Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
imagini din Cuba 2007

În Cuba pe cont propriu

Dacă mă întrebai până nu de mult, care-i următoarea destinatie de vacanță în care-mi doresc să ajung cât mai repede, categoric, Cuba aș fi răspuns. Cuba este o țară pe care de mult îmi doream s-o vizitez și începusem deja să-mi fac griji, pentru că-mi doream să prind și eu o parte din acea autenticitate, izolată undeva în timp, înainte de a se transforma și a-și pierde farmecul. Nu pentru lux ori servicii doream să văd Cuba. Vroiam să descopăr o atmosferă boemă, muzică bună, oameni veseli, plaje fabuloase, peisaje superbe, arhitectură impresionantă și nu în ultimul rând cocktailuri nemaipomenite. Exact asta am găsit, iar pentru că am primit multe întrebări cu privire la organizarea unei escapade cubaneze, mi-am propus să grupez toate răspunsurile la un loc. Astfel, toți cei interesați de planificarea unei călătorii în Cuba pe cont propriu, puteți găsi aici toate informații și detaliile necesare.

Văzând că există tot mai mulți români dornici să descopere acea latură autentică a Cubei comuniste, agențiile de turism de la noi au făcut o mutare importantă și au început să-și lărgească plaja de oferte. Așa se face că mai toate agențiile promovează această destinație și se bat în oferte care mai de care mai atrăgătoare. Desigur, prețul plătit pentru o vacanță luată printr-o agenție, va fi mai substanțial, decât acela pe care l-ai da când îți organizezi tu singur vacanța. Există și excepții, fără îndoială, în funcție de ceea ce-ți doresti, posibil să ieși mai bine, dacă vei opta pentru un pachet, care cuprinde mai multe servicii.

Din ce observ în ultima vreme, companiile aeriene, scot pe bandă rulantă oferte spre Cuba, așa că fii cu ochii după ele. Cuba nu-i deloc o destinație ieftină, raportată la serviciile pe care le vei primi la fața locului.

 

Citește și: 10 experimențe de încercat în Cuba

 

Dar cu toate acestea, Cuba continuă să fascineze și atrage din ce în ce mai mulți turiști.

Cuba este o destinație unică, nu vei mai găsi alta la fel, iar din păcate, așa cum frumos a punctat Imperator Travel într-unul din articolele lui,  capitalismul pare să intre, încet-încet, pe poarta din dos în Cuba. Așa că dacă îți dorești să descoperi și tu acea Cuba autentică, a trabucurilor, cu mașini de epocă ce fac încă legea pe străzile cubaneze, a plantațiilor de cafea și tutun, a cocktailurilor acelea absolut fantastice, grăbește-te. Nu se stie câtă vreme va mai fi posibil. Din fericire Cuba păstrează o mare doză de originalitate, până când, nu se știe, așa că dacă îți dorești să vezi acea Cubă originală, fă ceva!

Că vei merge singur și-ți vei programa sau nu itinerariul, ori într-un circuit turistic, Cuba te va surprinde la fiecare pas. Și indiferent cât de bine documentat vei fi, sau cât de bine pregătit vei crede că ești, te vei întâlni cu situații și locuri care efectiv te vor ului. Am avut șansa de a străbate nestingherită străzile în lung și-n lat, am locuit alături de localnici, am mâncat la masa lor și astfel am constatat că din păcate în spatele acelei imagini de țară exotică, ultra-turistică, cu plaje superbe aflate mereu în topuri, se ascunde o sărăcie și-o mizerie greu de digerat pentru un european.

 

Să călătorești în Cuba pe cont propriu, nu e chiar atât de simplu!

Dacă te vei hotărî să vezi Cuba pe cont propriu (și te-aș felicita sincer pentru decizie), vei constata că există anumite dificultăți. Dacă ești obișnuit să mergi pe cont propriu peste tot, atunci n-ar fi chiar atât de greu. Dar dacă toate vacanțele tale au fost organizate până acum de altcineva,  nu cred c-ar fi o idee bună să începi cu Cuba.

Recomandat ar fi să știi și o boabă de limbă spaniolă, nu peste tot vei reuși să te înțelegi în engleză. Sau măcar instalează-ți Google Translate offline, la pachet cu limba spaniolă. Transportul public te va face să te gândești încă odată, înainte de a urca într-un autobuz. Iar dacă nu ai un oarecare simț al orientării în spațiu, te vei cam învârti în cerc. Aaa și nu uitați să vă înarmati cu multă răbdare!

 

Dar haideți să le luăm pe toate pas cu pas și să vedem cum ducem la bun sfârșit organizarea unei călătorii pe cont propriu în Cuba. Nu susțin că varianta aleasă de mine ar fi cea mai bună, dar la mine a funcționat. Nu trebuie să urmați și voi aceeași pași ca mine, dar e bine să aveti un punct de plecare. Până la urmă, fiecare alege ce i se potrivește cel mai bine lui însuși.

 

Cuba

Cuba e plină de culoare! Mașinile acestea colorate îți vor lua ochii, noroc că-s multe!

 

Achiziția biletului de avion

 

Dacă altădată, Cuba părea o destinație inaccesibilă celor mai mulți dintre noi, ei bine aflați (dacă nu știți încă asta), că acum aveți pobilitatea de a zbura spre Havana sau Varadero chiar și cu 400€ dus-întors din București. Găsesc tot timpul oferte foarte bune, din Londra sau din orașe germane, chiar și cu 300-350€ dus-întors. Iar până acolo, cu un low-cost și puțin noroc, ajungi cu 50-60€ dus-întors. Eu am zburat cu Turkish Airlines, la dus am avut două escale, una la Roma, alta la Istanbul, iar la întors, am avut doar una în Istanbul. N-a fost combinația de zboruri cea mai bună, dar prețul, în jur de vreo 450€ cu tot cu bagaje. Ce mai, prețul a fost foarte bun, totodată am profitat si de escala de 11 ore din Roma și-am dat o fugă să salut Colosseumul, să mănânc o pizza și să beau un cappuccino. 🙂

Urmăriți așadar ofertele celor de la Turkish, Eurowings, Tui, Condor s.a. Chiar azi văzusem am văzut un super-preț pentru octombrie, din Munchen zbor direct spre Varadero, dus-întors 300€. Cum sunt abonată la newsletter-ul travelfree.com, primesc zilnic tot felul de oferte.

 

Viza și asigurarea medicală de călătorie

Cuba face parte din acea categorie de țări care nu acordă viză turistică fără a deține o asigurare de călătorie valabilă pe parcursul șederii pe insulă. Pentru a-ți fi permisă îmbarcarea în avionul spre Cuba și totodată intrarea în țară, va trebui să deții o viză de turist. Din motive lesne de înțeles, viza cubaneză nu se aplică pe pașaport, aceasta vine sub forma unui cartonaș, de care va trebui să ai mare grijă, pentru că va trebui să-l prezinți și la ieșirea din țară. Viza se acordă pentru o perioadă de 30 de zile și se obține de la ambasadele sau consulatele Cubei din străinătate. În București, Ambasada Cubei se află pe Str. Nicolae Caramfil nr.73, Intr. Ghe. Simionescu, et. 4, Sector 1.

Viza se obține pe loc, fără o programare în prealabil, va trebui doar să te prezinți personal cu toate actele necesare. Nu e musai să fii tu în persoană, le poți trimite actele prin curier, sau printr-un intermediar.

Actele necesare eliberării vizei (sau tarjeta turistica cum o mai numesc cubanezii) sunt:
  • pașaport valabil cel puțin 6 luni
  • copie după biletul de avion dus-întors
  • copie după asigurarea medicală de călătorie
  • un formular completat și semnat de fiecare solicitant de viză;
  • dovada achitării a taxei consulare de 22€, dacă vei merge personal la ambasadă. Dacă nu mergi personal, taxa consulară este 47€. Taxa se poate achita numai la sucursalele Raiffeisen Bank în contul care vi-l va transmite cei de la ambasadă.

 

viză Cuba

 

Rezervarea cazării

Cuba se numără printre ultimile state comuniste ale lumii și se pare că, odată cu reluarea relațiilor diplomatice dintre Cuba și SUA, Casa Albă plănuiește să mai relaxeze puțin și din embargoul economic impus cubanezilor de mai bine de jumătate de secol. Probabil că odată cu trecerea anilor, lucrurile se vor mai schimba în ordinea cubaneză, dar cu toate acestea există în continuare chestiuni cenzurate.  Vei observa că multe site-uri atât de comune la noi, în Cuba nu vor funcționa, dar până să ajungi acolo și să simți pe pielea ta că nici internetul nu-ți va fi deloc la îndemână, te vei lovi de problema rezervării unei camere de hotel.

În Cuba vei putea alege să te cazezi atât la hoteluri, cât și la particulari. Hotelurile din păcate se află, majoritatea din ele într-o stare destul de proastă, lipsa investițiilor se văd încă de la intrare. Nu și în preturi, din păcate! Dar asta este situația, socialismul cubanez domnește în continuare si nici nu se întrevede vreo situație prea roz pe insulă.

 

Cazarea la hotel

Până anul acesta, booking-ul era inexistent pentru Cuba. Pe la sfârșitul anului trecut, pe când eram în căutarea unui hotel, pentru Varadero, rezervarea pe booking.com nu era posibilă din România. Găseam hotelurile listate și prețurile, dar nu puteam duce o rezervare spre finalitate. Nici vreun alt site nu-mi permitea să fac asta. Te întrebi  probabil cum am procedat. Întrebând în stânga și-n dreapta, am aflat de site-ul spaniol muchoviaje.com unde am reușit. Plata am făcut-o în avans integral cu cardul, la fel și atunci când am dorit să prelungesc sejurul din Varadero cu încă două nopți.

Vă povestisem eu că planul inițial prevedea ca ultimile două nopți să fie petrecute în Havana, pentru că de acolo aveam și zborul de întoarcere spre casă. Dar cinci zile s-au dovedit a fi suficiente în capitala cubaneză. V-am spus, Havana mi s-a părut cel mai poluat oraș pe care l-am văzut eu pănă acum. Menționez, n-am ajuns încă în China sau India 🙂  Puteam rezerva și direct la hotel, dar aș fi plătit de 3 ori mai mult, decât prețul plătit prin intermediul acestui site.

 

Am verificat zilele trecute, booking-ul functionează și pentru Cuba. Să mă asigur că totul decurge ok, am făcut chiar o rezervare, cu anulare gratuită, pe care desigur am anulat-o ulterior. Așadar, se poate!

În Varadero, am ales Hotelul Bella Costa, din lanțul hotelier Cubanacan care are o amplasare bună exact pe malul oceanului, acesta fiind și unul dintre principalele motive pentru care l-am ales. Desigur și prețul m-a atras, am plătit în jur de 100€/cameră/noapte – cazare cu AL. Atunci când călătoresc într-o destinație la mare/ocean, principalul factor de decizie este amplasarea hotelului cât mai aproape de apă. Îmi doresc să mă pot trezi de dimineață, să prind răsăritul de soare, să cobor pe plajă fără să iau autobuzul, să mă pot plimba în voie scăldându-mi picioarele în valurile mării… 🙂

Hotelul a fost ok, camerele deși vizibil vechi și “strigând” după renovări, mi-au satisfăcut nevoile. Mâncarea a fost bună și diversificată, fructe și legume proaspete la toate mesele, cât despre băuturi….jos pălăria! Doar ne aflăm în patria romului! Cocktail-urile sunt absolut fabuloase, le-aș fi băut în loc de apă! 🙂

 

Un crâmpei din resortul din Varadero

Varadero

 

Cazarea la particulari

În Cuba, aproape totul aparține statului. De vreo câțiva ani, fostul președinte Raul Castro a mai slăbit puțin frâiele puterii și iată a permis desfășurarea unor activități private: taximetria și cazarea. Ei bine, din 2011, orice cubanez își poate închiria una, două-trei camere în scop turistic. Desigur, toate acestea cazări trebuiesc să îndeplinească niște condiții impuse de stat, să asigure un minimum de condiții și să obțină autorizația de funcționare eliberată de autoritătile cubaneze.

Din câte am înțeles eu de la Aymee, gazda mea din Havana, aceste autorizații se obțin destul de greu, birocrația și corupția sunt în floare, iar pentru a putea intra în legalitate, trebuie să ai ceva relații. Iar după ce te-ai chinuit atâta să obții acele autorizații, cam ții și cu dinții de ele. Îmi povestea că periodic se fac tot felul de controale, de sus de la direcțiune, așa că mereu era atentă ca afacerea ei să se supună cerințelor.

Am stat în Havana la Casa Mirador la Colina, chiar lângă Universitate, la vreo 2 km de centrul orașului. Preferam de multe ori să fac acest drum pe jos, pentru că astfel, aveam posibilitatea de a interacționa direct cu acea atmosferă autentică cubaneză. Am avut o cameră modestă, curată, cu baie proprie, televizor, frigider și aer condiționat. Mai mult de atât nici nu aveam nevoie. Am plătit pe o cameră pentru 2 persoane 25€/noapte, iar într-una din zile am cerut să ne pregătească și micul dejun, acesta constând în cafea/ceai, fructe proaspete, fresh de fructe, ouă, bacon, unt, gem, croisante. Pentru toate acestea, am mai dat câte 5 €/pers.

Curs valutar

1€ = 1,2 CUC

1Ș = 1 CUC

La Trinidad am ales din nou o casă particulară, unde am dormit pentru două nopți la Hostal Gattorno. Am avut la fel, o cameră curată, ceva mai spațioasă și mai îngrijită, cu baie proprie și toate cele necesare. Aici am plătit 20€/noapte, iar micul dejun la fel 5€/pers.

Mi-a plăcut enorm să locuiesc alături de cubanezi de rând, să intru în contact direct cu ei, să mănânc la masa lor, să mă simt bine-primită și să facem schimb de impresii. Cubanezii sunt foarte calzi, extrem de ospitalieri și curioși despre România, despre situația actuală de la noi.

Dacă ajungi în Cuba pe cont propriu, îți recomand cu cea mai mare căldură să stai măcar o noapte-două în casa unor cubanezi, să simți pe pielea ta ospitalitatea cubaneză. Vei simți acea atmosferă socialistă, așa cum era la noi pe vremea lui Ceaușescu, sau în cazul meu, de imediat după ’90.

 

Cuba

În Trinidad, aproape orice locuință este transformată în casă particulară.

 

Transportul prin Cuba

Așa cum vă spuneam pe la începutul acestui articol, să călătorești în Cuba pe cont propriu nu e chiar la îndemâna oricui. Trebuie să ai ceva spirit de aventurier, să reușești să te orientezi în spațiu, pentru că indicatoarele sunt cam rare, să fii dispus să aștepți autobuzul în stație chiar și cu orele, să călătorești alături de alte zeci de cubanezi într-un autobuz ș.a.m.d.

Într-adevăr să te deplasezi dintr-un loc într-altul al Cubei, poate să-ți dea ceva bătăi de cap. Hai să-ți dau câteva exemple, să înțelegi de ce.

Rezervările la cursele autocarelor se pot face doar în anumite locuri, cu câteva zile înainte. Asadar, adio spontaneitate în Cuba! Pentru a pleca din Havana spre Trinidad, a trebui să iau biletul cu trei zile înainte și nu de oriunde, ci doar de la Hotelul Capri din Havana. Am călătorit cu Transgaviota, una dintre cele două companii concurente, ambele de stat (DA, ambele sunt de stat). Costul unui bilet Havana-Trinidad a fost 27 €, ceea ce nu-i chiar ieftin. Condițiile de transport au fost ok, autocarele sunt relativ noi, dotate cu aer condiționat, iar distanța dintre orașe de vreo 300 km se parcurge în aproximativ 6 ore.

Din Trinidad la Varadero, am călătorit cu Viazul, cealaltă companie și la fel, rezervarea locului am făcut-o cu o zi înainte. A trebuit să merg la autogara din Trinidad, dimineață la 6, să mă trec pe o listă pentru a doua zi, iar în ziua plecării, cu o oră înainte de ora programată, am putut plăti și lua biletul. Am plecat la 7 din Trinidad și-am ajuns în Varadero după aproape vreo 7 ore. Pfff! Am plătit mai puțin ce-i drept, doar 20€.

 

Taximetria este a doua activitate, după cazare, ce se poate desfășura în sistem privat în Cuba

După cazare, regimul Castro, a dat liber și privatizării mașinilor cubaneze. Astfel, Chevrolet-uri de prin anii ’60 sunt folosite acum pe străzile din Cuba pe post de taxi-uri. Majoritatea aparțin oamenilor de rând și aceștia țin la ele ca la ochii din cap. Vei descoperi că unele din ele au dublul vârstei tale poate, dar arată impecabil. De-ai ști câte vopsele au văzut mașinile astea! Îmi povestea un taximetrist, că acum au posibilitatea să dețină mașini, le pot cumpăra în rate, de la stat, dar plătesc de 2-3 ori valoarea lor. Și întreținerea lor îi costă o avere, pentru că piese nu se găsesc, combustibilul este și acesta raționalizat, să nu mai amintesc de motoarele lor.

Rare mai sunt mașinile care au motorul original, majoritatea sunt dotate cu motoare noi, importate de la mexicani sau venezueleni, sau chiar chinezi. Vei întâlni de asemenea și urâțelele “Lada” rusești, doar că acestea s-au dovedit a fi mai firave și n-au mai rezistat vremurilor. Le vei vedea parcate la marginea drumurilor, ținând loc de pubele de gunoi.

De la Varadero la Havana, la aeroport am închiriat un mini-van cu 120€. Aveam zborul dimineața devreme și altceva mai convenabil nici că găseam.

 

Autostopul este sport național în Cuba, toată lumea stă la ocazie

De aici a luat  ființă și taxi colectivo. Poți călărori, pe distanțe mai lungi sau mai scurte, alături de alți oameni, împărțind costul cursei. Și la noi a apărut acest concept de câțiva ani încoace, numai că noi îl numim car-sharing.

Închirierea unei mașini este de cele mai multe ori varianta preferată  a celor pasionați de călătorii. Doar că în Cuba, închiriatul unei mașini te va stoarce serios de bani. Cea mai ieftină variantă costa vreo 100€/zi. Am renunțat imediat la idee. Am folosit în cele două săptămâni mijloacele de transport locale si a fost în regulă: taxi, autocar, autobuz hop-on, hop-off, trăsura cu cai. Mai sunt și coco-taxi, bici-taxi dar n-am încercat.

 

Havana - Cuba

 

 

Comunicarea cu oamenii locului se va face în spaniolă

 

Înainte de a pleca în Cuba, asigură-te că ai cu tine un ghid de conversații român/englez – spaniol! Sau că ți-ai instalat pe telefon limba spaniolă în aplicația Google Translate! Sau că știi câteva cuvinte în spaniolă!

Oricum, limba engleză nu-ți va fi de ajuns pentru a te înțelege cu cubanezii. Vei avea nevoie să te înțelegi cu taximetristul care te va prelua de la aeroport, sau să schimbi două vorbe cu doamna de la schimbul valutar, sau de la oficiul Etecsa. De aici îți vei cumpăra acea cartelă prepay pentru Wi-Fi.

Citește și: Două săptămâni fără telefon, iar internet când și când…

N-am fost niciodată fană de telenovele spaniole, așa că nu stiam nici o boabă de spaniolă. Culmea, știam că aveam un program tv cu astfel de filme, dar uite că nu mai e în grila mea de programe. Așa că nu mi-a rămas decât să iau la purtător un ghid de conversatii și pe telefon Google Translate. Mi-a fost cam greu, pentru că nu aveam întotdeauna cu mine ghidul, de telefon uitam că există. Așa că limbajul semnelor a fost util.

Nici la restaurant nu mi-a fost prea ușor, cu toate că aproape peste tot meniurile erau și-n engleză. Dacă vroiam să mai întreb una-alta…. vorbele îmi erau limitate.

 

cuba - havana -

 

Mâncarea cubaneză

Am scris un articol întreg despre mâncarea cubaneză, iar dacă vei pleca în Cuba pe cont propriu, așteaptă-te să nu fie așa cum ți-ai închipuit tu! Am spus-o în nenumărate rânduri, latura gastronomică ocupă pentru mine o parte importantă dintr-o călătorie. Mâncarea cubaneză nu excelează și nici nu e prea diversificată. În continuare, alimentele sunt raționalizate aici, pe insulă, mare parte din ce se produce merge spre export, așa că în țară, suflă vântul prin galantare.

Dar nu pentru lux și servicii m-am dus în Cuba! Și nici pentru mâncare… deși mi-ar fi plăcut să fac o cură cu fructe de mare, pește. fructe proaspete…

Ingredientele de bază în Cuba sunt fasolea, orezul, pastele, platanele, puiul, vita si porcul. Se zice despre cubanezi că sunt într-atât de puturoși, că le este lene să prindă peștele. Ei așteaptă să le sară pe mal. Dar, iată cubanezii nu au flotă de pescuit. Deși sunt pe o insulă, înconjurati de ape. Nu mi-a venit a crede că trebuia să caut o groază un restaurant în care să găsesc un pește proaspăt. Sau fructe de mare. Da, erau multe restaurante care ofereau pește în meniu, dar majoritatea din ele vindeau pește din import. Congelat, clar! Și cum la pește nu prea mă poți păcăli, îmi dădeam seama atunci când preparatul nu era atât de fresh cum se lăuda ospătarul 🙁

Preparatul national cubanez este ropa vieja (zdrențe în traducere liberă). Preparatul e făcut din carne de vită, cu ceva legume, tras la tigaie. L-am gustat, mi-a plăcut!

Sțiți ce mi-a plăcut cel mai mult în Cuba? Evident, cocktailurile! N-am reușit să le gust pe toate, dar am fost pe aproape.

 

Trinidad - mâncarea cubaneză

Ropa Vieja – preparatul national cubanez

 

 

Banii în Cuba

Moneda cubaneză (CUC) este încă interzisă cam peste tot prin UE și SUA. Așadar nu vei putea să schimbi de acasă. Îți recomand să iei cu tine Euro, cash de preferat, pe care să-i schimbi acolo, la casele de schimb valutar. Poți lua și dolari americani, dar vei fi comisionat cu încă 10% din sumă. American problems…

Vei găsi și ATM-uri, se cam găsesc peste tot prin orașele mari, prin hoteluri. Eu n-am folosit cardul deloc în Cuba, dar am observat că functionează. Numai să nu fie eliberat de vreo bancă cu origini din State! Ar fi bine să anunți banca ta dinainte de a pleca, că intenționezi să-l folosești prin Cuba.

În Cuba vei întâlni două monede, ceea ce ți se va parea ciudat. Nu-i nimic în neregulă, Cuba folosește încă două monede, deși se pare că vrea să renunțe la una. CUP – este moneda folosită de localnici iar CUC de turiști. Ca si turist poți folosi și CUP, dar greu vei găsi, am întâlnit o singură dată. Și atenție ca nu cumva să-ți dea rest în loc de CUC, CUP…complicat. Poți folosi și tu CUP, dar problema e că-s mulți și fără valoare.

1 CUC = 1,2 € (sau 1Ș) = 25 CUP

 

În Cuba pe cont propriu

Moneda cubaneză folosită de localnici- CUP

 

Află mai mult!

Intenționezi o escapadă cubaneză sau doar ești curios de anumite aspecte despre situatia reală din Cuba? Am petrecut două săptămâni acolo și am reușit să fac un mini-circuit ce-a cuprins: Havana(5 zile), Vinales (1 zi), Trinidad(2 zile) și Varadero(7 zile). N-am reușit să fac tot ce mi-aș fi dorit, nici nu sunt 100% sigură că ceea ce-am văzut reprezintă purul adevăr cubanez. Cert este că  m-am străduit să împărtășesc cu voi realitatea pe care am simțit-o eu și ce mi s-a permis să văd. Pentru că da, cenzura functionează în continuare în Cuba.

Dacă ai întrebări suplimentare pentru mine, nu ezita sa mi le adresezi sub formă de comentarii, la sfârșitul articolului. În acest fel, vor putea beneficia de informații și ceilalți cititori interesați de subiect.

 

Dacă ți-a placut articolul și l-ai găsit interesant, dă-i un share pe Facebook să afle și prietenii tăi! Iar dacă vrei să primești câte un email din partea mea, ori de  câte ori public un articol, nu uita să te abonezi la newsletter! Hai să ne cunoaștem și pe Instagram! Ce zici?

Călătorii faine să ai! 

 

Vinales - Cuba

3 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: