Un an în Provence reprezintă primul volum din seria de cărți despre Provence, a scriitorului britanic Peter Mayle. Fiind în căutare de cărți de călătorii și având un voucher cadou, mi-am comandat două din multele titluri dedicate acestei regiuni mirifice din sudul Franței. Îmi place ca atunci când nu călătoresc, să visez și să planific altele noi aventuri. Dar nu mă dau în lături nici de la a mă delecta cu călătoriile altora. Totodată îmi petrec timpul într-un mod cum nu se poate mai plăcut, dar îmi găsesc și inspirație pentru viitoarele vacanțe. Cumva, parcă aceste cărți reușesc să țină locul acelor călătorii care-mi lipsesc din varii motive.
“Mai întâi a fost visul unei vacanţe în Provence, apoi … casa pe măsura acestui vis. Mutarea în acel loc de la poalele muntilor Lubéron, undeva între Aix şi Avignon, a însemnat începutul unei vieţi noi, minunate şi pline de surprize. Căci, britanic fiind, nimic nu-i mai normal decât să te visezi meridional, să scapi de ceţuri şi fierturi grele pentru a te prăji la soare şi a savura rafinamentul bucătăriei franţuzeşti.
Un an in Provence începe la o masă de prânz, iar la sfârşitul lui, personajele acestei cărţi au supraviţuit rafalelor Mistralului, curiozităţii localnicilor, invaziilor repetate ale unor meşteri şi musafiri, dar şi numeroaselor ocazii în care s-a mâncat şi s-a băut mult şi memorabil.”
Despre Peter Mayle
Peter Mayle (1939-2018) este binecunoscutul scriitor britanic, cunoscut îndeosebi pentru seria de cărți despre Provence. După câteva vacanțe petrecute în sudul Franței, s-a îndrăgostit iremediabil de această regiune. Astfel, împreună cu soția lui se mută în micuța localitate Lubéron, unde își cumpără casa visurilor. Și aici începe aventura provensală.
Despre carte
Un an în Provence, nu are vreun subiect anume, așa cum m-aș fi așteptat. Mayle, nu face altceva decât să ne prezinte pas cu pas mutarea și adaptarea la noile condiții. Sub forma unui jurnal, structurat în 12 capitole, fiecare reprezentând o lună a anului, am descoperit treptat că fiecare lună are specificul ei, obiceiurile ei, tradițiile, mâncărurile, sau modul ei de petrecere a timpului liber.
Mutarea lor aici și adaptarea n-au fost într-atât de ușoare pe cât și-ar fi dorit cei doi. Zi de zi au fost pus în situații dificile, în care au trebuit să facă față curiozității și scepticismului francezilor, dar și ritmului acestora care nu seamănă deloc cu ceea ce erau ei obișnuiți în Anglia. Odată cu începerea lucrărilor de modificare și îmbunătățire a structurii casei lor, cei doi constată că viata în Provence are propriul ei ritm, iar “timpul şi eficienţa sunt două noţiuni care există doar în dicţionar pentru muncitorul tipic provensal”.
Obișnuiți fiind cu punctualitatea și seriozitatea muncitorilor englezi, cu greu reușesc să trecă peste frustrările și neputința pe care inevitabil încep să le simtă, atunci când lucrările par a nu se termina niciodată. Timpul e relativ, nu-i așa? Se adaptează din mers și încep să înțeleagă faptul că oamenii din sud sunt mult mai preocupați de a-și asigura un trai liniștit, fără termene limită și griji. Iar provensalul, se pare că este cel mai fericit atunci când pregătește și savurează pe-ndelete o masă copioasă.
Încă de la primele rânduri și până la sfârșit, Peter Mayle a reușit să ne facă cunoștință cu bucătaria și obiceiurile gastronomice ale regiunii. Am reușit cu greu să trec peste poftele ce mi le-a provocat. Lecturarea acestei cărți m-a purtat printr-o călătorie fantastică. Am descoperit peisaje cu adevărat spectaculoase, așa cum rar am întâlnit. Am cutreierat micile sate cochete, cu ale lor târguri de duminică și sărbători.
Cel mai bun ghid turistic al regiunii Provence
Un an în Provence poate să reprezinte fără îndoială un ghid turistic și totodată gastronomic al sudului Franței. Peter Mayle nu ezită vreo clipă să ne prezinte cu lux de amănunte despre diversitatea preparatelor franțuzești. Nici vinurile nu sunt mai prejos, ocupând si ele parte importantă din orânduielile provensalilor. Probabil ca Un an în Provence să fie cea mai bună reclamă turistică pentru sudul Franței, pentru că odată cu lansarea ei în 1989, turismul a luat o amploare imensă și mai toate agențiile de turism englezești au început să promoveze provincia.
Cartea s-a bucurat de un succes răsunător, neașteptat și surprinzător pentru cei mai mulți francezi. Astfel a trecut multă vreme până când s-a făcut traducerea ei și-n franceză. Văzând că a reușit să facă o treabă foarte bună nu doar pentru el, dar și pentru turismul zonei, Mayle continuă publicarea de noi titluri, toate dedicate sudului Franței.
Am reușit să vă trezesc interesul pentru cărțile de călătorii? Pentru cele dedicate regiunii Provence, în special?V-am făcut curioși? Aruncați o privire pe aici, veți găsi o mulțime de titluri interesante!
Alte cărți de călătorii pe care le-am citit, mi-au plăcut foarte mult și vi le recomand:
Nu uitați să dați un like paginii mele de Facebook și un follow pe Instagram! Să ne cunoaștem mai bine!
Vă pup!♥