Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • 3 zile în Cairo + o sugestie de cazare, modestă, dar ultra-centrală
3 zile în Cairo

3 zile în Cairo + o sugestie de cazare, modestă, dar ultra-centrală

Cairo este un oraș fascinant, unul dintre cele mai aglomerate și murdare din câte am văzut, dar totodată cu un farmec aparte. Cairo are ceva care te face să nu mai vezi gunoaiele și mizeria, haosul acela la tot pasul, pe care n-ai cum să-l ignori. Am rătăcit 3 zile în Cairo, de-a lungul și de-a latul, fie pe jos, fie cu metroul, fie cu taxiul. De mă întrebi dacă îmi doresc să mai revin, o să-ți răspund scurt: categoric da!

 

 

Cairo este genul acela de oraș pe care fie îl îndrăgești din prima, fie îl ocolești pe vecie. Ceva asemănător mi s-a întâmplat și cu Bangkok. Și Havana dacă mă gândesc mai bine.

 

3 zile în Cairo


Citește și:

3 motive pentru care nu mi-a placut Bangkok-ul, dar și 3 motive pentru care aș reveni

Havana  – informații utile

Atracții turistice și activități de neratat în Havana


 

Cairo dincolo de Piramide și Sfinx

 

La Cairo mai ajunsesem în urmă cu 4 ani. Fusesem într-o excursie de-o zi, cu plecare din Hurghada. Extrem de obositoare pentru mine, plecasem undeva pe la ora 1 a.m. din Hurghada, am făcut vreo 6 ore pe drum, iar de pe la 8 a.m. și până spre seară, am “alergat” dintr-un colț în celălalt al orașului. Iar spre seară, am plecat înapoi spre Hurghada. Excursiile clasice ale agențiilor de turism.

Desigur fiind pe fugă, cu un grup și traseu fix, n-am apucat să văd mai nimic din oraș. Dar îmi promisesem că o să revin cândva, pentru o perioadă mai lungă și-o să-l iau la pas. Iată-mă așadar, pe cont propriu, pentru 3 zile în Cairo. Clar, nici 3 zile n-au fost suficiente, dar măcar le-am petrecut printre localnici și astfel am reușit să-mi fac o idee.

 

De la Hurghada la Cairo cu Go-Bus

La Cairo am ajuns cu o cursă Go-Bus, de la Hurghada și am rămas două nopți aici

 

V-am povestit aici despre asta.

Am ajuns la Cairo după 6 ore de mers cu autocarul, un drum care surprinzător n-a fost chiar atât de greu. Mai greu și derutant a fost să găsesc hotelul unde aveam rezervare. Am coborât în Piața Tahrir, iar hotelul se afla la vreo 700 metri de locul acesta. Piața Tahrir e o nebunie de loc, un furnicar de autocare, maxi-taxi-uri locale, taxiuri, tuk-tuk-uri, mașini, biciclete și puzderie de oameni. Toate la grămadă. Și câteva drumuri alambicate, șosele suspendate, poduri peste Nil, trotuare aproape inexistente și semafoare ori treceri de pietoni nu. Prima provocare a fost să ies cumva din zona asta și din vacarmul acela care mă obosea cumplit. Nu puteam să gândesc absolut deloc și să-mi dau seama în ce direcție ar trebui s-o iau.

Traversarea câtorva străzi a fost testul suprem de supraviețuire în Cairo. Pur și simplu trebuie să te arunci în stradă, printre mașini și să încerci să treci. Nimeni nu-ți va da prioritate, trebuie să ai tupeu doar.

Google Maps mi-a fost alături și m-a îndrumat, oricum pe ocolite, dar e bine si așa decât deloc. Mi-am dat seama ulterior că era extrem de simplu de ajuns, dar deh… mie-mi place să merg pe jos! 🙂

 

O nebunie de oraș

Ghici ce-i clădirea asta! Ambasada SUA 🙂

Muzeul de Egiptologie

 

New City Hotel  – o cazare super centrală pentru cei fără pretenții

Când am început să caut cazare pentru Cairo un lucru în știam clar: să fie în centru. Nu țin neapărat la acest aspect, pe unde merg, dar la Cairo e altceva. Oricât de mult îmi doream eu să fiu printre localnici, dar parcă nici pe la periferie nu vroiam să ajung să caut vreo cazare.

Îmi aminteam eu că zona asta e cumva mai…. civilizată. Chiar dacă extrem de aglomerată și cu zgomot mult peste orice fel de limite, de dragul poziției, am făcut un compromis. Desigur, veți găsi pe aici și Hilton, Ritz-Carlton ori InterContinental, dar astea depășesc cu muuult bugetul meu.

 

3 zile în Cairo

Intrarea în hotel… cam dubioasă, era chiar și un loc de rugaciune 🙂

 

New City Hotel este localizat exact în centrul orașului, la o aruncătură de băț de Tahrir Square si Muzeul de Egiptologie.

New City Hotel este un hotel mic, cu numai 7 camere, aflat la etajul 5 al unei clădiri vechi, pe strada Talaat Harb Street. Inițial, făcusem rezervarea la City Hotel, al aceluiași proprietar, hotel care-i la mică distanță, la 100 metri. La recepție au hotărât să ne facă upgrate gratuit în hotelul nou, ceea ce-a fost bine-venit.

Intrarea în hotel e cam sumbră ce-i drept, liftul și casa scării nu mi-au inspirat sentimente prea prietenoase, dar am încercat să trec peste și să mă concentrez pe ceea ce avea să urmeze. Recepția și camerele arată într-adevăr a fi proaspăt renovate, chiar dacă cu defecte substanțiale, dar e ok. Camerele curate, lenjerie curată, televizor functional, baie cu duș, apă rece și caldă, prosoape, articole de igienă. Asta e tot ce-mi trebuia.

Am rămas două nopți aici, nopți în care n-am dormit aproape deloc. O gălăgie mai infernală ca aici nu cred c-am auzit la miezul nopții. Vis-a-vis de renova o clădire, iar noaptea se pare că le pria mai bine muncitorilor. Zgomotul de flex, bubuituri cu ciocanul, trântituri și bușituri nu încetau decât după 3 dimineața. În prima seară au sosit o parte din prietenii noștri din România, așa că am adormit abia spre dimineață, iar în următoarea noapte și ultimul întârziat. Am avut două nopți albe + a treia petrecută pe tren, spre Aswan, unde n-am dormit nici aici aproape deloc. Pfaaai ce de claxoane, ce de zgomot de șantier!!! Nu puteam să cred, era 04 dimineața și unii tăiau cu flexul și băteau de zor cu ciocanele…. Mare ți-e grădina Doamne!!! 🙂

 

Prețul unei camere duble la New City Hotel a fost 30$/noapte – mic dejun înclus.

În afară de cafea, n-am luat altceva. Întrebasem ce conține, destul de simplist, ouă, unt, gem, pâine, cafea și cam atât. N-am avut nici o problemă, mie-mi trebuia cazare centrală și asta am avut. În rest… nu mai contează!

 

Rezervarea am făcut-o pe Booking,  și am pentru voi un cod de reducere. Veți primi înapoi 10% din valoarea sejurului, dacă rezervați și vă cazați folosind link-ul de aici. 

 

3 zile în Cairo

Am primit o cameră foarte frumoasă, pe colț, cu balcon, două paturi duble și baie spațioasă. Defectul… lipsa izolării fonice. Dacă n-ar fi fost gălăgie, era perfectă!

Vedere din balconul camerei mele -spre Tahrir Square și Ambasada USA

 

 

Ce am făcut 3 zile în Cairo?

Îmi doream în primul și-n primul rând să revăd Piramidele. Le mai văzusem odată, dar îmi doream să petrec mai mult timp, să mă bucur de fiecare clipă aici. Și-n plus, Răzvan nu le văzuse până acum, deși a fost și el tot de atâtea ori în Egipt, ca și mine. De data asta am reușit să ajungem singuri, fără genție si fără ghid, așa c-am stat cât timp am vrut.

La fel și cu muzeul de Egiptologie. Când mergi cu grupul, ai timp limitat pentru vizitare și poze. De la hotel făceam 10 minute pe jos până la muzeu, mai greu era cu traversarea străzilor.

În rest… am luat zona la pas, am orbecăit prin zonă, m-am plimbat pe malul Nilului.

Unul dintre motivele pentru care trebuia să ajung la Cairo e și că vroiam să iau trenul de noapte spre Aswan. Le-am făcut pe toate astea, iar în articolele următoare o să vă povestesc pas cu pas tot traseul.

 

3 zile în Cairo - Piramide

Cum m-am deplasat prin Cairo?

Pentru că am stat doar 3 zile și fiind în centru, nu prea am avut nevoie de multe mijloace de transport. Dar Slavă Domnului că funcționează Uber-ul și Cairo, pentru că am scăpat de treaba cu negocierea. Că tare nu-mi mai place asta…

Am folosit metroul de câteva ori. Chiar eram curioasă cum funcționează sistemul de transport subteran. Rețeaua de metrou de destul de extinsă, nu acoperă tot orașul, dar bună parte de acoperită. Din Tahrir am ajuns la Gara Ramses și la Giza. Prețul unui bilet e 3 EGP (0,75 RON), iar biletele se pot lua de la ghișeele din subteran. Mereu e coadă iar la metrou aglomerat. La început e puțin ciudat, dar de la a doua călătorie, deja te obișnuiești. Ca în multe țări arabe, există vagoane doar pentru femei, dar noi fiind un grup mixt, am călatorit alături de aproape numai bărbați.

Seara în jur de 18 e cumplit de aglomerat, de abia poți să ieși din vagon, dacă nu te miști rapid, riști să ratezi stația.

Am mai folosit Uber-ul. De la Giza până la piramide ne-a costat vreo 70 EGP (18 RON), la fel și la întoarecere. Cu taxiul n-am fost, cu siguranță e la fel, trebuie sa te țigănești. La fel, am folosit Uber pentru aeroport și înapoi, când l-am așteptat pe prietenul nostru. Am plătit vreo 130 EGP/sens (33 RON).

 

3 zile în Cairo - Metro

3 zile în Cairo - Metro

3 zile în Cairo - Ramses Station

Ramses Station

Ramses Station

La Cairo am mâncat doar la Mc Donalds și KFC 🙂 

E ridicol, știu…. dar n-am putut. Nu sunt deloc adepta fast-food-ului, nu mănânc fast-food decât foarte rar, iar în România aproape niciodată. Dar când ajung în zone mai puțin curate și safe din acest punct de vedere, calc și prin Mc. Prin zona hotelului erau o mulțime de restaurante locale, dar nu mi-au inspiarat încredere. Și nici timp, nici chef n-aveam să căutăm vreunul mai strălucit.

 

 

 

Cam atât despre Cairo. Sper că am reușit să răspund la o parte din întrebările voastre și că am făcut puțină lumină printre gânduri. Cairo nu-i un oraș pentru care să vii în mod special în Egipt. Dar e un bun punct de plecare, mai ales că Taromul a reluat cursele directe din București. Vă pot sugera să zburați spre Cairo, să vizitați aici ce vreți voi și să plecați mai departe, spre Luxor, Hurghada sau de ce nu, chiar spre Aswan. Sau spre toate, așa cum am făcut eu.

Dacă aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să mi le lăsați în comentarii. Și nu uitați să vă abonati la newsletter, pentru a fi siguri că nu ratați nici un articol.

 

Călătorii fascinante vă doresc!

 

Alte imagini de prin Cairo

 

3 zile în Cairo

3 zile în Cairo

Precum puteți vedea, am găsit în Cairo o mulțime de clădiri frumoase, bine întreținute, dar din păcate, cu cât te îndepărtezi, scenariul se schimbă. Cam așa….

3 zile în Cairo

 

Dar un lucru e cer: Nilul se află în centrul atenției tuturor, în jurul acestuia se întâmplă multe

3 zile în Cairo

 

12 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: