Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

Roma Pass

Totul despre transportul prin Roma

Atunci când planifici o vacanță în Roma, inevitabil te vei lovi și de problema transportului în comun. Sau poate îți vei închiria mașină proprie, ceea ce din multe motive, îți spun că nu se merită. Traficul este de-a dreptul haotic, fără să exagerez. Ori te vei deplasa cu taxiul, dar credeți-mă, la cât haos e în traficul din Roma, nu se merită. Cea mai simplă, la îndemână, rapidă și convenabilă metodă, rămâne transportul în comun, subteran de preferat.  Știu, toată lumea ar prefera mijloacele de suprafață, astfel mai vezi câte ceva, dar se pierde mult timp.

De la aeroport la Roma

 

Nu face parte din categoria transportului în comun al orașului, dar și acesta este un aspect foarte important, pe care trebuie să-l clarificați foarte bine. Precum știți, există două aeroporturi care deservesc Roma.

 • Aeroportul Ciampino – G.P.Pastine (CIA) – aici am aterizat și eu în decembrie. Cea mai ușoară metodă este cea cu autobuzul. Sunt mai multe firme de transport. Am optat pentru Terravision, care pleacă la fiecare jumătate de oră. Prețul unui bilet dus-întors este de 9€/pers, iar în aproximativ 40 de minute ești la Gara Termini. De aici, dacă trebuie să plecați mai departe, aveți o mulțime de variante.

 

Aeroport Ciampino - Roma

 

 • Aeroportul Fiumicino – Leonardo Da Vinci (FCO) – de aici există varianta rapidă, dar și mai costisitoare, cu trenul Express Leonardo. Durata călătoriei este de aproximativ 30 de minute, iar un bilet costă 14€.  Autobuzele Terravision deservesc și ele acest aeroport, prețul fiind același, 9 € dus-întors. Timpul transferului este în jur de 45 de minute.

La început de februarie voi ajunge din nou la Roma, pe Fiumicino. Voi avea o escală de câteva ore aici și voi da o fugă prin Roma. Voi reveni cu informații proaspete despre transferul de aici.

 

Terravision

 

Transportul public prin Roma

 

Pentru a te deplasa dintr-un punct al Romei într-altul, va trebui să folosești un mijloc de transport. Rețeaua publică de transport a Romei este destul de variată și acoperă cam toate zonele orașului. Desigur, cea mai rapidă și accesibilă rămâne cu metroul. Doar că la Roma, metroul nu are o acoperire foarte bună a orașului. Pentru zonele fără metrou, există desigur autobuze, tramvaie sau taxiuri.

 

Roma

 

Rețeaua de metrou a Romei, este formată din două linii principale care se întâlnesc la Gara Termini: Linia A (cea roșie) care face legătura între Anagnina și Battistini. În acesta va trebui să vă urcați dacă vreți să ajungeți la Vatican. Coborâți în stația Ottaviano și urmați mulțimea!

Cea de-a doua, Linia B (cea albastră) face legătura între Laurentina și Rebibbia.  Pe aceasta o folosiți spre Colosseum, coborând în stația cu același nume. Mai există încă două linii secundare B1 și C, nu prea folosite de turiști, acestea făcând legătura până la cele două principale din zone mai puțin umblate de cei care vin să viziteze Roma.

 

 

roma - metro

Roma - metro

 

Rețeaua de autobuze a Romei este mult mai bine răspândită. De la Termini, unde-i principala stație a autobuzelor se poate ajunge aproape oriunde. Este ușor să vă orientați, la fiecare peron fiind câte o schiță cu traseul. Aici aveți harta autobuzelor care circulă prin centrul Romei: rome-bus-map.

 

Taxiurile se întâlnesc pretutindeni, poți face comandă telefonic sau le oprești pe stradă. Taxiurile oficiale sunt cele de culoare albă și au inscripționată pe portieră, cu negru, numărul de identificare și tariful.

 

Nu trebuiesc uitate autobuzele Hop-on Hop-Off, care bineînțeles au traseele pe la principalele locuri de interes turistic. Există mai multe firme, biletele se pot lua de la magazinele de ziare, dau de pe stradă de la tot felul de persoane care vă vor acosta.

 

Prețuri

 

Și la Roma, ca prin toate marile orașe europene, există acele pass-uri turistice. Avem de ales între două tipuri de carduri, în funcție de câte zile urmează să petrecem aici:

 • Roma Pass 48 h – costul acestuia este de 28€ și vei avea călătorii nelimitate pe toate mijloacele de transport din Roma ( metrou, autobuz, tramvai), acces gratuit la un obiectiv turistic, dar și diverse discount-uri la tot felul de alte obiective de interes turistic
 • Roma Pass 72 h – costă 38,50 € și ai călătorii nelimitate cu metroul, autobuzul sau tramvaiul timp de 72h de la activarea acestuia, acces gratuit la două obiective + discounturi la alte câteva muzee. Totul despre aceste carduri, dar și lista obiectivelor o găsiți aici.

Să nu te aștepți că vei face cine știe ce economie cu aceste pass-uri! Cel mai mare avantaj este acela că vei scăpa de cozile interminabile de la muzee. Cu Roma Pass, vei avea acces gratuit, rapid. Asta m-a încântat cel mai mult.

 

Roma Pass

 

Desigur există și alte tipuri de abonamente, adaptate nevoilor fiecărui turist. Pentru 24H – 7€, pentru 48 H – 12,50€, pentru 72 H – 18€, pentru o săptămână – 24€. Sau, se poate cumpăra bilet individual (1,50 €) pentru fiecare călătorie în parte.

 

Cum vă orientați prin Roma?

 

Nu-mi pot explica de ce, dar mie mi-a luat ceva timp să mă pot orienta. Cu harta-n mână, m-am rătăcit de multe ori. Mi-am descărcat pe telefon aplicația maps.me care funcționează și offline. Este ușor de folosit, o instalezi pe telefon și trebuie să-ți descarci când ai acces la internet hărțile zonelor pe unde urmează sa umbli.

Poate că știați asta deja, dar eu am descoperit de puțin timp. Și cu Google Maps poți să folosești hărți offline, dar doar cele auto, nu și pe jos. Deci dacă aveți de făcut drumuri cu mașina și vă e mai la îndemână Google Maps, dati zor la descărcat hărți!

Pentru aceia dintre voi care nu reușiți să renunțați la hărțile clasice, pe hârtie, nu vi le cumpărați din țară! La orice recepție de hotel vi se va înmâna una, dacă vă luați Roma Pass, ve-ți avea una inclusă! Aveam la un moment dat vreo 5 harți prin geantă…

 

 

Cam astea ar fi informațiile despre transportul prin Roma. Și rămân la aceeași părere, formulată cu vreo 10 ani înainte: mai greu este să te orientezi prin România, aici unde suntem obișnuiți cu sistemul și cunoaștem și limba. Oricât de mult am vrea noi românii să credem că ne aliniem europenilor, cu părere de rău, trebuie să recunosc că suntem muuult în urmă.

Până data viitoare, călătorii inspirate și drumuri line să aveți!

 

 

 

 

5 Comments

 • Cristina

  12 ianuarie 2018 at 7:33

  Eu cred că am folosit doar metroul de câteva ori prin Roma. Și nici nu am luat Pass-ul, nu mai rețin de ce, a fost acum multă vreme, cred că am făcut eu ceva calcule și am ajuns la concluzia că nu ies mai bine financiar cu Pass-ul.
  În rest…pe jos. Atâta de mult încât oricâtă vreme a trecut, tot țin minte ce dureri de picioare aveam la finele zilei 🙂

  Răspunde
  • Angela Tudose

   12 ianuarie 2018 at 7:51

   Așa este, cu pass-ul nu economisești deloc. E convenabil, că sari peste cozi la muzee. Dar de mers pe jos….da, mi-am dat orice record peste cap. Și așa e foarte fain, că descoperi omgroază de locuri mișto!

   Răspunde
 • Daniel

  29 iunie 2018 at 16:22

  Buna,
  Multumim pentru articol(e) despre Roma. Foarte utile!
  O intrebare: ce traseu ai face/ce obiective ai vizita, obligatoriu :), daca ai avea 3 zile pline la dispozitie?
  Inca ceva te rog. Exista ghizi in limba romana?
  Multumesc,
  Daniel

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   29 iunie 2018 at 17:27

   Cu drag Daniel! În primul rând aș merge la Colosseum, dacă vrei poți să te alături unui grup ghidat de un român, dacă nu, poți să-l vizitezi singur. Mergi de dimineață, pe la 8-9 să nu prinzi cozile. După care, ia-o ușor la pas pe străduța ce duce spre Vittoriano. Acolo în Piața Veneția, vizitează ce dorești, după care poți merge spre Fontana de Trevi. Se poate ajunge pe jos, e aproape. Desigur, poți vizita Forurile, sau le poți admira doar din exterior.
   Într-o altă zi, mergi la Vatican și dacă tot ești pe acolo, vizitează și Castelul Îngerilor, e foarte fain și ai priveliște frumoasă de sus. În rest…în funcție de ce-ți dorești…. Vacanță faină!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: