Când vine vorba de planificarea cazărilor pentru călătoriile mele devin destul de exigentă, dar nu în sensul că aleg neapărat condiții de lux. Ba dimpotrivă chiar! Îmi place să stau cât mai aproape de specificul locului. Dacă merg într-o stațiune pe malul mării, păi stau într-ul hotel pe malul mării, dacă merg într-o metropolă, îmi place să stau cât mai aproape de centru, dacă merg undeva în provincie, la țară, atunci aleg o pensiune, ceva cât mai aproape de adevăr. Așa m-am ales la Aswan, cu cea mai pitorească cazare din câte am avut până acum. Un apartament situat într-o clădire în care mai locuia o familie de nubieni, exact în mijlocul comunității. Pe Elephantine Island, din mijlocul Nilului, la Aswan. În ciuda neajunsurilor materiale și condițiilor vitrege, m-am îndrăgostit iremediabil de acest loc.
Pe când mi-a venit ideea (mă rog, ideea era de multă vreme) de a pune si Abu Simbel în planul de călătorie, un lucru știam sigur: nu vroiam să stau în hotel. Am tot stat prin hoteluri în Egipt și nu mă dau în vânt după cazarea și mâncarea din ele. Iar ca să fie vreunul waw, cu condiții super bune, bugetul nu-mi permite. Începusem deja să mă familiarizez și cu cazările la particulari, o mai făcusem prin Istanbul, Roma ori Chișinău și începuse să-mi placă mai mult. Așa că la Aswan, cea mai potrivită mi s-a părut închirierea unui apartament.
Taharka Nubian House din Aswan
Menționez din capul locului: casa nu e deloc vreuna de fițe, confortul e aproape de limita de jos, iar condițiile sunt destul de modeste. Desigur, variante erau o mulțime, dar nu vroiam ca pentru câteva ore ce aveam să le petrecem în casă, să plătim sute de euro.
Taharka Nubian House este un apartament cu două dormitoare, living-room, bucătărie utilată complet, baie cu duș și-un balcon lung ce înconjoară jumătate din casă. Ah, există și-o terasă, care din păcate era nefuncțională, tare mult mi-ar fi plăcut să prind răsăritul sau apusul de acolo. Erau depozitate tot felul de lucruri pe acolo, păcat pentru că priveliștea era superbă, Nilul și felucile ce se perindă pe cursul apei sunt superbe!
N-am plătit mult deloc, tocmai de aceea nici așteptările n-aveau cum să fie mari. Asta este cea mai mare greșeală a unora care pur și simplu își strică vacanța din propria lor vină: neconștientizarea prețului plătit.
Pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus ( la pachet) am dat 30$/noapte.
Extrem de puțin, pentru întreg apartamentul, unde ar putea sta 6 persoane lejer.
Ca să ajungi la casă, trebuie să străbați la pas fiecare străsuță îngustă, să treci prin fața fiecărei case modeste de pe insulă, să te saluți cu băștinașii, să te strecori printre căsprițele si oile din bătătură. Nici vorbă de asfalt ori de mijloace de transport. Singura posibilitate e a ajunge pe insulă e pe apă, fie închirizi o ambarcațiune privată ce costă vreo 100EGP, fie cu transferul public: niște bărci cu motor, cu capacitate de vreo 20 locuri, care fac încontinuu curse între un mal și altul. Prețul pentru transfer public este 5EGP dus-întors, pe care-i plătești la întoarcerea pe insulă.
Ce nu mi-a plăcut?
Paturile!!! Deci, n-am dormit în viața mea pe un pat mai tare decât acela. Și toate din casă erau la fel. Asemenea și pernele. Dacă ai fi făcut greșeala să te arunci pe pat, sigur ai fi rămas cu ceva urmări! Deci când spun tare, e ca atunci când ți-ai întinde o pătură jos, pe gresie!
Un alt aspect care mi-a displăcut a fost lipsa atenției pentru curățenie. Pot trece peste multe neajunsuri, dar peste mizeria găsită într-un spațiu de cazare, care se presupune c-a fost curățat înainte, greu! O fi defect profesional. Tot ce se găsea în bucătăria casei, a fost folosit, probabil clătit cu apă chioară și pus așa în dulap. Nu exagerez. De-asta nici n-am prea folosit nimic de acolo! Rar, de fapt e prima dată când dau o recenzie proastă unui loc, dar indulgența mea n-a mai putut face față.
Mă rog… am trecut și peste, am savurat traiul pe insulă, două zile n-am pățit nimic. Drept dovadă, povestesc despre experiență și dacă mă gândesc dacă aș mai repeta-o: categoric da! Și aș sta mai mult!
Rezervarea am făcut-o pe Booking, iar pentru voi am pentru voi un cod de reducere. Veți primi înapoi 10% din valoarea sejurului, dacă finalizați o rezervare folosind link-ul acesta.
Nu recomand neapărat cazarea, dacă ești pretențios, atunci caută altceva! Dar pentru ceva de compromis, ieftin merge!

Cam asta era vederea din balcon … 🙁

Aici erau anexele vecinilor

Iar ceea ce se văd aici, clădirile, sunt locuințe. Și aleea ce duce spre debarcader

O parte din Nil, vedere tot de pe balcon

Taharka Nubian House

Taharka Nubian House
Citește și:
Doar ce m-am întors din Egipt și deja mă gândesc la următoarea escapadă
3 zile în Cairo + o sugestie de cazare, modestă, dar ultra-centrală
Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu express-ul de noapte de la Cairo la Aswan
Câștigă bani făcând cumpărături online
Un loc autentic, cu oameni veseli și primitori pe care trebuie să-l vezi măcar odată-n viață!
N-am petrecut aici decât o zi și jumătate, așa că n-am apucat să iau la pas toată insula. Am ajuns aici la prânz, extrem de obosită după noaptea petrecută în tren, am mâncat și cam atât în prima zi. Ne-am retras acasă, am planificat excursia pentru a doua zi la Aswan și gata ziua. Următoarea zi am plecat dis-de-dimineață spre Abu Simbel și ne-am întors după-amiaza târziu.
Dar cele câteva ture făcute pe aleile dintre casă și debarcader, unde se află și-un restaurant local, m-au făcut să trăiesc momente unice. Doamne, cât de simplu trăiesc oamenii aceia, copiii se joacă în țărână pe stradă, cu câteva lucruri adunate de prin gunoaie probabil și cu animăluțele vecinilor. Rătăcindu-ne odată, am dat peste școala locală. Nu vreți să știți, ce condiții! Oamenii sunt curioși, dar nu agasanți, ca-n restul Egiptului. Vor să te salute, să știe de unde ești și dacă-ți place. Sau unde stai cazat. Odată, niște fetițe ne-au recunoscut și și-au dat seama că am uitat calea spre casă și ne-au îndrumat. Erau foarte curioase de Anica, fetița de 6 ani a prietenilor noștri, își doreau s-o atingă, să știe cum o cheamă.
Locul m-a impresionat nespus. O altă dată, mergeam și ne-am auzit chemați într-o încăpere. Era un fel de asociația locului, unde câteva doamne strângeau donații pentru localnici și le distribuiau nevoiașilor. Dar ei acolo, pe insulă toti sunt niște nevoiași. Incredibil!
Restaurant Nubian Dreams
Variantele de a servi masa pe insulă sunt destul de limitate. Poți merge la resortul de 5* Movenpick, dar totuși, nu restaurant de fițe ai nevoie (sau da???) când te afli într-un cadru atât de autentic. Pe Elephantine Island există doar câteva guest-house-uri modeste și două restaurente locale. Sau cel puțin, eu atât am văzut. Ori, poți să treci cu barca pe celălalt mal, în Aswan, în orașul propriu-zis, unde ai de ales dintr-o mulțime de localuri. Există chiar și KFC și McDonald’s, fusese de ajuns cele două zile de fast-food în Cairo 🙂
Am vrut să mâncăm ceva local, cu specific nubian, aproape de casă, fără să mai depindem de mersul cu barca, mai trebui să ne si întoarcem. Oricum eram lihniți și căutam ceva simplu dar bun. Chiar la debarcader, există un restaurant local, Nubian Dreams. Nu-i de fițe, oricum în afara resortului, nimic nu-i de fițe pe insula asta. Am cerut ceva proaspăt, simplu și bun. Tajine ne-au fost recomandate, sub toate formele: pui, pește, vită ori legume. Mi-am ales o vită cu legume, pregătite la tajine, ceilalți ceva cu pui și totul a mers ca uns. Am revenit și a doua seară tot aici, știam că mâncasem bine, n-am vrut să mai experimentăm vreun eșec gastronomic. E destul de greu să te poți înțelege cu privire la mâncare. Ei folosesc tot felul de condimente ciudate și deja aveam tot felul de experiențe…
Se găsesc si băuturi, chiar și bere și vin. Chiar dacă sunt ele dublu ca și preț, de sete dai. De unde să iei din altă parte??? Dacă la Hurghada pe-o Stella Plăteam 25EGP, la Aswan am dat 50. Dacă o sticlă de vin (Omar Hayam) costa de obicei 110 – 130 EGP, aici era 300.
Dar locul e fain, e chiar pe malul Nilului, iar seara priveliștea e de vis! Și ospătarul e chiar simpatic și vorbea bine engleza.

Când ești flămând, ai tendința de a comanda muuult 🙂

Pe terasa Restaurantului Nubian Dreams. Recomand!

Beef Tajine – preparat tradițional nubian

Restaurant Nubian Dreams

Decorul este unul tradițional, specific
Elephantine Island – cel mai pitoresc loc în care am fost vreodată
Am tot postat și pe rețelele de socializare fotografii și filmulețe din acest loc. Am reușit să surprind reacții de tot felul. Unora chiar le-a placut enorm locul și mi-au cerut informații. Dar am primit și reacții vehemente, categorice de genul: “ce să cauți în sărăcia aia?”
Da, sărăcia e cât casa, oamenii aceia trăiesc cua tât de puțin și noi nu suntem mulțumiți deloc cu ce avem. Și avem atât de multe!!! Mi-a placut la nebunie insula aceea, visez cândva să merg, să-mi închiriez o căsuță, pe malul Nilului și să locuiesc acolo, simplu, până când m-oi sătura.
Totul e atât de simplu, dar atât de frumos! Nu găsesc cuvintele potrivite care să descrie frumusețea locului, dar fotografiile o fac mult mai bine. Drept urmare, vă las să admirați, să vedeți în profunzimea lucrurilor și dacă e posibil să-mi lăsați împresia voastră personală.

Elephantine Island – Aswan

Mausoleul lui Aga Khan

Manifestație în sprijinul turismului egiptean

Elephantine Island

De prin Elephantine Island

Oile si căprițele, nelipsite de pe aleile insulei

Aprozarul local

Elephantine Island

Elephantine Island

“Birtul satului” de pe Elephantine Island

Debarcaderul de unde se fac trecerile pe partea orașului Aswan

Pe bărcile acestea, femeile stau în față, bărbatii în partea din spate

Seara, priveliștea e fabuloasă

Dimineața, înainte de răsăritului soarelui.

În barcă, spre Gara din Aswan, am fost răsplătiți cu un răsărit superb
Nu uitați că vă aștept și pe Facebook și Instagram! Veți găsi acolo o mulțime de fotografii de prin periplul meu de-o lună prin Egipt. Și nu numai! Nu uitați să vă abonați la newsletter, să fiți siguri că nu ratați nici o postare!
Vă îmbrățișez! ♥
P.S.
Din păcate, ieri, 19 mai a.c. s-a petrecut din nou o dorită în Cairo. Un autocar cu turiști străini a fost iar ținta unor tâmpiți. Se pare că 17 persoane au fost rănite. Păcat că astfel de evenimente nefericite se petrec periodic, este clar că turiștii sunt ținta.
Și n-aș fi dorit s-o zic, dar iată c-o fac, aceasta este încă o dovadă în plus, PENTRU MINE, că e mai safe că călătoresc pe cont propriu, cu un grup cât mai restrâns. Fiecare face sum simte, din păcate turismul egiptean va avea din nou de suferit. Normal, oamenii se tem pentru siguranța lor și probabil că vor vi mulți cei care-și vor regândi planurile.
Eu personal, o mă merg în continuare, probabil iarna următoare voi petrece o perioadă mai lungă pe acolo. Nu îndemn pe nimeni, nu recomand nimănui să meargă, voi faceți cum simțiți!
Fotografii Aswan

De prin bazarul din Aswan

O lume plină de culoare
12 Comments
Cristina
20 mai 2019 at 13:03Chiar despre asta vorbeam ieri: călătorind singur și nu într-un cadru organizat cu alți 50 de oameni sunt parcă mai puține șansele de a cădea pradă unor asemenea atacuri care au ca țintă turiștii. Cât despre cazare, și genul de cazare pe care ai ales-o tu poate fi un pic mai sigură, dacă te uiți pe unde atacă demenții cu pușcoace…au ca țintă în general hoteluri de 5 stele, nu merg să împuște oaspeți din hosteluri sau pensiuni. Deși, până la urmă știi cum e, oricum ai călători și oriunde ai sta, dacă așa ți-e scris…
Angela Călătorește
20 mai 2019 at 13:17Mdaaa! Corect! Riscul e prezent oriunde. Deh… prefer să risc! Altfel n-am cum să văd toată lumea
Illusion
20 mai 2019 at 15:13Sfaturile tale sunt tare utile. Unde mai pui că pot visa cu ochii deschiși în timp ce sunt la birou și mai iau câte o pauză să verific ce mai e pe bloguri. Și eu sunt de părere că o cazare mai puțin ostentativă și călătoritul în grupuri mici e mai sigur în unele zone!
Ruxandra
20 mai 2019 at 22:03O adevărată călătorie! Lumea asta atât de mare și diferită. Aș vizita tot ce se poate vizita,locuri noi,oameni noi! Eu prefer să călătoresc cu prietenul,când e vorba și de alte persoane, nu îmi place să fim prea mulți,mereu se invește ceva.
Angela Călătorește
21 mai 2019 at 9:24Să știi că după atâtea experiențe și eu încep să apreciez mai mult stilul acesta de cel mult 2. Mi-ar plăcea s-o fac odată singură. Dar și cu prietenii îmi place. E mai mult fun!
Angela Călătorește
21 mai 2019 at 9:27Așa fac și eu. Prin pauze, mă delectez cu povești
Raluca Anghel
20 mai 2019 at 16:08Wow – ce călătorie. Până la urmă toate, chiar și neajunsurile, fac experiența mai autentică. Și așa e, de foarte multe ori ne trebuie sa vedem ca altii au mai putin decat noi ca sa realizam cat de norocosi suntem.
Angela Călătorește
21 mai 2019 at 9:26Pentru mine Egiptul e fascinant. Am fost de 10 ori și nu încetează să mă uimească. Mereu descopăr locuri noi.
daliana
20 mai 2019 at 16:36Imi plac mult povestile tale de calatorie. Vorba nu stiu cui : ‘Călătoria te lasă fără cuvinte, iar apoi te transformă într-un povestitor.’ 🙂
Repet, fotografiile sunt foarte sugestive! Bravo!
Angela Călătorește
21 mai 2019 at 9:25Mulțumesc! Într-adevăr, o fotografie face cât mii de cuvinte.
Dream big little girl
20 mai 2019 at 22:11Mi se pare genial faptul ca ai ales acea cazare pentru o experienta autentica. Interiorul arata chiar bine, privelistea de afara e putin dezolanta, dar cam tot Egiptul e asa din pacate! Felicitari pentru curaj dar si pentru dragostea ta pentru locurile acelea. Te urmaresc pe Instagram si se vede cat de mult te bucura sa fii acolo
Angela Călătorește
21 mai 2019 at 9:16E fabulos locul! Si da, Egiptul a devenit destinația mea de suflet. Pot să spun fără să exagerez că am văzut mult mai mult decât în România.