Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Barcelona în 5 zile. Costuri, obiective turistice, transport, experiențe. (Partea I)
Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

Barcelona în 5 zile. Costuri, obiective turistice, transport, experiențe. (Partea I)

Începusem să vă povestesc într-un articol anterior primele impresii despre Spania. Acea Spania pe care am ocolit-o mulți ani la rând. Barcelona se afla de mai multă vreme pe lista mea, dar cumva, reușeam de fiecare dată să amân o eventuală escapadă în capitala Cataloniei. Dar mai bine mai târziu, decât niciodată! Am pregătit pentru voi în continuare un mini-ghid despre ce se poate face în Barcelona în 5 zile, ați ghicit de fapt, urmează să vă povestesc despre cum am petrecut eu 5 zile în Barcelona, ce am reușit să fac din tot ce-mi propusesem și ce am lăsat pe altădată.

 

În Barcelona sunt o mulțime de locuri de vizitat, întregul oraș, aproape fiecare străduță e un obiectiv în sine, nici nu-ți vei da seama cum ești acaparat de o simplă clădire, alee, parc, tersară, etc. Nu poți face toată Barcelona în 5 zile doar, dar e un bun punct de plecare și m-am gândit să vă ofer câteva pont-uri.

Am primit destul de multe întrebări cu privire la organizarea unei escapade pe cont propriu în Barcelona. Am încercat să le grupez pe categorii și să încerc să răspund cât mai exact fiecăreia în parte.

Dacă și tu vrei să știi cum să-ți organizezi o vacanță de câteva zile în Barcelona, cum să ajungi, cum să te deplasezi dintr-un loc în altul, unde să te cazezi fără să cheltuiești sute de euro pe cazare, unde să mănânci bun și ieftin, ce să vizitezi, dar mai ales cum, precum și care sunt costurile pentru tot felul de experiențe și activități, te invit să-mi fii alături până la final!

 

Barcelona în 5 zile. Sunt de ajuns 5 zile?

 

Îți voi răspunde simplu: NU!

Poate că ție îți vor fi suficiente și îți va rămâne si timp liber. Pentru mine nu au fost de ajuns, mai ales că-n ultima zi vremea mi-a jucat feste. A plouat cu găleata de dimineață până-n noapte.

Dar nu-i nici puțin, pentru că dacă te miști rapid și știi să te organizezi așa cum trebuie, vei reuși să faci și să vezi cam ce e mai important. Bine, acum ce e important pentru mine, poate fi o banalitate pentru tine. Nevoile fiecăruia sunt diferite, asemenea și prioritățile. Dacă pentru mine, să vizitez Stadionul Camp nou era un must, pentru tine poate fi o pierdere de timp.

Sfatul meu! Înainte de a-ți rezerva biletele de avion și cazările, ia puțin internetul la răsfoit, ori ia un ghid turistic, vezi cam ce oferă acest oraș, dar și împrejurimile, notează-ți ce ți-ar plăcea ție să faci/vezi și abia după, poți trece la un plan!  Pentru un oraș ca Barcelona, este foarte important să ai un plan de acasă. În caz contrar, vei colinda de mai multe ori într-un loc, vei pierde timp inutil și bani pe transport, iar la final vei concluziona că nu ai făcut ce-ai fi vrut. Pe parcurs vei descoperi o mulțime de locuri și experiențe, te vor tenta, poți face și schimbări de plan, ba chiar e recomandat, dar încearcă să te ții de planul inițial! Lucru absolut valabil probabil oriunde. Bine, unii preferă să meargă fără calcule, planuri, să lase neprevăzutul să le facă programul. Dar sunt puțin cei din această tabără.

 

 

Cum ajungi în Barcelona?

La fel ca oriunde prin Europa și-n Barcelona poți ajunge pe care rutieră (cu mașina proprie sau cu autocarul), cu trenul, cu avionul și desigur, în această situatie pe apă. În funcție de preferințe sau posibilități, ai de unde alege, decide numai ce ți se potrivește ție cel mai bine.

Eu am ajuns cu avionul, am zburat la dus cu Blue Air, v-am povestit aici despre experiență. La întoarcere am avut zbor din Madrid, între cele două orașe ajungând cu trenul. Urmează să vă povestesc și despre asta.

Din București avem zboruri directe operate de Blue Air (în zilele de luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă), Tarom (zboară zilnic înspre/dinspre Barcelona), Wizz Air (zboară zilnic), precum și Air Europa, care la fel, are curse zilnice. Am văzut parcă și Iberia și Vueling. De obicei folosesc Momondo pentru a cumpăra biletele de avion și astfel văd toate opțiunile disponibile.

Eu am cumpărat biletele de avion cu vreo două săptămâni înainte, record personal cred. De obieci îmi planific escapadele cu mult înainte. Un bilet doar dus București – Barcelona m-a costat 70 €. Cu puțin noroc și ceva pricepere în a răscoli internetul, ai putea găsi un bilet dus-întors cu vreo 70-80€.  Dar în general, prețurile pornesc de pe la 100 și ceva de euro. Dacă spre Roma sau Milano, mai găsești oferte de 10€ dus-întors, aici nu.

 

Cu ce ajungi de la Aeroportul El Prat în Barcelona?

 

Treaba asta cu transferul mi-a dat ceva bătăi de cap. Și nu înțeleg (acum) de ce, pentru că de fapt e foarte simplu. Există linie de metrou directă până în aeroport, care arată țiplă. Proaspăt inaugurat, prin februarie-martie, anul acesta, metroul ușurează enorm transferul spre oraș. Și e foarte rapid, la îndemână, ușor, ieftin și cum mai vreți voi.

După ce ieși din aeroport, depinde cu ce companie zbori, din T1 sau T2 urmărești indicatoarele care te trimit spre stația de metrou, care-i în aceeași direcție cu cea de tren (Renfe). Blue Air aterizează în Terminalul 1(A), iar după ce am ieșit, am făcut dreapta, am traversat coridorul suspendat ce trece pe deasupra parcării, până ce am ajuns la gura de metroul. Prima intrare e pentru stația de tren (Renfe), a doua, puțin mai în față cea de metrou – linia L9. Nu-i deloc greu, trebuie doar să urmărești indicatoarele!

Din aeroport iei metroul până în Zona Universitaria, un important nod feroviar, de unde poți schimba cam pentru oriunde în Barcelona. Un bilet din aeroport costă 4,6€. Poți folosi același bilet pentru a schimba direcția, atenție doar să nu greșești și să nimerești spre ieșire, așa cum am făcut eu. Și bineînțeles a trebuit să iau un alt bilet. Există automate în orice stație de metrou, există posibilitatea de a plăti atât cash, cât și cu cardul.

Altă variantă e cea cu trenul (R9 nord) – în cazul acesta pot fi folosite cartelele T10 (10,20 €).  E o cartelă valabilă 10 călătorii, ce poate fi utilazată ulterior pe mai toate mijloacele de transport în comun din oraș. Linia de tren ajunge până la Passeig de Gracia, de unde poți schimba cu metroul pentru a ajunge în alt colț din oraș.

 

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Vezi în față pasajul ce urmează a fi traversat, accesul se face pe undeva prin interior, dreapta

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Direcția pentru tren și metrou e aceeași, dreapta, urmând să se separe când ieși afară

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Linia L9(portocalie) duce până în Zona Universitaria

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

Barcelona în 5 zile - metrou aeroport - Barcelona

 

Transportul în comun prin Barcelona

Pentru a mă deplasa dintr-un loc în altul am mers foarte mult pe jos. Acesta este și modul în care poți descoperi cel mai bine un oraș. Pentru distanțele mai mari, am folosit metroul. Sistemul de transport subteran este foarte dezvoltat, poți ajunge cam pe oriunde cu metroul, dacă ai o hartă a metroului sau aplicația pe telefon, n-ai cum să nu te descurci. O singură dată am folosit autobuzul, pentru a ajunge la Parcul Guell, pentru că acolo nu ajunge nici o linie de metrou. Pentru Parcul Guell, dacă îți faci rezervare online

Dacă petreci câteva zile prin Barcelona, îți recomand să-ți iei cartela T10 (10,20€), valabilă pentru 10 călătorii. Ca mai peste tot, odată ce ai coborât, poți schimba câte linii vrei. O călătorie e valabilă două ore.

Găsești aici toate variantele de cartele pentru transport.

Aceleași cartele pot fi folosite și pentru autobuzele din oraș. N-am circulat cu ele și nu prea le știu traseele, dar sunt convinsă că e la fel de bine pus la punct sistemul ca și la metrou.

 

Barcelona în 5 zile - metrou Barcelona

 

 

Cum e cu cazarea în Barcelona? 

Recunosc, pentru mine, să găsesc o cazare decentă în Barcelona a fost probabil una una dintre cele mai mari provocări. Mai greu a fost doar pentru Cuba. Pentru a face Barcelona în 5 zile, aveam nevoie să stau cât mai aproape de centru. Mă rog… nu chiar centru că de alea nu mă lipeam deloc. Tot ce găseam disponibil depășea cu mult bugetul meu.

Am luat la rând toate site-urile de rezervări pe care le știam eu, după care am trecut la cele spaniole. Cum era totul din scurt, tot ce se încadra în bugetul meu erau camere comune ori cu baia la comun. Nu sunt deloc pretențioasă cu cazarea, dar ceea ce țin foarte mult este să am o cameră privată cu baie proprie. Nu sunt dispusă să plătesc sute de euro pe-o noapte de cazare, prefer ca banii aceia să-i folosesc pentru activități, experiențe, vizite, mese etc.

După lungi căutări, am rezervat o cameră modestă la Hostal San Ramon, foarte aproape de La Rambla. Important era să fiu cât de cât aproape de centru, să am stație de metroun în apropiere, să am baie proprie. Le întrunea pe toate, așa c-am trecut cu vederea peste faptul că spațiul din cameră era aproape inexistent sau că de abia încăpeam în baie. Nici ieftină n-a fost, am dat cam vreo 85€/noapte, doar cazare, fără nimic. Altceva n-am găsit disponibil.

Măcar am primit bonus înapoi de la Booking de 40€ 🙂

Rezervarea am făcut-o pe Booking, iar pentru voi am pentru voi un cod de reducere. Veți primi înapoi 10% din valoarea sejurului, dacă finalizați o rezervare folosind link-ul acesta.

 

Barcelona - Hostal San Ramon

Barcelona - Hostal San Ramon

Barcelona - Hostal San Ramon

Măcar de la fereastră vedeam papagalii ce se jucau prin pomii din față

Ce am reușit să văd și fac în Barcelona în 5 zile?

Cel mai important pentru mine era să reușesc să vizitez cât mai mult din acest super oraș. Nu conta prea mult unde dorm, ce mănânc, mult mai important era să intru la acele obiective pe care-mi doream să le văd.

Și când spui Barcelona, spui Sagrada Familia! Sau cel puțin, asta-mi vine mie prima dată în minte.

 

Sagrada Familia este simbolul Barcelonei, de multe ori al Spaniei.

Nici o vizită n-ar trebui să se încheie în Barcelona, fără a ajunge să admiri frumoasa capodoperă a lui Gaudi. Cu toții am auzit despre Sagrada Familia, este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume. Iar pentru mine, este cea mai frumoasă dintre toate cele pe care le-am văzut până acum. Atât privind-o din exterior, dar mai ales interiorul, care-i absolut fabulos. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Se estimează că va fi gata prin 2026, se lucrează în continuare la ea, cu banii ce se adună din vânzarea biletelor și donații. Nu trebuie să ratezi pentru nimic o vizită și-n interiorul bisericii.

Pentru a o vizita îți recomand să-ți faci rezervare online și să alegi una dintre variantele propuse. Poți opta să vizitezi doar biserica și muzeul, poți alege să iei audio-ghid, sau nu, să urci în turnuri ori nu, ori dacă vrei să faci un tur ghidat. Toate variantele le găsești aici, iar dacă le iei online sunt și puțin mai ieftine. În plus, poți să-ți programezi când vrei tu vizita, în ce perioadă a zilei ți-ar plăcea.

Eu am optat pentru basilică, audio-guide și urcarea în turn. Am plătit 32€ online, dacă cumperi de la casa de bilete, același bilet costă 38€.

O să revin mai pe larg cu toate informațiile despre cum am vizitat Sagrada Familia.

 

Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

Fațada Nașterii Domnului

Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

No more words…

Barcelona în 5 zile - Sagrada Familia

Interiorul basilicii este absolut fabulos. Te lasă fără cuvinte!

 

 

Parcul Guell o altă perspectivă fantezistă a lui Gaudi

Un alt obiectiv turistic devenit emblemă pentru Barcelona este Parcul Guell. Situat pe dealul El Carmel parcul lui Gaudi este una dintre cele mai mari opere arhitecturale ale lumii. Aflat cumva în afara Barcelonei, la Parcul Guell se poate ajunge doar cu autobuzul. Dacă îți cumperi biletul online și optezi și pentru zona cu mozaicuri, ai inclus și transportul din stația Alfons X. Până aici poți să ajungi cu metroul (L4).

La fel ca și la Sagrada Familia, îți poți alege ora la care să vizitezi, astfel nu trebuie să mai stai la cozi. Am plătit pe un bilet  10€, dar cu taxa de rezervare și costul pentru audio-ghid, m-a ajuns la 15€.

Mi-a placut enorm parcul, l-am traversat în toate direcțiile până când m-am rătăcit și nu mai știam drumul de ieșire. Deh… entuziasmul!!! Recomand cu toată încrederea să ajungeți să-l vedeți!

 

 

 

Stadionul Camp Nou

Aproape că nu puteam să concep să ajung în Barcelona fără să ajung și pe Camp Nou. Nu sunt eu vreo mare microbistă, dar Camp Nou e altceva. După ce fusesem anul trecut pe Atletico la Roma, la primul meu meci de Champions League, mi-am propus ca atunci când ajung într-un loc nou, să merg și pe stadion. Mai ales  că-n Barcelona e și unul dintre cele mai faine stadioane și e unul cu răsunet! Mi-aș fi dorit să asist la un meci de fotbal, n-a fost să fie. Nu era programat nici un meci în perioada în care eram eu în oraș.

Sunt mai multe tipuri de bilete și tururi, eu am ales Camp Nou Tour Plus. Prețul unui bilet a fost 35€ și-a inclus turul stadionului, muzeul, audio-ghidul și Barça Virtual Experience- câteva minute interactive despre club și stadion. Albumul și fotografiile le-am plătit separat – 69€.

Încă de când eram acasă mi-am rezervat un tur pe Camp Nou și de abia așteptam. Mi-a plăcut mult turul, poate că-i prea comercial, îndreptat spre vânzare de diverse produse, dar ce  mai contează???

Bineînțeles am făcut poze cu Messi, doar nu puteam să ratez o astfel de ocazie. În plus am și un suvenir superb, albumul FC Barcelona.

 

 

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

Camp Nou Barcelona

 

La Boqueria

Musai să ajungi prin faimoasa piață la Boqueria! E o nebunie de culori, de gusturi, un adevărat festin pentru ochi, minte, gură și tot ce vrei! Te sfătuiesc să ajungi în prima parte a zilei, tarabele și magazinele sunt toate deschise. Am fost și dimineața și seara. Seara multe se închid. Vei putea să bei ceva dacă vrei și să mănânci tapas, sunt multe localuri care servesc astfel de gustări. În plus, vei găsi o mulțime de fresh-uri, fructe proaspete, pește și fructe de mare, dulciuri, să nu mai spun de jambon și preparate din porc. O nebunie!!!

La Boqueria o găsești pe partea stângă, a faimoasei străzi La Rambla, când mergi din port spre Plaza Catalunya.

 

Barcelona - La Boqueria

Barcelona - La Boqueria

Barcelona - La Boqueria

 

Și e imposibil să ajungi în La Boqueria și să nu faci măcar o tură de La Rambla

 

La Rambla – un altfel de Champ-Elysee barcelonez

Aproape că e un must să ieși pe La Rambla, să-ți clătești ochii prin magazinele de o parte și cealaltă a străzii, să bei o sangria la una din terasele amplasate pe alee. E cea mai populară stradă din Barcelona

Am mers de vreo 5-6 ori cred și am făcut-o de la un capăt la celălalt. Nu-i foarte lungă, are doar 1,2 km, dar mereu am avut impresia că e mult mai lungă. La Rambla se întinde de la Plaza Catalunya și până aproape de port, unde-i statuia lui Cristofor Columb.

La Rambla - Barcelona

 

Placa Catalunya

La capătul faimoasei străzi la Rambla se găsește frumoasa Placa Catalunya, una dintre cele mai impozante piețe din Barcelona, înconjurată de clădiri monumentale și probabil cea mai animată piață.

Fântâni arteziene, mulți porumbei, statui, verdeață și flori multe, turiști și diverși artiști stradali, magazine pe toate părțile. Acestea sunt doar o parte din ingredientele frumoasei piețe.

 

Placa Catalunya - Barcelona

Placa Catalunya - Barcelona

 

 

Urmează partea a II-a ⇒⇒⇒

 

Nu uitați că vă aștept pe Facebook și Instagram!

 

28 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: