Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Sharm el Sheikh Martie 2014

 

  • Perioada: 15-22 martie 2014
  • Numar zile/noapti: 7 nopti
  • Structura grupului: 6 persoane
  • Transport: avion Bucuresti Otopeni – Sharm el Sheikh International Airport
  • Mijloace de transport local: autocar, taxi, mers pe jos

 

 

Daca ati citit si articolele mele anterioare, inseamna ca deja stiti ca hobby-ul meu principal este calatoritul si ca am fost deja in Egipt de trei ori in ultimii trei ani, asta fiind a patra oara, dupa doua luni de la intoarcere. Ce sa insemne asta?

Incercand sa raspund la intrebare si sa fiu succinta pot spune doar ca am inceput sa iubesc Egiptul, bineinteles nu mai mult decat tara mea, locurile natale, cum citisem pe un blog tot de travel al unei patrioate convinse: “Romania este patria mea, restul sunt tari…”

Pentru ca se apropia sezonul turistic si odata inceput nu mai aveam nici o sansa sa-mi iau trei zile libere, una dupa alta, sa nu mai zic de 7-8 zile, am spus sa mai profitam de perioada asta moarta si sa mai fugim o saptamana pe taramuri insorite. Nu mai fusesem in Egipt decat in ianuarie pana acum asa ca vacanta asta urma sa fie altfel, cel putin mai calduroasa decat celelalte. Poate ca vi se va parea deplasat, dar ce sa-i faci omului daca indrageste un loc? Aveam clienti la pensiunea unde-mi desfasor activitatea care veneau in fiecare week-end , de cate 6-7 ori la rand unul dupa altul; E anormal? Nu….as raspunde eu. S-ar putea spune ca intri intr-o “rutina”.

De data asta am mai cooptat inca doi colegi de munca asa ca echipa era marita, eram intr-o formula noua, deci avea sa fie altfel. Intr-adevar au fost 7 zile placute, relaxante din care m-am intors super bronzata. Am stat cazati la Melia Sharm 5* (http://www.melia.com/en/hotels/egypt/sharm-el-sheikh/melia-sharm/index.html ) era recent deschis si intr-adevar s-a vazut lucrul asta. Hotelul este situat pe malul marii, in Montazah Ras Nasrani la 15 minute de mers de Soho Square. Resortul dispune de 468 camere modern mobilate, dotate cu baie cu cada/dus, foehn, articole baie, televizor, telefon, seif, serviciu de cafea/ceai, aer conditionat; mancarea foarte bine pregatitata si diversificata. Printre facilitatile ce le pune la dispozitia clientilor se pot enumera: un centru spa, sauna, sala de fitness, 3 restaurante, 6 piscine conectate intre ele prin cascade si lacuri, 3 baruri, discoteca, plaja proprie, ponton pentru acces la corali.

Am avut placerea ca intr-una din seri s-o vedem si s-o ascultam pe prietena noastra Alice care-si tinea programul de muzica live in incinta hotelului la care am fost cazati.

 

Considerand ca sunt deja la a patra vacanta in Egipt imi permit sa cred ca sunt in masura sa va ofer cateva sfaturi de care ati putea tine cont pentru excursiile voastre viitoare. Credeti-ma este o tara frumoasa, cu locuri fascinante si locuita de oameni de treaba si frumosi, pana la urma.

Despre: Egiptul este o destinatie turistica dintre cele mai vizitate tari din lume, atrage un numar semnificativ de turisti pentru ca cine nu a auzit ce cultura si istoria egipteana, nu? Iar piramidele nu sunt decat aici. Marea Rosie este unica in lume, aici sunt unele dintre cele mai frumoase bariere de corali din lume, care constituiesc habitatul sutelor de specii de pești tropicali, asta fiind principalul factor de decizie a milioanelor de turisti care ajung anual aici. Este o tara musulmana, sa tineti cont de asta!

Cand sa mergi in Egipt?

Oricand veti merge, nu veti da gres. Clima este blanda tot timpul anului, mai putin vara cand la propriu se incinge. Iarna temperaturile ziua se invart in jurul a 22-24 grade iar vara depasesc deseori 40 grade. Rareori se intampla ca temperaturile sa coboare sub 15 grade ziua, dar se intampla. Din punctual meu de vedere ideal ar fi intre noiembrie si martie. Nu risti sa mori de cald la propriu. Egiptul per ansamblu, primeste cel mai scazut debit de apa de ploaie dintre tarile lumii, intre 2 si 5 mm pe an si la interval de mai multi ani. Prima data cand am ajuns in Egipt am prins o ploaie serioasa, torentiala chiar, mi-aduc aminte ca s-a inundat totul. Oricum stati linistiti, sunt foarte scazute sansele sa vedeti ploaie in Egipt!

Cum sa ajungi? Cu avionul: din Romania nu sunt curse directe catre Egipt, altele decat cursele charter, asta insemnand ca trebuie sa va  rezervati sejurul printr-o agentie de turism cu tot cu cazare si masa. Daca vreti sa va programati singuri concediul, puteti opta pentru o cursa cu escala in Istanbul, puteti gasi unele cu escale bune de 2-3 ore sa nu pierdetii mult timp in aeroport. In Egipt, in functie de orasul unde vreti sa merget, sunt aeroporturi atat in Cairo, Hurghada, Sharm-el Sheikh sau Alexandria.

Cum sa va deplasati in Egipt? Cu taxiul sau pe jos. Va recomand sa negociati cat de mult se poate cu soferul de taxi, aici n-au ajuns inca aparatele de taxat, deci merge treaba cu tocmeala. Aveti grija cat dati pe taxi, sa va dau un exemplu: pentru prima cursa de la hotel la aeroport am platit 20$; in mod normal, n-ar costa mai mult de 2-3$, am aflat asta ulterior, iar egiptenii platesc si mai putin pe o cursa ca asta, cel mult 1$. Fiti atenti! Se pot inchiria si masini, dar la felul in care conduc egiptenii, nu cred ca vreti sa-i aveti parteneri de trafic. Sunt de-a dreptul haotici si vitezomani. Au si un sistem de maxi-taxi, dar nu va recomand, sunt mici, inghesuite si nu stiti niciodata unde merg, nu au un traseu fix afisat, asa ca e cam ca la loterie….

Unde te cazezi? Sunt o multime de hoteluri, de la cele de 2-3 stele pana la cele de 5*. Mare atentie! Sistemul lor de clasificare nu este raportat la cel European; ca idee: 5* in Egipt ar avea echivalent de 3 cel mult 4 la noi. Diferenta se face la pret; sunt hoteluri de 5* cu camera/noapte la 50$ si la fel de bine la 300-400 euro/noapte. Cautati asadar foarte bine si fiti foarte atenti la facilitati si recenzii. Daca alegeti un sejur in Sharm sau Hurghada ar fi pacat sa nu optati pentru un hotel pe malul marii.

Unde mananci? Mare atentie la mancare! In hoteluri in general nu sunt probleme, serios! Dar in afara resorturilor e cam dezastru, nu sunt atenti si nici nu au feeling pentru detaliile astea care la noi conteaza cel mai mult. Tinand cont ca peste tot lucreaza numai barbatii, e cam de inteles……V-am povestit ca am mancat odata direct in piata de peste, nu stiu daca as mai incerca o a doua oara, dar v-am spus ca ne pricepem la peste. Asadar daca nu cunoasteti sa alegeti un peste proaspat, nu va aventurati. Am mancat si la restaurantele din oras de multe ori, dar doar la recomandarea cuiva in care aveam incredere sau doar daca am fost convinsi ca e in regula. Apa de la robinet nu este potabila; eu am baut de cateva ori ca nu aveam apa imbuteliata si nu puteam sa mor de sete.Sunt bine, apropo! In restaurantele “Gaad” am mancat o placinta egipteana delicioasa si shaorma. Poti sa vezi cum ti le pregateste.

Ce este de facut si vizitat?: Toata lumea spune ca daca ai fost in Egipt si n-ai vazut piramidele, inseamna ca ai fost degeaba; eu i-as cam contrazice, pana la punctul asta nu ajunsesem si va asigur ca n-am fost degeaba. O sa va spun mai tarziu de ce cred asta. Sunt multe de vazut si facut: incercati in primul rand sa faceti snorkeling, iar cei mai curajosi sa faceti scufundari cu un instructor, dupa un curs in urma caruia primiti atestat; safari in desert e musai sa incercati; plimbare cu camilele; fumati shisha – normal sau “special”; mergeti pe mare, inchiriati o barca doar pentru voi; pescuiti; veti gasi o multitudine de variante de a va petrece timpul, agentiile au pregatite tot felul de excursii

Unde mergi la shopping? Treaba asta cu cumparaturile pentru mine este un chin. Nu-mi place sa ma tocmesc si prefer sa merg in magazinele cu preturi fixe gen “Cleopatra” chiar daca preturile sunt mai mari. In Sharm mergeti in Old Bazar, Naama Bay sau Il Mercato, sau oriunde veti intalni magazine. In Hurghada pe Sheraton Street sunt o multime de magazine, sau in Dahar. Nu va ganditi la cine stie ce cumparaturi, toate sunt chinezarii; suveniruri gasiti o tona si jumatate… J

Imbracamintea: tineti cont in primul rand ca este o tara musulmana; alegeti haine lejere din bumbac, deschise la culoare, decente, palarie de soare, ochelari de soare, slapi, tenesi/adidasi. Costumul de baie/slipul eu le pun prima data in bagaj! Daca mergeti in circuite aveti nevoie de haine comode pe care sa le suportati o zi intreaga, incaltari usoare si trainice. Este bine de stiut ca in zonele vechi ale oraselor, bogate in obiective turistice, locuiesc categorii sociale cu o educatie bazica si o viziune mai stricta asupra vestimentatiei. De aceea, in timpul vizitarii obiectivelor turistice ale zonei, este recomandabil ca doamnele si domisoarele sa aiba o tinuta decenta prin aceasta intelegandu-se obiecte vestimentare care sa acopere macar umerii, cu decolteu putin generos,  (de ex tricouri, bluze cu maneca scurta dar nu maiouri sau bluze cu bretele) si pantaloni sau fusta de o lungime acceptabila (pana la genunchi, trei sferturi, etc). In caz contrar, desigur ca localnicii nu vor indrazni sa va abordeze insa veti simti priviri dezaprobatoare din partea celor in virsta sau obraznice din partea tinerilor, lucru deloc placut.
In zonele moderne ale oraselor egiptene si in mall-urile mari aceste bariere culturale sunt inlaturate, fapt observabil si in moda strazii.
In situatia in care vacanta voastra se rezuma la un simplu sejur la malul Marii Rosii, nu exista nici un fel de restrictii vestimentare. Desigur, n-am tinut cont mereu de sfaturile astea si sincer va spun ca nu m-am simtit confortabil cand toate privirile dezaprobatoare sau obraznice erau asupra decolteului sau picioarelor mele.

 

Visa: romanii au nevoie de visa pentru a putea intra in Egipt si de pasaport temporar sau biometric, cu o valabiliatate de cel putin 6 luni de la intrarea in tara. Visa se obtine on-arival contra unei sume de 25 $. Se ia usor, nu sunt de obicei cazuri de refuz de acordare a ; egiptenii sunt cam aiuriti in ceea ce priveste atentia personalului din aeroport si nu numai, sunt ei in general destul de neatenti. O sa va povestesc intr-unul din articolele mele viitoare o experienta haioasa din aeroport.

 

Vama: suma maxima de bani acceptata la intrarea sau iesireain/din Egipt trebuie sa nu depaseasca 10 000$ sau echivalentul acestora in orice valuta. Ce se depaseste trebuiesc inregistrati in declaratia vamala. Nu va este permis a intrati sau sa iesiti cu mai mult de 5000 lire egiptene in numerar. Puteti sa luati din dutty free trei cartoane de tigari si 3 litri de alcool. Uneori se fac si exceptii. Nu aveti voie sub nici o forma sa iesiti din Egipt cu fragmente de corali, sunt protejati prin lege.

Banii si cardurile: cardurile importante (Visa, MasterCard,AmericanExpress) sunt acceptat in general in hoteluri sau magazinele mari. De asemenea sunt si o gama larga de ATM-uri. Pentru noi romanii, daca luati cash este de preferat sa aveti dolari americani, au o cotatie mai buna decat euro.

Bacsisul: este un obicei impamantenit in Egipt, este aproape anormal  sa nu lasi bacsis.

 

Cam astea ar fi sfaturile mele pentru moment. In postarile mele ce urmeaza daca voi considera ca mai sunt lucruri esentiale de care sa tineti cont le voi mentiona. Cu siguranta sunt.

Alaturi de amicul nostru egiptean, Emil

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: