzică autentică, ori vizitarea casei de vacanță a lui Al Capone. Sunt doar câteva dintre activitățile pe care le puteți încerca în timpul sejurului vostru în acest paradis cubanez, alternându-le bineînțeles cu câteva ore de leneveală sub o umbrelă, pe-o plajă ca aceasta.

 

 

Varadero

Excursii cu plecare din Varadero:

În fiecare hotel din Cuba vei întâlni aceleași pliante, cu o listă de excursii, ce vin în întâmpinarea celor ce doresc să exploreze și împrejurimile. Cubatur este singura agenție de turism din Cuba, (de stat bineînțeles) ce oferă excursii și activități recreative de tot felul. Prețurile nu-s mici deloc, unele dintre ele fiind chiar exagerate. Dacă nu vrei să depinzi de programul fix al acestora, îți poți închiria o mașină, care nici ea nu-i deloc ieftină și poți explora insula pe cont propriu.

 

Excursie pe Insula Cayo Blanco 

– insula este un paradis tropical în adevăratul sens al cuvântului, dar care din păcate a fost distrusă în mare parte, anul trecut de uraganul Irma. La fel ca și celelalte excursii, nici aceasta nu este deloc ieftină, costul pentru un loc pe un catamaran de 20-30 persoane fiind 90$. În preț sunt incluse prânzul și băuturile. Iar dacă ai puțin noroc, vei putea interacționa cu delfinii în mediul lor natural.

Vedeți aici: Buget pentru Cuba

Caya Blanco – Cuba. Sursa: pixabay.com

 

Matanzas

– dacă îți dorești să dai nas în nas cu realitatea cubaneză, la doar vreo 30 km de faimoasa stațiune, ai posibilitatea de a explora autenticitatea traiului. Deși orașul, deși se luptă cu o sărăcie lucie și cu o mizerie de nedescris, centrul acestuia este cuprins pe lista monumentelor UNESCO. Va fi o experiență interesantă să vizitezi câteva dintre obiectivele turistice ale orașului: Muzeul Slavilor sau  „Museo de la Ruta del Esclavo” , Piața Libertății, satul indian, Catedrala San Carlos de Borromeo ori casele coloniale colorate care au rezistat trecerii anilor.

Tot pe lângă Matanzas există și o crescătorie de crocodili, n-am reușit să ajung la aceasta. De la Răzvan știu de ea, o vizitase în urmă cu 10 ani. Aici vei avea posibilitatea de a încerca preparate din carne de crocodil!

 

Podul Bacunayagua

Pe drumul spre Havana, la vreo 70 km de Varadero, vei avea parte de o vedere panoramică asupra Văii Yumuri. Podul Bacunayagua cu o lungime de 315 metri și o înălțime de 103 metri, este considerat a fi o  minune a ingineriei civile cubaneze. Este cel mai mare pod din Cuba, iar cubanezii se mândresc cu acesta bineînțeles. Dar cu ce nu se mândresc cubanezii? Staționarea este interzisă pe pod, dar undeva în apropierea acestuia există amenajat un point view unde poți admira priveliștea, să faci câteva poze și eventual să bei un cocktail acompaniat de ceva muzică tradițională cubaneză.

Podul Bacunayagua - Cuba

Podul Bacunayagua – Cuba. Sursa: pixabay.com

 

Excursie la Havana

Distanța dintre Varadero este de aproximativ 150 km, care în mod normal se parcurg în vreo două ore. Dar cum în Cuba nu prea există trafic, poate doar ca mașina sau autocarul să se defecteze, dacă pleci de dimineață din Varadero, vei avea la dispoziție tot restul zilei să explorezi capitala. Centrul Havanei merită să-i acordați puțină atenție, să vă plimbați cu o mașină de epocă ori cu trăsura trasă de cai, delectați-vă pe una din terasele hotelurilor din centru și observați ritmul orașului. Fotografiați-vă cu faimosul Capitoliu, replica perfectă a celui american și petreceți câteva clipe bucurându-vă de sunetul oceanului ce-și sparge valurile pe faleza legendarului bulevard Malecon.

Desigur, sunt o mulțime de alte lucruri de făcut și văzut în Havana, dar depinde de timpul pe care-l aveți. Centrul Vechi al orașului este un alt punct de interes la mare căutare în rândul turiștilor și nu ezita să te fotografiezi cu ghicitoarele sau florăresele atât de colorate… Nu ezita să te abați puțin de la centru acela dichisit al Havanei și să te pierzi pe străduțele orașului. Clădiri coloniale lăsate în ruină, cubanezi ce-și odihnesc oasele pe trotuarele murdare, grămezi de gunoaie, magazine în care vei vedea doar iaurt și șampon de urzică, cantine sociale și nelipsitele cozi….

 

Cuba

Clădirile emblematice ale Havanei

 

Excursie la Trinidad

Trinidad este un orășel colonial de provincie, situat la 200 km de Varadero și la alți 315 km de Havana, amplasat în partea central-sudică a Cubei, la o aruncătură de malurile Mării Caraibelor. Trinidad-ul e considerat a fi un oraș-muzeu și mulți români îl aseamănă cu Sighișoara. E un oraș colonial, istoric, colorat, iar zona unde este el așezat îi sporește valoarea și interesul turiștilor. Există curse cu autocarul, care leagă Trinidad-ul de restul țării, doar că va trebui să rămâneți peste noapte aici. Sau desigur, luați un taxi colectivo! Peisajul până aici și înapoi te va ține cu ochii lipiți de geam.

 

Trinidad

 

 

Ce poți face în Varadero?

Varadero s-a aflat dintotdeauna în atenția turiștilor. Americanii au iubit atât de mult pensinsula asta încât ar fi vrut s-o transforme în teritoriu amercican, așa că au investit serios aici. Si așa cum s-a întâmplat cu întreaga Cubă, urmele americanilor sunt resimțite chiar și acum după mai bine de jumătate de secol.

Iată așadar că în afară de plajele exotice, Varadero are de oferit și alte atracții. Să le descoperim!

 

Varadero Street

(sau Avenida 1ra) – este raiul iubitorilor de cumpărături. Fie că vrei să-ți cumperi un suvenir pentru tine sau pentru cei dragi de acasă, acesta este locul perfect pentru a alege din miile de exponate: articole din piele naturală, articole croșetate sau împletite, bijuterii sau magneți, picturi și tot felul de lucruri. Tot de aici îți poți cumpăra un colier din perle naturale cu un preț foarte bun.

Varadero

 

Casa del Ron. Casa del Habano. Casa de Chocolate

– despre romul și trabucurile nu cred că mai e nevoie de vreo descriere. Îți dorești să duci pentru cei de acasă o sticlă de Havana Club? La Casa del Ron vei găsi tot ce trebuie, ba mai mult de atât vei avea ocazia să le și deguști înainte de a te hotărî ce să cumperi. Toate cele trei case sunt amplasate una lângă alta, nu trebui să alergi prea mult de la una la alta.

 

Parcul Jososne

aici este practic centrul orașului, iar locul e strategic amenajat parcă să vină în sprijinul celor ieșiți la cumpărături. Oaza de liniște va fi tot ce veți avea nevoie după câteva runde de shopping. Unde mai pui că-ți poți lua o pinacolada răcoritoare de la una din tonetele de pe stradă și vei putea medita la atmosfera plăcută a orașului.

 

Varadero marina

pentru cei împătimiții activităților pe apă, locul va fi de neocolit. Fie că vreți să faceți o plimbare pe mare, ori să pescuți, tot va trebui să ajungeți în port. Prețurile ambarcațiunilor sunt ceva cam piperate, pentru o excursie cu catamaranul va trebui să scoți din portofel în jur de 70$, iar pentru o partidă de pescuit 400$ (barcă privată 4 persoane/5 ore).

Varadero

 

Peștera Ambrosio

– este un sit arheologic ce se întinde pe circa 300 metri și e compusă din 5 galerii ce pot fi vizitate. La intrare, fiecare persoană primește câte o lanternă, o cască de protecție și câteva indicații. Vom găsit o importantă rezervație de lilieci, dar și desene rupestre, aborigene ce reprezintă ritualuri indiene. 

La Casa de Al

– Al Capone, desigur, despre el este vorba aici. E o vilă frumoasă, construită în 1920, care se pare c-a aparținut faimosului gangster Al Capone și care iată, acum a devenit un important obiectiv pentru Varadero. Casa este astăzi transformată în restaurant, iar pereții sunt decorați cum altfel, decât cu  fotografii ai celebrilor gangsteri ce-ai făcut afaceri prin Cuba, înainte de era Castro.

Mansion Xanadu

 la fel ca și-n cazul casei lui Al și casa familiei Dupont a fost transformată într-un restaurant ce atrage mulți curioși. Ba mai mult chiar, dacă vrei poți să te și cazezi aici, încercând să-ți imaginezi bunăstarea ce domnea cândva pe acolo. Se pare că Irenee Dupont ar fi pus Varadero pe harta turistică a lumii. 

 

Delfinariul

– știu, se militează mult împotriva captivității delfinilor și a altor animale, dar locul atrage în continuare o mulțime de turiști. Poți asista la show-ul clasic al delfinilor, care mi-a adus aminte de copilărie, când mergeam cu clasa la Delfinariul din Constanța. La sfârșitul show-ului, ai posibilitatea de interacționa pentru câteva clipe cu acestea animale atât de simpatice. Pentru o poză cu delfinii, vei plăti 5$, separat de cei 15$ cât costă show-ul. Pentru cei curajoși dar și cu dare de mână (93$), puteți înota cu delfinii.  

 

 

Despre transportul prin Varadero

Te poți deplasa de la un capăt al insulei în celălalt urcându-te într-un autobuz hop-on hop-off, care te va duce până exact în capăt și face stație din loc în loc, în dreptul hotelurilor de obicei. Prețul unui bilet pentru o zi este 10$ și deși vei vedea că sunt două firme de transport, ține cont că poți folosi același bilet pentru ambele autobuze. Prestatorul este statul, așa că nu contează de unde vei lua bilet. La început așteptam întotdeauna autobuzele colorate cu roșu, care nu de multe ori se lăsau așteptate.

Dacă nu vrei să aștepți în stație, poți să-ți închiriezi pentru câteva minute o mașină de epocă numai pentru tine. Majoritatea taxiurilor sunt construite înainte de anii ’60, așa că va fi o experiență faină să comanzi un taxi la recepție și să te trezești că te așteaptă o mașină de epocă.

Mai poți de asemenea să închiriezi un scooter pentru a nu depinde de nimeni și nimic, eu nu m-am încumetat, nu-s adepta vehiculelor pe două roți.

 

Varadero

 

Cum ajungi în Varadero?

În funcție de unde anume vii, pentru a ajunge în Varadero va trebui să vii fie cu autocarul. Viazul, compania de transport a statului  face curse cu autocarul între cele mai importante orașe din Cuba. Recomandat ar fi să vă faceți rezervare, pentru a fi siguri că prindeți loc. Eu am ajuns din Trinidad la Varadero cu autocarul, am plecat la 7 dimineața și-am ajuns în Varadero undeva în jur de ora 14. Timpul a trecut repede, am tot admirat peisajul, am citit și mi-am imaginat plajele din stațiune.

La plecare, pentru că aveam avionul din Havana, dar și multe bagaje, am închiriat un van doar pentru noi, 4 persoane. Am plătit 120$ pentru acest transfer și-am făcut vreo două ore jumătate până la aeroport.

Există și un aeroport internațional care deservește stațiunea, așa că dacă vei avea de ales, alege să aterizezi aici.

 


 

Ce alte curiozități mai ai despre Cuba?

Nu uita să dai “like” paginii mele de Facebook să fii sigur că vei fi la curent cu noutățile.

 

Din aceeași categorie:

Cuba – primele impresii

Excursie de-o zi la Vinales – Pinar del Rio

Atracții turistice și activități de neratat în Havana

Havana – informații utile

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: