Mdina sau “Orasul Tacerii” cum mai e cunoscut, este un oraș fortificat cu o suprafață de doar 0,9 km² (90 ha) și o populație de numai 292 suflete. A fost capitala Maltei din antichitate până în secolul al XVI-lea la venirea pe insulă a Cavalerilor Ioaniți. Cocoțat pe vârful unui deal, cu ziduri de apărare impunătoare, Mdina este un loc în care am avut impresia că am păsit în Evul Mediu.
Pentru a ajunge în Mdina din stațiunea Qawra unde am stat noi, am luat autobuzul cu nr. 186 care ne-a lăsat în imediata apropiere a orașului-cetate. Accesul în cetate se face traversând un pod înalt din piatră, prin Poarta Vilhena, pătrunzându-se în Piața St. Publius. Bine traseul acesta l-am făcut în sens invers la ieșire, pentru că cât de mare și impunătoare este intrarea principală n-am observat-o 🙂 Știți vorba aia: “Nu se vede pădurea din cauza copacilor” Hmm …uneori funcționează!
Facând un scurt ocol al cetății, am pășit timid pe străduțele adormite, prin poarta laterală din stânga, folosită pe vremea Cavalerilor pentru a intra prizonierii de război. Era liniște deplină, nici un picior de om, doar din depărtare se auzeau subtil tropăitul unor cai

Zidurile înalte de apărare.
Sursa foto: visitmalta.com

Poarta Vilhena.
Sursa foto: https://en.wikipedia.org

Intrarea din spate. Pe aici am pătruns în cetate
La pas prin misteriosul oraș al tăcerii din Malta
Misterios și copleșitor, cu străzi înguste și sinuoase printre care m-am pierdut îndată am fost fascinată de clădirile construite din rocă de culoarea mierii de pe vremea Cavalerilor și atât de bine păstrate și conservate de-a lungul timpului. Unde mai spui că sunt și locuite? Probabil că sunt răutăcioasă, dar la noi ar fi imposibil așa ceva.

Ce-mi plac ușile acestea colorate!

Iată și dovada faptului că cetatea-i locuită!
Păstrați liniștea!
Pe alocuri se găsesc pancarte care atenționează vizitatorii să păstreze liniștea care domnește pretutindeni. Mdina este locul ideal pentru cei care își doresc o plimbare liniștită, departe de hărmălaia din orașe și de grijile cotidiene.
Doar tropăitul cailor frumoși și impunători care trag alene după ei trăsuri discret decorate, cu turiști curioși par a deranja liniștea celor câțiva rezidenți. Grupuri de vizitatori, însoțiți de ghizi locali străbat în deplină liniște străduțele strâmte aproape în totalitate pietonale. Ici colo mai vezi câte o dovadă a faptului că acest oraș chiar este locuit. Doar localnicilor le este permis accesul cu autoturismele în interiorul orașului. În rest, accesul se face doar pietonal.

Liniștea domnește pretutindeni
Ce să nu ratezi în Mdina
Mdina în sine este un obiectiv turistic de mare importanță, tocmai poate pentru că într-un perimetru atât de îngust se întâlnesc și alte locuri demne de luat în seamă:
- medievalul Palat Falson, care adăpostește importante colecţii de artă, un muzeu cu suveniruri, iar pe acoperişul acestuia se găsește o cafenea unde te poți hidrata cu o băutură rece (ori caldă…) după atâta mers la pas. Dar în afară de a servi ceva, de aici se poate admira superba panoramă asupra împrejurimilor.

Palatul Falson. Sursa foto: www.infotour.ro
- Catedrala Sf. Paul care a fost reconstruită în stil baroc la început de secol XVIII, după ce clădirea iniţială a fost distrusă de marele cutremur din Malta din 1693. Catedrala adăpostește un muzeu în care se găsesc colecții de monede, gravuri de lemn, diverse picturi și manuscrise.
- Poarta Vilhena este o bijuterie arhitectonică construită în stil baroc devenită celebră cu mult înainte de a apărea în serialul “Game of Thrones”. Aspectul medieval al cetăţii a făcut Mdina un loc ideal pentru a filma scenele din „Game of Thrones”, în primul sezon cetatea fiind folosită pentru a ilustra fortăreaţa Debarcaderul Regelui.

Poarta Vilhena – intrarea principală
- Pallazo de Piro care a fost transformat într-un restaurant de lux; aici mai este un mic muzeu cu obiecte și informații despre cultura și tradițiile malteze
Palazzo de Piro. Sursa foto: http://www.timesofmalta.com/
- Restaurantul Fontanella – îl întâlnești fără să vrei pentru că e amplasat în imediata apropiere a catedralei și al palatului Falson. În Mdina predomină piatra, așa că acest mic colț de verdeață frumos amejat în curtea interioară a restaurantului nu face decât să-l facă și mai căutat mai ales în rândul celor flămânzi.
- Mdina Experience este o proiectie 5D în care ni se prezintă istoria Mdinei și a Cavalerilor
- Bastion Square de unde se poate vedea o frumoasă priveliște asupra Maltei în mod gratuit
Faceți câțiva pași și prin Rabat!
Practic pentru a ajunge în Mdina este aproape imposibil fără a trece prin suburbia Rabat – nume cu puternică rezonanță arabă. În Rabat se află faimoasele Catacombe ale Sf. Paul pe care cu părere de rău nu le-am vizitat. Sf. Paul are o prezență imposibil de neglijat în cultura și istoria Maltei, tot aici în Rabat găsindu-se o grotă și o catedrală purtând numele aceluiași sfânt. Străzile Rabatului înguste și liniștite cu ici colo câte o cafenea sau magazin sunt încă o dovadă că timpul rămâne uneori în loc.
În final, atașez un alt set de fotografii din Mdina pentru că nu-i așa acestea sunt cele mai grăitoare. Indiferent cum aș încerca eu să aștern cuvintele, nu aș reuși să reproduc frumusețea acestui oraș tăcut atât de bine păstrat de-a lungul timpului.
Imagini din Mdina
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-i dai un share. Să afle și prietenii tăi. Totodată te invit să ne cunoaștem și pe Facebook și Instagram, unde vei găsi o mulțime de fotografii!
Călătorii fascinante să aveți!
Citește și:
Stațiunea malteză Qawra-Bugibba
Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate