Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Pivnițele de la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Republica Moldova are una dintre cele mai dezvolate industrii a vinului, cu o suprafață 148.500 hectare de podgorii, din care 107.000 de hectare sunt folosite pentru producția comercială. Restul de vreo 40.000 de hectare sunt vii cultivate de oamenii de rând, aparținând gospodăriilor din satele moldovenești. Astfel, Moldova se poate lăuda, că la nivel mondial, raportat la suprafața țării, că are cea mai mare suprafață de podgorii din întreaga lume. O adevărată “Mecca” pe harta mondială a vinului. Oare câte crame s-or afla în Moldova? N-am reușit să aflu un număr exact, cu siguranță sunt de ordinul zecilor, poate al sutelor.

Turismul vinicol e la mare căutare în țări precum Franța ori Italia și începe să ia proporții, din ce în ce mai mari și-n Rep. Moldova. Pe lângă faimoasele crame de la Cricova sau Mileștii Mici, pe care le-am vizitat și am scris pe blog despre fiecare în parte, Moldova se poate lăuda cu multe alte locuri, la fel de interesante, sau poate chiar mai captivante decât cele două. Aflându-mă pentru a treia oară în Republica Moldova, am fost curioasă să aflu mai multe și despre altfel de locuri, mai puțin celebre. Așa se face că, dintr-una în alta, am ajuns și la Pivnițele de la Brănești.

 

Hai la Pivnițele de la Brănești!

 

Nu auzisem până acum absolut nimic despre acest loc, habar nu aveam că există și nici cum arată. A fost pentru prima dată când m-am dus să vizitez un loc despre care nu știam nimic. Nu văzusem înainte nici o poză măcar.  Și intenționat mi-am propus asta, am vrut să fiu surprinsă, în cel mai profund mod posibil.

Excursia, la fel ca și celelalte, am cumpărat-o de la Vinoteca Wine.Md, situată foarte aproape de Ambasada României din București. Vinoteca o găsiți pe strada Puskin la numărul 15. O să  aloc un articol separat acestui loc, se fac adesea și degustări, veți găsi aici și tot felul de suvenire, în plus e un magazin specializat în băuturi alcoolice.

Pentru că în fond, se vizitează o cramă și evident, se lasă cu o degustare, de preferat este să ajungi aici altfel decât cu mașina personală. Sau să se sacrifice cineva. Cei de la vinotecă pot pune clienților lor și servicii de transport. Am optat așadar să închiriem o mașină cu șofer, care să ne ducă, să ne aștepte pe durata excursiei și să ne aducă înapoi în Chișinău.

 

 

 

Câteva date despre Pivnițele de la Brănești

 

Amplasate în raionul Orhei, la marginea satului Brănești și la 50 km față de Chișinău, Pivnițele de la Brănești sunt proprietatea privată a familiei Dulgher, încă din 1986. Vinăria Brănești deține al treilea beci subteran din Rep. Moldoba (după Cricova și Mileștii Mici), cu o lungime totală a galeriilor de peste 70km. Până să ajung aici, nu credeam că locul mă poate surprinde prea mult. Cum văzusem înainte cele două crame celebre, obișnuiam ca tot ce văd în materie de crame, să le raportez la mărimea și faima acelora. Ei bine, ce am descoperit la fața locului, a depășit cu mult așteptările mele.

Pentru a fi siguri că veți vizita interiorul beciurilor, faceți o rezervare din timp. Mergeți la vinotecă și alegeți din pachetele oferite, sau luați legătura direct cu cei de la cramă pe pagina de Facebook a locului. Pe lângă excursie, prin beciuri și degustarea de vinuri, alegeți să serviți și prânzul în restaurantul complexului. Recent inaugurat, Restaurantul Epoca de Piatră, o să vă surprindă cu siguranță în cel mai frumos mod. Acesta este unul dintre cele mai inedite locuri pe care le-am putut vedea eu vreodată. Dacă sunteți fani ai serialului animat Familia Flinstone, locul o să vă cucerească pe loc. Locul este absolut fabulos, trebuie musai să-l vizitați.

 

Restaurant Epoca de Piatră, Brănești

Restaurant Epoca de Piatră, Brănești

Interiorul este senzațional. Te simți chiar ca-n Epoca de Piatră

Vinăria de la Brănești este orientată mai mult spre export

 

Acesta este probabil și motivul pentru care nu am întâlnit vinurile acestora prin magazine. Și așa cum se întâmpla prin toată țara, marea majoritate a vinurilor de la Brănești mergeau la export spre Federația Rusă. Astfel, în urma embargoului impus Moldovei în 2006, când rușii au sistat toate importurile din Moldova și Georgia, Vinăria de la Brănești, ca multe altele din țară, au avut mult de pierdut. În încercarea de a mai reduce din pierderile uriașe, conducerea de la Brănești a fost nevoită să ia noi măsuri. Așa au ajuns vinurile de la Brănești, să se vândă sub marca “Mova” pe piața din China. Se pare că chinezilor le place tare mult vinul moldovenesc, cel roșu în special, am văzut atât la Cricova, cât și la Mileștii Mici, întregi colecții private aparținând afaceriștilor chinezi.

Și la Brănești, bună parte din vinurile de colecție, aparțin unor personalitați din China. Datorită microclimatul ideal din beciuri, cu o temperatură și umiditate constantă, vinurile se păstrează și se maturează perfect. În beciurile de la Brănești temperatura e constantă, ne povestea laboranta cramei, că indiferent de anotimp, temperatura din subsol e de 22°C.  Se pare că undeva prin Shanghai se găsește chiar și un magazin de desfacere cu produse, aparținând vinăriei Brănești. Pentru a le fi mai ușor de pronunțat, magazinul și marca, pentru chinezi, se numește MOVA. 

 

Vin marca “Mova” produs și ambalat la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Colecție privată aparținând unei personalităti din China

Pivnițele de la Brănești

 

 

Vizitarea galeriilor subterane și o degustare ad-hoc

 

Când am ajuns la cramă, nu mai era nici urmă de turist, eram singurul grup pe ziua respectivă. Toată lumea servea prânzul și a trebuit să așteptăm puțin pe cineva să ne ghideze prin beciuri. Și cum în complex nu se afla nici un ghid la acel moment, o doamnă tare drăguță, ne-a făcut turul beciurilor. Dânsa e omul de bază acolo, e laborantul cramei, cea care cunoaște toate secretele locului. Foarte amabilă și vorbăreață, ne-a condus prin toate locurile mai mult sau mai puțin destinate publicului. Am trecut astfel prin diferite galerii subterane, ocolind butoaie si cisterne pline cu vin, ce așteptau să le vină rândul îmbutelierii. Se lucrează tot timpul anului am aflat. Chiar dacă nu mai e perioada recoltei, în beciuri se îmbuteliază și se etichetează sticle cu vin, ori vin spumant și se pregătesc de export.

În galeria unde sunt păstrate vinurile de colecție, totul se păstrează intact, exact așa cum trebuie vinului. La fel cum văzusem si prin alte părți, sticlele sunt depozitate pe orizontală, sau cu dopul în jos, cu un strat consistent de mucegai pe ele. Acesta ajută la o mai bună etanșare a dopurilor și implicit a conținutului din sticle. Sticlele sunt lăsate în aceeași pozitie, în același loc, ani la rând.

 

Pivnițele de la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Pivnițele de la Brănești

Sticlele cu vin spumant sunt umplute și așteaptă să fie etichetate

Pivnițele de la Brănești

Așa se păstrează vinul de colecție

Pivnițele de la Brănești

sau așa… în lăzi, acoperite cu mucegai

Pivnițele de la Brănești

Doar la Vinăria Brănești mai poți degusta vinuri de colecție ca Madeira din 1986 sau Marsala 1989

Trecând și admirând colecțiile unor personalităti din China, suntem poftiți într-o sală de degustare. Am avut ocazia să  degustăm din unele dintre cele mai de soi vinuri ale cramei, printre care și renumitul Madeira din 1986. Nu se mai produce pe nicăieri prin Moldova, e o ediție limitată din ’86. Deci…. ceva mai matur decât mine 🙂 Madeira e un vin roșu, licoros, de desert, cu un gust specific, ce duce a celui de coajă de pâine arsă. Mi-a placut grozav. Vinul e fantastic de bun și are în spate o poveste senzațională. N-aveam cum să nu v-o dezvălui și vouă:

 

Pivnițele de la Brănești

Vin de colecție – Marsala ’89

 

Pivinițele de la Brănești au fost marea surpriză frumoasă din această călătorie din Moldova. N-aveam nici un fel de așteptări de la acest loc, îmi doream numai să mai aflu câteva povești frumoase, despre niște locuri interesante, deținute/lucuite de oameni frumoși. Și probabil că la întreaga poveste, nota a fost cu mult ridicată și de doamna care ne-a ghidat prin toate beciurile. Dacă în pachetul achiziționat de noi, degustarea vinurilor ar fi trebuit să se țină în Restaurantul Epoca de Aur, unde s-a și ținut de altfel, ghida, ca și un bonus, ne-a mai ținut o degustarea în sala de degustări din beciuri.

Costuri:

Pentru excursia prin beciuri, degustare și prânz am plătit 650 MDL/pers (aproximativ 160 RON).

Închirierea unui mini-bus (8 locuri, deși noi eram 4) cu șofer ne-a costat 1300 MDL (aprocimativ 325 RON)

 

 

Am plecat de aici, vizibil bine-dispuși, semn că vinurile degustate și-au făcut bine treaba.

Când ajungeți prin zonă, puneți în planul vostru și Pivnițele de la Brănești. Sunt situate în drum spre Orhei.

Voi ce experiențe aveți de pe la cramele din Moldova? Ați ajuns la Brănești? Vă garantez, locul e minunat!


Dacă ți-a placut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook! Să afle cât mai multe persoane despre aceste locuri fascinante. Iar pentru mai multe fotografii, aruncă un ochi și nu uita să dai un follow pe Instagram! Îți voi da, negreșit followback!

Călătorii frumoase să aveți!


Citește și impresiile mele de la Castel Mimi!

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: