Ajungi pe cont propriu în Egipt și nu ai asigurat transferul de la aeroport la hotel? Sau vrei să te miști liber dintr-un loc într-altul și nu prea știi cum să procedezi cu transportul? Eh, am o veste bună! Uber-ul a ajuns în Egipt și-l poți folosi în orașe precum Cairo, Hurghada, El Gouna și Sharm el Sheikh. Pe lângă Uber, mai există și Careem, versiunea arabă de car-sharing.
Una dintre cele mai frustrante probleme pentru un turist ce ajunge pentru prima dată în Egipt și neobisnuit cu practicile neortodoxe ale taximetriștilor de prin țările arabe (și de la noi🙈), este ce modalitate de transport să aleagă.
Din experiența adunată de-a lungul celor 10 ture de Egipt, vă spun din capul locului, că indiferent cât de buni negociatori veți fi voi, cu taximetriștii egipteni n-o scoateți la capăt! Și dacă mai stai și prost cu răbdarea și nervii, chiar îți recomand să-i ocolești. Mă rog… va fi cam greu, că dau ei de tine pe stradă.
În Egipt (ca și la noi), taximetriștii sunt o specie aparte
… cu care eu nu prea rezonez!
Mi-am luat multe țepe de-a lungul timpului. Să vă dau niște exemple: prima dată in Sharm, am plătit pe o cursă 25$, în condițiile în care n-ar di costat mai mult de 3-4$. Am fost plimbați dintr-o parte în alta(greșită), constantând că probabil intenționat nu au înțeles destinația, asta pentru a solicita la final un alt tarif, decât cel negociat.
!!! Nu urcați niciodată în taxi, până când nu sunteți siguri că șoferul a înțeles unde vreți să ajungeți, precum și că v-ați înțeles la un preț!
Și nu picați în capcana lor de a vă aștepta să vă întoarceți tot cu el! O să va ceară bani și pe așteptare (și nu puțini), cu toate că voi n-ați vrut asta!
Nu uitați!!!! În Egipt, aproape totul se negociază! Ia la taxi fără milă!
Să revenim la Uber!
În foarte multe părți ale lumii, Uber-ul a fost declarat ilegal, așa cum s-a întâmplat și în România! Nici în Egipt nu este încă declarat legal, există multe tensiuni între șoferii de Uber și taximetriști. Vei vedea că se cam feresc să se afle că lucrează sub platforma Uber.
În Egipt, Uber-ul nu funcționează de mult. Eu am aflat abia acum vreo 2-3 luni și vestea m-a bucurat enorm, pentru că urma să petrec vreo lună prin Egipt. Și zău că numi face deloc plăcere să mă tocmesc cu șoferii de taxi.
Cum funcționează Uber în Egipt?
Sistemul e același ca peste tot. Multi dintre voi cunoașteți. Probabil că ați folosit Uber și pe la noi sau în alte părți ale lumii.
Întâi de toate, trebuie să-ți instalezi aplicația pe telefon (e disponibilă atât pe Android, cât și pe IOS) și să-ți configurezi contul. Vei avea nevoie de un card bancar valid, pentru garantarea contului. La destinație, poți să plătești numerar sau cu cardul.
Eu am plătit mereu numerar, era vorbe de sume mici și m-ar fi costat mai mult comisioanele bancare.
Pentru a putea folosi aplicația, ai nevoie de conexiune la internet. Dacă nu si sim egiptean, trebuie să-ti comanzi mașina atunci când încă ai conexiune Wi-Fi. Dar din experiență, îți spun că-ți va fi cam greu să te întâlnești cu șoferul. Unii, pur și simplu nu știu să se orienteze pe hartă și nu te pot găsi.
Dacă stai o perioadă mai lungă, dar chiar și pentru o săptămână, e bine să ai un sim local. Vei avea acces mereu la Internet. Cum roamingul pentru Egipt e scump, îți recomand varianta asta!
Citește și:
Cum e cu internetul în Egipt? Wi-Fi sau roaming din România?
Pentru a-ți comanda o mașină, aplicația îți localizează locația și-ți trimite cea mai apropiată mașină, aflată de locul în care ești. Poti să comanzi o mașină și pentru un alt loc, altul decât cel unde te afli. Poți chiar să-ți programezi o cursă. Butonează puțin aplicația, e ușor de folosit, te vei împrieteni repede. Și are interfață și pentru limba română.
Va trebui să-ti setezi locația de destinație, iar aplicați îți va afișa suma ce o vei avea de plătit. Sistemul funcționează bine, deci nu vor fi surprize neplăcute la final.
De asemenea vei putea vedea harta, dacă în zonă ezistă masini disponibile, precum și în câte minute ar ajunge la tine. După, vei putea vedea ce tip de mașină te va prelua, numărul de înregistrare, cum îl cheamă pe șofer și numărul acestuia de telefon.
La final, poți să dai un calificativ șoferului/mașinii.
Am dat recenzii bune, la fel am și primit. Cred c-a fost o situație când șoferul m-a enervat ocolind prin altă parte. Eu stiam traseul și i-am dat o recenzie slabă.
Notă! Unii șoferi preferă să sune înainte sau să-ți trimită mesaj pentru a confirma locați. Unii pur și simplu nu știu să se orienteze pe hartă. Unii te vor întreba despre traseu, pe unde preferi să mergi. Dacă nu știi orașul atunci e mai greu, dar o veți scoate la capăt.

Experiențele mele cu Uber în Egipt
Am folosit Uber în Hurghada de o mulțime de ori. Am avut parte de majoritarea dăților de experiențe pozitive, mașini relativ noi, curate, comode, spațioase, cu aer condiționat, șoferi civilizați, rezervați. Desigur, pădure fără uscături nu există. Trebuia să ajung la bancă, știam traseul, dar șoferul a ales un alt drum, deși aplicația arăta altceva. Și la final, mia arătat suma în caractere arabe. Bine că am învățat cifrele, dar oricum știam, pentru că-mi arăta și mie pe telefon suma.
Mi s-a mai întâmplat să anulez curse pentru că pur și simplu nu mai sosea mașina. Uneori am fost taxată cu 10 EGP(2,5 lei). Altădată, mi s-a anulat cursa de către șoferi, probabil că eram prea departe și cursa n-ar fi fost profitabilă.
O cursă Florenza Kamsin (Zahabia Street) -aeroport a costat 80EGP(aprox 20 lei)
În condițiile în care un taximetrist nici măcar nu s-ar fi mișcat din loc fără 20-25$.
În Hurghada am folosit de multe ori Uberul. Era cea mai civilizata modalitate de transport. Și transparentă. Fără bătăi de cap.
Am fi vrut odată să ajungem prin El Gouna. N-am mai avut timp… da, știu… o lună!!! Verificasem, un drum ar fi costat vreo 100-120 EGP.
Uber funcționeaza bine și în Cairo
Când prietenii noștri au aterizat la miezul nopții în Cairo, noi eram deja acolo. Cu Uber-ul a fost cel mai ușor. Și-au luat sim local din aeroport și totul a fost ok. Noi i-am așteptat în fața hotelului, s-au chinuit puțin să găsească adresa, dar nici nu mă mir. La cum e Cairo…. O cursă aeroport Cairo – Tahrir Square a costat vreo 120 EGP. La fel și când l-am așteptat pe prietenul nostru următoarea seară.
Am mai folosit Uber pentru a ajunge la Piramide. Din centru (Tahrir -statia Sadat) am luat metroul până la Giza. De aici, până la Piramide mai sunt vreo 10 km și am comandat Uber. Pentru un drum, am plătit in jur de 70 EGP.
Am fi vrut să folosim Uber și prin Aswan ori Luxor, dar în aceste orașe serviciul nu-i disponibil. Am apelat la clasicele taxiuri. Și ce crezi??? Aceeași țigăneală! La Luxor mi s-a păut cel mai grav
Concluzii
Recomand Uber pentru că e ușor de folosit, in siguranță și mai ieftin decât taxiurile clasice. E mai curat… la ce experiențe am avut cu unii taximetriști… pfaai!!!
Iar unei femei singure îi va fi mai simplu să călăorească cu un Uber decât cu un taxi obișnuit. Așează-te totuși pe bancheta din spate! Evită conversațiile cu șoferii, ei nu le vor percepe decât ca pe semnalmente… Da, sunt ciudați!
Uneori durează destul de mult până când va ajunge mașina la tine. Sunt perioade din zi când e aproape imposibil să prinzi o mașină disponibilă. Seara în general când sunt solicitări multe ori când e vreun meci de fotbal important. Ori la ora rugăciunii.
Dacă te grăbești, atunci Uber-ul nu-i cea mai potrivită opțiune.
Sunt curioasă, tu ce experiențe ai avut cu Uber-ul prin jurul lumii??? Sau și cu taximetriștii, că-n fond…. uneori, șoferii de Uber sunt foști taximetriști.
Nu uita că te aștept pe Facebook și pe Instagram cu fotografii de prin călătoriile mele. Hai să ne cunoaștem și acolo! Mi-aș dori să văd pe unde te plimbi!
🤗🤗
16 Comments
Diana Elena
28 mai 2019 at 8:09Mulțumim pt sfaturi!
Angela Călătorește
28 mai 2019 at 9:06Cu mare drag! Sper să vă fie de folos!
Elvira
28 mai 2019 at 10:28Prefer Uber dar în afară de București nu l-am folosit. Am avut nevoie de taxi în orașe grecești, o singură dată la bulgari și am fost foarte mulțumiți. La fel în Belgrad, excelent, curat și preț corect. Cu tristețe pot spune, am fost mult mai mulțumiți decât la noi. În Lisabona am luat taxi, la fel, corecți chiar dacă cei independenți nu știau engleza. La Lisabona anul trecut îmi apărea pe google.maps că pot face comandă de Uber și prețul cursei. Cum știam că fuseseră interziși de autoritățile portugheze, n-am luat dar se pare că și-au recăpătat licența. Voi vedea în toamnă.
Angela Călătorește
28 mai 2019 at 19:03Mi-au placut experientele cu Uber si-n Istanbul. Cu taxiul, da… cam peste tot în UE e ok. În rest… mult de discutat.
Illusion
31 mai 2019 at 10:46Nu am folosit niciodată Uber, nu e disponibil în orașul meu. Însă îmi pare o opțiune bună în călătorii. Poate voi încerca cândva 🙂
Angela Călătorește
31 mai 2019 at 13:54În România am folosit Uber doar în Brașov. La mine nu este… bine, nici măcar taxiuri, că deh… locuiesc la țară. Dar e fain și funcționează bine sistemul.
Cristian
31 mai 2019 at 12:30Fain articol! Uber este o idee de taxi foarte mișto care ar trebui să existe în tot mai multe orașe…mie îmi place să merg cu UBER!
Angela Călătorește
31 mai 2019 at 13:48Te cred și-ți dau dreptate! Dar uite cât e de complicat (mă rog.. la noi orice e greu…) să se găsească o soluție legislativă și pentru Uber!
Ordine sau dezordine
31 mai 2019 at 13:05Mi se pare corect sa te poti plimba civilizat oriunde in lume.
Angela Călătorește
31 mai 2019 at 13:40De acord! Lumi diferite, culturi diferite, trebuie să te poți adapta. Și e bine că există variante!
Adriana Ivan
31 mai 2019 at 16:18Foarte util articolul. Nu am mers niciodată cu UBER, noi abia avem taxiuri 😀
Angela Călătorește
31 mai 2019 at 16:29Mdaaa… și la ce specimene de taximetriști avem… zău că-ți vine s-o iei la pas! Scuzată-mi fie exprimarea! 🙂
Cristina
1 iunie 2019 at 7:56Eu detest să merg cu taxiul în București, oamenii sunt de o nesimțire crasă, stau câte 5, 6, 10 mașini în linie și toți preferă să stea dacă nu le dai cât cer. Mai bine merg pe jos. O dată am sunat la companie din fața taxiului staționat și dispecera îmi zice că „e staționat numărul nuștiucare”. ”Păi o fi staționat doamnă, dar tocmai am vorbit cu el și nu vrea să muncească” :))
Apropo, că tot vrei să vii în vizită, în Thailanda Uber nici nu mai e, a fost „înghițit” de un serviciu asemănător asiatic, Grab.
Angela Călătorește
1 iunie 2019 at 12:34Mdaaaa… În România e o super-aventură să mergi cu taxiul. Bine că mi-ai zis, o să folosesc acel Grab
Catalina Coman
2 iunie 2019 at 1:44O, da! Taximetristii sunt o specie aparte. Ma bucur ca a ajuns Uber si acolo, cu siguranta e o varianta mult mai buna.
Angela Călătorește
2 iunie 2019 at 9:19Este într-adevăr și sper să țină cât mai mult. Erau ceva probleme cu taximetriștii, pentru că, la fel ca și la noi, Uber-ul nu era legal în Egipt.