Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
excursie la Luxor - Templul lui Hatshepsut

Excursie la Luxor, cu plecare din Hurghada

O excursie la Luxor, pășind pe urmele faraonilor egipteni este visul oricărui pasionat de călătorii. Pe lângă faimoasele piramide de lângă Cairo, Valea Regilor este următorul punct de interes turistic din Egipt. Și deși am fost în Egipt de atâtea ori până acum, uite că la Luxor n-ajunsesem până acum. A trebuit așadar să ajung pentru a 9-a oară ca să văd și Luxorul. Fiecare cu ritmul său! Cu greu am reușit să-i conving pe tovarășii mei de aventură să se înhame la o astfel de incursiune. Distanțele dintre orașele egiptene sunt de ordinul orelor bune, ceea ce nu-i tocmai pe placul oricui.

 

 

Câteva date despre Luxor

 

Despre Luxor s-a tot vorbit și se pot spune multe încă. N-o să insist să fac încă o descriere tipică, cu date demografice sau despre istoria orașul. Nu degeaba există site-uri de specialitate, iar unii au făcut treabă bună chiar.

Luxorul este situat așa cum știți, de-o parte și alta a Nilului, ce s-a ridicat pe bazele și-n jurul orașul antic Teba. Datorită potențialului turistic dezvoltat și aflat într-o continuă creștere, orașul atrage turiști din întreaga lume, dornici să calce pe urmele faraonilor egipteni. E suficient să menționezi Valea Regilor, că orice vizitator îți va completa: Tutankamon.

Am descoperit un oraș complet diferit decât Hurghada, pe care-o cunosc atât de bine, sau Sharmul supranumit “perla Mării Roșii”. Aici oamenii sunt simpli, ceva mai rezervați cu turiștii, nu atât de îndreptați spre profit așa cum se întâmplă prin stațiunile turistice și mult mai dornici și curioși să intre în vorbă cu turiștii.

 

Datorită poziției sale strategice, pe malul Nilului, cumva aflat la mijlocul distanței dintre locul unde intră fluviul în țară și cel unde se varsă, orașul este și un important punct de popas pentru vasele de croazieră. Conceptul croazierelor pe Nil cunoaște o amploare din ce în ce mai mare în rândul turiștilor și trebuie să recunosc, îmi surâde idea. Mă gândesc tot mai serios la schimbarea modului de a călători prin Egipt, așa că pentru cea de-a zecea escapadă egipteană îmi doresc altceva.

 

excursie la Luxor

 

Detalii organizatorice

De la Hurgahda la Luxor se poate ajunge terestru, distana dintre cele două orașe fiind vreo 300 km,  pe care în mod normal îi parcurgi în vreo 4 ore. Drumul este bun, nimic de spus, mult mai bun decât multe din România. Se mai pierde timp pe aci-colo, pe unde sunt filtre ale poliției și armatei, vreo 6 am numărat eu. În funcție de traficul existent, e și timpul de așteptare. În general autocarele cu turiști sunt lăsate să treacă înainte, iar asta-i bine. Există și curse aeriene, EgyptAir operează zboruri interne, însă nu întotdeauna prețurile sunt și accesibile. Verificasem eu la un moment dat, un bilet dus-întors era vreo 120€.

De multă vreme îmi doream să ajung la Luxor, însă nu reușisem să-i conving și pe ceilalți prieteni să meargă. Nu-i chiar de colo să stai atâtea ore în autocar… iar singură, nu m-aș fi încumetat să merg, chiar dacă mergeam cu un grup organizat, cu ghid.

Am ajuns pe cont propriu în Egipt, așa că și excursia am achiziționat-o de la o agenție locală.  Am plătit pentru aceasta 30$/pers. Am negociat serios, prețul cerut inițial fusese 55$. E ceva…iar de la 5 persoane, se simte. Văzusem prin ofertele unor agenții românești, pentru aceeași excursie la Luxor, prețuri de peste 100$.

Puteți verifica ce preț vă oferă și agențiile locale, se poate să ieșiți și la jumătate din preț. Vă pot recomanda agenția de turism New Paradise, de pe Sheraton Street, lângă restaurantul Samos. Am fost cu ei și la Cairo, în urmă cu 3 ani. Totul a decurs conform programului de fiecare dată.

 

Din aceeași categorie: Primele impresii după o săptămână în Egipt

 

Drumul de la Hurghada la Luxor

 

La ora stabilită, 04:30 când încă afară era beznă totală, am fost preluați de autocarul și ghidul ce avea să ne conducă întreaga zi. A durat ceva până când am terminat de făcut un tur al hotelurilor din Hurghada, pentru că da, se trece pe la fiecare, pentru a prelua și alți turiști. Procedura e aceeași, indiferent ce agenție alegi, pentru că ei trebuie să-și umple autocarul, așa că vor colecta turiști de oriunde. Se făcuse aproape 6 când într-un sfârșit am ponit la drum întins. Soarele era deja sus pe cer și ne lumina calea.

Drumul în mare parte este unul anost, pentru că se traversează o zonă deșertică-muntoasă, fără prea multe atracții. Au fost câteva opriri, ba pe la filtrele poliției, ba pentru diverse necesități. Am făcut și un mic popas, undeva pe la mijlocul drumului, unde ce să vezi?Pentru a-și hrăni familia, localnice necăjite, stăteau în parcarea popasului, cu câte un măgar și pui de capră. Pentru poze…. nu reprezintă pentru mine vreo atracție în sine obiceiul, mi s-a părut chiar ciudat și nu l-am întâlnit în altă parte. I-am oferit o atenție uneia dintre băștinașe și m-am pozat cu măgărusul. Știu pare o altă metodă de cerșetorie, dar se practică.

Cu cât înaintam spre Luxor și ne apropiam de Qena, peisajul a început să se schimbe radical. Deșertul este înlocuit de culturi agricole cât vezi cu ochii. Singura sursă de apă în zonă este un canal artificial ce vine de la Nil. De aici, rețeaua locală de irigații s-a extins astfel încât, agricultorii să-și poată uda câmpurile. Și fac oamenii aceia treabă, nu glumă! Profită de fiecare petic de pământ și muncesc cât e ziua de lungă. Și cu toate că e un oraș mare, cu peste 2 milioane de locuitori, în Qena, turismul este aproape inexistent. Agricultura este principala sursă de venit a oamenilor.

Am văzut la tot pasul oameni muncindu-și peticul de pământ, într-un mod atât de rudimentar cum la noi nu prea mai vezi. Ajutați de măgari și de utilaje agricole manuale vechi, reușesc să facă recoltă nu doar pentru consumul propriu, cât și pentru export. Chiar și prin galantarele de la noi se găsesc roșii din Qena. Ca să vezi! Toată admirația pentru ei!

Citește și: Pentru a 9-a oară în Egipt. Informații la cald despre situația de aici

excursie la Luxor

Relief reprezentativ pentru o bună parte din drumul de la Hurghada spre Luxor

excursie la Luxor

Ce găselniță!

excursie la Luxor

Începând cu regiunea și orașul Qena, totul se schimbă.

 

În jur de ora 10 am ajuns în Luxor, astfel am putut începe programul vizitelor. Să vedem!

 

Ce se poate vizita într-o singură zi de excursie la Luxor?

 

Templul din Luxor (sau Templul din Karnak)

Prima oprire a zilei am făcut-o pe malul drept al Nilului, la Templul din Luxor, complexul de temple de la Karnak de fapt. Temperatura depășea cu bine 30 de grade. Cu greu am reușit să rezist căldurii sufocante, așa că atenția mea nu era îndreptată mereu spre ghidul care se străduia să explice despre locul în care mă aflam, ci mai degrabă să caut un loc umbrit și ceva mai răcoros.

Nu m-au pasionat niciodată istoria sau arheologia, n-am fost capabilă să rețin date și ani. Pur si simplu nu m-au atras. Aveam să mă aflu pe parcursul întregii zile, pe urmele istoriei, pe care din păcate n-o stăpânesc. Dar asta nu înseamnă că nu-mi stârnește curiozitatea de a vedea locuri, de a simți că pășesc prin aceleași locuri cu faraonii egipteni.

Templul lui Amon Ra

Aveam să descopăr că aici nu se găsește doar un templu, ci mai multe de fapt. Cel mai semnificativ dintre ele, se află cel ridicat lui Amon Ra, “regele zeilor”. Destinat preamăririi lui Amon, măreția templului îi făcea pe muritorii de rând să se simtă lipsiți de însemnătate. Pentru a vă face o idee despre mărimea templului, ei bine aflați că pe suprafața ocupată de acesta, ar putea  fi  construite cu ușurință 10 catedrale.

Pentru a pătrunde pe poarta principală a templului, se trece pe o alee străjuită de-o parte și alta de sfincși – creaturi hibride cu corp în formă de leu și cap de berbec. Odată trecută de intrarea în temple, am dat nas în nas cu statuile uriașe ce-l reprezintă pe Ramses al II-lea, ce anunță maiestuos intrarea în marea sală a celor 124 de coloane. Turul templului continuă pe alte alei străjuite de o mulțime de alte coloane, statui, sfincși, obeliscuri și piloni, toate având scop principal înmărmurirea credinciosului sau vizitatorului, făcându-l să se simtă insignifiant  în raport cu atotputernicia faraonului.

Însemnări

Trebuie să recunosc, măreția templului m-a copleșit cu totul. O simplă plimbare printre coloanele înalte de 18-19 metri, piloni și obeliscuri ce datează de mii de ani, nu are cum să nu te impresioneze.

Dar oricât de spectaculos ar putea fi și oricât de mult ți-ai dori să mai rămâi în templu, căldura te scoate afară forțat. Tot ce-ți dorești este puțină umbră. Am lăsat în urmă totul, m-am urcat în autocar și am plecat mai departe. N-am reușit să mă bucur prea mult de confortul aerului condiționat că ajunsesem deja în locul unde bărci cu motor ne așteptau pentru a ne trece pe malul stâng al Nilului. Pe cealaltă parte se aflau mult mai multe locuri ce așteaptă să fie exploatate.

 

Sfat!  Țineți-vă bine după ghidul și grupul vostru! Sunt foarte mulți turiști, grupuri-grupulețe și vă va fi imposibil să vă găsiți cu ceilalți!

excursie la Luxor

Intrarea în templu: aleea cu sfincși

excursie la Luxor

excursie la Luxor

Cele două obeliscuri din Luxor

excursie la Luxor

Lacul sfânt

excursie la Luxor

Fabrici de prelucrare ale alabastrului

Extracția și prelucrarea alabastrului este o ramură importantă a industriei din zona Luxorului. Aproape nici un tur, nu va exclude și vizita la o astfel de fabrică. Bine, fabrică e mult spus. De fapt e o dugheană de 20 m², unde sunt expuse tot felul de figurine, faze, statui mitologice, lucrate manual se pare. Ba chiar vei asista și la o demonstrație live despre felul în care se cioplește și se șlefuiește roca. Desigur, ți se va face capul mare, numai să cumperi ceva la supra-preț.

 

excursie la Luxor

Prelucrarea manuală a alabastrului

excursie la Luxor

Produsele obținute din acesta

Templul lui Hatshepsut – singura regină faraon a Egiptului

Un al doilea templu se afla pe ordinea de zi și pe bună dreptate că-și merită locul ocupat aici. Străjuind parcă întrega vale de la poalele munților, unde-i amplasat, templul lui Hatshepsut impresionează prin poziționarea, măreția dar și aspectul acestuia. Văzusem o mulțime de fotografii cu acest minunat loc și tare-mi doream să-l văd și eu cu ochii mei. Să mă conving că el chiar există. Locul impune respect, pur și simplu, fără a-i ști povestea în detaliu. La fel ca și la Templul din Karnak, pentru a pătrunde pe platforma acestuia, am trecut de un control de securiate, unde toate bagajele sunt trecute printr-un scanner. Sunt obișnuită cu astfel de practici, în Egipt, la intrarea în fiecare hotel există scanner la intrare, așa că verificarea mi s-a părut absolut normală,

E cale lungă de aici și până sus la templu, așa că se impune o oarecare condiție fizică. O parte din drum se face cu ajutorul unor mijloace de transport, ca un fel de tractorașe cu remorci, care te duc până la baza treptelor. De aici, te descurci pe picioarele tale. Și dacă nu era de ajuns că temperatura trecuse ușor de 35 de grade, efortul depus la urcatul scărilor, dubla starea de disconfort. Simțeam efectiv că nu mai pot să respir. Am început să număr treptele, am ajuns până undeva la peste 100 și am uitat șirul. Efortul îți va fi răsplătit prin frumusețea templului ce răsare din munte, dar și a văii care simți că ți se întinde sub picioare.

excursie la Luxor - Templul lui Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut

 

King’s Valley vs Queen’s Valley

Cine nu a auzit despre Valea Regilor? Sau poate mormântul lui Tutankamon vă spune ceva? Doamne câte documentare am urmărit cu faimosul mormânt! Ardeam de nerăbdare să ajung și eu să-l văd. Când ce să vezi? În program era inclusă Valea Reginelor și nu cea a Regilor, așa cum speram eu și mi-aș fi dorit. Pe moment n-am dat mare importanță că nu aceea e valea pe care-mi doream eu de fapt s-o văd, era atât de cald că abia așteptam să văd interiorul mormintelor și să plec de acolo. Era cumplit de cald, peste 35 de grade. În interiorul mormintelor, fotografierea nu este permisă, așa că nu vă pot arăta și vouă detaliile superbe, picturile care înfățișează diverse aspecte din mitologia egipteană sau cum ar fi trecerea din lumea celor vii, în lumea celor neînsuflețiți.

 

Mormintele

Am intrat în două dintre cele trei morminte deschise publicului. Picturi și diverse exponate ce s-ar fi găsit în interiorul mormintelor, erau acolo pentru a le admira. Îmi pare rău s-o spun, dar nu m-a impresionat nimic aici. Am intrat, am văzut, am plecat. Eram curioasă de mormântul lui Tutankamon, dar ce să vezi?! E o confuzie….acesta e în Valea Regilor și nu e deschis publicului… Păcat!

Citind ulterior impresii ale altor turiști ce-au reușit să viziteze ambele văi, am aflat că Valea Reginelor prezintă mult mai mare interes în rândul vizitatorilor, iar asta pentru că picturile din interiorul mormintelor de aici sunt mult mai deosebite și interesante decât cele din Valea Regilor. Se pare că aici, mulți dintre turiști renunță după ce vizitează două-trei morminte, pentru că structura  acestora este cam aceeași în toate cazurile.

excursie la Luxor

Queens’s Valley

excursie la Luxor - Queen's Valley

Queen’s Valley

Coloșii lui Memnom

Am lăsat Valea Reginelor exact așa cum o găsisem, încinsă de soarele dogoritor și-am plecat mai departe. Excursia se apropia de final, se făcuse ora 16, așa că-n scurt timp ne pregăteam să traversăm Nilul din nou și … la drum. Înainte de toate, am făcut o oprire la cei  doi Coloși ai lui Memnom. Vizibil dezamăgiți și doborâți de căldura sufocantă, nimeni, în afară de mine n-a mai coborât pentru poze. Văzut, pozat..plecat!

excursie la Luxor

Coloșii lui Memnom

 

Croazieră pe Nil

Când spui croazieră, te gândești la vase de croazieră luxuriante, nu-i așa? Ei bine, pentru egipteni, asta înseamnă o plimbare cu barca cu motor. Iar eu știam asta, de la excursia din Cairo. Nici nu m-aș fi așteptat la altceva. Pentru mine, care tot de pe malurile apei vin, plimbarea nu este vreo anume atracție. Dar sunt convinsă că majoritatea adoră astfel de plimbări pe apă.

La plecare, înainte de a traversa înapoi pe malul drept al fluviului, am făcut un scurt ocol, pentru a vizita o minifermă cu pomi fructiferi și câteva animale. Aici am văzut maimuțe și crocodili. Fermierii ne-au servit cu fructe proaspete din cultura proprie, dulci și gustoase.

Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, am plecat mai departe spre locul de întâlnire cu autocarul.

Era  în jur de ora 17 când ne-am îmbarcat și-am plecat înapoi spre Hurghada, unde am ajuns pe la 22:30.

 


A fost o zi obositoare, poate că n-aș fi simțit-o așa dacă n-ar fi fost într-atât de cald si dacă aș fi reușit și eu să dorm puțin pe drum. Dar cum eu nu pot dormi decât în pat…nu-mi rămâne decât să suport cu stoicism drumurile lungi și obositoare. Înainte de a termina articolul, v-am pregătit și câteva informații folositoare pentru o excursie la Luxor.

 

 

 

Ce-ar trebui să știi înainte de a pleca într-o  excursie la Luxor?

  • O astfel de excursie nu se adresează oricui. Trebuie să știi încă de la început că nu-ți va fi ușor să stai în autocar o zi întreagă, pentru că da, majoritatea timpului îl vei petrece pe drum, între locurile pe care le vei vizita;
  • Trebuie să te știi într-o formă fizică destul de bună. Vei urca trepte, vei merge pe jos destul de mult, va trebui să faci echilibristică. Pentru a urca în barca noastră, a trebuit să pășim prin altele 3.
  • Vei avea nevoie de hidratare tot timpul. Asigură-te că ai tot timpul apă suficientă cu tine. Vei merge prin locuri în care nu sunt magazine, iar acolo unde există, nimeni nu-ți va vinde o apă mică cu mai puțin de 2-3€. Șoferul nostru, pentru a-și rotunji puțin venitul, își umplea mereu frigiderul din dotarea autocarului cu apă și Cola. Astfel, am avut mereu sursa de hidratare la îndemână. Plăteam pe 3 ape mici, 1€/$.
  • Nu vei găsi alcool. Pe căldurile acelea care te storc efectiv de energie, parcă ar merge o bere Dar de unde? Oriunde întrebam de bere, aveau doar fără alcool. Și văzând că turiștii nu se înghesuie la cea fără alcool, comercianții ștergeau porțiunea aceea de pe etichetă unde se menționa asta.
  • Poartă haine lejere, în nuanțe deschise, din material care absorb transpirația. În nici un caz blugi sau haine mulate. Ca femeie, evită să porți haine care lasă la vedere porțiuni mari de piele. Oamenii sunt mult mai conservatori, decât în stațiunile turistice. În plus, vei vrea să vizitezi temple, care prin origine sunt lăcașe de cult, iar dacă nu ești îmbrăcată adecvat, nu-ți va fi permis accesul în interiorul acestora.
  • Ia cu tine aparatură suficientă pentru a fotografia tot. Chiar și ceva de rezervă: acumulatori, memory-stick-uri, orice te-ar putea ajuta. Vei fi mereu pe fugă, nu vei avea timp să cauți prin magazine și nu cred că vrei să ratezi să fotografiezi locul pe care aștepți de-o viață să-l vezi.

 

Citește și: Prețuri “pe bune” ale unui sejur în Egipt


Apreciez orice comentariu, întrebare, sugestie sau reclamație din partea voastră, iar dacă simțiți nevoie să-mi transmiteți ceva, nu ezitați s-o faceți completând formularul de contact din subsolul paginii.

Pentru a fi la curent cu activitatea mea, vă invit să mă urmăriți și pe contul meu de Instagram sau Facebook! Zile însorite să aveți!

 

[contact-form-7 id=”15943″ title=”Formular de contact 1″]

 

 

 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: