Egiptul este fascinant, probabil una dintre cele mai frumoase și ofertante țări din câte există, cu un potențial turistic fabulos, greu de egalat, care, așa cum știm cu toții, nu constă numai în atracții antropice precum piramidele, templele, mormintele faraonilor, bibliotecile ori muzeele. Să nu uităm de atracțiile naturale înșiruite de-a lungul Văii Nilului ori de fascinanta Mare Roșie, cu ale ei stațiuni exclusiviste și plaje cu nisip fin. Le poți vedea pe toate și te poți bucura pe-ndelete de fiecare loc în parte, într-un circuit prin Egipt, pe cont propriu, după cum urmează să-ți povestesc în continuare: Cairo – Aswan – Luxor -Hurghada. Câte un pic, sau mai mult din fiecare! După posibilități!
Primesc aproape zilnic întrebări cu privire la planificarea unei escapade în Egipt. Asta nu face decât să mă bucure, desigur, dar totodată vine la pachet și cu o responsabilitate uriașă, pentru că voi, cei care-mi citiți articolele și vă mulțumesc din tot sufletul c-o faceți, acordați credit și vă bazați pe experiențele mele, informațiile și sfaturile ce așteptați să le primiți. Și încerc să răspund la toată lumea, bineînțeles în limita timpului meu și desigur după posibilitățile mele de a vă oferi informații și răspuns la acele întrebări. Astfel, nu fac decât să împărtășesc și cu restul lumii din întâmplările mele, precum și din frumusețea locurilor pe care-am avut șansa să le vizitez. Pentru că da, lumea e prea frumoasă să nu vi-o arăt și vouă!
Iar Egiptul este fabulos!
Vreau să menționez ceva foarte important încă din capul locului. N-o să sfătuiesc pe absolut nimeni să facă ce am făcut eu, ori ce am eu de gând să fac. N-o să te încurajez să pleci pe cont propriu în Egipt, la fel cum n-o voi face pentru nici un alt colț din lume. Fiecare om în parte are ritmul propriu, stilul său de a simți și de a călători, felul său de a se organiza. Și spun asta în contextul în care, Egiptul nu este văzută ca fiind cea mai sigură țară din lume. Dar care o fi aceea oare?
Adesea se întâmplă lucruri pe acolo, n-o să insist deloc asupra acestora, însă ceea ce vreau eu să spun, e este că, în urma atâtor escapade, am ajuns la concluzia că mă simt mult mai în siguranță umblând pe cont propriu, pierzându-mă printre localnici. În felul acesta tind să cred că posibilitățile de a fi în vizorul cuiva care ar vrea să facă rău, sunt mai mici, decât în cazul unui grup. Fiecare dintre noi trebuie să facă exact așa cum simte și cum consideră de cuviință că-i este mai bine. Nu exclud varianta de a te deplasa organizat și nici nu-ți voi spune să n-o faci.
E bine că există variante și că avem de unde alege. Există agenții de turism atât locale cât și tour-operatori români care-și fac treaba foarte bine, sunt dedicați muncii lor și se străduiesc din toate puterile să vă facă să vă simțiți fabulos de-a lungul șederii voastre în Egipt. Important este să-i găsiți și să-i alegeți pe cei mai buni pentru voi și pentru nevoile voastre! Am călătorit de multe ori organizat, n-am avut nici un fel de problemă vreodată și nu exclud posibilitatea de a o face din nou.
Am văzut mult interes din partea voastră pentru Aswan și pentru Templele de la Abu Simbel și tocmai de aceea, în continuare o să încerc să împărtășesc un pic mai mult din tot ce a însemnat planificarea acestuit circuit, cu bune și mai puțin bune, dar care, în fond a fost o experiență fabuloasă.
Și trebuie s-o spun cu voce tare, mă repet poate, dar vă rog să mă scuzați, Egiptul este destinația mea de suflet. Acea a doua casă, care m-a adoptat într-un mod atât de subtil, în timp, că abia acum, după 10 ture de Egipt, mi-am dat seama că da, eu chiar iubesc această țară, cultura egipteană, oamenii locului și cam tot ce se întâmplă pe acolo. Oi fi aparținut cândva acestor locuri??? Bineînțeles, există și chestiuni care-mi displac profund, cum ar fi taximetriștii egipteni ori cei care nu fac altceva decât să se chinuie să-l stoarcă de bani pe turistul străin de abia sosit și puțin debusolat. Dar câte nu-mi displac și-n România…. și uite că n-am fugit de tot de aici! Încă 🙂
După ce am ajuns la Abu Simbel, ordinea preferințelor mele pentru Egipt s-a schimbat considerabil, astfel templele devenite atât de celebre, în urma mutării lor pe malul lacului Nasser, ocupă acum un bine-meritat loc 1, 2 sau 3 în topul acelor locuri must-see. Vă întrebați care sunt celelalte două? Hurghada cu Marea Roșie este unul din ele, iar celălalt este Cairo exact așa haotic și acaparator cum e el, cu emblematicele piramide.
Așadar, cum le putem vedea pe toate într-o singură vacanță? Există două posibilități, trei de fapt:
- una din ele este să-ți rezervi un circuit organizat din țară, care să cuprindă toate locurile astea. Sunt câteva agenții de pe la noi care vând astfel de circuite și din câte am văzut eu se întind pe vreo 10-12 zile
- ajungi în Egipt, Hurghada să spunem, pe cont propriu ori prin agenție și-ți iei excursii opționale spre Cairo, Luxor și/sau Aswan. Să ai timp să le faci pe toate, de preferat ar fi să-ți rezervi un sejur de 14 zile. Dacă pentru Cairo și Luxor lucrurile sunt ceva mai clare și mai simple, pentru Aswan și Abu Simbel organizarea va fi ceva mai complicată din cauza distanței prea mari, ceea ce implică rămânerea peste noapte (sau chiar două) în Aswan sau împrejurimi.
- a treia variantă, încercată de mine este aceea de a ajunge de a-ți organiza singur circuitul prin Egipt pe cont propriu: Cairo – Aswan – Luxor – Hurghada. Nu susțin că asta ar fi varianta cea mai bună, eficientă, accesibilă sau ieftină, dar aceasta este cea încercată de mine. Și așa cum v-am obișnuit deja și cum este normal în blogging, o să vă povestesc despre mine, despre experiențele mele, despre cum s-au derulat ele încă de la apariția ideii, începutul planificării, organizarea propriu-zisă și parcursul circuitului. N-a fost ușor, dar nici greu, iar atunci când faci ceva din pasiune, toate merg unse.

Circuit Egipt pe cont propriu: Gara Ramses din Cairo
Circuit Egipt pe cont propriu:
Cairo-Aswan-Luxor-Hurghada
Sosirea în Cairo
Am ales ca și punct inițial de sosire în Cairo pentru mai multe motive: din București avem două zboruri săptămânale directe cu Tarom, nu tocmai la ore potrivite, dar trecem peste. Urmează experiențe faine și nu te cramponezi de-o sosire la 3 dimineața. Aici ar fi bine să rămâi 2-3 nopți sau câte vrei tu, să te acomodezi cu atmosfera. Se prea poate să fie un șoc pentru tine, mai ales dacă n-ai fost până acum în vreo țară arabă sau într-un oraș atât de haotic precum Cairo.
Eu am ajuns în Cairo cu autocarul din Hurghada, unde petrecusem deja două săptămâni la mare și soare.
O inițiere mai potrivită decât Muzeul Egiptean din Cairo nu cred c-ar fi mai potrivită, iar dacă-ți alegi și o cazare centrală, nici transportul până aici n-ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap. În continuarea primei zile, poți încerca să iei puțin străzile la pas, iar seara mergi să admiri malurile luminate ale Nilului.
Citește și:
3 zile în Cairo + o sugestie de cazare modestă, dar ultra-centrală
Muzeul Egiptean din Cairo + 45 imagini proprii
A doua zi, dar nu la prima oră, mergi spre Giza să descoperi unele dintre minunile lumii antice: Piramidele Egiptene. O poți face foarte simplu, fără să-ti iei ghid, eu am fost pe cont propriu și v-am povestit aici detaliat cum și ce fel.
Poți alege să mai rămâi o noapte în Cairo să mai descoperi locuri faine, să te pierzi pe aleile Bazarului Khan el-Khalili, să vezi orașul de sus din Cairo Tower, ori să faci un tur al moscheilor. Sau poți lăsa lucruri de făcut și locuri de văzut pentru o dată viitoare, așa cum am făcut și eu și să mergi mai departe.
Drumul de la Cairo la Aswan
N-am ales întâmplător acest traseu dintr-o singură bucată. Eram cumva de abia la începutul explorărilor mai complexe și mi-am spus să fac la început partea mai solicitantă: cu trenul de la Cairo la Aswan. Poate în unele părți ale lumii mersul cu trenul întrece cu mult zborul cu avionul. În Egipt, ca și-n România nu se întâmplă asta. Dar o știam și tot am ales trenul. Distanța dintre Cairo și Aswan este de aproximativ 900 km, iar cu express-ul de noapte i-am parcurs în 14 ore. Teoretic trebuia să fi fost 12, dar am avut probleme cu locomotiva.
Dacă stai bine cu somnul în mijloacele de transport, atunci deplasarea pe timp de noapte e ok. Îți va rămâne ziua pentru vizite. Dacă în schimb nu poți dormi, cum nu pot eu de fel, mai bine alege un tren de zi. Mai privești pe geam, nu te vei plictisi, se merge de-a lungul Nilului, flancat de-o parte și de alta de așezări omenești, culturi etc. Nicidecum doar deșert așa cum îmi imaginam eu.
Îți recomand să-ți cumperi biletele online, o poți face cu până la două săptămâni înainte de data planificată. Prețurile sunt foarte mici. Pentru un loc la clasa I, în vagon cu scaune am plătit 137 EGP (34 lei). Teoretic, turiștilor străini nu le este permisă deplasare cu trenul pe timp de noapte de la Cairo la Aswan. Dacă te vei duce la casa de bilete să-ți rezervi un loc, vei fi trimis la ghișeul Watania, pentru Deluxe Sleeper Train, unde un bilet la cușetă de dormit costă 100€.
Există alte două variante: cea mai rapidă și ușoară cu avionul, ori să te îmbarci pe un vas de croazieră până la Aswan. Princeless!!!
Șederea în Aswan și excursia la Templele de la Abu Simbel
Acordă-ți atâtea zile în Aswan, câte crezi că vei avea nevoie. Ține cont în primul rând de ora la care ajungi la destinație. Dacă pleci seara din Cairo vei ajunge dimineață în Aswan și teoretic vei câștiga o zi în plus pentru activități. Practic, în cazul meu n-a fost așa pentru că nu am putut dormi absolut deloc în tren (și nici prietenii mei, aproape deloc). Așa că după ce am ajuns la cazare n-am făcut decât să las bagajele si să mă odihnesc.
În Aswan am avut cea mai autentică cazare din câte am avut până acum, pe Elephantine Island, în mijlocul Nilului. Am avut un apartament închiriat aici și am rămas două nopți. În prima zi am luat străduțele la pas, am mâncat ceva în stil nubian și am căutat să planific excursia pentru a doua zi la Templul de la Abu Simbel. Noi fiind 6 persoane, am închiriat un mini-bus cu șofer, având astfel libertatea de a decide ora plecării și sosirii înapoi. Am plecat din Aswan pe la 8 dimineața iar pe la 11 eram la Abu Simbel. Am putut vizita templele fără puhoi de lume, pentru că la ora la care ajunsesem, grupurile de autocare se întorceau. Pentru microbuz am plătit 2500 EGP (620 lei), iar un bilet pentru intrarea în temple costă 215EGP (55 lei).
Dacă aveți timp, nu ocoliți să vizitați și Templul Philae, eu n-am reușit să ajung deși mi-ar fi plăcut mult. De asemenea Marele Baraj de la Aswan!
N-am rămas decât două nopți în Aswan, ar mai fi trebuit măcar o noapte pentru a reuși să vizitez tot și să mă plimb cu feluca pe Nil. Data viitoare!

Circuit Egipt pe cont propriu – Templele de la Abu Simbel
Drumul de la Aswan la Luxor
La întoarcere, am făcut un popas în Luxor. Îmi doream tare mult să fac excursia cu balonul cu aer cald, chiar o și rezervasem și-o plătisem, dar vântul mi-a jucat feste. Nu ne-am putut ridica de la sol și ne-au dat banii înapoi.
Pentru segmentul de drum de la Aswan la Luxor, am luat trenul de dimineață, la 07.30. Pentru acesta a trebuit să stau la coadă la casa de bilete cu o zi înainte. Biletele nu se puteau cumpăra online, așa că m-am conformat. M-am așezat la coadă, am stat vreo jumătate de oră. Dar, în schimb, m-am ales cu o mulțime de priviri ciudate și curioase ale celor care stăteau și ei ca și mine la coadă. Numai că eu eram albă și turistă 🙂
Partea asta de drum cu trenul a fost floare la ureche față de cel la dus, care pentru mine a fost un chin cumplit. Îi invidiam pe toți care dormeau de rupeau fotoliile.
Luxor
Dacă ajungi pentru prima dată la Luxor, alocă cel puțin două nopți aici. Cum am ajuns pe la 10 în Luxor și am putut lăsa bagajele în cameră, am luat străzile la pas. Deh…. mie-mi place să merg mult pe jos. Venisem pentru excursia cu balonul așa că obiectivul zilei era rezervarea pentru a doua zi dimineață. Cele mai faine ridicări (se pare) de la sol sunt cele de dimineață devreme, la răsăritul soarelui. După o mulțime de oferte și discuții, am plătit 60$, rămânând ca a doua zi dimineață la 5 să pornesc spre celălalt mal al Nilului. A doua zi, dimineață, ce să vezi? Bătea un vânt cumplit așa c-a trebuit s-o las pe altă dată.
La Luxor am stat cazată la Nefertiti Hotel, un hotel drăgut, cu o terasă foarte faină pe acoperiș și o vedere superbă spre Templul Luxor. A nu se confunda cu Templul Karnak.
Bun și că tot vorbeam de temple, n-ar trebui să ratezi Templul Karnak, Valea Regilor (mormântul lui Tutankhamon) și cea a Reginelor, Templul lui Hatshepsut și eventual ceva ateliere de lucru unde se prelucrează alabastru.
Toate astea le vizitasem anul trecut, într-o excursie de-o zi din Hurghada.
La Luxor am mâncat cel mai bun falafel din viața mea. Se găseau pe stradă, le făceau pe loc. Mmmm, îmi plouă în gură!
Drumul de la Luxor la Hurghada
Hurghada a fost pentru mine acasă pentru aproape o lună de zile anul acesta. Am avut aici un apartament super fain și m-am simțit extraordinar când în România ploua cu găleata și erau doar câteva grade peste zero. Cum spre Hurghada nu există rețea de cale ferată, singura cale rămâne cea rutieră.
Go Bus are două curse zilnice între Luxor și Hurghada. O alesesem pe cea cu plecare la ora 15, tocmai pentru a avea timp cu balonul. Pe la 8 am ajuns în Hurghada.
Sejur la Hurghada, la malul Mării Roșii
Vă spuneam pe la început că Hurghada este unul dintre cele 3 locuri aflate pe primele poziții în topul preferințelor mele când vine vorba de Egipt. Am fost deja în Hurghada de 7 ori, iar ultima dată am stat aici aproape o lună. Asta spune ceva totuși.
Când spunem Hurghada, spunem Marea Roșie, iar atunci când spunem Marea Roșie, nu mai e nevoie de vreo descriere. Acordă-ți câteva zile, măcar o săptămână să apuci să te bucuri de vremea însorită, de plajele cu nisip fin, de activitățile acvatice, de tot ce oferă acest minunat loc. Hurghada este paradisul pasionaților de scuba diving și trebuie să recunoasc, aceasta a devenit activitatea mea preferată în Hurghada. Divingul este cu siguranță una dintre cele mai faine experiențe din câte am încercat vreodată, iar după ce mi-am luat și certificatul PADI Open Waters Divers, aproape că nici n-aș mai putea concepe o escapadă în Egipt fără să mă scufund.
Te poți bucura de frumusețile de sub luciul apei și făcând snorkeling, nu doar scufundări la adâncime. Fiecare hotel amplasat pe malul mării are amenajate pontoane pentru lansarea la apă, concepute tocmai cu acest scop. Și dacă tot ești la malul Mării Roșii, îți recomand să-ți alegi o cazare chiar pe malul mării. Oferta este variată, se găsește ceva pentru fiecare preferință, moft, buget ori tipologie de turist. Aruncă doar o privire pe Booking și deja decizia îți va fi îngreunată de varietatea ofertelor!
Dacă vrei, poți opta pentru o cazare la particulari, eu anul acesta mi-am rezervat prin airbnb.com un apartament și mi-a plăcut mult experiența. Probabil că la fel voi proceda și anul acesta.
Alte activități și lcouri de vizitat/făcut în Hurghada:
- Piața de pește – poți merge s-o vezi pur și simplu ca pe un obiectiv turistic. Te vei minuna de multele tipuri de pești si crustacee. Poți cumpăra ce pește vrei tu, există și locuri amenajate unde ți-l pot curăța și găti și astfel te vei putea delecta cu cel mai proaspăt și gustos pește ever. Să poți face asta, trebuie să ai ceva toleranță la mirosuri, vorbim totuși de o piață de pește, ce nu arată și miroase ca la parfumerie.
- Piața de legume și fructe – Spune-i taximetristului că vrei să ajungi în Souq Dahar! Altfel te va duce la diverse magazine cu legume. Vei întâlni aici o forfotă de comercianți și cumpărători, vei aveam posibilitatea să-ți încerci capacitățile de negociere în cel mai pur mod. Fructele sunt foarte ieftine și gustoase
- Grand Aquarium – nu e doar un acvariu, ci și un mini-muzeu, exponate și zoo în același timp. E fain! Fă-ți rezervarea online!
- Moscheea al Mina – cea mai mare și fotogenică moschee din Hurghada. Minaretele acestea sunt vizibile aproape din orice colț al orașului. O poți vizita doar dacă ești îmbrăcat/ă corespunzător, dacă nu, la intrare există un vestiar de unde te poți echipa cu o galabeya
- Moto-safari în deșert și/sau plimbare cu cămilele – e un must pentru Egipt, le-am încercat pe ambele, deși nu știu dacă aș mai face-o. E fain, merită odată încercat
- activități nautice: fie că vorbim de snorkeling ori scuba diving, ori pur și simplu plimbare cu vasul cu fund de sticlă, e musai să observi diversitatea din Marea Roșie. Se fac excursii la Paradise Island ori spre Dolphin House, mergi pe mare! Încearcă-ți norocul și la pescuit. Am făcut-o de multe ori și chiar am prins câțiva pești.
Mai multe articole despre Hurghada:
Hurghada – adevărata față a stațiunii de la malul Mării Roșii
Probabil că vă întrebați acum și cam care ar fi prețul unui astfel de circuit. Partea financiară este un subiect despre care nu prea îmi face plăcere să vorbesc, dar cu toate acestea l-am abordat în câteva situații. Partea despre costuri e un subiect destul de delicat, pur subiectiv și clar, diferă mult de la o persoană la alta, de la activitățile pe care le desfășurăm la destinație. Am scris un articol în care am detaliat aproape fiecare aspect al călătoriei de-o lună prin Egipt și sper să te ajute să te orientezi și să-ți planifici bugetul tău propriu de vacanță.
Citește și : Buget pentru o lună în Egipt
Anul acesta sper și-mi doresc să ajung în Alexandria și prin alte locuri de pe malul Mediteranei. Am descoperit niște locuri fabuloase și simt c-o să-mi placă tare mult. Dacă voi ajunge, o să vă povestesc și vouă cum a fost și ce merită încercat/văzut. Așadar, dacă ați fost și aveți câteva sugestii, le aștept cu mare interes! De asemenea, îmi mai doresc și experiența aceea cu balonul cu aer cald pe care am ratat-o anul acesta din cauza vântului. Și mai vreau croazieră pe Nil. Iată alte 3 dorințe pentru Egipt, pe care-mi doresc să le văd împlinite cât mai curând și pe care-mi doresc să le trec în acest circuit. O să revin cu completări la momentul potrivit!
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi de pe Facebook. Iar pentru mai multe fotografii interesante, te aștept și pe Instagram!
♥♥♥
14 Comments
Lucian Luk
1 august 2019 at 13:32Foarte interesant și captivant articolul, bravo Angela!
Mulțumim pentru toate informațiile, legate de Egipt, este bine de știut, pentru următoarea excursie !
Angela Călătorește
1 august 2019 at 14:44Cu mare drag! Am observat mult interes pentru tipul acesta de escapadă și mi-am spus să nu țin informatiile doar pentru mine. Sper să vă fie cu folos la câți mai mulți.
Ioana
2 august 2019 at 15:50Sunt fara cuvinte. Povestesti atat de frumos, iar locurile arata minunat.
Angela Călătorește
2 august 2019 at 16:52Îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Într-adevăr locurile sunt fantastice.
Daiana Roxy Dia
2 august 2019 at 9:59Wow, superb. Mulțumim pentru impresiile împărtășite.
Angela Călătorește
2 august 2019 at 11:35Cu mare drag! Și eu mulțumesc! 🙂
Dana
2 august 2019 at 10:26Felicitari pentru curaj!Nu multa lume pleaca singura in concediu, mai ales intr-o tara cu potential pericol. Dare superb, mi-as dori sa ajung si eu! Multe calatorii frumoase iti doresc! :*
Angela Călătorește
2 august 2019 at 11:34Merci frumos Diana dragă! N-am fost singură, am fost însoțită de iubitul meu și de încă 3 prieteni și o fetiță de 6 ani, am specificat eu pe acolo. Dar, da trebuie o doză de curaj chiar și așa.
Illusion
2 august 2019 at 16:17Foarte utile sfaturile tale. Sincer, și mie mi se pare puțin periculos să mergi într-un grup mare de străini….
Angela Călătorește
2 august 2019 at 16:57Am ajuns la concluziile astea observând că în majoritatea avenimentelor nedorite, ținte au fost grupurile de turiști străini.
Adriana Ivan
2 august 2019 at 21:54Eu abia aștept să văd poze de pe Nil. 🙂 toate pozele tale surprind atât de multă frumusețe… le ador.
Angela Călătorește
3 august 2019 at 11:46Îți mulțumesc din suflet! Promit că vor veni și unele de pe Nil!
Ruxandra
2 august 2019 at 23:07Dacă mai citesc mult articolele tale despre Egipt, cred că o să ajung și mai repede acolo :)).
Iubesc Egiptul încă din copilărie și este pe lista mea de dorințe cu locuri de vizitat 🙂 Luxor e primul.
Angela Călătorește
3 august 2019 at 11:47Mă bucur să aflu că am acest efect asupra gândurilor tale! Urmărește zborurile Turkish Airlines, de prin sept-oct va zbura direct spre Luxor, din Constanța parcă!