Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Work & Travel SUA

Visând la visul american …

Nu cred să existe vreun pasionat de călătorii care să nu-și dorească măcar odată-n viață să pună piciorul pe pământ american, la fel cum nu cred să fie vreun student să nu-și dorească să beneficieze de avantajele unui program work and travel. Știți voi oare? Arătați-l cu degetul! Cum să nu vrei să atinci visul american macar cu un deget?

Dar stai, ce reprezintă el totuși, există cu adevărat o definiție a acestuia? Am dat o căutare pe internet și-am aflat: “Visul american” nu este al americanilor, ci mai degrabă visul tuturor străinilor, emigranți sau nu, de a ajunge pe pământ american și a se realiza profesional. Ei bine, el este desprins din Declarația de Independență a SUA în care  apar pentru întâia oară drepturile cetațeanului american: Life, Liberty and the pursuit of Happiness (viață, libertate și căutarea fericirii)  sau cum s-ar înțelege în traducere liberă: poți veni de oriunde si să devii ce-ți dorești!

Noi vremuri, noi posibilități

Descopeream zilele trecute informații despre programul de schimb cultural internațional “Work & Travel USA” al Departamentului de Stat al SUA, prin care studenți la zi din România, dar și din restul lumii, au posibilitatea să îmbine utilul cu plăcutul, pe întreaga perioadă a vacanței de vară, timp în care, acestora li se permite să muncească 3 luni de zile + încă o lună să călătorească. Cum să nu-ți dorești să fii student?

Scopul principal al programului nu-i altul decât acela de a familiariza studenții străini cu viața, oamenii și cultura Americii moderne și pe de altă parte să dea posibilitatea americanilor să cunoască și să înțeleagă alte culturi și mentalități. Concret, studenților li se oferă șansa de a se apropia de împlinirea obiectivelor lor mărețe, să fie cât mai aproape de acel vis american, să-și lărgeasca orizonturile și să ia contact cu viața Americii moderne.

Dar cum așa?

Orice tânăr student la zi într-o facultate acreditată, care visează să se bucure de vacanţă, dar totodată să câștige niște bani frumoși, poate să se încrie în programul Work and Travel  Vacanțe Speciale. Vor primi tot sprijinul necesar: se vor ocupa de toate formalitățile necesare deplasării studentului în SUA, obținerea permisului de muncă, pregătirea dosarului pentru Ambasada SUA,  programarea la interviul pentru viză,  pregătirea dosarului pentru creditul BRD, precum și  asigurarea medicală pe durata contractului de muncă.

 

Work & Travel SUA

 

Perioada în care studentul poate merge în SUA este cuprinsă între 15 iunie și 30 septembrie, timp în care are viză, permis de muncă cu ajutorul căruia poate ocupa job-uri sezoniere, iar daca dorește, viza ise poate prelungi și mai poate rămâne timp de-o lună în care să călătorească și să se bucure de visul american. Ce poate fi mai bine de atât?

Pe site-ul CND Vacanțe Speciale, există o listă cu job-uri disponibile, din zone diferite ale SUA, iar studentul își poate alege ceea ce crede că i s-ar potrivi.

Evident, am ratat șansa unei astfel de experiențe, dar asta nu însemnă că nu mai pot visa și să-mi imaginez cum ar arăta aventura americană pentru mine. Totul e să vrei, nu? Cine știe, poate programul se extinde și altor categorii de vârstă. Oricum, unul dintre visele mele mărețe este să ajung în Statele Unite ca turist și să văd eu cu ochii mei care-intreaba cu acest vis american.

Înțeleg și eu de ce programul work and travel este atât de tentant pentru studenți, este o șansă cu care nu te întâlnești de mai multe ori în viață și se potrivește de minune profilului studentului: ziua muncește, noaptea se distrează, iar cu banii câștigați din munca prestată se bucură de tot ce are America mai bun.

Poate puțin exagerată comparația, dar cred că așa cum pentru un musulman este obligatoriu ca măcar odată-n viață să ajungă la Mecca, tot așa ar trebui să fie și pentru un student aderarea la un program work and travel în America prin care va fi la un pas distanță de această Mecca a studenților.

 

Ce aș alege eu?

Nici n-a fost nevoie să mă uit pe harta locurilor de muncă disponibile, că deja știam ce-mi doream: un job în domeniul hotelier, undeva aproape de New York, dar totuși amplasat în afara metropolei, pentru că mi-ar plăcea tare mult să mă bucur și de frumusețea peisajelor rurale, de natură și de oamenii atât de primitori. Dar oare, n-aș putea împărți perioada asta în două și să stau în prima parte pe coasta estică, urmând să mă mut pe cea vestică? Hmm, nu cred, dar tare mult mi-ar plăcea să interacționez cu cât mai mulți americani, să văd și să cunosc mai mult. Am auzit că oamenii sunt diferiți, la fel cum sunt moldovenii cu ardelenii la noi.

 

Job-uri work and travel

Lista job-urilor disponibile din SUA prin programul Work & Travel

 

New York, New York…

M-ar tenta foarte mult să muncesc în apropierea New York-ului, este locul pe care aș dori să-l văd pentru prima dată. M-ar tenta destul de mult o locație precum Comfort Suites, amplasat într-o zonă absolut superbă, în apropierea Lacului George, un important punct de atracție turistică al statului New York. Și apropo, stiu de zona aceasta de la verișorul meu, care, pe când era student, chiar a beneficiat de acest program, si-a avut un job sezonier la o locație pe malul lacului.

Mi-a povestit atâtea… Hotelul are nevoie de oameni atât pe partea de restaurant, cât și pe cea de camere si curățenie, iar asta n-ar fi prea departe de ceea ce fac eu în momentul de față. L-aș lua ca pe un chimb de experiență, astfel aș putea să văd și învăț metode noi de lucru în domeniu, pe care le-aș putea implementa acasă, în Deltă. Îmi place tare mult sa interacționez cu oamenii, să le aflu poveștile și m-aș stradui cât aș putea eu să le fac șederea mai călduroasă. M-aș descurca de minune aici!

 

Work & Travel SUA

 

Ceea ce mă atrage la acest job și implicit locul, este apropierea lui de fabulosul New York! În timpul liber și-n weekend aș fugi în marele oraș, să-l descopăr pe tot și să mă bucur de fiecare moment petrecut aici.

 

Împletind munca cu călătoriile

Mă și văd hoinărind prin împrejurimi, pierzăndu-mă printre zgârie-norii New-York-ului, pășind printre celebrități, printre stelele acelea de pe aleea Walk of Fame. Îmi doresc să vizitez tot ce se poate vizita, m-aș plimba o zi întreagă prin Central Park, să hrănesc veverițele si să mă bucur de frumusețea din jur, să mă plimb pe celebrul bulevard Times Square, acolo unde trecerea dintre ani se sărbătorește în stil mare, să admir cladirea Empire State Building și s-o ascult în căști pe Alicia Keys urlându-mi în urechi: ‘New York, New York…”

Nu am cum să uit de patriotismul americanilor, de ziua de 4 Iulie când își sărbătoresc Ziua Independenței și organizează cu mare fast parade, focuri de artificii și diverse petreceri tematice la care toată suflarea americană ia parte. Aș participa la toate, cu inima bătându-mi în ritm american și cu gândul la cei dragi de acasă.  N-aș rata nici ocazia să ajung pe platforma de la One World Trade Center să aduc un omagiu celor pieriți în urma atentatelor din 11 septembrie, nu am cum să uit de câtă supărare mi-au adus tragicele evenimente, pe atunci pe când eram copil încă!

 

Work & Travel SUA

Sursa: pixabey.com

 

New York, Sex and the City, Fifth Av….

Să nu uităm totuși, că înainte de toate sunt fată, iar visul oricărei fete este să ajungă pe faimosul bulevard Fifth Avenue, atât de mediatizat. M-aș  simți precum Carrie Bradshaw din Sex and The City. Pierdută și fascinată de toată nebunia aceea newyorkeză, să fac shopping, sau măcar să admir vitrinele magazinelor multor mărci exlusiviste. Ohh, raiul pe pământ. O provocare pentru mine, ar fi să reușesc sa opresc un taxi din acela galben, emblematic pentru New York, așa cum fac localnicii: fluierând! Să nu uit! Un selfie în spate cu Statuia Libertății!

Sunt atât de multe de facut, probabil că aș astepta cu nerăbdare zilele libere, pentru a mă putea bucura de ele și să vizitez cât mai mult posibil. Dar timpul trece repede, cele 3 luni se vor termina, iar reîntoarcerea acasă va fi inevitabilă. Înainte de toate, dacă tot sunt acolo și am posibilitatea să-mi prelungesc viza pentru încă o lună, de ce să nu profit de ocazie și să-mi duc spre împlinire încă un vis. Chiar dacă nu sunt o pasionată a șoselelor și mașinilor, condusul pe faimoasa Route 66 m-ar scoate cu siguranță din confortul personal, iar cu banii câștigați, mi-aș închiria o mașină și aș traversa America de la est la vest. Nu stiu câtă vreme mi-ar lua, dar acesta este senzația tare la care mă gândesc atunci când vine vorba de Statele Unite.

 

De la est la vest

Ajungând pe coasta vestică a Americii, n-aș ocoli sub nici o formă viața trepidantă a Las Vegas-ului, orașul casinourilor și al luminilor. N-aș rata ocazia să-mi încerc șansa la ruletă. Să admir celebra Fântână de la Bellagio, să rămân cu gura căscată în fața spectacolului grandios de culoare, sunet si lumină. Am auzit atâtea despre spectacolele din Las Vegas, cum c-ar fi memorabile. Mi-ar plăcea tare mult să iau parte la un show de striptease, stand-up comedy sau un musicall.

Marele Canion se află în topul locurilor must see în SUA și fiind atât de aproape de el, mi-aș dori tare mult să-l văd, să mă bucur de formele acelea de relief incredibile, să mă lase fără cuvinte.

 

N-am pomenit nimic de mâncarea americană și mă miră asta. Nu sunt o împătimită a fast food-urilor, dar probabil că m-aș abona la meniurile celor de la McDonalds și KFC. Cu siguranță sunt diferite față de la noi, că doar de … acolo e patria lor. Am auzit că burgerii de vită sunt demențiali! Parcă și simt gustul acela ce carne suculentă, perfect condimentată așezată într-o chiflă pufoasă. Ce mai, hot dogi, pancakes sau un brownie, din toate aș mânca și deja mi s-a făcut foame. Trebuie sa dau fuga la bucătărie, că altfel nu mai rezist!

 

Oameni noi, culturi noi

Dar pe lângă toate aceste beneficii de care aș profita la maxim, mi-ar plăcea tare mult să interacționez cu oamenii. Cu familiile de americani, să mă bucur de căldura și ospitalitatea cu care aceștia își primesc oaspeții, m-aș bucura ca aceștia să-mi fie ghizi, să-mi arate împrejurimile, pentru că așa aș reuși să mă aproprii mai aproape de ceea ce aminteam mai devreme: visul american. Multiculuralismul ar juca și el un rol extrem de important în șederea mea pe Tărâmul Făgăduinței. Pentru că interacționând cu oameni din culturi diferite, dezvoltarea mea ca om va fi una fantastică, relațiile ce se vor închega inevitabil în urma acestor acțiuni vor duce la prietenii de durată, la alte schimburi culturale, viitoare deplasări prin locurile de unde vin ei și la rândul meu îi voi primit cu mare mândrie aici, în România să le arăt frumusețile noastre.

 

V-am cam făcut curioși nu-i așa? Nici nu se putea altfel!

Dacă sunteți încă studenți, aruncați un ochi pe programul Work and Travel Vacante Speciale!

Completați formularul cu toate datele solicitate, iar dacă vă potriviti profilului de student căutat pentru un astfel de schimb cultural, vi se vor comunica următorii pași de urmat. Dacă nu mai sunteți studenți și nu mai puteți adera la program, dar cu toate acestea vă doriți să ajungeți pe Tărâmul Făgăduinței, nu trebuie să faceți altceva decât să mergeți pe cont propriu. O vacanță specială merităm cu toții odată-n viață, iar una în Statele Unite va fi cu adevărat specială.

M-am lăsat pradă dorinței si visării, v-am purtat peste mări și țări și mi-am imaginat cum se simte visul american.  CND Vacanțe Speciale m-a provocat, iar eu m-am conformat!

Îți mulțumesc pentru c-ai citit articolul și te invit să ținem legătura și pe Instagram și Facebook!

Citește și:

Planuri & aspirații


Articolul este raspunsul provocării cu numărul 18, din cadrul competiției SuperBlog 2017.

Sponsor:

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1