Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice
Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice

Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice

Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice. Parlamentarul egiptean, Ghada Agamy pregătește un proiect de lege prin care propune parlamentului egiptean să interzică purtarea niqab-ului pentru femeile musulmane în majoritatea spațiilor publice. Decizia vine după ce autoritățile algeriene, au adoptat luna trecută o lege care interzice acest lucru, iar inițiatoarea acestui proiect în Egipt, califică decizia guvernului algerian drept una “curajoasă”. Agamy susține că acesta ar fi nu doar un pas important în procesul de emancipare al femeilor egiptene, ci și o încercare de a schimba imaginea țării. Un alt motiv solid invocat de aceasta, este și vremea extremă din ultima perioadă, cu temperaturi tot mai ridicate. Nu trebuie să uităm că egiptenii au deseori de suportat temperaturi de peste 45ºC.

Proiectul legislativ propus de Dhada Agamy, vrea să interzică purtarea vălului islamic (niqab sau burka) în locurile publice, urmând ca acest lucru să se facă cunoscut populației, prin afișe ce ar urma fi lipite în locuri vizibile tuturor. Femeile ce nu s-ar supune legii, vor putea fi amendate cu 1000 L.E. (aproximativ 50€), iar în cazul celor care repetă încălcarea legii, suma va fi dublată.

In primă fază, legea ar urma să se aplice pentru locurile precum: spitalele, universități, școli, cinematografe, librării publice, muzee, clădiri publice și guvernamentale, mijloacele de transport în comun, aeroporturi, stadioane sportive, săli de lectură, creșe și centre pentru bătrâni fie ele private sau de stat.

 

Dum cum știm prea bine, există patru state europene (Franța, Belgia, Austria și Danemarca, ce s-a alăturat de curând) care au adoptat legislații conform cărora purtarea vălului islamic (niqab sau burka) este strict interzis în spațiile publice. Probabil că mai sunt și alte țări care doresc acest lucru.

 

Diferențe între tipurile de văl islamic

Niqab-ul este vălul islamic purtat de femeile musulmane, care acoperă nu doar capul ci și fața acestora, cu excepția ochilor. Cea mai “gravă” formă de văl islamic este burka, pentru că acesta acoperă în întregime fața femeii musulmane. La burka și ochii sunt acoperiți cu o plasă. Am întâlnit o mulțime de astfel de femei și mereu m-am întrebat de ce se acoperă atât de mult. Pentru că din câte am înțeles eu din unele discuții cu musulmani, femeile își pot alege ce tip de văl să poarte. Cel puțin așa spun ei… deși… nu puține sunt cazurile în care femeile sunt obligate.

Este ciudat să discuți cu o femeie și să n-o poți privi în ochi. La fel de ciudat mi se pare și când văd o musulmancă acoperită din cap și până în picioare, cu mănuși chiar și se fotografiază în diverse locuri, pozitii… care-i diferența? Oricum nu se vede nimic… sau la plajă… sunt hidoase femeile acelea ce fac baie acoperite… Dar deh, e alegerea lor.

 

Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice

 

M-am văzut și eu pusă în situația de a mă îmbrăca, turistă fiind, cu un jihab, atunci când am vrut să vizitez o moschee. În orașele mari și stațiunile turistice, acolo unde există moschei, sunt și spații amenajate special, cu îmbrăcăminte, destinate turistelor. Dacă vrei să vezi moscheea trebuie să fii îmbrăcată adecvat, cu toate părțile corpului acoperite. Mai puțin fața. Am experimentat asta de două ori, iar senzația simțită n-a fost întocmai una pe care mi-aș dori s-o resimt prea des.

 

Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice

 

 

 

În ultimii ani, în Egipt au fost adoptate mai multe interdicții în ceea ce privește purtarea vălului islamic, al niqab-ului și burkăi îndeosebi.

Începând cu luna septembrie a anului trecut, profesoarelor universitare, le este interzis să-și mai acopere fața atunci când predau. Se pare că decizia a fost adoptată după ce studenții s-au plâns că purtarea vălului islamic de către profesoarele universitare reprezenta un impediment în relația profesor-student, dar și că le era extrem de greu să recepționeze informațiile venite din partea celor acoperite.

Purtarea vălului islamic se pare că nu cunoaște rădăcini musulmane. De fapt în Coran nu se specifică în mod express obligativitatea purtării acestuia de către musulmance. Ba mai mult chiar, există pasaje care condamnă purtarea obligatorie a niqab-ului. Tot aici, femeile sunt îndemnate să poarte haine modeste, să își acopere părul, dar nu și fața.

 

Egiptul vrea să interzică purtarea niqab-ului în spațiile publice

Purtarea niqab-ului diferă de la o țară la alta

Chestiunea (ne)obligativității purtării vălului islamic, diferă în fapt de la o țară musulmană la alta. Putem observa cu ușurință că, cu cât este mai democratică o țară musulmană, cu atât și vestimentația femeilor acelor țări este mai permisivă. Probabil că în țări precum Arabia Saudită nu s-ar ajunge niciodată o astfel de decizie curajoasă. In Iran spre exemplu, orice femeie, fie aceasta turististă, este obligată să-și acopere capul. Uite, spre exemplu, mie îmi plac turcoaicele, mi se par elegante și lipsite de habotnicie.

Am mai abordat acest subiect în trecut, poți găsi mai multe informații in articolul “Cum călătorești ca femeie într-o țară musulmană?”.

 

Ce credeți, va avea succes Ghada Agamy cu al ei proiect de lege? Va trece oare votul? Sunt convinsă că și voi ați întâlnit de multe ori situații în care femei cu fetele acoperite v-au stârnit reacții. Știu, e normal ca fiecare om să decidă pentru el, se și cum să poarte. Dar totuși, din punctul meu de vedere, purtarea acestor văluri în public este dusă la extrem.


 

Sursa foto top: alaraby.co.uk

Sursă stire: egyptindependent.com

2 Comments

  • Laura

    11 decembrie 2018 at 13:42

    Dar e vorba doar de Nikab sau Burka in public nu? Adica in Algeria au voie pe strada cu Hijab nu? Mi s-ar parea interesant daca s-ar scoate de tot, desi nu se va intampla prea curand. Foarte frumoase articolele tale, Bravo

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      11 decembrie 2018 at 20:02

      Se referă la niqab și burka, pentru că la ambele se acoperă fața. Daa, nu cred că vor interzice de tot, la urma urmei e o țară preponderent musulmană.De fapt interdicția s-ar aplica în instituții publice, nu pe stradă. Mulțumesc frumos pentru aprecieri! 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: