Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Hurghada – ianuarie 2013

New Marina Hurghada

Pentru ca mi-a placut foarte mult in Egipt si dupa un an greu de munca, fara vreun alt concediu, cand a venit perioada rece si implicit n-am mai avut turisti in Delta, am inceput sa ma gandesc la vacanta, la mare, la plaja…Si unde altundeva m-a dus gandul? La Egipt, la Marea Rosie, la plaja, la leneveala, la un cocktail sub o umbrella, sa ma prajesc sub soare…Imi place mult marea, ador sa stau la soare, sa ma balacesc si pentru ca vara timpul nu-mi permite sa ajung la marea noastra, trebuie sa ma orientez dupa alte mari…

Iata ca incep cautarile, deja aveam un precedent, am luat iar legatura cu agentia de turism de la care cumparasem prima data pachetul , ne-a transmis cateva oferte, doar ca de asta data nu erau curse spre Sharm el Sheikh, doar catre Hurghada. Buuun…n-are ce sa fie rau. Fac rezervarile, am fost 5 persoane, am ales un resort tot de 5* . In acelasi mod ca data trecuta, sejur cu cazare si masa in regim all inclusive (aproape toate hotelurile din Egipt ofera acest regim de masa), asigurare medicala + storno, transfer aeroport-hotel-aeroport, transport cu avionul.

La hotel am ajuns tarziu in noapte, dupa miezul noptii, dupa un zbor direct cu o cursa charter Tarom.  Am optat pentru Titanic Beach Spa & AquaPark (http://www.titanicgroup.com/english ), un resort cu 615 camere, situat pe malul marii, cu multe piscine dintre care una incalzita, un aquapark, centru spa, 5 baruri, 6 restaurante, camerele sunt elegante si spatioase cu vedere fie la piscina, fie la mare,  dotate cu aer conditionat, televizor, telefon, baie cu dus, balcon sau terasa, uscator de par, minibar, seif. Resortul are un aqua park cu 8 tobogane cu apa, piscina cu valuri, un tobogan in forma de semicerc, m-am distrat copios, mai rau ca un copil, le-am incercat pe toate si am tipat cat m-au tinut plamanii.

Hotelul sta bine la capitolul activitati recreative si de petrecere a timpului liber, are o sala de jocuri, bowling, billiard, darts, tenis de masa. Dispune si de o discoteca, in fiecare seara cu cate o tematica, incepe cu program pentru cei mici, continuand cu cei mari. Exista un ponton pentru acces la corali; au chiar o masinuta cu care fac curse intre plaja si capatul pontonului, intrucat e destul de lung, are vreo 500 metri poate.

Restaurantele, 3 la numar fiecare din ele poarta numele personajelor din celebrul film “Titanic”  – Jack, Rose si Cal; mai sunt inca 3 a-la-carte (unul chinezesc, unul indian si altul italian) la care se poate servi cina, doar ca trebuie sa te programezi inainte. Mancarea buna, diversificata si gustoasa; in fiecare seara se facea gratar afara in aer liber, din diverse sortimente: pui, vita, miel, peste, fructe de mare.

Hurghada este un fost sat pescaresc la malul Marii Rosii, situat pe partea continental; a cunoscut o mare dezvolare turistica dupa anul 1980 cu ajutor financiar arab nord-american si european. În Marea Roșie sunt unele dintre cele mai frumoase bariere de corali din lume, care constituiesc habitatul sutelor de specii de pești tropicali, asta fiind principalul factor de decizie a milioanelor de turisti care ajung anual aici.

Pentru ca Hurghada este situata pe partea continentala a tarii, accesul se poate face mult mai simplu si rapid spre capitala tarii, decat s-ar face din Sharm El Sheikh. Hurghada se afla la 450 km fata de Cairo, iar drumul se poate face in aproximativ 5 ore cu masina sau autocarul. Egiptenii stau destul de bine la capitolul drumuri, cel putin in zonele turistice… Am vazut asta atat in Hurghada cat si in Sharm el Sheikh, strazile sunt recent si bine asfaltate, luminate chiar si in afara oraselor, destul de largi si cu borduri inalte, parca nefiresc de inalte. Cine a proiectat drumurile, a avut spatiu din belsug, Slava Domnuluia! Si sigur a tinut cont de modul haotic in care conduc egiptenii.

Moscheea El Mina, recent construita este cea mai mare din Hurghada, ridicata exclusiv din donatiile localnicilor, este situata chiar in vecinatatea Pietei de peste. In afara orelor de rugaciune este accesibila si vizitarii de catre non-musulmani. Am vizitat-o si interiorul intr-adevar merita vazut. La intrare, femeile primesc  o pelerina lunga care-ti acopera tot corpul si capul, am avut un sentiment ciudat cand a trebuit s-o imbrac. Moscheea are o arhitectura impresionanta, noaptea este luminata facand ca cele doua minarete inalte sa se vada din aproape orice punct al orasului.

In Fish Market

trebuie sa ajungeti neaparat, o piata unde vin pescarii sa-si vanda pestele. Fiind mari amatori de peste, ne-am cumparat din diverse tipuri inclusiv calamari, shrimpsi pe care contra unei sume modice ni i-au gatit acolo in piata. Ce poate fi mai proaspat decat un peste abia prins sau un calamar al carui tentacule inca fac priza? Nu va spun de mizeria care este in piata si pe plitele unde gatesc ei, de mirosurile de la peste, dar trebuie sa lasati astea in urma si sa experimentati macar odata. Am cumparat un litru de ulei curat, schimbandu-l pe cel ars care-l foloseau ei. Rezultatul final? o masa de toata cinstea, un peste super gustos. Ar trebui sa incercati sa faceti asta, doar daca va pricepeti sa alegeti un peste proaspat, pentru ca ei va vor vinde orice, doar sa va ia banii. Si negociati cel putin la jumatate de pret!

 

Am cunoscut doi localnici de treaba, care ne-au fost ghizi pentru 3 zile, am umblat cu ei peste tot, ne-au dus intr-o piata mare de fructe si legume, Souk Dahar  unde-si fac localnicii cumparaturile, de unde ne-am cumparat si noi tot felul de fructe la preturi de nimic. Bineinteles fiind cu ei, am obtinut preturi ca pentru cunoscatori, ca de altfel iti iau de 10 ori mai mult. Intr-una din zile am cumparat peste proaspat si pentru ca nu am mai fi vrut sa mancam in piata de peste din cauza mizeriei, baietii s-au oferit sa ne puna casa lor la dispozitie. Locuiau amandoi cu chirie intr-un apartament cu doua camere, curat, situate intr-o zona cam murdara, locuita de egipteni. Am fost la ei acasa, am gatit pestele, am mancat cu totii pe jos, ne-au servit cu ceai si shisha. Ne-am simtit bine in prezenta lor.

 

Intr-o alta zi, tot cu ajutorul lor, am inchiriat un vaporas sa mergem la pescuit. Am mers impreuna cu ei, la pescuit, am mancat impreuna pe barca (ceea ce adusesem din oras, ca peste nu prea am prins) am petrecut o zi placuta. Bineinteles, prin natura lor, de oameni cumva indiscreti, am fost asaltata cu tot felul de intrebari si avansuri nu tocmai potrivite pentru o fata insotita, dar pentru ei nu conta….Toata treaba asta devenise funny la un moment dat, doar ca trebuie ca la un moment dat sa-i opresti ca le cam lipseste bunul- simt. Da, barbatii sunt agasanti, toti vor sa atinga o femeie alba.

Pentru a ne deplasa prin oras, am inchiriat un microbuz care a stat dupa noi toata ziua si chiar nu am platit mult, pretul negociat de ei intotdeauna era corect, am dat in jur de 15$/zi. In ziua plecarii, baietii ne-au condus la aeroport, ne-am luat la revedere dar nu pana nu le-am promis ca data viitoare vom veni cu cate o partenera pentru fiecare (bineinteles sa fie frumoase, blonde, cu ochi albastri sau verzi si … virgine!). Si sa fie treaba buna, sa fie si ei multumiti de noi si de timpul petrecut cu noi ne-am rasplatit fata de ei la plecare. Ne-am simtit ca si cand am fi plecat in armata, noi cu geamantanele inaintand si ei din urma facandu-ne cu mana….

 

A fost un concediu placut, linistit si in acelasi timp antrenant, Hurghada mi-a placut mult, mai mult decat Sharm el Sheikh, aici traiesc oamenii, poti sa-i vezi asa cum sunt ei, unde locuiesc, cum isi duc traiul. Recomand cu cea mai mare incredere!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: