Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DIVERSE
 • /
 • Politica de bagaje la companiile low-cost: Ryanair, Blue Air și Wizz Air

Politica de bagaje la companiile low-cost: Ryanair, Blue Air și Wizz Air

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări ce le observ printre căutările voastre, aici pe blog, este cea cu privire la politica de bagaje la companiile low-cost ce zboară cel mai mult de la noi, în speță Ryaniar, Blue Air și Wizz Air. Am mai scris despre politica de bagaje ale acestor companii, dar în articole separate, așa că mi-am zis că n-ar fi rău deloc, să încerc să le grupez pe toate într-un singur loc. Astfel, celor interesați le va fi mult mai ușor să le vadă și să facă o paralelă între acest trio low-cost atât de folosit spre și înspre destinații din România.

 

Politica de bagaje la companiile low-cost:

Ryanair, Blue Air și Wizz Air

 

Era o vreme când orice companie permitea accesul în avion cu măcar un bagaj de mână de mărimi medii

Cândva, cam toate companiile low-cost, că despre ele vorbim acum, aveau incluse în prețul biletului un bagaj de mână de dimensiuni medii. Treptat, fiecare dintre cele trei companii a încercat să aducă (sau să scoată) câte un plus de serviciu, bineînțeles pentru a atrage de partea lor. Și probabil că cei mai inspirați cu fost cei de la Ryanair, când au permis îmbarcarea cu două bagaje de mână. Și au atras clienți gârlă, nu doar cu această strategie, ci și cu prețuri imbatabile. Să recunoaștem, nu-i de colo să zbori din București la Milano spre exemplu cu numai 16€ dus-întors. Și două bagaje de mână acceptate la bord. N-a trecut multă vreme, irlandezii s-au răzgândit și exact în mijlocul verii trecute au anunțat mutarea: gata, nu se mai acceptă două bagaje, decât dacă-ți iei și îmbarcare prioritară.

Și eu am fost pusă în situația asta, aveam bilete spre Roma pentru noiembrie. M-am mișcat repede și mi-am luat priority, dar uite că nu trece mult și-mi primesc banii înapoi, dar în schimb îmi rămâne îmbarcarea prioritară și totodată cele două bagaje. Mi s-a părut corect din partea lor, ca celor care aveau deja biletele cumpărate înainte de a anunța ei schimbarea, să le păstreze beneficiile.

 

Buuun, hai să vedem așadar cum stă treaba cu bagajele de mână, precum și cele de cală, prin ograda companiilor low-cost de pe la noi!

 

1.Ryanair 

La Ryanair schimbările sunt aproape la ordinea zilei. Și le cam schimbă atât de des, că lumea nu prea mai înțelege nimic. Bine, mă refer aici la cei care zboară din an în Paște și nici nu prea au obiceiul de a verifica înainte de fiecare dată. În fapt, lucrurile sunt foarte clare, dacă iei puțin internetul la purificat și citești direct pe site-ul companiei să vezi ce și cum.

La Ryanair, începând cu 01 noiembrie 2018, a intrat în vigoare noua politică, care spune că mai poți veni la îmbarare cu două bagaje de cabină, doar dacă ți-ai achiziționat înainte și îmbarcare prioritară.

Prin urmare, toți pasagerii au dreptul să-și aducă în cabină un singur bagaj de mână, care trebuie să fie depozitat sub scaunul din față și trebuie să se încadreze în următoarele dimensiuni: 40cm X 20cm X 25cm.

Doar pasagerii care și-au achiziționat serviciul ”Prioritate și 2 bagaje de cabină” sau serviciul Plus/ Flexi bilet sau zbor de conexiune pot aduce la bord un bagaj în plus cu o greutate de maximum 10 kg, care trebuie să intre în măsurător și să se încadreze în următoarele dimensiuni: 55cm X 40cm X 20cm.

 

Politica de bagaje la companiile low-cost

 

 

Acest serviciu poate fi adăugat în momentul rezervării, când se face check-in-ul sau cel mult cu 30 de minute înainte de ora programată de zbor cu ajutorul aplicației Ryanair. Costul serviciului “Prioritate și 2 bagaje de cabină” este cuprins între 6 și 12€/£, în funcție de segmentul de zbor. Atenție, acest serviciu este disponibil într-un număr limitat, în functie de spatiul disponibil în avion, în compartimentul de deasupra pasagerilor.

O altă opțiune este serviciul “Bagaj de cală de 10kg” – între 10 și 12€/£ dacă se adaugă online, 20€/£ dacă se cumpără de la biroul de bagaje din aeroport sau 25€/£ la poarta de îmbarcare.

 

Bagaje de cală disponibile la Ryanair:

La Ryanair poți adăuga la rezervare, fie în momentul în care cumperi biletele, sau ulterior, dar nu mai târziu cu 2 ore înainte de ora programată a zborului, până la 3 bagaje de cală cu o greutate maximă de 20 kilograme fiecare. În cazul în care depășești limita admisă de greutate, vei fi taxat cu 10€/£ pe kilogram. Nu se acceptă bagaje de cală mai grele de 32 kg/valiză. Prețul unui bagaj de cală de 20 kilograme este 25€/£ dacă-l adaugi la momentul rezervării, sau 40€/£ dacă-l adaugi ulterior din manage booking ori în aeroport.

Dimensiunile maxime admise la Ryanair pentru bagajele de cală sunt: 81cm x 119 cm x 119cm.

Clienţii Business Plus primesc gratuit dreptul de a transporta la cală un bagaj de maxim 20 kilograme.

Atenție!!!!

Pentru a evita situațiile neplăcute cum ar fi neacceptarea bagajului în cabina avionului, deși aveți lucruri fragile, plata de taxe suplimentare, etc… informați-vă foarte bine cu privire la politica de bagaje! Nu veti avea nici o scuză că nu ați știut! Toate informațiile sunt la vedere, pe site-ul fiecărei companii!

 

 

Cel mai recent zbor al meu cu Ryanair a fost acum vreo două săptămâni, când mă întoarceam din Madrid. Aceeași impresie: mereu mă simt pe fugă la îmbarcare. Mă simt hăituită, să urc în avion, să-mi găsesc locul, să-mi așez bagajul, să mă așez. Hop repede se face instructajul și gata ești sus!

N-am avut niciodată probleme cu Ryanair, de fapt cu nici o companie. Uite, eu aleg Ryanair tocmai pentru că au prețuri mici și eu le găsesc mereu, dar și pentru că pot să am două bagaje de mână. Ok, plătesc în plus 10€/segment, dar am și un troller și un rucsac. Super de ajuns pentru 10 zile în Spania!!!!

 

Check-in Ryanair

La Ryanair serviciul de check-in este gratuit doar dacă-l faci online. Dacă uiți sau îl amâni pentru a-l face în aeroport, la ghișeele de predare ale bagajelor, vei plăti 55€/£. În cazul în care ai făcut online check-in-ul, dar nu l-ai printat și nici nu-l ai în aplicația mobilă, vei plăti retipărirea acestuia 20€/£.

Îți recomand să-ți faci chech-in-ul gratuit acasă, online, după care fie îl printezi, fie îl ai în aplicația mobilă MyRyanair. Check-in-ul online gratuit ete disponibil începând cu 48 ore înaintea plecării și cu până la 2 ore înainte de ora programată zborului. Dacă vrei să-ți alegi un loc (contra-cost), poți face check-in-ul online începând cu 60 de zile înaintea plecării.

 

 

 

2. Blue Air

Cu Blue Air nu mai zburasem de câțiva ani, vreo 4-5 să fi fost, încă de pe vremea când plecam în Egipt prin agenție. Bine, atunci era charter, primeam gustare și aveam inclus bagaj de cală de 20kg, dar asta era politica pachetului turistic. Între timp am tot cumpărat biletele pentru Narcisa și o tot auzisem  că a avut diferite probleme cu ei. Mă rog… probleme ce țin de taxarea bagajelor extra. La fel ca și la Ryanair, dacă adaugi ulterior rezervării diferite servicii, costurile sunt ceva mai mari. Bun!

Am zburat recent cu Blue Air, de la București la Barcelona și vreau să vă spun că am avut o surpriză plăcută. Nu că ar fi fost zborul vreunul waw sau că am primit ceva moca. Nu! Aaa ba da, ne-au dat bomboane la aterizare! Dar mi-a plăcut atmosfera din cabină, relaxarea cu care personalul de la bord au abordat întregul zbor și servirea din timpul zborului. Atitudinea personalului mi s-a părut una faină și îmbarcarea/debarcarea au decurs relaxate. N-am simțit fugăreală. Și-n plus, îmi place să fiu primită cu “Bună ziua” iar la debarcare să mi se spună “La revedere” în dulcea limbă maternă. Chiar e plăcut.

 

Zbor București - Barcelona cu Blue Air

 

 

Politica bagajelor de mână la Blue Air

La Blue Air, în prețul biletului de avion ai inclus un singur bagaj de mână de maximum 10 kg și să se încadreze în următoarele dimensiuni: 55cm x 40 cm x 20cm. În cazul în care bagajul tău nu se încadrează în dimensiunile specificate, bagajul va fi trimis la cală și vei suporta pe loc taxa de procesare în regim de urgență.

Mai există și varianta ca bagajul să nu aibă loc în spațiul special de deasupra pasagerilor, iar în acest caz, bagajul va fi pus la cală fără să achiți taxe suplimentare. Se întâmplă de obicei când te îmbarci printre ultimii, iar spațiile de deasupra sunt deja ocupate.

Atenție!!! Nu este permisă îmbarcarea cu alte bagaje de mână, decât dacă sunt pungi cu cumpărături din dutty free!

 

Bagajele de cală acceptate de Blue Air

La Blue Air poți aduce cu tine până la 4 bagaje de cală și ai de ales între două variante de bagaj: 23 kg sau sau 32kg/piesă de bagaj. Nu trebuie să depășească dimensiunile 100cm x 80cm x 30cm!

Tarifele bagajelor de cală diferă de la o rută la alta și de la un sezon la altul. De asemenea, acestea diferă dacă spre exemplu vrei să-ți adaugi ulterior un bagaj la o rezervare deja făcută, decât dacă ai fi rezervat și bagajul de cală atunci când ai cumpărat biletul de avion.

 • bagajul de cală achiziționat în timpul procesului de rezervare:
  • bagaj de cală de 23 kg – între 10 EUR și 60 EUR
  • bagaj de cală de 32 kg – între 15 EUR și 80 EUR
 • bagaj de cală achiziționat după finalizarea procesului de rezervare:
  • bagaj de cală de 23 kg – între 12 EUR și 62 EUR
  • bagaj de cală de 32 kg – între 18 EUR și 83 EUR

 

Cel mai bine este să vă adăugați bagajul de cală în momentul în care cumpărați și biletul de avion. Ori dacă vă răzgândiți ulterior, nu așteptați până în momentul plecării, în aeroport. Puteți să-l adăugați cu până la 3 ore înainte de ora programată plecării, înainte de a face check-in-ul. Dacă-l plățiți în aeroport va fi mai scump. Pentru mai multe detalii, verificați pe site-ul companiei!

 

Check-in Blue Air

La Blue Air, serviciul gratuit de check-in online este disponibil începând cu 30 de zile înainte de data plecării (dacă ai optat pentru clasa tarifară Premium)  și cu până la 12 ore înainte de ora programată plecării. Astfel:

Light – check-in-ul este disponibil cu 3 zile înainte de plecare
Clasic – check-in-ul este disponibil cu 7 zile înainte de plecare
Premium – check-in-ul este disponibil cu 30 de zile înainte de plecare

Check-in-ul online gratuit presupe printarea cărții de îmbarcare ce va fi prezentată în aeroport, împreună cu celelalte documente de călătorie (carte de identitate, pașaport, etc). Blue Air nu are încă o aplicație mobilă!

Dacă aveti bagaj de cală, trebuie sa vă prezentați la ghișeele de predare bagaje cu minimum 90 de minute înainte de decolare.

De asemenea, serviciul check-in la aeroport este gratuit indiferent de ruta pe care urmează să zburați!!!

Politica de bagaje la companiile low-cost

3. Wizz Air

Chiar că n-am mai zburat de mult cu Wizz Air! Ultima dată oare când am fost la Paris??? Nici nu mai țin minte!

Începând cu 01 noiembrie 2018, odată cu Ryanair și Wizz Air a modificat politica bagajelor de mână. Astfel, în prețul biletului, la Wizz Air ai inclus un bagaj de mână de maximum 10 kg ce trebuie să se încadreze în următoarele dimensiuni: 40cm x 30cm x 20cm. Care, atenție!!! Trebuie să fie depozitat sub scaunul din fața voastră!!!

Dacă vrei să iei cu tine în cabină, un al doilea bagaj de mână, poți lua un troller cu dimensiuni maxime de 55cm x 4cm x 23 cm. Și la fel, nu mai greu de 10 kilograme! Pentru asta, trebuie să îți achizionezi Wizz Priority, adică îmbarcare prioritară.

În cazul în care bagajul tău de mână nu se încadrează în dimensiunile menționate, ori nu ai achiziționat serviciul Wizz Priority, bagajul va fi pus la cală, urmând să plătești separat taxe suplimentare.

 

Bagajele de cală la Wizz Air

Politica de bagaje la companiile low-cost s-a tot modificat în ultima vreme. La fel ca și Ryanair, cei de la Wizz au introdus bagajul de cală de 10 kg. Pe lângă acesta, mai există și variantele de 20kg și 32kg. Poți lua până la 6 bagaje cu tine pe un segment de zbor. Dimensiunile maxime ale unui bagaj de cală trebuie să fie 149cm x 119cm x 171 cm.

În cazul în care bagajul tău depășește greutatea admisă, vei fi taxat pentru surplusul de greutate cu 10€/kg/segment de zbor.

 

Iată mai jos o listă cu prețurile practicate pentru bagajele admise de Wizz Air:

 

Politica de bagaje la companiile low-cost

*High season:

 • 19 Decembrie 2018 – 13 Ianuarie 2019
 • Paște:  13 Aprilie 2019– 28 Aprilie 2019
 • Vară: 16 Iunie 2019 – 22 Septembrie 2019

*Low season – perioadele în afara celor de sus

Verificați lista costurilor pentru diferitele servicii, direct pe site-ul companiei! Și același lucru valabil ca la celelalte companii: încercați să vă luați serviciile necesare odată cu rezervarea biletului de avion. Le puteți adăuga și ulterior, dar costă mai mult. De asemenea costă și mai mult, dacă le plătiți în aeroport!

 

Check-in Wizz Air

Pentru zborurile Wizz Air ai la dispoziție să alegi:

Check-in online gratuit – ceea ce înseamnă printarea cărții de îmbarcare de acasă. Cu aceasta și celelalte documente de călătorie trebuie să te prezinți la aeroport. Check-in-ul online este disponibil cu 30 de zile, dar nu cu mai puțin de 3 ore înainte de decolarea zborului programat, dacă ai achiziționat un loc în timpul rezervării. În caz contrat, va fi disponibil doar cu 48 de ore înainte de plecare.

Check-in pe mobil gratuit folosind aplicația mobilă WizzAir

Atenție! Unele aeroporturi nu permit nu acceptă încă permisele de îmbarcare mobile. În acest caz trebuie să-l faceți online și să printați cartea de îmbarcare.

Check-in în aeroport – plătit. Fie îl plătiți la momentul rezervării (10€/segment de zbor), fie direct în aeroport (30€/segment de zbor)

 

wizz air

 

Politica de bagaje la companiile low-cost: Ryanair, Blue Air, Wizz Air

Cam aceasta ar fi politica de bagaje la companiile low-cost cele mai des folosite la noi: Ryanair, Blue Air și Wizz Air. Dacă am omis ceva informații importante, nu ezitați să mă întrebați! O să fac tot posibililul să găsesc răspuns întrebărilor voastre.

*Toate informațiile despre dimensiuni, costuri, tipuri de bagaje le-am luat de pe site-urile companiilor și sunt valabile în momentul publicării acestui articol. Pentru a evita situațiile neplăcute, verificați încă odată direct pe site-urile acestor companii, dacă nu au intervenit modificări între timp.

 

 

Considerați articolul util? Nu ezitați să-l distribuiți și prietenilor voștri de pe Facebook! Nu uitați că vă aștept și pe Instagram!

Călătorii fără griji să aveți!

18 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1