- Perioada: 04-11 ianuarie 2014
- Numar zile/noapti: 7 nopti
- Structura grupului: 4 persoane
- Transport: avion Bucuresti Otopeni – Sharm el Sheikh International Airport
- Mijloace de transport local: autocar, taxi, mers pe jos
Iata-ma din nou in Sharm, perla Marii Rosii, a doua oara si pentru a treia in Egipt. Cand le-am spus celor din familie si prietenilor unde urmeaza sa plec, toti erau surprinsi, din nou? Tot aici? De ce? Nu ti-e teama?
Se pare ca nu. Toata lumea stia deja de situatia politica destul de critica din Egipt, periodic erau manifestatii in strada, regimul Mubarak cazuse, puterea era in mainile armatei, deci nu era prea sigur. Tara nu mai prezenta siguranta, numarul de turisti era in continua scadere. Dar pentru mine si prietenii mei nu a contat prea mult asta, nu ne-a speriat asa ca am ajuns aici si pe vremuri mai nelinistite.
Egiptul nu este pentru multa lume ( ba da, este…doar ca nu multi revin), poti sa-l iubesti si sa-l urasti in acelasi timp, diferind proportiile de la o persoana la alta. Eu l-am placut din prima, mult, m-am simtit foarte bine, n-a fost nici un moment sa simt nesiguranta, poate doar cand eram in vreun taxi si soferul facea exces de zel cu viteza. Dar in general, oamenii sunt faini. Mi-a placut sa-i cunosc, sa-i vad indeaproape, sa le cunosc obiceiurile si traditiile. Nimic nu mi-a deranjat starea de spirit, orice provocare m-a amuzat, m-a facut curioasa, asa ca am putut admira pe deplin frumusetea acestor locuri si sa ma intorc.
Initial m-a intrigat modul lor de a aborda oamenii, pe noi europenii in general. Ulterior am putut sa vad lucrurile in profunzimea lor si sa-i inteleg. Suntem atat de diferiti si totusi ne asemanam. Vedeam femeile pe strada acoperite unele mai putin, altele complet, acest lucru m-a intrigat cel mai mult. Fiind femeie, nu le intelegeam. Dar daca stau bine sa ma gandesc si la noi este cam la fel. Unele dintre noi poarta rochii scurte, unele fuste lungi, altele pantaloni, unele ne fardam, altele nu, unele dintre noi suntem cochete, altele nu pun pret pe moda. Cand traiesti intr-un mediu ca al lor, cand de mici sunt indoctrinate de conceptii atat de adanc inradacinate nu au cum sa fie altfel. Vorbind candva cu un localnic, m-a lamurit cum e cu acoperitul femeilor. Unele dintre ele sunt nevoite sa poarte jihabul, fiind obligate de mici copile si se obisnuiesc asa, Altele sunt nevoite sau obligate sa-l poarte cand se casatoresc. Sau altele sunt atat de habotnice, incat nu pot concepe sa fie altfel. Si sa fim realisti, cand de mica vezi toate femeile purtandu-se asa nu ai cum sa fii altfel. Intr-adevar in vremurile astea sunt multe tinere care refuza sa se supuna regulilor, dar nu toate reusesc. Initial le-am catalogat drept “fraiere si supuse” dar cum sa fie altfel cand asa sunt invatate. N-au cum sa se acopere de mici si deodata sa renunte la portul lor, nu s-ar simti confortabil.
Mi-aduc aminte ca intr-o zi, am fost la un spa in oras, In Sharm. Apartinea prietenei noastre romance si al sotului ei, cu care ne-am cunoscut cand am fost prima data in Egipt. A fost un cadou din partea lor; Dragut gestul lor, am fost incantati. Prima data am intrat in sauna, urmat de jacuzzi si baia turceasca. Fiind bronzati cam tare, experienta asta ne-a cam chinuit un pic, dar s-a dovedit a fi placuta si relaxanta pana la sfarsit. Dupa baia turceasca, am fost rasfatati cu cate un masaj de relaxare, bineinteles femeile separat, masate de femei, iar barbatii separat masati de barbate . Tin minte ca fetele de acolo ne-au bombardat cu tot felul de intrebari, erau atat de curioase sa le povestim despre noi, europencele. Cand le-am povestit ca la noi femeile sunt independente, pe picioarele lor, ca se casatoresc doar daca vor ele si cu cine vor, ca pot divorta cand doresc…li s-a parut foarte interesant si deplasat totodata, neputand concepe asa ceva. Eram un mister pentru ele. Stiu ca una dintre ele era de aceesi varsta cu mine si avea 4 copii, iar cand i-am spus ca n-am niciunul parea ingrijorata, I se parea anormal.
O alta data stand undeva in oras pe o banca, a venit la mine o femeie si m-a rugat daca poate sa faca o fotografie cu mine, mi-a spus ca ma admira atat de mult….La noi nu prea se intampla asta.
Toate astea m-au facut sa ma intorc si stiam ca nu va fi ultima data.
Unul dintre motivele principale pentru care aleg sa merg in concediu in Egipt este si ca ma pot odihni. Atat mie cat si prietenilor mei ne place tara, locurile, marea, oamenii. Ma deconectez de la stresul din tara, fara telefon, fara internet simt ca ma pot relaxa. Cu o carte in mana, pe un sezlong sub o umbrela este cadrul perfect din punctul meu de vedere pentru un concediu de odihna. Ador sa stau la soare. Iar aici este perfect pentru asta. Alegand un resort in care sunt de toate, nu te mai vezi nevoit sa alergi prin oras dupa una alta. Unora li se pare pierdere de timp, dar eu asa ma simt bine.
Hotelul pe care l-am ales de data asta imi oferea tot ce aveam nevoie. Am stat la Hilton Sharm Waterfalls (http://www3.hilton.com/en/hotels/egypt/hilton-sharm-waterfalls-resort-SSHWFHI/index.html ), un resort la malul Marii Rosii, construit pe o colina, dispune de un funicular astfel usurand urcatul si coboratul inspre/dinspre hotel la plaja. Hotelul dispune de 400 camere, modern utilate, dotate cu baie cu cada/dus, foehn, articole de baie, televizor, telefon, minibar, set pentru ceai si cafea, seif, masa+fier de calcat, halate, papuci de casa. Are 5 piscine exterioare, dintre care doua incalzite, 4 restaurante, 10 baruri, plaja proprie cu sezlonguri si prosoape, ponton pentru acces la corali. Am fost incantata de hotel, multumita de conditii, mancarea in cantitati mari, bine pregatita si diversificata.
Alcoolul este permis in Egipt si este comercializat la liber, nu chiar peste tot, dar majoritatea restaurantelor vand alcool. Exista o marca locala de bere numita Sahara. Cafenele unde se fumeaza narghilea sunt la mare cautare in randul turistilor si chiar trebuiesc vizitate. Poti cumpara o shisha normala sau una speciala(in care tutunul este amestecat cu hasis). Egiptenii sunt vorbareti din fire si le place sa interactioneze cu oamenii.
In apropierea hotelului, la vreo 200 metri se afla complexul Fantasia – Alf Leila wa Leila, in traducere 1001 nopti. Aici se plateste intrarea si nu au special shisha, dar compenseaza acest”neajuns” cu spectacolele in care dansatoare din buric va vor lua ochii. Trebuie musai sa ajungeti macar intr-o seara aici.
In timpul acestui sejur l-am cunoscut pe un egiptean serios, Emil (da, am gasit unul) care lucra in incinta hotelului, promovand excursii optionale. Am legat o frumoasa relatie de prietenie cu el, am iesit intr-una din seri impreuna in zone frecventate de localnici si am luat cina intr-un restaurant local de-al lor. Doar asa poti sa cunosti locurile si oamenii asa cum sunt ei de fapt, nu cum ne sunt ei prezentati in reclame sau de ghizi. In felul asta poti sa-i vezi cum se comporta, cum traiesc, unde-si fac cumparaturile, cum isi scot neveste in oras, cum se comporta cu ele. Dar doar daca vrei sa-i descoperi, sa cunosti noi culturi si nu-ti este de necunoscut.Oamenii interactioneaza altfel decat la noi, iar daca poti ignori aceste aspecte si ai mintea deschisa vei avea o experienta de neuitat.
Am facut chiar si autostopul, intr-o seara cand sa plecam din Soho Square la hotel, am vrut sa luam un taxi, dar fiind o zona luxoasa a orasului, soferii nu lasau la pret si pace. Stiind ca nu facea mai mult de 3-4$ iar acestia ne cereau 15-20$, am luat-o la pas pana la drumul principal, de unde ne-a preluat un localnic si cu 3 $ am rezolvat-o. Sa tineti cont ca intotdeauna trebuie sa va tocmiti la pret, iar taximetristii profita mult daca plecarea este dintr-o zona mai buna.
Vremea este calda tot timpul anului, mai putin vara cand temperaturile urca adesea la peste 40 grade, cand aerul este imposibil de respirat. Ar fi bines a evitati lunile iulie-august. Clima este uscata si nu transpiri ca la noi. Noaptea sunt in jur de 16-18-20 grade, perfect de stat afara.
De fiecare data am trait momente inedite, am plecat de aici cu bateriile incarcate si va recomand sa incercati sa ajungeti si sa vedeti aceste locuri unice. Lasati prejudecatile acasa si incercati sa vedeti fata frumoasa a oamenilor si a locurilor.

Noua Moschee din Sharm

Vedere spectaculoasa asupa muntilor din Peninsula Sinai

Hilton Sharm Waterfalls – hotelul care mi-a fost gazda timp de o saptamana

Spatiu amenajat pentru relaxare, la ceas de seara, in jurul unei narghileli

Hotelul dispune si de un funicular, care face legatura mai usoara cu partea inferioara – plaja, piscine, terase

Soho Square – o promenada animata, potrivita petrecerii timpului liber

Patinoar in Soho Square

Un simplu nisip ridicat la rang de arta