Cine n-a auzit vreodată despre Templele egiptene de la Abu Simbel, despre povestea dezmembării și reansamblării acestora cu 65 de metri mai sus și 200 de metri față de locul original, ce-a fost acoperit de apele lacului Nasser în anii ’60? Aceasta avea să fie cea mai mare mutare a unui sit arheologic, din toate timpurile. Ați ghicit, vă invit să descoperim impresionantele Temple de la Abu Simbel, să le admirăm în cele mai frumoase fotografii pe care am reușit eu să le surprind și să le aflăm istoria, pe cât de zbuciumată pe atât de fascinantă!
Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat în sudul extrem al Egiptului, în Nubia mai exact, este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Impresionantele statui de piatră ale lui Ramses și ale soției acestuia, Nefertari, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, au fost construite în secolul al XIII-lea î. Hr. la porunca faraonului, cu scopul de a-și intimida rivalii nubieni, precum și pentru a comemora celebra bătălie de la Kadesh (pe teritoriul actual al Siriei).
Templele de la Abu Simbel
Precum spuneam, în cadrul complexului sunt două temple și nu unul, așa cum se lasă să se înțeleagă uneori. Și eu la fel am crezut, până să ajung acolo.
1.Marele Templu de la Abu Simbel
Considerat de multă lume (și dacă e să mă întrebați pe mine, de acord în totalitate cu cei care susțin asta 🙂 ), cel mai frumos templu ridicat de faraonul Ramses al II-lea. Fațada templului este cu adevărat impresionantă: măsoară numai puțin de 33 metri înălțime, și 38 metri lățime, dominată fiind de patru statui colosale, înalte toate de 20 metri, reprezentându-l pe Ramses II. Pe partea superioară a fațadei, un șir de babuini sculptați, zâmbesc răsăritului. La baza statuilor, între picioarele acestora, se găsesc mai multe statui mai mici, ce-i reprezintă pe diferiți membrii ai familiei: mama acestuia – Mut-tuy, soția lui Nefertari, precum fii și fiicele lui. Interiorul templului nu-i nici acesta mai prejos, mai multe săli cu pereți împodobiți cu reliefuri, ce probabil, toate reprezintă lupta de la Kadesh.
Fotografiatul nu este permis în interiorul acestui templu, dar deh… n-am putut rezista și pe furiș, am furat câteva cadre.
2.Templul cel Mic de la Abu Simbel
Puțin mai în dreapta Marelui Templu închinat faraonului Ramses al II-lea, vedem, deloc mai prejos decât cel dintâi, al doilea templu de la Abu Simbel: Templul Mic, închinat zeiței Hathor (zeița frumuseții și dragostei) și reginei Nefertari, prea-iubita soție a faraonului. Fațada Templului Mic e dominată de 6 statui săpate în stâncă, patru din ele reprezentându-l pe Ramses al II-lea, iar celelalte două, pe soția preferată a acestuia, Nefertari. Interesant de menționat este faptul că cele șase statui au dimensiuni egale (10 metri înălțime), lucru neobișnuit pentru Egipt. Aceasta s-a vrut probabil a fi dovada iubirii și respectului față de soție.
Pentru cei pasionați de istorie, locul este o adevărată binecuvântare
Mie mi-a placut enorm. Mi-a plăcut atmosfera de acolo, priveliștea fantastică spre Lasul Nasser. Încerc să-mi imaginez cât de spectaculoasă trebuie să fie vederea de pe lac. Sau cât de fain se vede seara când fațadele templelor sunt luminate.
Îmi aduc aminte că am văzut în diferite postări pe internet și de câteva ori bune prin documentare la televizor aceste temple. Mi-am propus de multă vreme să ajung aici, doar că uite, distanța mare și condițiile de transport până la Abu simbel nu sunt chiar prietenoase. Mă felicit pentru curaj și răbdare, am rezistat eroic drumului lung și extrem de obositor cu trenul. Și mă bucur nespus de mult că efortul mi-a fost răsplătit din plin, cu vederi fabuloase. Exact ca acelea de pe coperțile revistelor în care se promovează locurilor. Îmi era teamă la un moment dat, că aș putea fi dezamăgită de ce voi găsi la destinație. Uite că n-a fost cazul, ba dimpotrivă, Templele de la Abu Simbel au fost mult peste așteptările mele.
Mutarea templelor de la Abu Simbel
Mutarea templelor la 180 de metri mai sus de Lacul Nasser este considerată una dintre cele mai mari provocări de inginerie arheologică din istorie.
În urma construcției Marelui Baraj de pe Nil, de la Aswan, integritatea templelor a fost amenințată de creșterea nivelului apei marelui fluviu. Astfel din 1964 și până prin 1968, s-a lucrat intens la mutarea coloșilor. O echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, au tăiat templele în blocuri mari de piatră, pe care le-au demontat, ridicat și reasamblat în locația actuală, în același mod, doar că, cu 65 și 180 de metri mai sus și mai în spatele locației originale, locație acoperită acum de apele lacului Nasser.
Am văzut adesea documentare despre mutarea acestor temple și mereu mi-am spus: o să ajung și eu aici! Să mă conving că-i real! Uite c-am ajuns și da, e real, ireal de frumos. Rar mi se întâmplă s-o spun în acest mod despre un templu, mai ales că, n-am de ce să n-o spun, pe șleau, istoria și arheologia nu sunt pasiunile mele cele mai adânci.
La intrarea în situl arheologic, unde este casa de bilete, există o sală în care sunt expuse tablouri cu imagini și hărți din timpul mutării complexului. Rulează și un filmuleț în care se prezintă întreaga reușită. E ceva, zău, toată treaba asta, jos pălăria!
La Abu Simbel am găsit cea mai bună organizare și curățenie din tot Egiptul
Partea sudică a Egiptului, Nubia, așa cum este numită regiunea, este total diferită de tot ce văzusem eu până atunci. Nimic nu se compară cu specificul locului, nubienii, chiar dacă tot buni comercianți și negociatori (a se înțelege profitori în acest caz) și ei, sunt altfel decât cei pe care i-am întâlnit la Luxor spre Exemplu. La Luxor, am simțit cea mai crâncenă hărțuire venită din partea celor care-și duc existența de pe urma turismului.
Vă poveseam că pentru a ajunge de la Aswan la Abu Simbel, am plătit aproape dublu. Și asta pentru că am ales ca intermediar, pe cel ce ne era gazdă. Dar deh.. uneori, mai pici în plasă și cu voia ta.
Dar în general, oamenii sunt mai calzi, mai primitori și nu chiar atât de jepcari ca-n stațiunile de la malul Mării Roșii. Atmosfera e altfel, am simțit că sunt mai aproape de realitate.
M-am mirat când am ajuns pe platforma de la Abu Simbel și-am constatat cu surprindere, că nu era nimeni care să-mi vândă suvenire, să tragă de mine să-mi explice nu știu ce minune, să se ofere să-mi facă poze profesioniste, să mă plimbe pe cămilă, etc. Undeva, separat eram amenajat și un bazar, dar în afara complexului. Pentru a evita contactul cu comercianții, am ocolit aleea și-am luat-o direct pe trotuar. Te saturi la un moment dat să spui de unde ești și că-ți place Egiptul și că nu vrei să cumperi nimic.
Locul este foarte curat, probabil cel mai curat din câte am văzut prin Egipt. Mă rog… în afara resorturilor… Până și toaleta era bine întreținută, mirosul era chiar plăcut și nici nu se percepea taxă.
Trebuie să ajungeți la Templele de la Abu Simbel!
Și e mare păcat să ajungeți în Egipt și să vă limitați numai la resorturile all inclusive de la Hurghada ori Sharm! Încercați să ieșiți, să vizitați, să observați și altfel Egiptul!
Vă recomand cu cea mai mare căldură să încercați să ajungeți aici măcar odată. O puteți face pe cont propriu, așa cum am făcut-o eu. Am venit cu trenul de noapte de la Cairo, m-am cazat două nopți în Aswan, iar de aici am închiriat un mini-bus care ne-a dus și ne-a adus înapoi. Voi faceți așa cum simțiți. Veți găsi o mulțime de variante prin ofertele agențiilor de turism! Sunt tot felul de circuite, cu transport cu trenul deluxe, mai civilizat și-n condiții mai bune (poate mai safe, dacă vă faceți griji în privința asta), cu transferuri și însoțitor de grup. Sau puteți zbura direct la Abu Simbel, pentru a evita oboseala!
Dacă aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să mi le lăsați în comentarii. O să vă răspund negreșit tuturor!
Fotografii de la Templele de la Abu Simbel:

Templul cel Mare – cele patru statui ale lui Ramses al II-lea

În timpul mutărilor, una dintre statui a fost parțial distrusă

Templul cel mic

Fațada templului este dominată de 4 statui ce-l reprezintă pe Ramses al II-lea și alte două reprezentând-o pe soția acestuia – Nefertari

Hehehe! 🙂 Noi am fost cei șase 🙂

În Templul cel Mare, am “furat” un cadru

În Templul cel Mic de la Aswan

Se fac și croaziere pe Nasser

Undeva în larg, au fost cândva cele două temple

Bazareul este separat de restul complexului. Și asta e foooaarte bine!!!!
Imagini cu istoria mutării templelor pe locul actual
2 Comments
Almona
17 mai 2019 at 22:41Am citit cu sufletul la gură. Uite așa mi-ar plăcea să descopăr Egiptul. Dincolo de resorturile all-inclusive și locurile special amenajate pentru turiști.
Mă bucur pentru tine și mă înclin. Chapau!
Angela Călătorește
17 mai 2019 at 22:58Mulțumesc mult Almona! Da, vezi… a trebui să ajung și a 10-a oară să pot face asta. Într-adevăr, nimic din ce există pe la malul Mării Roșii nu se compară cu ce este Egiptul în realitate.