Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
bugetul pentru Egipt

Bugetul pentru Egipt. Cât de accesibil este Egiptul?

Care este bugetul pentru Egipt? De câți bani am nevoie pentru a petrece un sejur de vis?  Cât costă o excursie la piramide? Îmi permit oare să închiriez o barcă privată pentru pescuit? Este scumpă viața în Egipt? Dar cazarea? Am primit multe astfel de întrebări din partea voastră, de-a lungul timpului. Sper că v-am răspuns fiecăruia, îar în caz că n-am reușit s-o fac întocmai, articolul acesta este dedicat acestui subiect, destul de delicat pentru unii: bugetul. Așadar, haideți să luăm pe rând fiecare aspect de care inevitabil te vei lovi atunci când vei începe planificarea unei călatorii care să te ducă pe urmele faraonilor egipteni.

 

bugetul pentru Egipt

 

 

Planificarea unei vacanțe în Egipt vine (din păcate) la pachet cu o mulțime de factori de care trebuie să ții cont. Poate cel mai important factor decisiv este bugetul necesar/bugetul deținut. Nu întotdeauna calculele de acasă se vor potrivi cu cele din târg, iar pentru Egipt vorba asta se adeverește mai bine decât oriunde.

Dar înainte de a începe să vă dau niște prețuri actuale, mă simt datoare față de voi să vă spun câte ceva despre Egipt. Nu este o țară ca oricare alta, iar dacă n-ai fost până acum în vreo țară arabă, este posibil ca anumite deprinderi egiptene să te copleșească.

Ceea ce va fi clar precum apa cristalină, este că:

Bugetul unui sejur în Egipt, va fi pe măsura pretentiilor voastre!

 

Egiptul este o destinație accesibilă

Mulți dintre români își permit un sejur în Egipt, atât din punct de vedere financiar, cât și prin prisma distanței relativ scurte din România.  Din păcate, în afara curselor charter, nu avem zboruri directe către nici un oraș egiptean. Multă lume m-a întrebat cum de îmi permit să merg de atâtea ori în Egipt. După ce veți citi articolul până la capăt, probabil să vă fi lămurit că nu trebuie să fi câștigat potul cel mare pentru a-ti permite o săptămână-două să te bucuri de soare, de plajele însorite de la Marea Roșie, să mergi în deșert să faci safari, să-ți încerci norocul la o partidă de pescuit sau să pășești pe urmele faraonilor. Și când spun accesibilă, mă refer la faptul că poți mânca la un restaurant local cu 2-3$, sau îți poți închiria un apartament cu 10$/noapte.

Dar, la fel ca oriunde în lumea asta, există variante atât pentru cei cu buget redus, dar și pentru cei care nu țin cont cât/pe ce plătesc.

În Egipt totul se negociază! 

Când spun că totul se negoaciază, mă refer nu doar la bazaruri, magazine cu suvenire sau la piețele locale. Puține sunt locurile unde vei găsi prețuri afișate și în general, acolo unde ele există, nu prea e loc de tocmeală. Dar în rest…încercați-vă aptitudinile de negociatori. În restaurante, la agențiile de turism, în bazaruri, cu taxiul, la magazinele alimentare, la hoteluri, centre de scufundări, centre spa, etc.

O mică observație, dar de mare ajutor!

Cuvântul magic în Egipt este … ghici! Bacșis! Cu ajutorul acestuia, sau mai degrabă prin acțiunea acestuia, vei reuși să rezolvi aproape orice lucru ce înainte părea a fi imposibil de realizat. Vei scăpa din tot felul de situații cu o mică atenție. Amintește-ți tot timpul: în Egipt, bacșișul este înainte de toate! Vei obține o cameră mai bună, strecurând intenționat o bancnotă de 10$ în pașaport, la check-in. Vei fi servit regește și vei fi copleșit de atenția ospătarilor dacă le dai 1-2$. Îți va fi schimbată lenjeria zilnic (chiar dacă oficial așa este normal să fie), vei primi mai multe articole de igienă, vei găsi tot felul de mascote pe pat, confecționate din prosoape, dacă îi dai cameristului o atenție. Orice sumă este binevenită, iar egiptenii se bucură de fiecare bănuț primit.

Salariile sunt foarte mici în Egipt, iar în domeniul serviciilor, ca și la noi de altfel, veniturile sunt rotunjite de acel bacșiș. Egiptenii sunt foarte atenți și amabili, iar dacă mai umbli puțin și la orgoliu, te-ai asigurat de o ședere bună.

 

Bun, dacă ai reușit să înțelegi ceea ce-am spus mai sus și nu ești deranjat de practicile egiptene, următoarea întrebare la care ar trebui să-ți răspunzi ar fi:

Pentru ce mergi în Egipt?

Posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt nenumărate și destul de diverse. Vei avea o mulțime de variante de excursii sau de activități sportive. Nu vei avea timp să te plictisești și mi s-a întâmplat de fiecare dată să simt că nu-mi ajunge timpul. Nu știu dacă și vouă vi se întâmplă, dar în cazul meu, parcă mereu se ivesc tot felul de ocazii și pobilități de activități exact cu o zi-două înainte de plecare. Și atunci încep să mă întreb: când a trecut și vacanța asta??

 

Vă propun în continuare să luăm punctual fiecare factor de care depinde o călătorie în Egipt și să le tratăm în parte.

Rețineți! Prețurile sunt orientative, sunt cele pe care le-am plătit eu și nu e neapărat ca și voi să plătiți la fel. Poate fi mai puțin, poate fi mai mult. Prețurile în Egipt sunt relative, iar bugetul vostru va fi (și) pe măsura priceperii voastre în negociere.

Vei putea să petreci un sejur de 7-10 zile și să cheltuiești 1000€, sau mai puțin, dar la fel de bine poate să te coste chiar și câteva mii bune de euro.

 

Informații utile

 

Moneda locală în Egipt este lira egipteană (L.E.)

1€ = 22 L.E.

1$ = 17 L.E.

* de preferat să aveți cu voi dolari americani, cu toate că și euro sunt acceptați peste tot. Treaba este că egiptenii au tendința de a considera egale cele două monede, deși….

* plătiți peste tot în moneda locală, altfel veți pierde mult la rata de schimb; nu încercați să vă cumpărați suvenire cu valută! Veți fi păcăliți!

* în fiecare hotel există automate pentru schimburi valutare; acolo există cel mai bun curs. Desigur, puteți schimba și la bănci sau la recepțiile hotelurilor

* sunt puține locurile din afara hotelurilor unde puteți plăti cu cardul. Fiți atenți mereu să aveți suficient cash la voi când ieșiți în oraș.

 

Zborul

Întrucât din România nu există nici o companie aeriană care să opereze curse directe spre Egipt, singura variantă ne rămâne să optăm pentru un zbor din două segmente. Desigur, sunt câteva curse charter, iar dacă apelezi la serviciile unei agenții de turism, mai mult ca sigur vei zbura direct cu un charter.

Update 13.06.2019

Din 03 apilie 2019 Tarom a reluat cursele directe din București spre Cairo(și retur). Mai multe informații găsiți aici. Chiar azi m-am uitat după bilete, am văzut prețuri pornind de pe la 190€ dus-întors, cu bagaj de cală inclus, bagaj de mână și catering la bord.

 

Dacă mergi pe cont propriu și te încurajezi s-o faci, va trebui să alegi un zbor cu escală. Cele mai bune legături sunt prin Istanbul, iar dacă nu te deranjează poți opta pentru unul cu escală mai lungă de timp și profiți de Turistanbul –  turul turistic gratuit pus la dispoziție de Turkish Airlines. Clar, trebuie să îndeplinești niște condiții, le găsiți pe toate în articol.

 

Pentru oferte bune, caută și pe acest site! Dar reține, caută perioade diferite, în zile diferite!

Pentru un bilet dus-întors cu escală, vei da în jur de 300-400€, sau chiar mai mult. Sunt perioade din an în care dacă ești flexibil și ai ceva noroc, vei putea găsi zboruri cu 200-300€. Anul acesta, am încercat o altă variantă și mi-am luat zbor numai din Istanbul, pe care am platit puțin peste 200€.  La Istanbul am ajuns cu autocarul din Constanța.

În funcție de perioada din an, dar și de cât de bun vânător de oferte ești, vei economisi, sau nu la biletul de avion. Eu prefer să plătesc cât mai puțin posibil, chiar dacă zilele nu sunt exact cele pe care mi le doream. Prefer să folosesc banii pe excursii sau să prelungesc perioada de ședere.

Spre exemplificare, am simulat o căutare pentru noiembrie, care-i o perioadă bună de mers în Egipt și-am găsit “la prima strigare” două oferte bune: cu Pegasus 336€, cu Turkish 390€.

În plus, țineți cont de zborurile Wizz Air către Eilat – Israel, care-i la o arucătură de băț de granița cu Egiptul.

Search, search, search…!!! Și mult noroc!

 

 

buget pentru Egipt

Simulare bilete avion București- Istanbul- Hurghada

 

Viza turistică

Cetățenii români care călătoresc în scop turistic în Egipt au nevoie de viză turistică. Aceasta se obține on-arrival de pe oricare aeroport egiptean. Valabilitatea vizei este de 30 zile calendaristice, iar costul acesteia este 25$. Ar fi bine să aveți suma exactă, pentru a nu pierde timp la coadă pe motiv că nu au să vă dea rest.

De pe la începutul anului, autoritățile egiptene vin în sprijinul turismului și au introdus posibilitatea de obținere a  vizei online.

Atenție! Pașaportul (este acceptat și cel temporar) trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data intrării în Egipt. În cazul în care zburați spre Eilat (Israel) și nu intenționați să plecați în altă parte decât în Peninsula Sinai, viza nu mai este necesară și astfel economisiți 25$.

 

viza pentru Egipt

Transportul dintr-un loc în altul

Cu avionul

Distanțele între orașele egiptene sunt destul de mari, de ordinul sutelor de kilometri, chiar mii. Aproape fiecare mare oraș deține un aeroport, așa că cea mai rapidă și eficientă variantă este desigur pe cale aeriană. EgyptAir operează curse interne legând orașele, însă prețurile nu sunt mereu atractive. Cu puțin noroc, puteți găsi zboruri începând cu 80-90€.

Cu trenul

Egiptul dispune de aproximativ 8500 km de cale ferată, ce acoperă întregul curs al Nilului de la Alexandria, până la Aswan, dar și spre Canalul Suez. Trenul care face legătura între Cairo și Aswan pleacă în fiecare seară la 20 și ajunge la destinație vreo 14 ore mai târziu. În general transportul cu trenul este ieftin, prețul unui bilet pe o astfel de rută ajungâng la vreo 182 L.E. (1$ = 17 L.E.). Detalii despre rute, programul acestora cât și despre tarife găsiți pe site-ul Egyptian National Railways. Pentru următoarea călătorie în Egipt, planuiesc un traseu ceva mai complex, iar varianta aceasta o am deja pe listă.

 

Cu mașina

O călătorie cu mașina poate fi o adevărată aventură prin orașele aglomerate ale Egiptului. Nu ne-am încumetat niciodată să închiriem mașină aici, stilul de a conduce al egiptenilor este haotic, nu respectă nimeni, nici o regulă, iar indicatoarele abia ce-au început să apară. În ultimii 2 ani am văzut ceva mai multă organizare pe străzi, dar trecerile de pietoni lipsesc în continuare. Este lesne de înțeles de ce rețeaua de rent-a-car-uri nu e prea dezvoltată în Egipt. Turiștii nu prea se îngrămădesc să conducă. În general hotelurile dispunde acest serviciu, dar trebuie să știi că ai nevoie de permis de conducere internațional și să fi împlinit 25 de ani.

Puteți alege în schimb serviciile unui taximetrist, pe care eventual să-l închiriați pentru toată ziua, dacă aveți nevoie să vă deplasați mai mult. Cu 10-15$/zi aveți o mașină la dispoziție tot timpul. O cursă obișnuită de 10-15 minute cu taxiul costă în jur de 30-40 L.E.

Desigur, lucrurile se tot schimbă, iar eu vă spun din experiențele mele, dintr-o anumită perioadă.

 

Atenție!

Fiți sigur că ați stabilit prețul și traseul înainte de a pleca la drum! Taximetriștii apelează la tot felul de tehnici de a scoate câț mai mulți bani din buzunarele turiștilor. Și în nici un caz nu acceptați să-i schimbați bani. Știu tot felul de “șmecherii” vă amețesc și vă iau banii. Trebuie să aveți mereu bani mărunți și să-i aveți pregătiți înainte de a coborî. Tocmiți-vă cât puteți!

 

Cazarea

Cazarea este un subiect care merită multă atenție și am scris un articol separat în care am dezbătut multe aspecte. În funcție de dorința voastră, dar și de bugetul pe care-l aveți, puteți alege din miile de hoteluri.

Atenție! Sistemul de clasificare din domeniul hotelier diferă de la o țară la alta, așa că nu te aștepta ca la un hotel de 5* din Egipt să ai aceleași condiții ca-n Europa!

Chiar și hotelurile clasificate cu același număr de stele diferă foarte mult între ele. Desigur diferențele se văd la preț. All Inclusive-ul se bucură un succes răsunător în Egipt, așa că-l vei vedea răspândit la aproape toate resorturile din stațiunile de la malul Mării Roșii.

Cazările sunt accesibile multor buzunare și se găsește câte ceva pentru fiecare preferință. Există hoteluri unde plătești pentru o cameră 30 – 40€/noapte cu AI sau chiar mai puțin, dar și hoteluri unde vei da câteva sute de €/noapte. Poți alege să faci rezervare direct la hotel, contactându-i, sau pe platformele online precum booking, hotels, agoda etc.

Ca să fiu puțin mai concretă, ultima dată, pentru 12 nopți de cazare cu AI, la un hotel de 5* situat chiar pe malul mării am plătit în total 600$/cameră pentru 2 persoane. O nimica toată, nu? Anul trecut a fost chiar mai bine de atât, prinsesem o ofertă pe ultima sută de metri și-am plătit vreo 350$ pentru 11 nopți, la același hotel. De fiecare dată am făcut rezervările pe hotels.com, cu posibilitatea de anulare gratuită, cu un termen convenabil.

Eu îmi rezerv hotelurile întotdeauna pe site-ul acesta. Încearcă și tu!

 

Hotel Sunny Days el Palacio – Hurghada

Cazare la particulari

Mereu am dus lipsa unui loc dotat cu bucătărie proprie pentru a avea posibiliatea de a-mi găti singură. Atât eu, cât și prietenii mei adorăm preparatele pescărești. Și cum la Hurghada există o piață de pește bine aprovizionată, era și păcat să nu ne putem bucura de el.

N-am găsit să închiriem un apartament la preț decent, să fie situat și pe malul mării, așa că am ales în continuare hotelul, dar am închiriat și un apartament în apropiere. Doar pentru a ne folosi de bucătăria lui. Am găsit preturi mult mai mici de atât, chiar și cu 7$/noapte o garsonieră cu bucătărie. Vis-a-vis de hotelul unde stăteam, am închiriat un apartament cu numai 13€/noapte. Apartamentul avea tot ce ne trebuia: bucătărie echipată complet, două balcoane, baie cu mașină de spălat, un dormitor.

 

Voucher cadou 34€

Apropo, dacă vrei să încerci și tu să-ți faci rezervare pe AirBnb pentru următoarea ta vacanță, ai un voucher cadou din partea mea de 34€ pentru prima rezervare dusă până la capăt. Îl găsești aici: www.airnbn.com.

Știu, la prima utilizare, sistemul pare mai diferit decât cele cunoscute cum ar fi Booking, Hotels ș.a. Dar nu te panica, nu ești primul. Pentru a putea beneficia de reducere, va trebui să te loghezi pe site, o poți face simplu cu pagina ta de Facebook fără să completezi zeci de câmpuri. La prima rezervare, din prețul total, ți se vor scădea cei 34€. Iar eu, la rândul meu voi primi înapoi pentru următoarea rezervare, 17 €. Fair-play, corect?

 

situația în Egipt

Complex rezidențial Florența-Khamsin – Hurghada

 

Excursii opționale și posibilități de petrecere a timpului liber

Există o mulțime de variante de a vă petrece timpul într-un mod plăcut și util, indiferent care va fi destinația voastră din Egipt: safari, plimbare pe cămile, snorkeling, diving, pescuit, plimbări cu balonul, croaziere pe Nil, excursii în diverse locuri, iar lista poate continua.

În funcție de bugetul pentru Egipt pe care-l dețineți, de condiția voastră fizică, de curajul si de temerile voastre, de aptitudini, de complexitatea activităților, veți găsi ceva pentru fiecare.

Nu uitați că-n Egipt puteți negocia, chiar și aceste excursii. Vă recomand să verificați și ofertele agențiilor de turism locale, nu doar ce vi se oferă în broșurile din hotel. Am ales de trei ori excursiile agenției New Paradise, de pe Sheraton Street, Hurghada și am fost întotdeauna mulțumiți nu doar de preț. Am fost la Cairo cu ei în urmă cu 3 ani, când am fost și-n deșert pentru plimbare cu cămilele și safari cu ATV-urile. Anul acesta am fost la Luxor cu ei.

 

Update 13.06.2019

Anul acesta am stat o lună în Egipt și am făcut turul țării pe cont propriu. Poți citi mai multe aici:

Doar ce m-am întors din Egipt și deja mă gândesc la următoarea escapadă

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu express-ul de noapte de la Cairo la Aswan

 

excursie la Luxor

Excursie la Luxor

Călărind cămilele

 

Hurghada

Am și pescuit, am avut noroc! Dorada aceasta de vreo 10 kg a fost delicioasă!

Piramidele de la Giza – Cairo

 

Vă dau si câteva preturi orientative să vă ajute să calculați bugetul pentru Egipt:

– excursie la Cairo:50$/pers -cu prânz inclus și biletele de intrare: Platoul de la Giza unde-s piramidele și Sfinxul, Muzeul de Egiptologie, Muzeul Papirusului, cel al parfumurilor.

– excursie la Luxor: 35$/pers – prânz inclus și biletele de intrare la: Templul din Karnak, Templul lui Hatshepsut, Queen’s Valley; am plătit separat croaziera pe Nil – 10$/pers

– safari cu ATV-urile în deșert și plimbare cu cămilele: 15-20$/pers

– închirierea unei bărci private, pentru 4-6 persoane, timp de 5-6 ore 100-150$; puteți pescui, puteți face snorkeling, chiar și plajă dacă există spațiu.

– cu balonul în deșert la Luxor – 100-120$; acesta este prețul oferit la prima mână, încercați să vă tocmiți.

 

Nu uitați de asigurarea medicală de călătorie și ștorno!

Dacă prin Europa mă mai încumet să călătoresc fără asigurare medicală, ei bine, când plec în afara spațiului comunitar european, nu fac rabat. Asigurările de obicei mi le închei online pe site-ul celor de la Allianz Țiriac. Ultima dată, pentru 14 zile am plătit mai puțin de 100 lei. Mai bine să mă știu acoperită în caz de evenimente neplăcute. Se pot întâmpla multe: alergii la apa de mare, soare, toxiinfecții alimentare, accidente de tot felul, sau Doamne ferește situații mult mai grave.

De obicei, în ofertele agențiilor de turism, asigurarea este inclusă, dar când călătorești pe cont propriu este bine să-ți iei măsuri de prevenire și siguranță. Îmi aduc aminte că prima dată când am fost la Sharm el Sheikh, am făcut alergie la apa mării și mi-au apărut pe mâini niște bubițe roșii care-mi stârneau o stare de discomfort maximă și de mâncărime. Am fost la cabinetul medical din incinta hotelului (majoritatea hotelurilor au punct medical), unde am fost consultată, mi s-a prescris tratament local, iar în două zile eram bine. Am platit serviciile, iar când m-am întors acasă mi-am recuperat banii.

 


Concluzii!

Acestea fiind spuse, sper că am reușit să ating fiecare aspect al unei călătorii în Egipt, iar dacă v-ați fi așteptat să vă fac și un buget total orientativ, sper să nu vă fi dezamăgit. N-o să fac asta, în primul rând pentru că prețurile date sunt orientative pentru voi, fiind cele plătite de mine. În funcție de scopul călătoriei voastre și de pretențiile fiecăruia, vă puteți face singuri niște calcule.


Prețurile, dar și tehnicile folosite de comercianții egipteni se schimbă de la an la an, așa că voi încerca să țin articolul actualizat și voi aduce completari ori de câte ori le voi avea și le voi considera utile.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook! Sa afle cât mai multă lume! Și nu uita să dai un follow pe Instagram 🙂 Să ne cunoaștem mai bine!

 

Călătorii fabuloase să aveți! ♥

36 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: