Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Egiptul secret

Egiptul secret al lui Paul Brunton (recenzie)

Dacă printre pasiunile tale se numără și istoria antică alături de cea spirituală, iar misterele și magia te atrag precum un magnet, atunci “Egiptul Secret” al lui Paul Brunton al anilor ’30 te va fascina cu siguranță. Autorul a petrecut multă vreme, străbătând de-a lungul și de-a latul tărâmurile egiptene, pășind pe urmele faraonilor egipteni, încercând să deslușească mistere ce nici un alt contemporan nu reușise s-o facă până atunci. Chiar dacă multe s-au întâmplat de când Brunton și-a încheiat cercetările și a publicat cartea (1936), Egiptul a rămas în continuare poate la fel de misterios și de fascinant.

 

O noapte în Marea Piramidă

 

Piramidele Egiptului au fascinat omenirea încă din vremuri demult uitate și nu încetează s-o facă nici în zilele noastre. Și nu e deloc întâmplător că din cele șapte minuni ale lumii antice, Marea Piramidă de la Giza este singura care a rezistat vremurilor, unica minune antică ce există și astăzi, iar Paul Brunton a dedicat mare parte din timpul alocat cercetărilor, acesteia. Mai mult chiar, a reușit performanța de a petrece singur, o noapte întreagă în interiorul Marii Piramide. A fost primul european căruia i s-a permis să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops.

De fiecare dată când un vizitator vrea să pătrundă în piramidă, trebuie să plătească cinci piaștri pentru un bilet cumpărat de la Departamentul de Antichități. Așa că m-am dus acolo, cerînd cu optimism permisiunea de a petrece o noapte în interiorul Marii Piramide. Nici dacă aș fi cerut permisiunea de a zbura pe Lună, funcționarul din fața mea n-ar fi fost mai uluit.”

Reușește într-un final, după lungi și insistente cereri, să obțină permisul special pentru cererea lui. Despre cum au decurs lucrurile, ce a descoperit Brunton, dar mai ales senzațiile ce le-a trăit de-a lungul întregii nopți în piramidă, musai trebuie să descoperiți în carte.

Concluzia a venit însă neașteptat de tranșantă:

“În sfârșit a venit și punctul culminant. Spirite monstruoase, orori sinistre, infernale, forme cu aspect grotesc, nebunesc, sălbatic, demonic s-au adunat în jurul meu, iar repulsia pe care mi-o inspirau îmi pricinuia o suferință inimaginabilă. În cîteva minute, am trăit emoții a căror amintire nu mă va părăsi niciodată. Această scenă incredibilă îmi va rămâne viu întipărită în memorie. Niciodată n-aș încerca să repet o asemenea experiență; niciodată nu voi mai petrece o noapte în inima Marii Piramide”.

 

Descoperind Egiptul Secret alături de spiritistul britanic

 

Lăsând pentru o vreme în urmă mistica piramidă și pe bunul său prieten, Sfinxul, cu care de asemenea petrecuse o noapte întreagă, Paul Brunton își îndreaptă atenția spre alte mistere și încearcă să deslușească  alte aspecte din Egiptul secret, ajungând astfel să afle din dedesupturile hipnotismului, îi cunoaște pe rând pe cel mai bun magician din Cairo și obține un interviu de la cel mai faimos fachir egiptean. Nici vechile temple de la Abydos, Dendera ori Karnak nu-i trec cu vederea, le ia la puricat pe fiecare-n parte și se străduiește, după asidue cercetări să ajungă la niște concluzii plauzibile pentru omul de rând.

Poate că dacă n-aș fi fost atât de atrasă de cultura egipteană și nu neapărat la civilizația antică egipteană, Egiptul Secret nu mi-ar fi captat într-atât atenția. Există pasaje din carte, care oricât de mult m-am străduit să le găsesc un sens și o logică, n-am reușit. Pe alocuri spiritualitatea depășește cu mult realitatea care mă înconjoară și este fără nici un dubiu, un domeniu care nu-mi stârnește curiozitatea și intereseul.

Dar prin prisma escapadelor mele egiptene și împlicit prin vizitarea atâtor locuri emblematice din Egipt, a fost fascinant să-mi amintesc și să pășesc alături de autor, prin templele egiptene, prin aceleași locuri pe unde, cu mii de ani în urmă, faraonii egipteni au pășit.

 

Întâlnirea cu un inițiat și mesajul solemn al acestuia către omenire

Una dintre părțile cele mai interesante din această carte, apare spre finalul cercetărilor, după ce Paul Brunton aproape că reușește să devină un derviș îmblânzitor de șerpi.

Prin Valea Regilor de lângă Luxor, pe care iată c-am ratat-o la mustață, dar pe care trebuie musai s-o văd, mai ales după ce-am aflat atâtea despre ea, Brunton îl întâlnește aproape întâmplător pe unul dintre inițiați. Desigur, nimic nu este întâmplător în Egipt, la fel cum nici autorul nu se afla acolo la voia sorții. Mesajul transmis de acesta, cu scopul de a fi răspândit prin lume este unul cu adevărat misterios. Vă las aici un scurt fragment, restul trebuie descoperit și analizat în carte.

Cei care au deschis mormintele Egiptului antic au eliberat și niște forțe care au pus lumea în pericol. (…) Adesea aceste forțe oculte erau de o răutate fără margini, amenințătoare și distrugătoare. Erau prezente în mormintele închise și ar fi putut să rămână acolo mii de ani. (…) Totuși, dacă acest pericol ar amenința numai siguranța arheologilor și a familiilor lor, ceea ce vreau să vă spun n-ar avea prea mare importanță. Dar este vorba despre siguranța întregii lumi. (…) Fiecare mumie scoasă dintr-un astfel de mormânt și transportată în muzeele voastre din Europa și din America duce cu sine legatura invizibilă pe care o are cu aceste spirite, deci și influența lor cumplită. (…)

Când lumea voastră îsi va da seama că în multe dintre aceste morminte sînt închise spirite malefice, va fi poate prea târziu. Pânâ atunci toate mormintele vor fi fost deschise și creaturile diabolice vor fi scăpat de acolo. Între altele, sînt  și vor fi responsabile de trădări la nivel internațional.(…)

 

Egiptul secret

Și pisica mea e pasionată de Egiptul secret

 

Concluzie

Începusem să citesc această carte într-o perioadă ceva mai ciudată din urmă cu vreo două săptămâni. O perioadă în care încercam să găsesc o mulțime de răspunsuri la tot atât de multe întrebări mai mult retorice, care-mi apăruse în minte. Mă gândeam că după ce o voi termina, voi fi găsit câteva răspunsuri la ele. Nimic mai greșit în credința mea. Acum după ce-am terminat-o, au apărut și mai multe necunoscute.

Sper că v-am stârnit curiozitatea cu această carte și nu numai. Dacă vă doriți s-o citiți, cartea “Egiptul Secret” o puteți comanda de aici. iar despre Egipt, puteți citi mai multe articole aici:

Articole Egipt

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: