Cu siguranță s-a scris destul de mult pe tema asta și ce-i drept am avut câteva rețineri dacă să public acest articol sau nu. L-am scris de câteva luni, timp în care ori de câte ori îmi venea vreo idee nouă, mai adăugam la listă și uite așa s-a ajuns la un număr 25. Un alt motiv pentru care am tot amânat să-l public, a fost momentul decisiv. Și ce moment mai bun puteam alege, dacă nu acesta, când ne aflăm la o aruncătură de băț de decembrie, luna cadourilor, când, cu toții facem rotocoale rafturilor din magazine, poate găsim cadouri ideale pentru cei dragi. Uneori reușim, alteori o dăm în bară, e normal, nu putem ști întotdeauna ce-și dorește persoana respectivă, dar cu siguranță știm, sau ar trebui să știm ce pasiuni are și în funcție de acestea, ne putem decide asupra cadoului.
Poate sună ciudat pentru unii ce vreau eu să spun în continuare și tocmai de aceea vreau să argumentez. Întocmirea unui wishlist nu e un moft sau o decizie deplasată, ci o necesitate și un ajutor totodată pentru ceilalți. Nu de puține ori i-am auzit pe unii ce locuiesc prin afara țării, că se practică la scară largă realizarea unei liste de dorințe, pentru diverse ocazii; nuntă, botez, zi de naștere, de nume sau diverse alte aniversări. Cu toții obișnuiam să-i scriem lui Moș Crăciun o scrisoare cu dorințele noastre. Și aceea tot un wishlist era!
Există cadouri perfecte?
Îmi place să ofer cadouri celor din jurul meu, dar totodată îmi place să și primesc, așa că…să n-o mai dau/dați în bară, hai să ne facem propria listă! Chiar vă îndemn, nu-i nimic deplasat! Cum ar putea ști cei din jurul meu ce dorințe am eu, dacă nu le fac auzite? Sau cum aș putea ști eu ce își dorește X sau Y dacă nu o spune cu voce tare? Am cumpărat multe cadouri, am și primit la rândul meu (vă mulțumesc tuturor! vă știți voi…), dar cel mai greu mi-a fost să decid pentru acele persoane care au o situație financiară bună și aparent ar avea de toate. Aici e marea durere!
Am fost învățată de mică să mă bucur și să accept cu zâmbetul pe buze orice cadou îmi este oferit, indiferent dacă este sau nu pe placul meu. Faptul că cineva s-a gândit să-mi ofere ceva în dar, înseamnă că s-a gândit la mine și la dorințele mele. Cu trecerea timpului am învățat ceva esențial: fiecare individ este unic în felul său și trebuie să-l tratăm raportându-ne doar la el, iar atunci când trebuie/vrem să-i alegem un cadou, trebuie să ținem cont de el/ea și pasiunile ei/lui.
Pentru că și eu, la rândul meu sunt o pasionată de călătorii, haideți să vedem așadar ce cadouri am putea oferi unor persoane dragi nouă, care adoră să străbată lumea în lung și-n lat!
1.Bani
Știu că pentru unii dintre voi poate fi deplasat, dar să observăm partea practică a acestui tip de cadou. Prin acordarea unei anumite sume de bani, nu vei da greș, ci doar vei ajuta persoana în cauză să-și ducă spre îndeplinire unele visuri și dorințe, poate pune în practică unele planuri pe care poate le amâna din lipsa de bani. Atâta timp cât nu-i ofensator să oferi la nuntă proaspeților căsătoriți o sumă de bani, de ce ar fi mai prejos oferirea unei sume de bani prietenei care adoră să cutreiere lumea?
2. Vouchere cadou
Tot o sumă de bani, dar puțin cosmetizată este si un cupon valoric, pe care sărbătoritul îl poate folosi să-și cumpere singur, ce-i este pe plac din magazinul cu pricina. Fie că-l poate folosi pentru achiziția de bilete de avion, echipamente sportive pentru drumețiile ce urmează să le întreprindă, sau un troller de calitate de la marca preferată, dacă voucherul vine dintr-o zonă “travel” este perfect!
3. Bilete de avion
Orice plimbăreț s-ar bucura de un bilet cadou. Știi unde-și dorește să ajungă persoana în cauză? Nimic mai simplu! Bine, bine, știu sunt și bilete exorbitante către destinații îndepărtate, iar pe acelea și le va cumpăra singură. Dar putem reveni la punctul 1. Poți contribui la achiziția acelui bilet. Îți va mulțumi toată viața. Și în plus, există și destinații ieftine, către care se găsesc bilete și cu 10-20€.
Nu m-aș supăra deloc să-mi spună cineva: uite peste două săptămâni pleci la Barcelona/ Amsterdam/Praga….Serios? Hai mai repede cu ziua mea! 🙂
Pentru inspirație, aruncați o privire pe site-urile de specialitate!
4. O carte
O carte e o carte. Punct. Și să știți voi că dacă o persoană călătorește tot timpul, nu înseamnă că nu mai este interesată de citit sau că nu mai are timp. Din contră, nu cred să cunosc vreun împătimit al călătoriilor care să nu-și ia cu el măcar o carte. Fie că e un roman cu o acțiune interesantă, o carte de călătorii, un ghid turistic, un dicționar sau un ghid de coversații într-o limbă pe care ar putea-o ajuta în următoarea aventură, o carte este binevenită oricând.
Mi-ar plăcea tare mult să primesc un ghid Lonely Planet al următoarei mele destinații, spre exemplu. Deși nu mă dau în lături de la cărțile de călătorie, iar cei care mă cunosc, știu că atunci când mă apuc de-o carte, până n-o termin nu mă las. N-am prea avut timp de citit în ultima vreme, dar vine iarna! Am o colecție ce așteaptă.
Din aceeași categorie:
10 cărți care-ți vor stârni dorul de ducă
Egiptul secret al lui Paul Brunton
5. E-book reader
Nu dețin unul și nici nu sunt sigură dacă mi-aș dori, iar asta pentru că am un Ipad, pe care-l folosesc și pe post de E-reader. Dar cui nu i-ar plăcea să aibă toată biblioteca după el în vacanțe? Mai ales pe drumuri, când pierdem atât de mult timp! Întotdeauna am câte 3-4 cărți electronice pe tabletă!
6. Un glob pământesc
Încă din școală mi-am dorit unul, dar n-a fost să fie! Până anul trecut, de ziua mea. Cred că si-ar găsi loc în căminul oricărui pasionat de plimbări. Tot timpul l-ar învârti după noi destinații.
Un glob interactiv ca al meu l-ar face fericit pe orice pasionat de călătorii. Gasești mai multe modele aici.
7. Un set cu cosmetice sau produse de îngrijire travel-size
Când plecăm prin călătorii, avem tendința de a mai renunța la cosmetice, iar pregătirea bagajului dă mari bătăi de cap în special fetelor. Atunci când călătorim doar cu bagaj de mână e problema cea mai mare, pentru că nu ni se permite să avem lichide în recipiente mai mari de 100 ml. Am văzut în tot mai multe magazine de profil și câte un raft cu produse cosmetice și de îngrijire în cantități permise la bagajul de cabină.

Borsetă cadou minitravel. Sursa foto: farmec.ro
8. Hartă răzuibilă “am fost acolo”
Agățață la loc de cinste în casa oricărui hoinar, ar arăta tare bine o hartă a lumii, de dimensiunea unui tablou generos, pe care cel cu pricina să-și răzuiască țările în care a fost. Cine nu-și dorește să țină o evidență a locurilor cutreierate? Iată o idee bună și de suvenir, nu doar cadou.
9. Set de rame de tablou
Latura noastră narcisistă iese uneori la iveală și atunci ce facem? Punem tablouri prin casă cu noi, de prin diverse colțuri ale lumii. Nu doar pentru noi, dar și pentru oaspeți. Să vadă lumea!
10. O pernă de voiaj
Fiind tot timpul pe drumuri și pierzând muuulte ore prin aeroporturi, avion, mașină sau autocar, pasionații de călătorii au nevoie de somn de calitate, altfel n-ar mai da randament la destinație și atunci… ioc impresii din călătorii! Călătoriile vin la pachet cu oboseală, stres, picioare umflate, deshidratare, cearcăne, lipsa de somn. Cu ajutorul unei perne de voiaj, capul stă sprijinit cum trebuie, dar totodată blochează și lumina din zona ochilor. Din experiență știu că pe mine o astfel de pernă n-are cum să mă ajute să dorm mai bine, pentru că eu nu dorm deloc altundeva decât în pat. Punct.
11. Baterie portabilă externă/acumulator extern
Cei care sunt pe drumuri tot timpul înțeleg necesitatea unui asemenea accesoriu. Când îți e lumea mai dragă, exact atunci când aveai mai marea nevoie de telefon, moare bateria telefonului. Să nu mai spunem de camera foto, sau laptop. Cu o astfel de baterie, ești scos mereu din belele.
12. Adaptor pentru priză
Acest accesoriu este ideal atunci când călătoresti în diverse colțuri ale lumii, pe unde stim cu toții, prizele diferă. Acest adaptor universal spre exemplu acceptă patru tipuri de ștechere și dispune de o siguranță de 2.5A care ne va proteja toate dispozitivele electronice, de la laptop la smartphone, sau aparate de ras. Mai dispune și de un port USB special pentru smartphone

Adaptor universal. Sursa foto: altex.ro
13. Jurnal de aventuri
De mici copii, obișnuiam să ne ținem o evidentă a întâmplărilor, pe care ni le notam cu sfințenie într-un jurnal secret. Evident, am avut și eu unul, îl mai am și acum, iar ori de câte ori răsfoiesc prin el, mă amuz teribil.
Un jurnal de călătorii este un must have pentru o persoană care obișnuiește să călătorească mult. Își va nota acolo tot felul de informații și date care nu pot fi ținute minte. Iar pentru un blogger devine obligatoriu. De când m-am apucat de scris în mod serios, m-am conformat și eu necesităților, mi-ar fi imposibil să țin minte atâtea informații. Și chiar e nevoie!
14. Trepied și alte diverse accesorii utile aparatului de fotografiat, sau chiar un DSRL
Pasiunea mea pentru fotografiat se află încă într-un stadiu incipient, n-am ajuns la faza aceea în care să investesc sume frumoase de bani în aparatură foto. Folosesc un aparat de fotografiat de vreo 7 ani, la care aveam și-un trepied, dar l-am rătăcit. Nu știam eu pe atunci, la ce mi-ar trebui. Pentru o persoană care face fotografii tot timpul este important să dețină toate accesoriile necesare, așa că o vei nimeri la fix. Dacă sunteți cu dare de mână, iar persoana merită, puteți oferi chiar și un DSRL? Cunoscătorii știu! Desigur, există și accesorii mai accesibile ca preț, de mare folos la casa unui fotograf: memory-steak-uri, obiective foto, rucsacuri, huse, blitzuri ș.a.
15. Lentile magnetice pentru smartphone
Smartphonul este mereu la îndemâna oricui pentru fotografii, astfel de accesorii sunt ideale pentru orice pasionat aflat la început de drum. Sunt ușor de montat printr-o simplă înfiletare pe clema de prindere.
16. Selfie-stick
Acesta este un accesoriu devenit aproape obligatoriu și nu doar pasionaților de călătorii, ci și celorlalți. Este accesibil tuturor atât ca preț cât și de găsit.
17. Husă protectoare pentru pașaport
Fiind mai tot timpul pe drumuri și mutat dintr-o geantă într-alta, pașaportul se poate deteriora ușor. O husă protectoare nu doar că-l va proteja de agenți externi precum praful sau apa, dar îi va conferi și o intimitate deținătorului acestuia. Nu de puține ori, n-am vrut să știe toată lumea din ce țară sunt și nu că mi-ar fi rușine și că aș ascunde asta. Dar au fost situații, când m-am întâlnit cu vreo gașcă de români gălăgioși, care se făceau auziți peste tot și chiar n-aș fi vrut să fiu acostată de vreounul.
18. Husă protectoare pentru telefoane, contra șocurilor, sau căderilor libere
O astfel de husă nu doar că ne protejează telefonul de eventualele pericole, dar ne conferă și unicitate. Iar pe piața se găsesc acum o mulțime de modele/culori.
19. Încălțăminte potrivită mersului pe jos: sandale, șlapi, adidași sau bocanci
Pentru mine este extrem de important să am încălțăminte de calitate, care să-mi poarte pașii peste tot, fără probleme. Că-i vorba de sandale, pantofi sau ghete, am început de-o vreme să investesc în lucruri de calitate. Vara de exemplu, de câțiva ani port numai sandale de la Ipanema, pur și simplu nu mă pot despărți de ele, sunt nevoită să stau zilnic în picioare și câte 14 ore. O pereche de șlapi Havaianas sau pantofi sport pot fi o alegere potrivită de cadou.

Sandalele Ipanema sunt cele mai comode pe care le-am purtat eu vreodată
20. Rucsac, geantă de mână sau troller.
O persoană care călătorește mult, are nevoie de genți versatile și rezistente. Nu-mi place să car multe bagaje după mine, dar tot se adună și rareori am reușit să plec la drum cu o gentuțică doar. În primăvară, în premieră, am călătorit doar cu bagaj de mână. Deci se poate! Am un troller de la Samsonite pe care l-am purtat peste tot și încă mă ține. Când plec pentru perioade scurte, îmi e de ajuns trollerul de la American Tourister. De curând am descoperit plăcerea de a purta rucsac, nu mai purtasem din școală. Cât despre genți….e o întreagă poveste. Nu mă pot decide pe care s-o iau când plec undeva.
Nu cu mult înainte am aflat de la Longchamp le Pliage. Ei bine, acesta cred ca este modelul de geantă pe care orice femeie și l-ar dori, cu atât mai mult una care călătorește foarte mult. Și se pare că îndeplinește toate calitățile pe care le cer eu de la o geantă: versatilă, încăpătoare, ușoară, bine compartimentată, rezistenta la apă, dar și greutate. Și ochioasă! Mi-ar cam prinde o geantă din aceasta….

Bagajul de la întoarcerea din vacanța din Thailanda. Pentru 2 persoane!
21. Puzzle-uri (3D) cu diverse obiective turistice
Din când în când mai dăm în mintea copiilor, ne place să facem asta și chiar ne prinde bine. Pentru un călător, realizarea unui puzzle cu obiectivul turistic preferat nu poate fi decât o plăcere. Un Turn Eifel confecționat din piese de puzzle, așezat la loc de cinste nu poate fi decât o plăcere.
22. Album foto
De când cu toată digitalizarea, am uitat cu toții de albumele foto. Rareori mai găsim un album foto, poate doar pe la părinți. Fotografiile ocupă un loc important în timpul unei călătorii, ele ne ajută să ne amintim de acele momente faine. Un astfel de cadou i-ar bucura sufletul oricui.
23. Rezervare la un obiectiv turistic
Știi că prietena/prietenul tău plecă la Paris, dar nu obișnuieste să-și facă rezervările online? Preia tu inițiativa și rezervă-i biletul, după care transmite-i-l prin email! Ce mare bucurie trebuie să fie! Te afli împreună cu sărbătorita/sărbătoritul? Rezervă o masă într-unul dintre restaurantele cu ștaif din oraș, luați cina împreună și bucurați-vă de ocazie!
24. Set complet pentru picnic, cort sau sac de dormit
Cei care se dau în vânt după picnicuri în aer liber cu siguranță sunt echipați cu toate cele necesare, dar niciodată nu strică un sac nou de dormit, sau un set de scaune pliante pentru pescuit! Am primit cu mulți ani în urmă un set pentru picnic și m-am bucurat tare mult. De abia așteptam să-l folosesc, doar că au trecut vreo 8 ani și tot nou este.
25. Ceas de mână
O persoană care călătorește este mai tot timpul contra-timp și nu-și poate permite luxul de a întârzia. Atunci când ești pe drumuri, ai de prins trenuri și avioane, trebuie să fii mereu cu ochii pe ceas. Uneori telefonul ne poate lăsa când ne e lumea mai dragă, dar cu ajutorul unei ceas de mână, vom ajunge mereu la ora potrivită. Cred că oricui i-ar prinde bine un ceas, iar cele de la Fossil, chiar dacă sunt o idee mai scumpe, pot fi un cadou foarte frumos de Moș Crăciun! 🙂

Am și eu modelul acesta de ceas, nu mă despart. Pe Emag găsești mai multe modele
26. Tricou cu mesaj semnificativ
AM văzut recent pe inbagaj.ro câteva tricouri drăguțe, inscripționate cu mesaje care mi se potrivesc. Și sunt convinsă că orice pasionat de călătorii are unul asemănător.
Cu siguranță sunt o mulțime de alte idei de cadouri ce și-ar găsi locul în viața de călător, așa că orice adăugare va fi binevenită!
Voi aveți vreo persoană pasionată de călătorii prin preajmă? Ce cadou credeți că i s-ar potrivi?
Alegeri inspirate să aveți!
Citește și:
Ce reacții au avut cubanezii, când le-am împărțit dulciuri românești?
2 Comments
Zoe
1 mai 2019 at 21:12Bilete de avion era primul în mintea mea 🙂
Angela Călătorește
2 mai 2019 at 12:40Hahaha! 🙂 De acord! Și banii…