Am ezitat atata vreme sa scriu acest articol, am tot oscilat daca sa-l public sau nu, dar iata ca a venit vremea; sunt incredibil de multe de spus despre acest subiect, ca nici nu sunt sigura cum sa-l incep. Fara dar si poate se va observa subiectivismul meu in acest articol, mai mult decat in altele, dar e ceva normal, la urma urmei aici este vorba de mine, despre experientele si calatoriile mele. Iar aceasta este una dintre cele mai lungi calatorii. Aici este job-ul meu, aici imi desfasor activitatea!

La Baba Tudora – corp adiacent
Pentru inceput, hai sa vedem despre ce-i vorba!
Pensiunea La Traian 
- oaza de liniste si relaxare, situata in comuna Murighiol, este prima de acest fel aparuta in localitate, aceasta fiind practic pioniera din acest segment de turism. Initiatorul “proiectului” este un galatean de origine, pe numele sau Traian (de unde vine si numele pensiunii, care intre timp a devenit un tipar pentru majoritatea sa-si numeasca pensiunea, cabana, vila “La X-ulescu”), care prin anii 1995-1996 din pasiune pentru Delta si din dorinta de a porni un bussiness in zona, a investit intr-o casa batraneasca, cu doar trei camere, a cumparat o barca si a inceput astfel sa plimbe turistii prin mirifica Delta. Banii castigati i-a reinvestit in alte cladiri, ambarcatiuni si uite in ritmul asta s-a ajuns ca acum la mai bine de 20 de ani de la acei primi pasi timizi in turism sa conduca o intreaga afacere in turismul deltaic. Mai detine o alta pensiune in Crisan, pe malul drept al Bratului Sulina, dar voi reveni despre aceasta intr-un articol viitor (http://www.pensiuneacuibulcucului.ro). Pensiunea este formata din doua locatii: “La Traian” – este cea principala unde se serveste masa, iar la 150 metri distanta mai avem o locatie formata din doua corpuri de cladire “Javerca” si “Baba Tudora”, oferind spre cazare camere frumos mobilate intr-un stil rustic, aparte, specific zonei. La momentul actual, Pensiunea La Traian are o capacitate de 70 locuri de cazare, dispuse in camere duble, triple sau apartamente, oferind clientilor sai posibilitatea de a beneficia de confortul rustic al camerelor, dotate cu mobilier din lemn masiv, televizor, aer conditionat, frigider si bai cu dus sau cada. Nu este deloc o pensiune destinata celor care cauta confortul resorturilor de lux, in schimb cei care vin si revin aici, adora atmosfera rurala, idilica a curtii pline de verdeata si al cladirilor deosebite, placate cu piatra si cu invelis traditional din stuf. In general oamenii vin aici sa se simta bine, ca acasa, sa se relaxeze, sa mancance preparate gustoase din peste, sa faca plimbari cu barca pe lacurile si canalele deltei sau sa mearga la pescuit.

Ciorbă pescărească
Voi insista putin asupra preparatelor din peste ce se pregatesc in bucataria pensiunii, care sunt foarte de renumite in randul dornicilor de peste. Si nu sustin doar eu asta, ci si acei multi clienti fideli ai pensiunii care vin uneori doar fiindca li se face o pofta teribila de peste. Voi incepe in primul si-n primul rand cu traditionala ciorba de peste, pe care noi chiar o pregatim dupa o reteta veche, preluata de la un batran lipovean, pe care domnul Traian a preparat-o la pirostrie de la bun inceput, pe cand nici nu exista o bucatarie amenajata, pastrandu-se aceeasi reteta de-a lungul anilor. A fost una dintre conditiile de angajare, pentru cei cativa bucatari care s-au perindat in timp pe aici, ca retata sa fie pastrata cu sfintenie. Ciorba de peste se pregateste in ceaun, cu cateva legume (cartofi, ceapa, morcovi, ardei gras, rosii) si bucati intregi de peste – cap, coada, bucati de trunchi, neaparat din minim 5-6 feluri de peste si la sfarsit fara nici o abatere, leustean verde. Cand o servim musafirilor nostri, mergem cu ceaunul la masa, scoatem pestele pe platou iar ciorba se serveste separat. Bineintele cu mult, mult mujdei de usturoi, pentru ca nu-i asa…..degeaba ai peste daca nu-l mananci cu usturoi. Ceaunul ramane la masa, putand astfel sa mananci cat vrei. Continuand in aceeasi atmosfera cu iz de peste, trebuie sa aduc aminte de saramura din peste, pe care noi am adaptat-o putin, astfel incat nu mai coacem pestele pe tabla pe pat de sare, ci-l frigem pe gratar, iar separat intr-un vas de tuci, preparam zeama de saramura, usor picanta si sarata, in care mai punem usturoi, rosii coapte, ciusca (ardei iute), putin cimbru si la sfarsit patrunjel verde tocat marunt. Pestele fript se pune in acesta fiertura, se mai da un clocot, doua si gata. Mamaliga nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma. Un alt preparat celebru in Delta este plachia din peste, care se face din multa, multa ceapa, ardei gras si rosii. Dupa ce legumele s-au calit pe foc si se prajeste pestele, se pun impreuna intr-o tava si se baga la cuptor pentr a-si lua toate gusturile si sa-si faca o crusta aurie deasupra. Din alta categorie, dar tot din categoria peste, vreau sa amintesc de salata de icre (din crap sau stiuca), cu ceapa tocata marunt, servita pe paine prajita. Hmmmm!!! Si daca am vorbit de icre, trebuie sa spun macar cateva cuvinte si despre pestele afumat (in special scrumbia de Dunare), care se eviscereaza, se desangereaza, se sareaza bine, dupa care o asezam frumos in afumatoarea din curtea pensiunii, iar dupa o zi si-o noapte de afumat e numai buna de gustarit. O nebunie!!! Pestele marinat fie crud, prajit ori la cuptor, in functie de tipul acestuia, se asorteaza perfect langa cel afumat, cu niste ceapa pe langa… Si ca totul sa fie perfect, o palinca sau un vin alb, trebuie sa fie prezent pe masa neaparat!

Platou cu bunătăți pescărești: scrumbie afumată și scrumbie marinată

Scrumbie de Dunăre la grătar
Bineinteles, se pot prepara multe alte feluri de mancare din peste, cum ar fi: rasolul din stiuca sarata, malasolca, chiftele din peste, mai fistichia stiuca umpluta, crap pe varza, storceag din somn ( de fel se face din sturion, dar cum acesta este prohibit inca vreo cinci ani….), sarmale din peste….iar lista poate continua 🙂 Dintre toate felurile de peste, preferatul meu este carasul prajit. Da, poate ca o sa va mirati, cum?…ca e mic si are oase multe, dar un caras proaspat, crestat bine, indulcit cu putina sare si bine prajit, n-as refuza nicicand. Iar mujdeiul de usturoi cu rosii coapte si cimbru e obligatoriu! Deja ma gandesc cum sa fac rost de unul….🐠🐟🤔
Un alt motiv pentru care turistii cauta locatia aceasta, este acela ca pensiunea dispune de ambarcatiuni cu motor pe care le pune la dispozitia clientilor pentru toata ziua (cu ghid – barcagiu), spre deosebire de ceilalti proprietari de barci care le inchiriaza pentru cateva ore. Sunt multi clienti care vin pentru asta, pentru ca pot pleca la pescuit dimineata la 5, se pot intoarce la pranz si mai pot merge dupa amiaza din nou, sau pot sta cat vor ei. Totul in aceeasi bani, diferenta facandu-se la consumul de benzina. Pensiunea are diferite ambarcatiuni, cu diferite capacitati, incepand de la doua pana la 18 persoane si cu motoare de la 9CP pana la 250 CP. Exista posibilitatea de a opta pentru un pachet de servicii “Pelican” in valoare de 165 lei /pers / zi in care sunt incluse : cazarea, micul dejun cu pranz sau cina si barca cu motor si ghid la dispozitie toata ziua; benzina necesara deplasarii cu barca se plateste separat in functie de capacitatea motorului si traseul ales. Traseele nu sunt fixe sau prestabilite, noi doar venim in ajutorul acelora mai putin initiati in domeniu, cu propuneri, iar barcagii, cunoscatori ai locurilor, va pot duce prin zone pline cu vegetatie specifice (nuferi, stuf, papura) si bineinteles va pot initia in ale pescuitului. Si pentru ca totul sa fie mult mai spectaculos, barcagii va pot pregati o ciorba traditionala de peste pe malul apei, cat timp va incercati voi norocul cu o undita in mana.
Buuun…. Am vazut care-i treaba cu pensiunea aceasta, dar sa vedem care-i legatura dintre noi? Ce inseamna pentru mine? In primul rand, aici este locul meu de munca, singurul, primul si ultimul (pana in prezent), aici imi desfasor activitatea. Totul a inceput intr-o gluma, in vacanta de vara dintre a 11-a si a 12-a, vrand sa-mi ocup timpul si sa castig proprii mei banuti. La inceput a fost cumplit, totul mi se parea mult prea solicitant, faptul ca trebuia sa stau multe ore in picioare si sa cochetez cu oaspataria m-a cam descurajat, cu totii stim ca nu-i simplu sa multumesti pe toata lumea, sa le zambesti tuturor chiar daca nu simti asta, iar atunci cand ceva nu merge cum trebuie intr-o firma, consecintele se simt in randul tuturor angajatilor. Treptat m-am adaptat, a inceput sa-mi placa, am cunoscut oameni noi, de la care am invatat multe si am inceput sa ma integrez intr-un colectiv deja format, dar intr-o continua schimbare. Tot in acea perioada, l-am cunoscut pe iubitul meu, Razvan, iar de atunci avem o frumoasa relatie de dragoste. Iata ca au trecut mai bine de zece ani de atunci , o perioada care m-a schimbat foarte mult, intr-atat de mult ca uneori ma mir si eu. Pensiunea La Traian, reprezinta intr-un fel sau altul piatra mea de temelie, locul in care am avut parte de atat de multe clipe frumoase, dar unde am cunoscut si tristeti, in care am evoluat si am intalnit o multime de oameni de calitate, cu care am legat prietenii frumoase si de durata. Bineinteles, a trebuit sa renunt la foarte multe, am sacrificat de multe ori relatiile cu familia sau prietenii, am lipsit la multe evenimente din familie, la multe intalniri cu fosti colegi din scoala si am pierdut prieteni. De exemplu, niciodata nu pot pleca in concediu vara; singura perioada in care pot sa lisesc mai mult de cateva zile este cea cuprinsa intre noiembrie si martie. Dar in acelasi timp am avut parte si de multe alte satisfactii, am castigat alti oameni in viata mea, am acumulat o multime de cunostinte despre partea asta de turism, despre oameni, dar am si calatorit in multe locuri faine, la care unii nici nu viseaza. Treptat, aceasta a ajuns “acasa” pentru mine, pentru ca da, mai mult sunt aici decat acasa.
Ce alte activitati recreative mai putem oferi clientilor nostri si ce mai puteti face daca alegeti aceasta locatie splendida? Pe langa binecunoscutele plimbari pe canale si partide de pescuit sportiv-recreativ, va putem consilia si in alegerea altor feluri de a va petrece timpul liber
- Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta DunăriiPentru ca in general ca sa ajungi in Delta, treci prin Tulcea, de preferat ar fi sa incepeti incursiunea voastra in Delta cu o vizita aici, sa aflati informatii oficiale despre originile acestui loc minunat. Centrul se afla in centrul orasului Tulcea, este deschis relativ recent, in anul 2009; construit pe trei nivele cel mai atractiv fiind demisolul bineinteles, unde se afla bazinele cu pesti. La intrarea in muzeu, adica la parter, puteti urmari documentare despre Delta Dunarii si despre Dobrogea, prezentari de la geneza deltei si pana in present. La etaj puteti vedea minigradina botanica, diorame cu flora si fauna, prezentarea de obiecte traditionale, folosite de catre localnicii Deltei. La demisol se afla acvariile, poate cea mai captivanta sectiune a muzeului. Primul acvariu este cilindric si prezinta un tub prin care va puteti strecura pentru a privi pestii dinspre interior spre exterior. O idee fascinanta, sa stai “langa” un rechin. Urmeaza cateva culoare cu acvarii de dimensiuni imense si un tunel de sticla pe sub cel mai mare bazin al muzeului (cel cu sturioni), care va creeaza impresia ca pestii inoata pe deasupra capului vostru. Exista pe culoar o usa micuta unde intri intr-o jumatate de cilindru si te simti ca si cum ai fi tu insuti in acvariu, la brat cu sturionii. In spiritul Deltei, tavanul muzeului este decorat cu plase de pescuit. Trebuie musai sa ajungeti aici, este deschis publicului de marti pana duminica, intre orele 09:00 -18:00.
- La jumatate de ora de condus, la intrare in orasul Tulcea se gaseste mai noul inaugurat Sat Traditional Pescaresc, un interesant muzeu al satelor si locuintelor specifice Deltei
- la aproximativ 500 metri de mers pe jos, de la pensiune se gasesc Saraturile Murighiol, doua lacuri aflate in imediata apropiere a localitatii Murighiol, la iesirea spre localitatea Plopu, cu ape puternic salinizate de tip cloruro-sulfatic (de unde si denumirea lacului), caracterizate printr-o mare diversitate a zooplanctonului si fitoplanctonului. Lacul este de o mare importanta pentru pasari, aici facandu-si loc de cuibaris specii precum pescarusii, chira de balta, piciorongul, rata cu ciuf iar in zilele linistite se pot vedea familii intregi de lebede. Candva, inainte de 89′ se cocheta cu ideea de a se deschide aici o statiune balneo-climaterica, dar din pacate….a ramas doar la stadiul de idee; poate fi o alegere buna pentru o plimbare de seara, eventual dupa o cina copiasa din peste!
- In apropierea Murighiolului, la 2 km spre localitatea Dunavatu de Jos se afla ruinele orasului antic Halmyris, precum si ruinele unei basilici paleo-crestine cu cripta pentru moaste de martiri. Tot aici s-a construit recent Manastirea Halmyris, inchinata Sfintilor Mucenici Epictet si Astion
- Insula Popina si Lacul Razim – se pot admira din apropiere de Murighiol, la 10 km spre localitatile Iazurile si Agighiol, pe partea stanga a drumului; aproape de apusul soarelui puteti obtine fotografii de coperta!
- puteti petrece seri placute cu prietenii in jurul focului de tabara; pentru grupuri mai mari, putem organiza un picnic in aer liber si foc de tabara cu muzica si multa, multa voie buna!
- concursuri de pescuit sportiv la rapitor
- putem organiza picnicuri in natura cu celebrul bors de peste, pregatitit chiar pe malul apei
- expeditii ornitologice
Asadar, Pensiunea La Traian este un loc foarte drag mie, un loc pe care-l recomand cu mare placere si nu pentru ca muncesc eu aici, ci pentru ca este cu adevarat o locatie frumoasa si primitoare, in care se mananca bine si unde majoritatea clientilor revin cu mare placere, nu doar odata, ci de cinci-sase ori pe an, de mai bine de zece ani, cu ei aducand alti viitori clienti fideli. Drept dovada stau recenziile pozitive din partea clientilor care au plecat multumiti si incantati de serviciile prestate. Nu vreau si nici nu am cum sa spun ca aici este totul perfect. Nu! Pensiunea are nevoie de unele imbunatatiri si extinderi, intotdeauna este loc de mai bine. Turismul s-a dezvoltat mult in ultimii ani in Delta Dunarii, au aparut atat de multe structuri de cazare noi, unele mai kitchoase decat altele, dar si multe foarte frumoase, ridicate la ultimele standarde in materie de constructii si dotari, incat as putea spune ca oarecum, pensiunea aceasta a cam ramas in urma cu conditiile si facilitatile. Dar atunci cand totul este clar si lucrurile sunt transparente, oamenii sunt multumiti si revin. Sunt, fara indoiala si musafiri nemultumiti, dar ce cele mai multe ori se intampla asa, atunci cand acestia nu se informeaza asupra locatiei si vin aici la o pensiune de 3* avand asteptari de hotel de 5*.
Pentru cei care sunt interesati de aceasta, aveti mai jos link-urile catre website-ul pensiunii, dar si pagina de Facebook a acesteia.
https://www.facebook.com/PensiuneaLaTraian/?fref=ts

Spațiu în aer liber pentru servirea mesei

Și iarna-i spectaculoasă la noi!

Camera twin – rustica in Baba Tudora

Cameră matrimonială

Pescar in lotca

Birdwatching

Pescuit la știucă
3 Comments
narcisa
6 august 2016 at 9:43Buna Angela . Amandoua stim ca pensiunea La Traian este un loc special pentru mine. a doua mea casa. Ca de obicei modul in care iti scrii articolele ma face sa-mi doresc sa fiu in acele locuri chiar in momentul in care citesc. Pensiunea La Traian e un loc mirific, un colt de rai, pe care il recomand tuturor din toata inima. Merita macar o data in viata sa mergi acolo si sa vizitezi delta. Ca de obicei felicitari pentru articolul tau.Te pup .
angelacalatoreste
6 august 2016 at 9:48Multumesc Narcisa pentru impresiile pozitive si incurajatoare!
Pingback:
22 februarie 2017 at 7:16