Vine o vreme când, sătui de dezordinea din jurul nostru, recurgem la metode drastice pentru a o îndepărta. Și cum reușim noi să scăpăm de efectele nocive ale acesteia, dacă nu îndepărtând-o. Și uite așa, își intră în rol curățenia: prin casă, grădină, printre prieteni, prin viață sau prin suflet, fiecare pe-unde poate. Că unii o fac mai bine, mai des ori mai cu simț de răspundere, asta e o discuție în sine, ce ar merita un articol aparte. Despre curățenia casnică vreau vreau să vă vorbesc în articolul de față, despre cum și de ce, la ce metode să apelăm, și ce produse să folosim. E un subiect ce n-are vreo legătură cu călătoriile, dar de fiecare dată după vreo escapadă mai scurtă sau mai lungă, tot acasă ne întoarcem și doar ne dorim o casă curată, nu?
Chiar și o pasionată de călătorii intră în perioade de curățenie!
Pentru început, hai să stabilim ce este curățenia și în ce constă aceasta.
Conform dex-ului, curățenia reprezintă calitatea de a fi curat, sau starea, înfătișarea unei ființe curate, sau a unui lucru curat, ce s-ar traduce prectic prin activitatea de înlăturare a murdăriei, prafului, gunoiului și punerea într-o anumită ordine a tuturor lucrurilor dintr-un spațiu. Înseamnă că asta mă pune pe mine maică-me și bunică-mea să fac pe când eram mică: curățenie.
N-am înțeles niciodată (nici acum) care-i rostul curățeniei generale de primăvară/toamnă/iarnă/Crăciun/hram/Paște. La ce folos și de ce atâta muncă, dacă înfațișarea unei case s-ar putea menține curată tot timpul? Era horror, când se apropia hramul satului, toate gospodinele, precum termitele vopseau garduri, tăiau iarba din dreptul curții, văruiau pereții, scoteau tot din casă, băgau la loc, spălau, călcau…ce mai, cu o săptămână înainte nu te mai puteai înțelege cu nimeni. Toată lumea făcea curățenie. Uram când mă punea bunică-mea să frec BINE aragazul cu Triumf, să fie impecabil, ca vine hramul și să nu ne facem de râs. Doar frecam aragazul ăla în fiecare sâmbătă dis-de-dimineață, era un ritual pentru mine. Ehehe și pe atunci nu prea se găseau mănuși de menaj, iar mâinile mele sărăcuțele….
Necesitate sau moft?
Apa din zona noastră este extrem de calcaroasă și oricât am încerca noi să ținem la distanță calcarul de pe baterii sau vasele din baie, tot se depune, așa că detartrantul Triumf îi venea de hac mereu. Mi-aduc aminte mirosul acela înțepător, nu-mi era deloc pe plac, dar ce puteam face, era eficient și-și făcea treaba cum nu reușea alt produs. Iar când se aproapia vreo sărbătoare, era nebunie mare, totul mirosea a clor, iar în casă totul era bec. Pentru mine nu era nimic deplasat, pentru că a mea bunică, mare gospodină, a avut grijă tot timpul de cămin, așa că acea curățenie generală se obișnuia mereu, nu era nevoie de vreo ocazie specială.
Trecut-au anii, iată-mă adultă, cu responsabilitați în cârcă, printre care și prea-mărita curățenie. E clar că am rămas cu sechele din copilărie și-am căpătat tot felul de obsesii pe tema asta. Ce-i drept, la mine nu există termenul de curățenie generală, pentru că urăsc să am toată casa răscolită, să calc printre lucruri sau să mănânc pe-un petec de masă. Îmi place să mențin casa curată și să le rezolv din mers. Pentru mine, termenul de curățenie generală este asociat cu zugrăvit, vopsit, scimbat mobilă. Slavă Domnului că astea se întâmplă doar la câțiva ani.
Totul se face mai ușor când ai ajutoare. Cu Farmec
Acuș vine Crăciunul, gospodinele nu-și dau rând la rafturi după soluții, detergenți, cadouri alimente, iar pănă în ziua marii sărbătorii nu se potolesc. Nu mă agit prea tare cu toate astea, curățenia este în general relaxantă, casa e la dispoziția mea, îmi pun căștile-n urechi și m-apuc de treabă, cu aspiratorul fac o treabă senzatională, mă ajută să scot toată murdăria de prin toate colțurile. Urmează o treaba mai migăloasă și anume lustruirea suprafețelor, iar pentru toată mobila din casă, folosesc Nufăr Mobilă ce-i foarte ușor de aplicat pulverizând pe suprafețe, iar din urmă, cu o cârpă uscată se șterge, lăsând un miros proaspăt. Cu ajutorul unei soluții speciale tot de la Nufăr, curăț geamurile fără mari bătăi de cap. De când cu micile ajutoare de la Nufăr, mă lupt și câștig mereu în lupta cu petele de pe suprafețele textile.
Când vine vorba de baie, revin la sentimente mai vechi, iar atunci când se cere, detartrantul Triumf din copilărie e aliatul meu de nădejde, este un produs cu vechime, românesc, care este eficient, curăță ușor și acum. Pentru restul suprafețelor din baie, folosesc un produs bun la toate: Nufăr Baie. Dacă l-ați folosit, însemnă că știți că-i bun atât pentru a îndepărta calcarul și rugina, dar și pentru a curăța gresia, faianța, bateriile, cabina de duș. Nu fac abuz de produse de curățenie, sunt fidelă câtorva, de obicei de la mărci autohtone.
La bucătărie mă simt ca peștele în apă.
Eu o murdăresc, eu o curăț. Acel Triumf pe care-l folosea și bunica mea este nelipsit din bucătărie. Acum și-au schimbat ambalajele și formulele, pe vremuri exista un singur fel, cel cu pensuliță, dar acum, există detergenți din aceeași gamă pentru diferite utilizări: pentru aragaz, veselă, frigidere, cuptoare, plite chiar și pentru șeminee. Cu Triumf Degresant Forte Universal 500 ml mă înțeleg cel mai bine, îl folosesc pe aproape toate suprafețele și-mi face munca mai ușoară. Pulverizez pe locul cu pricina, las timp de acționare 10-15 minute, după care spăl cu multa apă, că face multă spumă și șterg cu o cârpă uscată.
Ce poate fi mai bine de atât? Cu ajutoare de nădejde în casă, o putem avea curată tot timpul, nu doar după curățenia generală, iar cu ajutorul unor produse care fac curățenia mai ușoară, totul devine mai ușor.
* hram = sărbătoarea bisericii, iar la sate, aceasta devine ziua satului, când casele trebuiesc să fie curate, întreaga comunitate se îmbracă frumos, se merge la slujbă, după care, fiecare își așteaptă musafirii. Ocazie cu care, gospodinele se întrec în a găti bucate alese. La orașe, această sărbătoare poartă numele de “zilele orașului”.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, iar dacă ți-a plăcut aș aprecia un Like & Share! Totodată, te invit să ținem legătura și pe Facebook și Instagram!
Citește și:
Articolul participă la proba cu numărul 22 în cadrul competiției SuperBlog 2017. Sponsor:
3 Comments
Pingback:
21 noiembrie 2017 at 1:27RECOMAND CURATENIE BEC
10 ianuarie 2018 at 13:26Foarte bun produsul TRIUNF.
RECOMAND CURATENIE BEC
10 ianuarie 2018 at 13:28TRIIUMF SCUZE AM RECTIFICAT