Ți-ai pus Egiptul pe listă pentru următoarea vacanță și totuși nu prea ai idee cu ce să-ți umpli timpul? Mă bucur nespus pentru alegerea ta, iar în continuare îți vin în întâmpinare cu o serie de 10 experiențe de neratat în Egipt, experiențe pe care orice călător ar trebui să le încerce. Ar fi păcat să ajungi acolo și doar să stai cât e ziua de lungă lenevind pe plajele însorite de la malul Mării Roșii și să te înfrupți cu ce oferă resorturile all inclusive. Nu că ar fi o idee rea, dar Egiptul are mult mai multe de oferit. Egiptul te așteaptă să-i descoperi frumusețile, îți va pune limitele la încercare și te va provoca să-i faci față fiecărei experiențe noi. Așadar, te bagi?
Iată ce experiențe ar trebui să ai în vedere!
10 experiențe de neratat în Egipt:
#1 Vizitează temple, muzee, tot ce are Egiptul oferit din punct de vedere istoric!
Și nu numai… În Egipt, aproape la fiecare mișcare vei da nas în nas cu istoria uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume. Vei avea ocazia să-ți îmbogățești cunoștințele despre Egiptul Antic, să-ți satisfaci curiozitățile despre mumii, să calci pe urmele faraonilor care-au fascinat generații întregi. Temple enigmatice, piramidele egiptene, muzee de egiptologie, sculpturi uriașe, pereți plini de hieroglif, însemnări matematice și astronomice, te așteaptă toate să le descoperi povestea și să le-o duci mai departe și celor de acasă.
⇒⇒⇒ Iar aici ai o listă cu 10 locuri de neratat în Egipt ⇐⇐⇐
Aș exagera să susțin că în urma acestor vizite am devenit vreo mare pasionată de istorie ori fascinată de civilizațiile străvechi. Dar nici nemișcată n-am putut rămâne. Toate aceste escapade printre tărâmurile faraonilor mi-au stârnit ceva curiozități și drept urmare, încerc să găsesc niște răspunsuri prin Egiptul Secret al lui Paul Brunton. S-o face ori nu ceva lumină prin mintea mea, rămâne de văzut!

Templul Karnak – Luxor

Templul Karnak – Luxor

Coloșii de la Luxor

Marele templu de la Abu Simbel
#2 Descoperă Cairo Islamic
Cairo este orașul celor o mie de minarete, numit astfel datorită numărului mare de moschei, dispersate peste tot prin metropola egipteană. Construite în ere diferite, în timpul domniilor a diferiți conducători, fiecare moschee are povestea și frumusețea arhitecturală ei unică. Majoritatea moscheilor se pot vizita, chiar dacă nu ești musulman, bineînțeles respectând un cod vestimentar strict. De obieci la intrarea în moschee se găsește câte-o garderobă, de unde poți îmbrăca o galabeya pentru câteva clipe, cât să vizitezi interiorul moscheii. Atenție, în timpul rugăciunii, non-musulmanilor nu le este permis accesul!
#3 Fă snorkeling și/sau scuba diving în Marea Roșie
Locații precum Hurghada, Masa Alam, Dahar ori Sharm el Sheikh sunt recunoscute în lumea întreagă drept raiul pasionaților de scufundări la adâncime. Recifele bogate de corali și ecosistemele unice naturale te așteaptă să le descoperi și sa le imortalizezi, făcându-le cunoscute celor de acasă.
Îmi amintesc perfect ziua în care mi-am luat inima în dinți, o vestă de salvare și o mască de snorkeling și mi-am afundat capul în apele Mării Roșii. La Sharm el Sheikh se întâmpla asta, în urmă cu vreo 9 ani. Nici nu-mi imaginam eu pe atunci că într-o superbă zi de aprilie o să-mi pun echipamentul de diving pe mine și-o să mă scufund până la 18 metri adândime. Sentimentul nu poate fi descris în cuvinte, am uitat de toată teama mea de apă, am reusit sa fac abstracție de presiunea din urechi și m-am bucurat pe deplin de fiecare clipă petrecută în adânduri.
Am povestit pe larg despre toată experiența mea de scuba diving aici și sunt nerăbdătoare pentru o nouă experiență în Marea Roșie.
#4 Mergi într-o croazieră pe Nil
Și mă refer aici la o croazieră din aceea adevărată de câteva zile. O croazieră este visul meu încă neîndeplinit, de multi ani îmi doresc să încerc experiența. Iar dacă aceasta s-ar petrece pe Nil, atunci mă pot declara pe deplin satisfăcută. Uite că n-am avut încă șansa să mă bucur încă de un astfel de alint, dar îmi doresc enorm și sper ca data viitoare să am parte de el.
Există multe companii care fac astfel de croaziere pe Nil, cele mai multe dintre ele fâcând curse între Luxor și Aswan și retur. Mi-ar plăcea să mă îmbarc de la Cairo până la Luxor, aici să fac un stop de o zi-două și să plec mai departe spre Aswan să văd ce n-am apucat anul acesta.
#5 Ridică-te de la sol, la răsăritul soarelui cu balonul cu aer cald
Încă una dintre dorințele mele neîndeplinite. Încă! Am fost la un pas distanță de a savura experiența, am rezervat excursia, m-am trezit cu noaptea-n cap, pregătită sufletește pentru asta, dar când colo…. Ce să vezi? Vântul mi-a jucat feste. În ziua programării zborului cu balonul, la Luxor, a bătut un vânt cumplit ce nu ne-a dat voie să ne ridicăm de la sol.
Am văzut o mulțime de imagini cu baloane plutind peste Valea Regilor și templele de la Luxor, la răsăritul soarelui, încât mi-au rămas întipărite pe retină. Trebuie musai să încerc experiența și asta cât de curând.

Sursa foto: Sindbadballoons
#6 Mergi într-un safari în deșert și prinde apusul soarelui
Prima dată când am fost în Egipt, în 2011, am luat o excursie de jumătate de zi, care includea safari cu atv-urile prin deșert, plimbare cu cămila și cină la beduini. Experiența a fost pe cqt de solicitantă și obositoare, pe atât de memorabilă. Era primul meu contact cu deșertul, cu peisajele acelea aproape extraterestre, așa că nici nu se putea să nu-mi rămână în suflet. Plimbarea în sine cu atv-ul și/sau buggy nu este ceva spectaculos. Ba cgiar incomod, pentru că se merge în șir de mai multe atv-uri și trebuie să păstrezi aceeași viteză cu restul grupului. Altfel te pierzi. Și deplasându-te cu viteză pe cărările denivelate, închipuiește-ți disconfortul pe care-l resimți în spate. Să nu mai spun de praf.
Dar altfel nu ai cum să ajungi în mijlocul deșertului. Ehh și în fond, toate părțile alea mai puțin placute se uită și rămâi cu amintirile faine.
Citește și:
#7 Interacționează cât poți de mult cu localnicii!
Când călătoresc în afara țării și nu numai, îmi place să iau contact direct cu oamenii locului. Iar egiptenii chiar sunt un popor tare ospitalier. Îmi place să mă pierd pe străduțele orașelor, să mă plimb prin piețe și bazaruri, să frecventez restaurante și baruri în care obișnuiesc ei să-și petreacă vremea. Ce poate fi mai plăcut să interacționezi cu oamenii locului, să afli lucruri interesante, cum în nici un ghid turistic nu vei găsi.
Discuțiile purtate cu egiptenii autentici te vor fascina. Vei fi surprins să vezi cu câtă dezinvoltură te vor întreba diverse chestiuni și câte curiozități au. Vor fi interesați să afle de unde ești, dacă-ți place Egiptul, câtă vreme vei sta printre ei, a câta oară, cum e la tine-n țară, dacă ești căsătorit/ă si câți copii ai. Nu se vor da în lături (în cazul femeilor) să te cadorirească cu complimente, ba chiar să te ceară de soție. Da, da!!! Să nu te mire astfel de chestiuni, cu un refuz politicos, vei scăpa de eventualele insistențe.

Gazda noastră pentru o zi în Hurghada. The real Egyptian!
#8 Savurează un ceai și fumează shisha în localurile acelea autentice
Egiptenii adoră să-și petreacă timpul în compania prietenilor, savurând un ceai negru și pufăind dintr-o narghilea. Este una dintre activitățile lăsate moștenire din tată-n fiu, la care așa cum vei vedea pe la terasele, mereu îndreptate spre drum, doar bărbații iau parte. Femeile pesemne că-și petrec vremea cu rudele în casă, cu prietenele, la cumpărături, ori pur și simplu văzându-și de treburile casnice.
Rareori vei vedea vreo egipteancă, însoțindu-și partenerul la birt. Acolo-i treabă de bărbați.
Nu vă dau în vânt nici după ceaiul negru și nici după shisha, mai ales după ce am renunțat la fumat. Dar am pufăit de câteva ori și-am încercat diferite arome și chiar mi-a plăcut.
#9 Fă cumpărături din bazarurile și piețele autohtone
Să mergi la cumpărături prin țările arabe e o adevărată aventură. Trebuie să stai bine cu nervii, să ai răbdare cu caru’, timp și pricepere în a te tocmi. Nu-i lucru ușor să negociezi te miri ce lucru.
Și deh, tot omu care ajunge în Egipt, trebuie să se întoarcă la cei de acasă cu o atenție. Magazinele si bazarurile gem sub greutatea suvenirelor, ce-au făcut, de cele mai multe ori, cale lungă tocmai din China. Recomandat ar fi, dacă intenționezi să cumperi mai multe lucruri, să le iei din același loc, pentru a obține un preț mai bun, decât atunci când le-ai lua din magazine diferite. Și să scapi și de greutatea negocierii, care pentru cei mai mulți dintre noi, nu-i decât un stres în plus. Vei găsi desigur și magazine cu prețuri fixe, unde te duci, alegi, vezi prețul afișat, ai plătit și gata! Dar unde mai e farmecul atunci?
În altă ordine, mie-mi plac piețele. Mai ales cele de fructe și legume, care-s de-un colorit spectaculos. Cum anul acesta am stat o lună în Egipt, aprovizionarea cu legume și fructe mi-o făceam de la un aprozar din apropierea complexului unde stăteam, ori din piață. Souq Dahar e raiul pe pământ în materie de fructe gustoase și ieftine. Treci pe acolo chiar măcar și pentru a-ți clăti ochii, să faci câteva fotografii și să te familiarizezi cu prețurile. Pentru asta, recomand să înveți cifrele arabe. Te va scuti de multe bătăi de cap!

Că tot sunteți la capitolul piețe, vă recomand să ajungeți și-n Souq Dahar, piața de legume și fructe.
#10 Descoperă bucătăria egipteană!
Partea gastronomică ocupă un loc important în călătoriile mele. Iar în Egipt, nici o vacanță nu e completă fără a încerca din delicatesele tradiționale egiptene. Nu te aștepta la preparate sofisticate și la meniuri ca-n restaurantele cu stele Michelin. Preparatele egiptene sunt simple dar pline de savoare, bazate în general pe legume și fructe proaspete și mai puțin carne. Nu pleca din Egipt fără să întinzi pe-o bucată de pâine egipteană niște Baba Ganoush!
Falafel se găsesc peste tot și pe bună dreptate sunt delicioase.
Și că tot ai ajuns în Egipt, nu ezita să încerci peștele și fructele de mare proaspete. Hurghada are o piața de pește fabuloasă, atât de bine aprovizionată cu tot ce vrei. Prețurile nu sunt poate chiar atât de mici, pe cât te aștepți să fie, dar dacă te pricepi să-ți alegi un pește proaspăt și ai un loc unde să ți-l gătească cineva, e chiar waw și merită fiecare bănuț. Sunt locuri în piață unde ti-l curăță și ți-l pot găti pe plită să-l iei acasă.
În cazul meu, având apartament cu bucătărie, m-am putut îndeletnici în bucătărie după bunul plac.
Dacă ai găsit articolul interesant, nu ezita să-l faci cunoscut și prietenilor tăi de pe Facebook. Iar pentru și mai multe fotografii, te invit să ne cunoaștem și pe Instagram!
Experiențe fantastice să aveți!
8 Comments
Almona
12 septembrie 2019 at 21:04În afară de safari cu ATV, le-aș încerca pe toate. Pe primul loc, e croaziera pe Nil. Și, bineînțeles, muzeele. Sunt în stare să stau o zi întreagă într-un muzeu de arheologie. Iar Egiptul are istorie pentru o viață.
Angela Călătorește
13 septembrie 2019 at 10:06Atunci ar trebui să faci ceva în privința asta 🙂 Ai avea ceva de treabă prin Egipt!
Mirela Marin
13 septembrie 2019 at 21:28Foarte tare!
Sunt experiențe unice, de neuitat și neratat.
Mă tenteaza foarte tare destinația și, cu siguranță aș ține cont de fiecare experiență. Doar teama de a nu face față tuturor provocărilor naturii, ma mai reține.
Mulțumesc!
Angela Călătorește
14 septembrie 2019 at 10:22Întotdeauna reținerile ne țin pe loc si uite în felul acesta ratam locuri și experiențe. Dar toate la timpul lor, nu? 🙂
Ruxandra
14 septembrie 2019 at 14:42Am o persoană tare dragă în Egipt. Am promis că merg acolo, măcar să o vizitez pe ea, dar cu siguranță o să vizitez tot ce pot. Încă din copilărie îmi doresc să ajung la Luxor.
Angela Călătorește
14 septembrie 2019 at 15:29Trebuie! Mai ales că ai pe cineva acolo, vei avea propriul ghid, neinteresat de aspecte materiale. Îți dai seama câte locuri ascunse și neștiute ți-ar putea arăta? 🙂
Catalina Coman
15 septembrie 2019 at 17:19Oh, Doamne, cum le-as incerca pe toate! Mi-ar placea maxim sa ajung in Egipt.
Angela Călătorește
16 septembrie 2019 at 16:51Te provoc! Cum la iarnă o să stau mai mult pe acolo, ți-aș putea fi ghid personal o zi-două 🙂