In 1991, Delta Dunarii a intrat in Patrimoniul Mondial al UNESCO fiind singura delta din lume declarata Rezervatie a Biosferei.
” Desfasurarea tuturor activitatilor din rezervatie este reglementata prin planul de management al rezervatiei si prin regulamentul rezervatiei, precum si prin Planul de amenajare a teritoriului zonal Delta Dunarii. Managementul rezervatiei are ca scop asigurarea statutului de conservare favorabila a habitatelor si a populatiilor speciilor de pe teritoriul acesteia (…)
Regulamentul rezervatiei se elaboreaza de catre Administratia Rezervatiei si se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor.(…) Avand in vedere prezenta asezarilor umane in perimetrul rezervatiei, planul de management si regulamentul rezervatiei se elaboreaza si se implementeaza in asa fel incat rezervatia sa constituie un model de dezvoltare a comunitătilor umane in armonie cu mediul natural.” (extras: LEGEA Nr. 82 din 20 noiembrie 1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, modificata si completata) “
Sursa informatiilor: http://www.ddbra.ro/activitati
Pe intelesul tuturor:
Orice forma de activitate desfasurata pe intreg teritoriul RBDD este supusa regulilor si controlata de autoritatile competente.
Indiferent cu ce scop te afli deja sau intentionezi sa intri pe teritoriul RBDD, trebuie sa te supui unor norme. Adica nu te poti apuca de capul tau sa intri cu o barca pe bratele Dunarii, nu iti este permis accesul in orice zona din Delta vrei tu si nici nu poti arunca cu batul in balta oricum, oricand, oriunde.
Mai exact, pentru orice forma de activitate este supusa unor reguli si legi, care trebuiesc respectate de toata lumea. Voi lua fiecare forma de activitate in parte si voi mentiona pentru fiecare in parte ce si cum se face.
Prin activitati desfasurate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (RBDD) se intelege: pescuit, turism, agricultura, silvicultura, exploatarea lemnului, recoltarea stufului, precum si activitatea de vanatoare.
Dintre activitatile specificate mai sus, pescuitul, turismul si vanatoarea sunt cele mai desfasurate, asa ca pentru aceia dintre voi interesati, in continuare veti gasi informatii pretioase.
1. Turismul
Delta Dunarii este o destinatie turistica perfecta pentru relaxare, considerata de multi dintre romani ca fiind cea mai frumoasa destinatie de la noi.
“Delta Dunarii reprezinta o destinatie speciala, prin caracteristicile sale (patrimoniu natural universal), una dintre cele mai importante regiuni turistice din Romania, prin originalitatea peisajului (relief, apa, vegetatie, fauna, populatie si asezari umane)” – www.ddbra.ro
Pentru pastrarea unui echilibru corespunzator intre bunastarea turistilor, nevoile mediului natural si ale mediului socio-cultural, precum si pentru dezvoltarea si competitivitatea destinatiilor si a intreprinderilor, toate activitatile de turism in RBDD se autorizeaza de catre Serviciul Reglementare-Autorizare din cadrul ARBDD.
Accesul in Rezervatie in scop turistic se face pe baza pe permis astfel:
– pentru turisti: 5 lei/pers/zi; 15 lei/pers/ saptamana; 30 lei/pers/an*
– pentru nave si ambarcatiuni: 20 lei/saptamana; 100 lei/an*
– pentru autovehicule: 10 lei/zi; 100lei/an*
*permisele anuale sunt valabile pentru anul in curs, pana la 31 decembrie.
Exista si exceptii, anumite grupe de persoane fiind scutite de plata taxei de acces in Rezervatie: elevii, studentii, pensionarii, veteranii de razboi, fostii detinuti politici, urmasii eroilor martiri si ranitii din Revolutia din decembrie 1989, precum si persoanele fizice care au domiciliul in perimetrul rezervatiei sau in localitatile limitrofe. De asemenea, aceasta ultima categorie de persoane sunt scutite si de plata taxei de acces in Rezervatie pentru nave si ambarcatiuni. In cazul in care sunteti controlati, trebuie sa demonstrati cu ajutorul unui act, care sa justifice scutirea.
2. Pescuitul recreativ/sportiv
!!! Permisele de pescuit recreativ/sportiv sunt gratuite pentru toate categoriile de persoane fizice conform Legii 1/2017.
“Prin pescuit recreativ/sportiv se intelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, in scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal emis de catre administratorul resurselor acvatice vii si eliberat de acesta sau de asociatiile de pescari sportivi, după caz, fara perceperea de taxe si tarife.”
Ce mai trebuie sa stiti despre acest pescuit recreativ/sportiv este faptul ca nu se poate practica oriunde, oricand. Pentru protejarea si reproducerea speciilor, se stabilesc perioade de prohibitie, pentru anumite specii de peste, in anumite zone. Astfel, la momentul actual, ne aflam in perioada de prohibitie la stiuca, pana pe 15 martie 2017. Urmeaza doua saptamani in care pasionatilor de pescuit le este permis pescuitul la stiuca. Dupa care pentru o perioada de 60 de zile, intre 01 aprilie -31 mai inclusiv 2017 se instaureaza prohibitia totala, pentru toate speciile de peste.
O exceptie de la aceasta regula, o reprezinta pescuitul in amenajarile piscicole. Acestea au un alt regim si nu se supun regulilor de mai sus. Aici nu aveti nevoie de permis de pescuit recreativ/sportiv, pentru ca veti achita o taxa de pescuit locala. Dar va veti supune regulilor fiecarei incinte in parte. In aceste amenajari se poate pescui chiar si in timpul acelor perioade de prohibitie.
Eliberarea Permiselor:
Atat taxa de acces in Rezervatie, cat si permisele de pescuit sportiv-recreativ se pot elibera de la automatele de permise. Acestea sunt amplasate la sediul ARBDD din Tulcea, sau in localitatile Jurilovca si Corbu. Sau online pe site-ul http://www.ddbra.ro.
3. Vanatoarea sportiva
Vanatoarea oficial este strict interzisa pe teritoriul RBDD. Dar cu toate acestea unii mai au posibilitatea de a vana cu scopul de a proteja mediul dar si bunurile localnicilor din aceasta zona a tarii.
Activitatile de vanatoare au fost sistate pe teritoriul Rezervatiei inca din anul 2011. Doar in anumite perioade au loc partide de vanatoare controlate la porci mistreti si sacali, specii considerate invazive pentru populatia localitatilor izolate din Delta. Romania este o tara foarte bogata in fauna.Iar Delta este considerata ca fiind cel mai frumos habitat pentru vanatoare din Europa pentru toate speciile salbatice. In desisurile de stuf ale Deltei se pot vana animale si pasari precum rata, gasca salbatica, potarnichea, fazanul ori porcul mistret.
O partida de vanatoare se poate desfasura doar in prezenta si sub stricta supraveghere a unui paznic al fondului de vanatoare. Asadar, informati-va foarte bine inainte de a programa o partida de vanatoare in Delta. Aflati despre perioada favorabila cat si despre ce specii aveti voie sa vanati. Informatii puteti gasi pe site-ul AJVPS Tulcea.

Sursa foto: adevarul.ro
Delta Dunarii este o bijuterie a tarii noastre
Cu o importanta de nepretuit cu care putem sa ne mandrim si chiar o facem, dar de care trebuie sa avem grija si s-o protejam. Exista aici cateva zone strict protejate (Sacalin Zatoane, Rosca – Buhaiova, Padurea Letea, Padurea Caraorman, Arinisul Erenciuc, Saraturi Murighiol s.a.) in care accesul ne este strict interzis sau restrictionat, pe care chiar trebuie sa le respectam.
Cu siguranta sunt mult mai multe de adaugat. Si nu ma voi opri aici cu seria de articole despre Delta Dunarii. Intrucat m-am nascut si am crescut pe malul apei, locuiesc si-mi castig existenta de pe urma acestei nepretuite bijuterii (a se intelege Delta), nu pot sa nu contribui la promovarea si protejarea ei.
Nu uita sa distribui articolul si prietenilor tai de pe Facebook!
Vezi si: Delta Dunarii in imagini