Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.541 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Cum să călătorești ca femeie, într-o țară musulmană?

Cum să călătorești ca femeie, într-o țară musulmană?

Daca esti femeie si vrei sa calatoresti intr-o tara musulmana precum Egipt, Maroc, Malaezia sau chiar Iran si-ti faci griji in privinta asta, atunci acest articol va fi mai mult decat potrivit pentru tine. Citeste-l pana la capat si te va lamuri cu siguranta.

Indiferent unde vei dori sa ajungi, lucrurile stau cam la fel, legile fiind mai mult sau mai putin riguroase. Trebuie sa mentionez faptul ca desi Coranul ( cartea sfanta a musulmanilor) sustine egalitatea dintre sexe, Saria (legea islamica) defineste diferit drepturile si obligatiile la femei fata de barbati. Este un lucru neobisnuit intr-o tara islamica, ca o femeie sa calatoreasca singura, deci va trebui sa te documentezi atent despre obiceiurile si regulile din tara unde intentionezi sa ajungi. Indiferent unde vrei sa mergi, trebuie sa intelegi si sa tii cont de faptul ca acolo vei intalni o cultura complet diferita, oameni educati diferit, ca fiind femeie cu pielea alba vei atrage privirile tururor si nu vrei sa ai parte de priviri insistente, fluieraturi, sau chiar atingeri.

 

Pentru ca sa te simti in siguranta si sa eviti anumite situatii neplacute, iata mai jos cateva sfaturi de care ai putea tine cont daca iti planifici un concediu intr-o tara preponderent musulmana:

  1. Analizeaza atent tara in care urmeaza sa mergi, pentru a sti ce fel de rochii iti pui in bagaj, astfel incat sa nu aduci ofense celor ce-o locuiesc. Oamenii sunt usor paranoici, iar faptul ca tu nu te supui regulilor, o pot lua ca pe o insulta personala. N-ai vrea ca cineva sa tipe dupa tine in strada, intr-o limba pe care n-o intelegi;
  2. Tine cont intodeauna cum te imbraci! Chiar daca nu-ti va atrage nimeni atentia despre felul in care esti imbracata, este mai bine pentru tine ca atunci cand iesi pe strada sa eviti decolteurile adanci, fustele si rochiile mai scurte de genunchi, pantalonii stramti. Vei simti cum toate privireile sunt intoarse spre tine. De multe ori am avut parte de astfel de experiente, care nu sunt chiar usor de digerat. Daca in general noua femeilor ne place sa fim admirate si ca toata lumea sa intoarca capul dupa noi, ei bine…..ce-i prea mult strica. De multe ori nu m-am imbracat tocmai adecvat cand am iesit pe strada si am simtit priviri rautacioase in directia mea, fluieraturi sau susoteli.
  3. Evita sa mergi singura noaptea pe strada sau in zone nu prea frecventate de turisti. Vei observa ca in pietele locale, in jurul moscheilor sau magazinelor unde-si fac localnicii cumparaturile, femei musulmane acoperite si care-ti vor arunca priviri rautacioase. Dar nu numai din partea femeilor ci si al barbatilor, in special cei in varsta.
  4. Refuza orice fel de invitatie in locuri retrase atunci cand esti singura. Incearca sa pari indisponibila, refuzand categoric orice fel de avansuri ( vor fi cu nemiluita!).
  5. Nu iti manifesta afectiunea in public! Orice forma de afectiune este interzisa pe strada, indiferent ca esti esti insotita de sotul tau.
  6. Nudismul sau topless-ul  sunt interzise de obicei in tarile islamice, asa ca fii atenta unde faci plaja, nu vrei sa fii dojenita. Incearca sa te limintezi la plajele si piscinele din incinta resorturilor, care sunt destinate turistilor, iar aici regulile sunt mai relaxate, sau in zonele special amenajate pentru turisti. Vei vedea cum femeile musulmane stau la plaja si fac baie in mare/piscina imbracate intr-un costum special creat sa le acopere corpul.
  7. Nu in toate moscheile iti va fi permis sa intri, de aceea este bine sa te informezi inainte. Trebuie sa fii imbracata corespunzator, sau daca nu, de obicei se gaseste la intrare o cabina de unde ti se va da un jihab pe care trebuie sa-l imbraci pentru a putea vizita interiorul moscheii. Pot spune doar ca am avut o senzatie atat de ciudata…ceva parca din care vroiam sa ies cat mai repede, nu-l mai suportam.
  8. Nu fuma si nu consuma alcool in public!  Evita sa fii tinta unor atacuri neasteptate, nu ai vrea sa fii certata de comunitate!. Pe cand eram fumatoare, de multe ori am observat susoteli dezaprobatoare din partea localnicilor. Cand un prieten, a intrat in piata de peste cu o bere in mana, barbatii au inceput sa tipe la el, dandu-l practic afara din incinta pietii.
  9. Evita contactul vizual insistent cu oamenii, in special cu barbatii, deoarece acest lucru poate fi luat drept un avans sexual, chiar daca nu asta este intentia ta
  10. Cand te deplasezi cu mijloacele de transport in comun si esti neinsotita, incearca sa te alaturi unui grup de femei; sau evita-le!

 

Cand ies pe strada, in Iran, toate femeiele sunt obligate sa-si acopere intreg corpul (nu doar capul) cu un mantou, indiferent de religia fiecareia;  chiar si ca turista, trebuie sa te supui acestei reguli. Chiar daca esarfa este mai mult de forma pe cap, esti obligata s-o ai. Iranul este o tara mai conservatoare si trebuie sa te astepti la reguli mai drastice. Aici este politie care patruleaza pe strazi sa vada daca esti imbracata regulamentar. In 2015, aproximativ 3,5 milioane de femei au fost amendate ca nu purtau jihab.

In Arabia Saudita, cea mai traditionalista dintre tarile arabe femeile au obtinut drept de vot abia anul trecut, n-au voie sa conduca o masina, nici macar sa mearga pe bicicleta; in autobuze, au locuri rezervate in spate, separat de ceilalti calatori iar interactiunea cu barbatii e considerata generatoare de promiscuitate si trebuie evitata cu orice pret. Casele au doua intrari, una pentru femei, alta pentru barbati. Segregarea sexelor e asemanatoare celei din Africa de Sud, dintre albi si negri. Pana in 2006, femeile saudite n-aveau nici macar acte de identitate: existenta lor era pur si simplu o notita in buletinul tatalui.    Asa ca daca iti planifici o calatorie in Arabia Saudita, tine cont de sfaturile de mai sus, daca nu vrei sa ai de-a face cu Politia Religioasa.

In tari precum Turcia, Egipt, Iordania, India, Emiratele Arabe Unite regulile nu sunt chiar atat de stricte si te poti imbraca oricum, dar asta nu inseamna ca poti sa mergi pe strada in bustiera si pantaloni  scurti, sau cu decoleuri adanci.

Hurghada, Egipt – ianuarie 2013

Hurghada

De fiecare data cand am calatorit in Egipt, m-am lovit de astfel de bariere. Nu au fost momente in care sa ma simt intr-un pericol iminent, dar intotdeauna m-am simtit privita insistent atat din partea femeilor, dar in special de barbatii musulmani si nu neaparat cu admiratie. Chiar si copiii se uitau chioras dupa mine. A fost un moment in care chiar mi-a fost frica pentru mine, atunci cand am fost sa vizitez piramidele si am avut un conflict cu “stapanul camilei” (citeste aici despre incident). Cand am fost in aprilie in Egipt, intr-una din seri, intorcandu-ne din excursia cu barca pe mare, am oprit la un restaurant, fiind imbracata doar cu niste pantaloni scurti si intr-un maieu, am vazut cum toate femeile musulmane ma priveau cu dispret, iar barbatii ma sorbeau din priviri. E placut sa fim admirate, dar cand e prea mult…credeti-ma ca strica! Pur si simplu m-am simtit expusa, stingherita, deranjata de privirile tuturor.

Daca esti neinsotita de un barbat si vrei sa eviti invitatiile indecente ale barbatilor si sa arati ca nu esti disponibila, poarta pur si simplu o verigheta. Astfel vor vedea ca esti casatorita si-ti vor da pace. Vei vedea ca barbatii musulmani sunt destul de insistenti si obraznici cand discuta cu tine. Indiferent de subiect, ei vor duce discutia intr-o directie erotica. Intr-o tara musulmana vei avea parte de asa de multa atentie din partea barbatilor…. ca atunci cand te vei intoarce acasa, la rutina zilnica parca iti vor lipsi toate privirile celor din jur.

Trebuie sa intelegi diferenta mare intre cultura islamica si cea europeana. Statutul femeii in islam este unul dintre cele mai controversate si sensibile subiecte. Cu totii stim despre conditia femeii in societatea musulmana, ca aceasta trebuie sa se casatoareasca cu cel pe care i l-a ales familia, sa dea viata multor copii si sa fie casnica o viata intreaga. Sunt aspru pedepsite daca nu se supun sotului, sunt umilite in public in fata tuturor daca gresesc fata de societate. De asemenea este un pacat suprem ca o femeie sa intretina relatii sexuale cu un barbat cu care nu este maritata. Nu se poate generaliza bineinteles, aceste reguli si obiceiuri difera de la o tara la alta, de la o familie la alta, depinde foarte mult si de habotnicia barbatului din familie. Femeia este considerata mult mai putin inteligenta decat barbatul, asadar sa nu te mire deloc atunci cand barbatii nu te vor lua in serios! Stiti probabil cazul celebru al Malalei, povestea fetitei pakistaneze care  a luptat pentru educatie si a fost injunghiata de talibani. Sau mai recentul caz al tinerei vedete pakistaneze Qandeel Baloch care a fost omorata de fratele ei aparatent din motive care tin de “onoare” a familiei.

Poate ca de multe ori, le compatimim, dar cele mai multe dintre ele nici nu fac nimic ca sa-si schimbe conditia. Uneori, femeile musulmane se multumesc sa stea acasa, iar sotul sa le aduca toate cele necesare bunastarii ei si copiilor. Intr-o societate ca aceasta, totul devine obisnuinta si este aproape imposibil ca oamenii sa-si schimbe mentalitatea. Intreband candva pe cineva de-al locului despre femeile msulmane, imi spunea ca de obicei sunt foarte rele, razbunandu-se adesea pe sotii lor, reclamandu-i imamului – parintelui lor spiritual pentru eventualele neajunsuri sau probleme in familie. Este o problema reala pentru un sot sa nu-si poata intretine familia, care adeseori este numeroasa, sa nu poata sa-i faca mendrele nevestii sau nevestelor in unele cazuri.

La urma urmei, oriunde vei merge in lume fie ea tara musulmana sau nu, tot trebuie sa te supui regulilor locului, iar pentru cateva zile nu vei pati nimic daca te vei imbraca suficient de corespunzator, sau sa porti ceva pe cap, astfel incat sa eviti mustrari in concediu, cand de fapt trebuie sa te simti relaxata. Nu trebuie sa-ti fie teama de aceste reguli, doar ca trebuie sa faci un efort si sa le respecti traditiile.

Femei musulmane, generatii diferite

Femeie cu Burka

Eleve

Femei musulmane in “costum de baie”

 

11 Comments

  • Cristina Baronescu

    25 iulie 2016 at 9:12

    Angela, chiar ai gandit bine acest articol. Este chiar necesar sa cunosti toate aceste reguli, mai ales daca nu ai mai avut ocazia sa mergi intr-o tara musulmana. Eu, am avut o experienta nefericita in Maroc, hotelul unde m am cazat, nu accepta sa dormi in aceeasi camera cu partenerul daca nu exista un certificat de casatorie. Pentru mine, intreaga experienta, nu a fost deloc pe placul meu, prea multe reguli si restrictii. Chiar daca te straduiesti sa respecti regulamentul lor, la un moment dat tot gresesti pentru ca nu este in firea noastra… Sigur, pe viitor, prefer tari mai “open mind” pentru a te simti ca intr-o vacanta.

    Răspunde
  • Narcisa Lawrence

    25 iulie 2016 at 13:33

    Buna. Dupa cum bine stii am calatorit de cateva ori in Iordania si pot spune ca este una din tarile arabe cele mai democrate.Aici femeile nu sunt obligate sa fie acoperite si chiar am vazut foarte multe din ele cu capul descoperit. In Iordania totul tine cat de religioasa e familia din care fac parte. Apropo de ce spunea Cristina mai sus, am si eu o intamplare asemanatoare in Siria. A trebuit sa luam 2 camere de hotel pentru ca nu am putut dovedi ca nu eram casatorita cu partenerul meu. Foarte interesant articolul….astept cu nerabdare pe urmatorul.

    Răspunde
  • Mirela

    24 februarie 2017 at 11:01

    Foarte bun articolul, este bine să fii prevăzător. Și să te itneresezi cum este situația în fiecare țară, unde poți să te îmbraci mai relaxat și unde mai bine nu. Și restul sfaturilor: mi-a spus o prietenă, că fiind în timpul Ramadanului în Dubai a făcut greșeala de a bea apă în public în orele nerecomandate și a fost la un moment dat scuipată de un bărbat. Cu siguranță este rar să dai peste cineva atât de tradiționalist, dar dacă ai norocul? Mai bine respecți legile și nu bei / mănânci în public când și ce nu trebuie. Este bine să ne adaptăm la obiceiurile locului mereu pentru a avea experiențe plăcute.

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      24 februarie 2017 at 11:32

      Multumesc pentru apreciere Mirela! Intr-adevar este neplacut sa fii mustrat in public pentru o greseala nevinovata si neintentionata mai ales. Da cunosc astfel de cazuri, am patit si eu ceva asemanator. Nu atat de grav, dar mai bine eviti. Musulmanii sunt destul de traditionalisti si radicalisti, dar ce sa le faci? Noi ne ducem peste ei, trebuie sa ne supunem oarecum.

      Răspunde
  • Samira

    17 aprilie 2018 at 16:23

    Mare dreptate! Intr adevar multe restrictii dar pana la urma fiecare tara isi are regulile ei pe care trebuie sa le respecti.Eu am vizitat Egiptul, sharm el sheik unde mi a placut foarte foarte mult…e ok , lumea este mai open mind in legatura cu hainele,dar cum ai spus si tu,nu umbli in bustiera…barbatii da….ochii din umbra!.
    In Cairo mi a fost groaznic in schimb,am fst imbracata cu o rochie mai pana la genunchi,maneca lunga,inchisa pan la gat,dar picioarele goale…groaznic…Ma impungeau cu privirile.In oras nu am avut curaj sa cobor,nu am vazut un european(nici macar1) slujba era in trombă,se auzea tot orasul.Mi am facut curaj si am oprit intr un peco sa merg la baie..eram 3 cupluri,eu am intrat la baie(toaleta) prietenul meu a intrat cu mine el sa se spele pe mâini…cea mai mare greseala! Au inceput sa ne injure! Si ca nu e voie 2 la baie,femeie cu barbat(chiar daca baia avea usa,si chiuveta separat) imediat ne a strigat un prieten care era libanez si intelegea tot..ne a zis sa iesim afara ca ce era la gura lor…putin salbatici dar ai tarile foarte frumoase si interesante. Anul acesta vreau sa merg in Teheran Iran, sunt foarte curioasa ce voi gasi.

    Răspunde
    • Angela Tudose

      17 aprilie 2018 at 18:48

      În zonele turistice oamenii sunt mai deschiși, dar în locurile pe unde locuiesc ei, e groaznic. De abia ce mă întorc de la Luxor și-am trecut prin niște așezări….acolo sunt atât de tradiționaliști.
      Despre Iran, știu că sunt foarte amabili și primitori, dar acolo există o regulă sfântă: ORICE femeie trebuie să-și acopere capul! Chiar și turistele. În rest…am auzit numai de bine despre Iran, am o prietenă stabilită acolo!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1