Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Alexandria

Pășind prin Alexandria – mireasa Mediteranei

Zilele astea toate drumurile mele duc spre Alexandria. Gândurile mele sunt într-acolo neîncetat. Cartea ce-o citesc acum despre Cleopatra – ultima regină a Egiptului, mă ține captivă în amintiri despre Alexandria, duminica dimineață nici nu fac bine ochi, că dau de-un articol super-fain despre Alexandria, pun un story de la Marea Neagră si cineva mă întreabă: ești în Alexandria?… aș fi vrut eu! Unde mai pui, că acum vreo 3 zile am văzut niște oferte la bilete spre Alexandria, de mă zgârii pe ochi de ciudă că nu le-am luat.

Uite cum realizez eu că aproape s-a scurs un an (când oare?…) iar eu n-am apucat să scriu un rând aici, pe blog, despre periplul meu prin frumosul oraș egiptean Alexandria, mireasa Mediteranei sau Alex, așa cum o numesc alexandrienii.

Vă invit așadar să acceptați invitația mea, să (re)descoperim niște locuri unice, superbe, să facem cunoștință cu oamenii locului, să ne pierdem pe străduțe lăturalnice, să mâncăm în restaurante locale și desigur să lăsăm lista deschisă, pentru următoare dată. Cu siguranță, Alexandria ne va primi cu brațele deschise ori de câte ori vom dori s-o vizităm!

Alexandria

Alexandria

Planifici să ajungi în Egipt? Pune și Alexandria în intinerariu! Sper să te conving s-o faci!

Din păcate Alexandria este aproape absentă în promovările agențiilor de turism românești. Și ni se face o mare nedreptate aici. Este într-adevăr puțin peste mână să ajungi la Alexandria din Hurghada ori Sharm, acolo unde zboară cam toate charterele, dar nu imposibil. Distanțele între orașele egiptene sunt mari, destul de greu de parcurs, dar însuși drumul respectiv este o experiență. Pfaaiii și ce experiență!

Îmi doresc atât de mult mult să am ocazia cândva să aduc o schimbare în această chestiune! Și sper ca acea zi când Alexandria să fie inclusă pe lista circuitelor faraonice, sau măcar pe cea a excursiilor opționale. Iar dacă voi fi reușit să conving chiar și numai câțiva oameni, pe care să-i număr pe degetele de la mâini, tot va fi o realizare mare pentru mine. Pentru mine este clar. Egiptul este destinația mea de suflet și știu că într-o zi cândva, o să-mi găsesc locul într-acolo.

De foarte mulți ani aveam Alexandria pe listă, dar din varii motive am reușit abia în februarie 2020 să ajung. Am făcut-o în stilul meu, pe cont propriu, cu plecare din Hurghada. Până în Cairo am călătorit cu autocarul, iar de aici am luat primul tren disponibil. Sunt multe curse, dar aglomerate. În aproximativ 4 ore am simțit pe viu atmosfera haotică de pe Cornișă, exact de la balconul camerei mele cu vedere spre Mediterană.

Am ajuns pe înserat, când toată suflarea orașului e trezită la viață. Nu se poate să fie atât de aglomerat, mi-am spus! Ohhh ba da! Și încă cum! Nu venisem la Alexandria să dorm, cu de altfel nici nu prea am reușit din cauza traficului, dar au fost câteva zile memorabile. Iar după ce-am și vizitat cât mi-a permis timpul în trei zile, Alexandria s-a așezat pe-un piedestal, alături de Aswan și Hurghada (down-town) în topul preferințelor mele egiptene.

Câteva date despre Alexandria

Nu voi pune accentul pe date istorice ce nu le stăpânesc și desigur, las asta în seama celor în măsură s-o facă. Dar pentru a înțelege importanța acestui oraș și totodată de ce trebuie ar trebui inclus pe lista destinațiilor turistice cu adevărat importante, mă voi strădui să redau cât mai succint și exact, câteva informații utile despre Alexandria.

După Cairo, Alexandria este al doilea oraș ca mărime din Egipt și are o populație de peste 5 milioane de locuitori. Oficial, că de recensământ nici nu poate fi vorba, iar surse neoficiale dau niște cifre de peste 10 milioane. Se întinde pe aproximativ 40 km, pe coasta de nord a Egiptului și de-a lungul Mării Mediterane. Foarte important de știut însă e faptul că Alexandria, fondată în jurul anului 331 î. Hr. de către Alexandru cel Mare, a fost capitala Egiptului timp de aproape 1000 de ani, până la cucerirea arabă în 641 d.Hr., când Fustatul, actualul Cairo, a devenit noua capitală. Alexandria a devenit cunoscută în întreaga lume în special pentru Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice, pe locul căruia găsim astăzi Citadela Qaitbay. Tot aici s-a aflat cândva cea mai mare bibliotecă a lumii antice și Necropola (Catacombele lui Kom El Shoqafa) – una dintre cele 7 minuni ale Evului Mediu.

Alexandria este un loc încărcat de istorie vie, pe care vei putea s-o simți numai ducându-te acolo. Și nu doar într-un tur de forță, ci petrecând câteva zile, cât mai multe cu putință, luându-i străduțele la pas și încercând să te transpui undeva în vremurile demult apuse.

Alexandria - Ceatatea Qaitbay

Alexandria – Ceatatea Qaitbay

Alexandria – Ghid complet de vizitare

Chestiuni organizatorice – cum, unde, cand, ce fel?

Alexandria e mireasa Mediteranei și ține cont în primul rând de poziționarea acesteia pe țărmul nordic al Egiptului. Și nu mă refer aici doar la localizarea fizică, în raport cu alte orașe, ci și la clima acestui oraș. Așadar, nu planifica escapada ta în Alexandria în lunile de iarnă, dacă-ți dorești să ai parte și de vreme de plajă. Pentru asta, orientează-te ceva mai la sud, spre stațiunile de la Marea Roșie eventual.

Eu am fost la mijloc de februarie, două din zile au fost însorite, vreme de început de vară, în jur de 22°C, în a treia zi, ploaie și undeva sub 15°C. Dar bine pentru vizitat.

Să ajungi în Alexandria, o poți face zburând aici direct (din România nu avem zboruri directe, doar spre Cairo și desigur chartere spre Hurghada/Sharm), ori terestru, cu tren, bus, mașină, etc. Cum spuneam la început, am ajuns cu trenul din Cairo. Am luat biletul direct din gară de la ghișeu, am călătorit cu un tren cu AC, clasa I, iar în 4 ore am ajuns în Alexandria. Prețul pentru un bilet a fost 100 EGP (aprox. 5 €). Asemenea și la întoarcere. Desigur, sunt și curse de autocar, dar eu am ales trenul pe considerente de confort și pentru că mai fusesem și mi-a plăcut.


Citește și:

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu express-ul de noapte, de la Cairo la Aswan


Cazare, mâncare, transport

Referitor la cazare, opțiunile sunt nelimitate și în funcție de doleanțele fiecăruia, opțiunile vă stau la dispoziție. Eu am ales un hotel modest, chiar pe malul mării, pentru care am plătit puțin peste 20€/noapte, cu mic dejun inclus. Restaurantul de pe acoperiș are din partea mea un mare plus, de acolo se poate admira țărmul mării, de-o parte și alta. Asemenea și vederea spre mare. Nu însă și pentru zgomotul din trafic! 🙂

În rest… despre mâncare, vă orientați la fața locului. Ca și sugestie, alegeți restaurante frecventate de localnici, locuri mai puțin celebre în ghidurile turistice. Cu cât mai departe, de locurile aglomerate cu atât mai bine. Acolo unde mănâncă oamenii locului, unde-i aglomerat și flux continuu, fii sigur că vei mânca bine. Lucru absolut valabil oriunde în lume.

Asemenea și cu transportul dintr-un loc în altul. Taxiul sau Uber-ul au fost pentru mine opțiunile de bază. Și desigur mersul pe jos. Muuult! Data viitoare, când voi aloca mai multe zile, cu siguranță voi alege transportul public în comun.

Ce e musai să vizităm în Alexandria?

Ehh aici e aici!

Alexandria nu este un oraș care să îți arate tot ce are la primul pas pe care îl așezi pe coasta ei turcoaz și vălurită. Este asemeni unei femei frumoase, ascunsă sub valuri de mătăsuri fine, brodate în arhitecturi măiestrite, care te cheamă asemeni unei himere într-o oază de liniște, departe de zgomotul mașinilor și al oamenilor grăbiți. Departe de toate acestea, se află inima ei. O inimă care locuiește în străzi înguste, pavate cu piatră, pline de culoare, de verdeață și istorie. O inimă care aleargă pe aleiile cartierelor grecești și otomane antice, sub balcoane romantice. Alexandria înseamnă cultură, teatre, biblioteci, parcuri și Bahary-Anfoushy. Înseamnă palate și citadele, ruine romane și beciuri. Ca să știi toate acestea însă, trebuie să vii.” – Ramona Sandrina Ilie în curentul.net

Alexandria este o întreagă colecție de enciclopedii și desigur, în doar trei zile, n-am reușit să surprind decât o foarte mică parte din atmosfera acestui oraș vibrant.

Mai departe îți voi povesti despre locurile vizitate de mine:

Biblioteca din Alexandria sau Biblioteca Alexandrină

În vremurile noastre, simbol al orașului, în Lumea Antică una dintre cele 7 minuni. Desigur nu-i aceeași.

Actualmente, la Alexandria găsim o variantă nouă a bibliotecii, una dintre cele mai mari din lume. Cu o arhitectură futuristă într-o clădire nouă, de forma unui cerc uriaș înclinat spre mare, pe al cărei perete exterior îmbrăcat în gratit de Aswan, găsim gravate simboluri și litere din alfabetele lumii. Întregul complex impresionează nu doar prin forma lui, ci mai ales prin dimensiunile generoase ale interiorului și complexitatea acestuia. Pe lângă milioanele de cărţi pe care le găzduieşte, împărţite fiind pe mai multe secțiuni (Biblioteca Centrală, Biblioteca Taha Hussein pentru nevăzători, Biblioteca Copiilor, Biblioteca Tinerilor, Biblioteca de Artă şi Multimedia şi Biblioteca Nobel), în cadrul Bibliotecii din Alexandria mai găsim și un Planetarium, trei muzee (al Antichităţilor, al Manuscriselor şi al Istoriei Ştiinţei), dar si diferite expoziții permanente sau temporare.

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Dacă ai timp, nu te duce doar ca un simplu turist, pe fugă, să arunci o privire, să furi două cadre și atât. Aprofundează, studiază, află! Pfff, zău că m-aș muta acolo cu totul.

Condițiile de vizitare și programul cu siguranța au fost adapate noii situații pandemice. La momentul vizitei mele (februarie 2020), prețul unui bilet era 70 EGP, iar programul de vizitare era zilnic, de dimineață până seara târziu.

Cetatea Qaitbay

Citadela, Fortul ori Ceatatea Qaitbay (toate variantele sunt acceptate) a fost ridicată ca principal scop de apărate împotriva invaziilor otomane, în anul 1477 de către sultanul Ashraf Sayf al-Din Qaitbay. Foarte interesant de știut e faptul că cetatea a fost construită fix pe locul ocupat de una dintre cele 7 minuni ale lumii antice și anume, Farul din Alexandria. Iar unele surse spun că cetatea ar fi fost ridicată din pietrele rămase de la far, în urma cutremurelor din 1303 și 1323, care l-au distrus complet.

Nici cetatea n-a avut vreo soartă prea bună, trecând prin tot felul de revolte. Dar iat-o, e în picioare încă și arată foarte bine îngrijită, datorită ultimei restaurări din 2018. Cetatea se află printre cele mai vizite locuri din Alexandria, e un must see al orașului și pe bună dreptatea își merită faima.

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Ceatatea Qaitbay

Grădinile Montazah

Cea mai mare oază de calm și vegetație din Alexandria, Grădinile Regale de la Montazah reprezintă un alt loc ce trebuie musai să-l pui pe lista pentru Alex. Plimbându-mă pe kilometri întregi de alei împodobite de flori înflorite și palmieri înalți, am încercat pentru câteva ceasuri să mă pun în pielea familiei regale Fouad. Grădinile sunt cel mai frumos refugiu din câte pot exista în Alexandria, unde, de îndată ce ai pășit dincolo de zidurile înalte ce le despart de agitația Alexandriei, ai impresia că ești într-o altă lume. Și pe bună dreptate, chiar e o altă lume. O lume liniștită, o oază de verdeață, un loc perfect pentru picnic. Am văzut pretutindeni familii numeroase, venite cu cățel, cu purcel, ce-și amenajau locul de fiesta.

Presupun că fiecare-și strânge gunoiul, pentru că peste tot, alei, grădini, erau impecabile.

Palatul Montazah, ce-a funcționat ca și reședință de vară a fostei familii regale Fouad, a Egiptului, nu este deschis publicului, îl poți admira doar puțin din exterior. Se află într-un proces de restaurare, la fel ca foarte multe alte locuri din Alexandria și-n Egipt, de pretutindeni.

Grădinile Montazah - Alexandria

Grădinile Montazah

Grădinile Montazah - Alexandria

:)))

Grădinile Montazah - Alexandria

Grădinile Montazah - Alexandria

Palatul Montazah – Alexandria

Stanley Bridge

E cam mult din punctul meu de vedere ca să-l considerăm punct de atracție turistică, dar podul a devenit un loc emblematic pentru Cornișa Alexandriei. Este aproape imposibil să fi căutat Alexandria, air printre căutări să nu-ți fi apărut măcar o imagine cu podul.

Interesant de știut despre Stanley Bridge e faptul că are o lungime de 400 metri și că ar fi fost primul pod construit în mare.

E un loc în care poți suprinde niște imagini superbe, vederea asupra Mediteranei este asemenea foarte frumoasă, numai vreme frumoasă să ai parte. Seara am văzut fotografii absolut minunate cu podul.

Podul Stanley – Alexandria

Cornișa Alexandriei

Desigur, simbolul orașului este principalul punct de atracție nu doar în rândul turiștilor, dar mai ales al alexandrienilor. Având cameră cu vedere directă spre aceasta, am stat adesea pe balcon admirând grupuri, grupulețe de tineri și mai puțin tineri, plimbându-se de-a lungul cornișei.

Are o lungime de peste 16 km și leagă două mari obiective ale Alexandriei: Cetatea Qaitbay de Gradinile Montazah. Zi și noapte, pe Cornișă activitatea nu se închieie niciodată. Vânzători ambulanți de porumb, înghețată, sucuri naturale și cam tot ce-ți poți imagina, turiști amestecându-se printre localnici, birjari cu ale lor trăsuri trase de cai, pescari care-și încearcă norocul, mașini non-stop cu claxoanele parcă puse pe “on” încontinuu, toate dau viață falezei și (te) țin în priză. Aici nu-i loc de odihnă, Alexandria freamătă pe pilot automat. Chiar și pe la 4-5-6 dimineața, Cornișa e animată de cei care trec să adune gunoiul rămas peste noapte, să spele și să curețe trotuarul. La orele dimineții, când oamenii încep să mișune, locul e bec. Nu pentru mult timp desigur!

De unde știu asta? V-am spus, la Alexandria ( ca și-n Cairo), greu mi-a fost sa pot dormi.

Am asemănat Cornișa Alexandriei cu Maleconul Havanei, Cuba.

Un apus de soare superb

Cornișa Alexandriei

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu

Pentru a vizita catedrala e nevoie de pașaport! Locul e păzit de armată și nu vei putea intra sub nici o formă, fără să treci pe la ei. Era timpul slujbei când am ajuns eu dimineață, foarte mulți tineri și copii, peste tot, în interior și în curte.

Catedrala Sf Marcu se află fix pe locul Bisericii întemeiate chiar de însuși Sf Marcu, în anul 42 d.Hr. despre care se spune că ar fi ajuns în ALexandria, unde ar fi rămas vreo 7 ani. Perioadă în care ar fi făcut multe minuni și i-ar fi convertit la creștinism pe mulți. Sf. Marcu este considerat întemeietorul bisericii creștine din Alexandria și primul episcop al Alexandriei. Iar tradiția spune că în timpul unui festival de Serapis în 68 d.Hr. ar fi fost arestat, martirizat, târât pe străzi și înmormântat fix sub biserica ridicată de el însuși.

Moaștele acestuia au fost furate de către negustorii venețieni și păstrate și acum în Basilica San Marco din Veneția. Capul acestuia se pare că e păstrat în Catedrala Ortodoxă Coptă ce-i poartă numele, în Alexandria.

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu  - Alexandria

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu – Alexandria

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu  - Alexandria

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu – Alexandria

Catredrala Ortodoxă Coptă Sf. Marcu – Alexandria

Cam astea au fost locurile vizitate de mine în Alexandria. Dar pentru că orașul are o mulțime de multe alte locuri, despre unele, dar cele mai multe habar nu aflasem ceva, am profitat de ocazia de-a avea o bună prietenă stabilită de mulți ani în Alexandria și am rugat-o să-mi dezvăluie câteva locuri demne de pus pe listă. Pe Ramona Sandrina Ilie, româncă de-a noastră, dar cu un suflet pur de egipteancă (sau mai bine spus alexandriană), n-am apucat s-o cunosc în persoană, pentru că fix anul trecut când am ajuns eu în Alexandria, trecea printr-o perioadă dificilă, dar cu care am împărtășit de câteva ori gânduri și idei, o găsiți și pe blogul ei unde scrie atât de frumos. Și prin multe alte reviste, o mulțime…

Iată o listă a locurilor șoptite de Ramona:

  • Sinagoga
  • străzile cu atelierele meșteșugărești mai vechi de 150 de ani
  • zonele Attarin, Ibrahamia
  • Muzeul Național
  • Muzeul Greco-Roman
  • Muzeul bijuteriilor
  • Caselele poeților
  • Ras el Tin Palace
  • acvariul
  • Amfiteatrul Roman
  • Portul
  • Atelierele de bărci pescărești
  • Cafeneaua crimei
  • Antoniades Palace
  • El Shahalat Gardens
  • Muzeul Cavafy
  • site-ul arheologic de pe insula Nelson in AbuQir
  • insula ceaiului
  • necropola din Anfushi
  • Catacombele lui Kom El Shoqafa

…. și muuulte altele, pe care nu le știu decât localncii și pe care ea le-a aflat, dar le ține secrete până la terminarea cărții la care lucrează. De abia aștept s-o termine, mă însriu de acum pe listă.

Alexandria este așadar o colecție de colecții de enciclopedii, o minunăție de oraș, ce așteaptă să-l descoperim, pas cu pas. Eu de abia aștept să mai revin, să recuperez cât mai mult, să aflu cât mai multe și după, desigur să vă povestesc și vouă. Îmi doresc tare mult să vă pot provoca cândva la un circuit prin frumoasa Mediteranei.

Până la următorul articol, vă invit și pe Instagram, unde postez cât pot de des imagini de peste tot pe unde m-au purtat pașii.

Hugs!

2 Comments

  • Cristina

    26 ianuarie 2021 at 10:44

    Vai, ce loc magic e Alexandria! Încărcat de istorie, fix cum îmi place mie. E pe listă demult, dar cine știe când voi ajunge, n-am călcat în Egipt până acum. Felicitări pentru articol, Angela, m-ai dus un pic mai aproape de Alexandria, am călătorit și eu cu tine citindu-l 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: