fbpx

Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

Ryanair schimbă din nou politica de bagaje

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, modifică din nou regulile privitoare la transportul bagajelor. Și cum compania operează câteva zeci de curse zilnice spre și dinspre aeroporturile românești, noile schimbări ne privesc pe mulți dintre noi. Așadar, dacă planifici vreo călătorie, sau ai cumpărate deja bilete de la Ryanair, articolul te va interesa cu siguranță. Nu sunt eu vreo clientă constantă a irlandezilor, am călătorit doar de două ori cu ei și de fiecare dată numai cu bagaj de mână. Faptul că aveam incluse în prețul biletului două bagaje de mână, a fost de fiecare dată motivul principal pentru care i-am ales. Bineînțeles și prețul mic. 🙂

Prin urmare, de la 1 noiembrie 2018 toți pasagerii non-priority, vor putea aduce aduce gratuit la bordul aeronavelor Ryanair, numai un bagaj mic de mână.

 

 

Cum se schimbă politica de bagaje Ryanair?

 

Începând cu 1 noiembrie 2018, pentru toate rezervările făcute după 1 septembrie 2018, toți pasagerii vor putea aduce la bord, gratuit, un singur bagaj mic de mână, cu următoarele dimensiuni: 20 x 25 x 40 cm ( în loc de 20 x 20 x 35 cm). Asta se traduce în felul următor: bagajul va fi primit gratuit în cabină, dacă încape sub scaunul din fața voastră.

 

politica de bagaje Ryanair

Bagajul mic acceptat gratuit, devine mai mare

 

Doar pasagerii care au achiziționat îmbarcare prioritară, vor putea aduce la bord în continuare două bagaje!

Dacă vrei să călătorești ca înainte, cu un al doilea bagaj de mână mai mare, de maximum 10 kg, va trebui să-ți achiziționezi priority boardingPentru îmbarcarea prioritară, va trebui să plătești o taxă de 8€/£ la momentul rezervării biletelor, sau de 10€/£ dacă o vei adăuga ulterior rezervării. Atenție însă, pentru a se evita situații în care mai mult de 100 de pasageri să-și achiziționeze îmbarcare prioritară, numărul de îmbarcări prioritare la fi limitat la 95, din totalul celor 189 de locuri din fiecare aeronavă.

 

politica de bagaje Ryanair

Costuri bagaje cu/fără îmbarcare prioritară

 

Prețul pentru îmbarcarea prioritară nu s-a schimbat, trebuie s-o iei atunci când rezervi biletul – 6€/£. În caz contrar, va costa 8€/£.

 

Dacă nu vrei să-ți achiziționezi îmbarcare prioritară, dar vrei să încă un bagaj, în afara celui mic gratuit, îți poți lua un bagaj normal de cală ( 20 kg = 25€/£, sau mai mare, dar cu costuri mai mari), sau poți pune la cală un troller mic, contra unei taxe de 8€/£ dacă o adaugi în momentul rezervarii biletelor, sau 10€/£ achiziționat ulterior.

Poți așadar să ai un bagaj de cală de 10kg cu doar 10€/£. Acestea se lasă la ghișeele de predare ale bagajelor din aeroport. Astfel, scapi de politicile de securitate din aeroporturi, cu privire la cantitățile de lichide și lucruri (ne)permise la bordul aeronavelor.

 

Alte situații:

Pentru copiii sub 2 ani(infanții), aveti dreptul să transportați gratuit, la bord un bagaj mic de până la 5kg.

Eventual echipament medical, poate fi adus la bord gratuit, acesta urmând să fie aprobat de o echipă specializată a companiei.

Dacă bagajul tău mic de mână  (20 x 25 x 40 cm )nu încape în măsurătorul de la poartă, deci nici sub scaunul din fața ta, va trebui să-l predai la cală și vei plăti, pe loc, în aeroport o taxă de 25€/£.

Dacă nu ti-ai achiziționat dinainte priority boarding și te prezinți direct la poartă cu un troller, ca al doilea bagaj de mână, vei plăti o taxă de 25€/£ și va fi pus la cală.

 

 

Ce se întâmplă cu pasagerii care au achiziționat biletele înainte de 1 septembrie 2018?

Asta mă interesa și pe mine în mod special, pentru că mi-am luat biletele deja, urmând să călătoresc după 1 noiembrie. Pasagerii care și-au achiziționat biletele de avion înainte de 1 septembrie au 3 posibilități:

  1. își pot adăuga priority boarding la rezervarea deja făcută, plătind o taxă de 8€/£
  2. își pot achiziționa un bagaj mare de mână, de 10 kg cu 10€/£ ce se va pune la cală.
  3. își pot anula rezervarea, urmând ca întreaga sumă să le fie restituită.

Eu personal, voi opta pentru prima variantă. Adăugându-mi îmbarcare prioritară, voi putea să iau un troller mic la bord, ceea ce-mi e suficient pentru o săptămână.

 

Citește și: Am fost la Roma!

 

Ce motive stau cu adevărat, la bazele acestor modificări?

 

Dacă ați călătorit vreodată cu Ryanair, ați observat cu siguranță balamucul de la porțile de îmbarcare. Aceeași situație se întâmpla și în interiorul aeronavelor. Se pierdea mult timp, până când toată lumea reușea să se așeze pe locuri. Dar și mai mult până se așezau toate bagajele.

De ce credeți că se întâmpla asta? Din cauză că mulți pasageri, lipsiți de bun simț, dezlipeau etichetele “no priority” ce le erau lipite la poarta de îmbarcare, pentru a nu le fi puse trollerele la cală (gratuit), cei care aveau îmbarcare prioritară (și dreptul de a-și depozita bagajul în compartimentul de deasupra lor), nu mai aveau unde să-și pună trollerele. Astfel se ajungea la situații neplăcute, în care pasagerilor care plăteau pentru priority boarding, li se muta bagajele în cala avionului, iar cei care nu achitau nimic în plus, aveau bine-merci bagajele în cabină. Iar toate astea au început să se întâmple de când, compania a început să fie mai indulgentă cu politica bagajelor.

Și cu toții știm că acolo unde există reguli, oamenii au tendința de a exagera. Așa s-a ajuns ca mulți pasageri să vină la bord cu bagaje uriașe.

Pentru a încerca să se mai evite astfel de situații neplăcute, dar și pentru a se elimina din întârzierile cauzate de aranjarea bagajelor, conducerea comapaniei Ryanair a regândit o politică nouă.

Informații complete despre comunicatul de presă publicat de Ryanair în 23 august 2018, găsiți aici.

 

!!! Update 25.08.2018

M-am supus noilor modificări, așa că azi mi-am luat îmbarcare prioritară, m-a costat 14€ dus-întors. Astfel, voi putea călători cu două bagaje de mână în cabina avionului.

 

!!! Update 11.09.2018

Se pare că noile schimbări anunțate recent n-au picat bine multor dintre clienții Ryanair, pentru că iată, la nici două săptămâni, conducerea companiei low-cost revine asupra deciziei.

Astfel, tuturor clienților Ryanair, care și-au cumpărat bilete până pe data de  31 august, indiferent de perioada călătoriei, li se va permite să aducă două bagaje gratuite. Atenție, doar cei care au bilete cumpărate până la 31 august! Bagajul mic îl pot lua cu ei în cabină, cel mare va fi predat la cală, gratuit.

Așa cum este și cazul meu, cei care și-au achiziționat priority, între 23 august și 06 septembrie, vor putea să călătorească cu două bagaje în cabină, iar suma plătită va fi rambursată. Am primit și eu o notificare din partea Ryanair, cu privire la această modificare și urmează să primesc înapoi cei 14 €, pe care-i dădusem pentru îmbarcarea prioritară. Așadar, voi avea în continuare priority gratuit și două bagaje în cabină. Pân’ la urmă tot ies în câștig!

Informații complete despre noul comunicat de presă Ryanair, găsiți aici!

 


 

Dacă considerați articolul util, distribuiți-l și prietenilor voștri! Nu uitați să dați like paginii de Facebook – Angela Călătorește sau follow contului meu de Instagram!

 

 

 

Călatorii minunate vă doresc!  🙂

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: