Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Primele impresii după o săptămână în Egipt

Sunt în Egipt deja de vreo săptămână și mă bucur cum pot eu mai bine de aceaste zile.  Dacă vă întrebați cum îmi este, ei bine aflați că mi-e foarte mine, n-am să mă plâng. Mi-e teamă că m-aș putea obișnui mai repede decât aș fi crezut. Ca să vezi…ce repede se învață omul cu binele…. 🙂

Citește și: Am plecat (din nou) spre Egipt

Această călătorie mi-am organizat-o singură. Biletele de avion mi le-am cumpărat de pe acest site, iar hotelul l-am rezervat aici. Dacă nu te descurci singur, poți apela la ajutorul unei agenții de turism.

 

După un an de zile

Sunt la a 9-a vizită în Egipt și la a 3-a consecutiv în luna aprilie, în același resort de la malul Mării Roșii. Îmi place Hurghada mai mult decât Sharmul, iar asta se vede din deciziile mele din ultimii ani, că drept dovadă acesta a devenit refugiul meu pentru plajă și leneveală. Unii merg în fiecare vară pe litoralul românesc, eu merg în fiecare iarnă-primăvară sau toamnă în Egipt 🙂

Ultima dată când am fost în Egipt, anul trecut cam în aceeași perioadă am regăsit Egiptul ceva mai populat (d.p.d.v. turistic) decât acum doi ani. Știți și voi cât a avut de pierdut turismul egiptean în urma prăbușirii avionului rusesc în 2015, cu 224 de persoane la bord, în Marea Roșie. Rușii s-au retras complet din Egipt, iar în aprilie 2016 când am ajuns aici, străzile erau aproape pustii, o mulțime de restaurante, hoteluri și magazine cu lacătele pe uși. Ușor-ușor, situația și-a mai revenit, iar din 2017, mii de asiatici (japonezi, sud-coreeni, chinezi, malaezieni sau neo-zeelandezi) au început să ia locul rușilor. Si-am observat foarte mulți nemți, Tui-ul operează serios în Egipt, iar egiptenii încep să uite ușor-ușor limba rusă, în detrimentul germanei.

 

Egipt - primele impresii

În aprilie, vremea e superbă în Egipt!

Îmi aduc aminte că într-una din dățile trecute, prin 2015 cred, am fost în ianuarie în Hurghada. Venisem pregătită pentru mare, soare, plajă…doar că vremea mi-a jucat feste, iar din cele 7 zile, în 5 a bătut vântul îngrozitor și un val de nisip saharian a acoperit cerul vreo două zile. Mai fusesem de câteva ori în ianuarie și avusesem noroc de vreme bună de plajă.

Am mai fost și-n noiembrie, când am prins vreme super, în jur de 28-30°C zilnic. La fel și-n martie. Dar de când am descoperit că-n aprilie e atât de bine, mi-am făcut un ritual: aprilie în Egipt. Sper să nu mă abat de la el!

Ziua, temperaturile ating deseori valori de 33-35°C, ceea ce e super! Noaptea, nu scad aproape niciodată sub 20°C, așa că și apa mării e caldă tot timpul.

Soarele răsare pe la 05:20 și ador să mă trezesc zi de zi să admir și să mă bucur de acest fenomen. Credeți-mă, răsăriturile la malul Mării Roșii sunt superbe! Apusul nu-l prea observ, dar se întunecă undeva pe la 18:10.

Mă bucur și profit din plin de zilele acestea superbe, m-am bronzat și mai mult decât eram când mă întorsesem din Cuba. N-am ratat nici o zi fără să mă expun fie măcar și pentru o oră la soare. M-aș putea obișnui ușor cu ritmul acesta! 🙂

 

Egipt - primele impresii

 

Situația pe stradă

Mulți dintre voi m-ați întrebat despre siguranță și pe bună dreptate…la cât se vorbește în presă despre asta… Atmosfera pe stradă e una liniștită, parcă mai puține taxiuri față de anul trecut și cu taximetriști ceva mai liniștiți. Nu mai sunt atât de insistenți și agresivi, au renunțat și la obiceiurile cu “schimbatul” banilor.

Au început parcă să se deschidă din hotelurile și magazinele închise în urmă cu vreo doi ani, iar străzile par a fi puțin mai animate decât anul trecut. Hotelul în care stau eu, în 2016 și 2017, era închis o jumătate din el, acum e folosit în întregime. Se vede cu ochiul liber că e mult mai animat. Lucrurile par a se îndrepta într-o direcție mai bună! Doamne ajută!

Îmi amintesc, în 2011 când am fost prima dată, peste tot pe străzi era plin de armată și poliție. Acum rareori îi mai observ, se mai fac filtre de control, dar nimic ieșit din comun. Nu mai opresc toate mașinile, nu te mai controlează mereu de acte. La hoteluri, e aceeași situație, înainte de a pătrunde în incintă, trebuie să treci prin scaner și eventual îți este controlată geanta.

Am observat încă o schimbare: nici comercianții nu mai trag de turiști să-i bage în magazine. Nu mai stau stât de mulți pe trotuar la agățat. Sunt ceva mai liniștiți, mai rezervați. Am întrebat pe cineva ce s-a întâmplat. Se pare că noua conducere își dorește o schimbare, să-i educe pe egipteni că a face comerț nu înseamnă să-i stresezi pe turiști.

Nu știu dacă vă vine să credeți sau nu, dar Egiptul este puțin mai curat. Sau m-am obișnuit eu cu mizeria de aici??? În mod clar, se află într-un plin proces de curățenie, pe străzi n-am mai văzut mormane de gunoi, am văzut geamuri șterse (fapt rar în Egipt), coșuri de gunoi. E mai curat, mai spațios. Ce puțin aceasta este impresia pe care mi-a creat-o Hurghada și Luxor.

Sper doar să nu se a abată de la acest drum.

 

Egipt- primele impresii

 

 

 

Excursii opționale

Din Hurghada, unde stau eu se pot face și acum excursii în tot felul de locuri din Egipt, ba chiar se poate ajunge în Israel sau Iordania (la Petra). Există varianta cu autocarul – mai obositoare, care necesită mai multe ore pierdute pe drum, dar desigur se pot face și cu avionul. Numai că, în mod clar, prețurile se cam dublează, chiar triplează. Dacă o excursie cumpărată de la o agenție de turism locală, spre Cairo costă 40-50$ cu autorcarul, dacă vrei să mergi cu avionul, va trebui să dai ceva peste 200$/pers. Cam aceleași prețuri sunt și spre Luxor. Am fost zilele trecute cu autocarul la Luxor și-am plătit 30 $/pers. Aceeași excursie cumpărată din hotel era 80$. E o diferență, nu?

Desigur, egiptenii profită cât pot de bogățiile Mării Roșii, organizând tot felul de ieșiri în larg: pentru snorkeling, scufundări la adâncime, pescuit, plimbări cu submarinul sau pur și simplu plimbare cu barca. E păcat să ajungi la Marea Roșie și să nu-i vezi frumusețile din adâncuri: recifele de corali colorate în mii de nuanțe și sub tot felul de forme, sute de specii de pești exotici, arici de mari, crabi….

 

Egipt- primele impresii

Coloșii lui Memnon din Luxor

 

Vă las aici și-n video din Hurghada la ceas de seară!

 

 

 

Voi reveni curând cu alte articole despre ultima experiență din Egipt, iar dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le adresați! Mai aruncați câte un ochi din când în când și pe Facebook sau Instagram! Voi încerca să postez cât mai multe fotografii!

Numai bine!

 

Mai multe articole despre Egipt:

Hurghada în imagini

Prețuri “pe bune” ale unui sejur în Egipt

Cum ne alegem cazarea pentru Egipt?

Câteva argumente “pro” să alegi o vacanță în Egipt pe cont propriu

Sharm EL Sheikh vs. Hurghada

Hurghada – Adevărata față a stațiunii de la Marea Roșie

4 Comments

  • Cristina

    22 aprilie 2018 at 5:27

    Lasă, mai bine cu nemții decât cu rușii. Asia e plină de turiști ruși și nu sunt cei mai plăcuți dintre turiști 😀 Acuma nu știu ce să zic de chinezi, cu ăia e mai greu decât cu rușii :))
    În Egipt n-am fost niciodată, dar ți-am citit toate articolele despre călătoriile tale acolo și sună foarte tentant.

    Răspunde
    • Angela Tudose

      22 aprilie 2018 at 17:02

      N-am cum să te contrazic. Mi s-a părut asa de ciudat să aud în aeroport, ca toate anunțurile să se facă in engleză și germană. In anii trecuți, totul era în rusă
      Despre asiatici… nu știu ce să zic, dar nu prea-i simți! Poate ar trebui să iei in calcul o escapadă în Egipt!

      Răspunde
  • Marius

    19 mai 2019 at 15:31

    Noi am fost in 2018 si am prins aceeasi atmosfera in statiune. Multr cladiri abandonate in diverse stadii ale constructiei. Sper sa isi revina la loc, pacat de asa peisaje si istorie.

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      20 mai 2019 at 7:49

      Din păcate în 2017-2018 a fost cea mai grea perioadă pentru turismul egiptean. Dar lucrurile încep să-și revină și sper să fie tot mai bine. Uite că din nefericire se mai întâmplă âte-o nedorită și lucrurile încep să scârție o perioadă. Spre exemplu, ieri un alt autocar cu turiști a fost ținta unor tâmpiți. E încă o dovadă în plus a ceea ce tot susțin de ceva vreme. E mai safe să călătorești pe cont propriu, în grupuri cât mai mici.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: