Scriam în articolul anterior despre frumusețea autentică a Hurghadei și vă ofeream câteva sugestii despre cum și ce să experimentați, pentru a vedea ceva mai mult decât partea aceea turistică ce ni se prezintă nouă, turiștilor.
Nu puțini dintre cei care planifică un sejur la Marea Roșie, sunt puși în situatia, deloc ușoară, de a alege între cele două stațiuni: Sharm El Sheikh sau Hurghada.
Întrucât am fost în Sharm de trei ori și de patru în Hurghada, vreau să realizez o paralelă între cele două. Care sunt punctele forte ale celor două stațiuni, de ce am alege-o pe una în detrimentul celeilalte? Astfel, poate reușesc să vă fac alegerea mai ușoară.
Update ian. 2019: În Hurghada am ajuns de 6 ori și sunt pe punctul de a junge a 10-a oară. 🙂
Update iulie 2019: Mda… am fost și a 10-a oară, m-am întors, iar mai multe puteți citi aici:
Doar ce m-am întors din Egipt și deja mă gândesc la următoarea escapadă

Moscheea El Mina – Hurghada
Sharm El Sheikh vs. Hurghada
Ceea ce trebuie să știți și să fiți convinși încă de la început, e că indiferent unde veți decide până la urmă să vă petreceți vacanța, atât în Hurghada, cât și în Sharm El Sheikh veți întâlni locuri și oameni minunați, care va vor intriga și vă va stârni curiozitatea mai mult decât vi se va arăta.
Sharm El Sheikh
- Sharmul supranumit și perla Sinaiului, un fel de Mamaia litoralului românesc, este cea mai faimoasă, cea mai frumoasă și cea mai elegantă stațiune de la Marea Roșie. Stațiunea a fost ridicată pe locurile unui mic sat pescăresc, ocupat nu de mult de beduini, care au fost despăgubiți și mai mult forțați, să se mute în deșert. Iar pe terenurile acestora s-au ridicat impresionante resorturi turistice.
- Sharm el Sheikh este o destinație nouă apărută pe harta turistică a lumii. După 1982, când Peninsula Sinai a fost redată Egiptului (rețineți că de-a lungul anilor, Sinaiul a fost “pasat” ba la israelieni, ba la egipteni), guvernul egiptean a hotărât să schimbe orientarea acestui loc și să-l transforme într-un important centru turistic. Așadar, Sharm-el Sheikh-ul nu e cu mult mai mare decât mine, ca vârstă vorbind 🙂
- Sharmul reprezintă noul Egipt, fiind focusat pe industria turistică și cam tot ce veți găsi aici e adresat turiștilor; totul a fost construit pentru noi, să dispunem de o diversitate de activități recreative, să nu intervină monotonia în timpul vacanțelor noastre. În Soho Square se întâlnesc o mulțime de terase, baruri, restaurante care-și așteaptă clienții cu dare de mână. Există aici chiar și un patinoar. Hollywood Sharm este un parc de distracții inaugurat de vreo 6 ani, care vine în întâmpinarea familiilor cu copii și nu numai. După lăsatul serii, locul se transformă într-un furnicar, se țin tot felul de spectacole și concerte.
-
dacă sunteți interesați de viața de noapte trepidanta, Sharmul are multe de oferit.
Naama Bay, la început o mică așezare de pescari, acum s-a transformat într-o mare atracție pentru cei interesați de scufundari; Tot aici veti întâlni o atmosferă boemă, cu hoteluri de lux, terase, restaurante și cluburi de noapte. Toate vin în întâmpinarea celor dornici de distracții nocturne
- amplasarea stațiunii pe partea peninsulară a Egiptului, face ca de aici să se poată ajunge mai ușor în locuri precum Muntele Sinai, Parcul Național Ras Mohammed, Mănăstirea Sf. Ecaterina, Petra (Iordania), Ierusalim (Israel) sau Marea Moartă.
- situată în sudul peninsulei Sinai, protejată de vânturi datorită munților și de valuri puternice, datorită Canalului Suez și golfului Aqaba, stațiunea a devenit foarte îndrăgită de amatorii de diving și snorkeling. Situată în mare parte pe o platformă stâncoasă, recifurile de corali ajung până la țărm, făcând imposibilă intrarea în apă. Hotelurile s-au adaptat și au făcut pontoane lungi, care permit intrarea în apa adâncă din larg. În unele zone însă, intrarea în apă este lină, pe nisip, deși poate deveni brusc adâncă.
- datorită așezării în acest golf, vom întâlni cele mai colorate, diversificate și fascinante recife de corali din Marea Roșie. Credeți-mă, am rămas șocată de frumusețea și diversitatea, absolut hipnotizante de sub apă.
-
Sharm El Sheikh este un oraș dezvoltat special pentru turism. Nu vom întâlni zone ocupate permanent de localnici
- majoritatea rezidenților sunt sosiți de prin alte colțuri ale țării (sau lumii) și nu locuiesc aici decât pentru o perioadă scurtă. Nu veți avea ocazia să luați contact direct cu localnicii, să interacționați cu ei și să le cunoașteti stilul de viață. Dacă vă doriți să cunoașteți adevărata viață a egiptenilor, alegeți Hurghada sau Cairo.
Ceea ce se găsește sub luciul apei este…..hipnotizant

Il Mercato- Sharm

Cum altfel? Pe cămile!
Hurghada
- la origine, Hurghada este un mic sat pescăresc în jurul căruia industria turistică a luat o mare amploare după anii ’80. Dar locuitorii au rămas pe locurile lor. Aici veți lua contact cu vechiul Egipt, adevărata viață egipteană. Că vreți sau nu, drumurile vi se vor intersecta cu cele ale locuitorilor, veți face cumpărăturile din aceleași locuri, veți lua prânzul în aceleași restaurante și veți împărți aceleași taxiuri.
- ca amplasare, Hurghada este mult mai accesibilă pentru excursii. Fiind situată pe partea continentală, este mai la îndemână de ajuns la Cairo, Luxor sau Aswan. Aproape toți cei care ajung în Egipt doresc să vadă și piramidele. Cei drept, drumul din Hurghada este mai scurt, dar chiar și aăa pentru mine a fost cumplit. Se pleacă la o oră foarte mică din noapte și întoarcerea este undeva aproape de miezul nopții. Dar merită efortul.
- comorile Nilului, cel mai ușor sunt de explorat din Hurghada. Cei mai mulți tour-operatori oferă pachete cu circuite pe Nil. Mi-ar plăcea să încerc o astfel de experiență cândva
- în Hurghada găsim magazine de cartier, dar și piețe tradiționale; Vă puteți cumpăra fructe și legume proaspete, luate direct de la producători. Piata de pește reprezintă o mare atracție a zonei, pentru că de aici își fac aprovizionarea toate hotelurile și restaurantele . Există chiar și o bursă a peștelui. Dacă vă pricepeți cât de cât, aveți posibilitatea să țineți o cură zdravănă cu pește și fructe de mare, direct acolo în piață, contra cost, vi le prepară pe loc. Da, știu condițiile de igienă lipsesc cu desăvârșire, dar se zice că focul este purificator, nu?
-
din punct de vedere financiar, Hurghada este mai accesibilă decât Sharmul
Notele de plată de la restaurante vor fi ceva mai mici, iar hotelurile au tarife mai scăzute decât în stațiunea soră. Chiar și biletele de avion sunt mai mici către Hurghada. Apropo de bilete, urmăriți site-urile de specialitate și vânați ofertele companiilor. Un preț bun, ar trebui să fie undeva la 250-300€ dus-întors. De anul acesta, Tarom a reluat cursele directe spre Cairo, așadar luați în calcul și opțiunea asta!.
- în Hurghada nu există vreun district al vieții de noapt, comparativ cu Naama Bay din Sharm. Dar cu toate acestea, cei dorinici de viață de noapte, pot găsi prin oraș cluburi de noapte sau discoteci. Acestea sunt destinate în special localnicilor: Papas Beach, Little Buddhaetc

Dorada

O plimbare pe camilă este de neuitat, dar nu neapărat plăcută
Rețineți!
Sharmul este un mega centru turistic, zgomotos, aglomerat și mai scump, potrivit pentru familiile cu copii, pentru că au cu ce să-și ocupe timpul, dar și acelora care sunt în căutarea luxului și a vieții de noapte.
Hurghada, este cumva opusul Sharmului, o stațiune mai liniștită și mai accesibilă financiar, potrivită pentru cei care își doresc un sejur liniștit pe malul Mării Roșii. Dacă sunteți interesați de adevărata atmosferă egipteană, aici este locul unde o veți întâlni.
O mică, dar de mare ajutor observație!
Cuvântul magic în Egipt este “bacșiș”. Cu ajutorul acestuia, sau mai degrabă prin acțiunea acestuia, veți reuși să rezolvați tot ce înainte părea imposibil de realizat. Scăpați aproape din orice situație cu un bacșiș. Amintiți-vă, în Egipt bacșișul este mai presus de toate!
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi de pe Facebook! Te invit să ne cunoaștem și pe Instagram. Vei găsi acolo o mulțime de fotografii interesante! 🙂
Articolul a apărut în ediția printată din decembrie 2017, a revistei Ioana.
23 Comments
Mirela
13 februarie 2017 at 14:09Hurghada, clar, mulțumesc. Mi-a părut enorm de rău că am ”pierdut” Egiptul, dar mă tot uit spre el 🙂
Angela Călătorește
13 februarie 2017 at 14:50Si pentru mine, Hurghada ramane preferata. Am o afinitate aparte pentru Egipt, mi-a placut tare mult.
Pingback:
15 decembrie 2017 at 17:03Pingback:
27 ianuarie 2018 at 7:03Pingback:
9 mai 2018 at 7:52Almona
3 iulie 2019 at 8:56Hurgada îmi face cu ochiul. Cred că prima vacanță în Egipt o voi face aici, în cadru organizat. Să “iau pulsul”. Abia după aceea mă voi aventura singură.
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 9:25Da, pentru cineva care n-a mai fost în Egipt sau în vreo altă țară arabă, e bine să meargă prima dată într-un cadru organizat. Și da, Hurghada e locul perfect pentru a face asta! Aici ai și stil de viață normal, piețe, bazaruri, zone de locuințe, precum și hoteluri, plaje etc…
Izabella
3 iulie 2019 at 11:06Întotdeauna mi-am dorit să ajung în Egipt la piramide. Prima dată aş merge în Hughada şi pe urmă în Sharm El Sheikh. Pozele tale superbe m-au făcut să-mi doresc şi mai mult să ajung pe acolo. Mulţumesc mult pentru informaţii.
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 12:08Cu mare drag! Îți doresc să ajungi și să te bucuri de frumusețile acestei țări, atât de dragă mie!
Raluca Anghel
3 iulie 2019 at 11:59Foarte multe lucruri noi si frumoase aflu de la tine despre Egipt. Auzisem despre aceasta stațiune dar articolul tau chiar m-a impresionat.
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 12:09Mulțumesc mult Raluca! Mă bucur să aflu asta și sper să-ți fie de folos informațiile mele atunci când te vei hotărî să vezi Egiptul!
Georgiana
3 iulie 2019 at 18:15Nu m-am gandit niciodata la aceste doua destinatii, dar citind articolul tau, cred ca as opta pentru Hurghada. Pare mai pe gustul meu!
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 18:18Bună alegere! Și-n cazul meu la fel, Sharm-ul e prea turistic. Deși îmi doresc să-l revăd, n-am mai fost de vreo 5 ani.
Elvira
3 iulie 2019 at 19:32N-am ajuns aici. Atunci când era ca și bătut în cuie, era se zice periculos. Dar îmi doresc
să ajung. Articolele tale vor fi excelente pentru mine.
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 21:15Mulțumesc! Momentul potrivit nu există, dar înțeleg temerile. Când pleci în necunoscut e normal să ai tot felul de frici. Și da, Nu-i Egiptul țara cu reputația cea mai bună. Mai ales la cum se vorbește în presă…. Dar nu-i chiar așa!
Mirela Marin
3 iulie 2019 at 20:40Niciodată nu m-a atras Egiptul. Poate din cauza temerilor, habar nu am. Totuși, după ce am citit articolul tău, dacă ar fă să ajung, aș alege Hurghada. Organizat, clar :).
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 21:14Te înțeleg perfect! Sper să faci cândva pasul, așa cum consideri tu că ți-ar fi mai bine, pe cont propriu, sau prin agenție, Egiptul trebuie vizitat măcar odată-n viață.
Illusion
3 iulie 2019 at 21:15Cred că Hurghada e mai pe sufletul meu. Prefer o vacanță mai… liniștită.
Angela Călătorește
3 iulie 2019 at 21:16Și e mai aproape de adevăr… simți mai bine spiritul egiptean!
Ruxandra
4 iulie 2019 at 0:53Nu aș putea să aleg când e vorba de Egipt 🙂 e mult prea frumos! Îmi doresc de atât de mult timp să ajung, încât chiar nu contează (oricum, eu aș evita prinsul paștelui și cămilele, nu sunt de acord cu exploatarea animalelor de niciun fel, poate doar le-aș mângâia și pupa )
Angela Călătorește
4 iulie 2019 at 9:57Egiptul e fabulos! Într-adevăr am început și eu să conștientizez problema asta cu exploatarea animalelor, așa că gata călătorit și show-uri cu animale.
Ghetu Claudia
4 septembrie 2019 at 14:21Pentru mine, noi ca familie, Egiptul a fost o destinatie frumoasa, exotica unde m-as intoarce oricând. Am fost in Hurghada in resort si a fost mai mult decat superb! Am mers la insula Giftun si la Luxor in Valea Regilor. Marea Rosie, coralii si locatia in sine sunt de neuitat!!!
Angela Călătorește
5 septembrie 2019 at 15:27Ma bucur sa aflu ca impartasim aceleasi ganduri despre Egipt, care, iata a devenit destinatia mea de suflet!