Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DESTINAȚII
 • /
 • Unde schimbi bani în Egipt? Cum recuperezi banii “confiscați” de exchange-uri?
Unde schimbi bani în Egipt

Unde schimbi bani în Egipt? Cum recuperezi banii “confiscați” de exchange-uri?

Nu cu mult înainte de a pleca în Egipt, citisem despre pățania unui român, care vrând să-și schimbe niște bani la un automat de prin Egipt, a rămas fără aceștia. Am schimbat de sute de ori cred, la aceste automate și niciodată nu mi se întâmplase una ca asta. Până acum! Pe la cumpărături fiind, prin Hurghada, am rămas fără lire egiptene și cum era un automat prin preajmă am zis să rezolv problema. Am introdus bancnota de 100$, avea un colț îndoit, n-a intrat cum trebuie, a vrut să mi-o dea înapoi, n-am putut s-o scot și asta a fost. Unde schimbi bani în Egipt și cum îi recuperezi în caz c-o pățești ca mine? Vă povestesc pe larg întreaga istorie!

 

Mie nu mi se poate întâmpla una ca asta! Vă pare cunoscută replica? hai, că toți o folosim!

În urmă cu vreo câțiva ani, până la prăbușirea turismului egiptean (vă amințiți cazul avionul rusesc prăjușit în Peninsula Sinai, în octombrie 2015, când toți cei 224 de oameni aflati la bord au murit, iar autoritățile ruse au suspendat toate activitățile din Egipt?) pe toate străzile și pe la toate colțurile, asta în special prin zonele turistice, era plin de schimburi valutare. Ca să vă faceți o idee, era cam așa cum se găsesc pe la noi farmaciile. Eh, următoarea tură, când am ajuns eu în aprilie 2016, nu mai era vreo urmă de schimb valutar. Se găseau și înainte, dar preponderent în hoteluri, aceste automate/bancomate unde introduci bancnota/bancontele și/sau cardul și iei moneda egipteană.

 

Unde schimbi bani în Egipt

El e “hoțul”!

 

 Și totuși, unde schimbi bani în Egipt?

Cum schimburile valutare nu mai există, acum poți schimba doar la aceste automate sau la bancă.

Cum nu avusesem probleme până acum, nici nu călcasem în vreo bancă egipteană. Curioși? Deci, din momentul în care ai intrat în bancă, trebuie să te înarmezi cu tone de răbdare: iei bilet de ordine pentru un ghișeu, aștepți la coadă, îți dă o fițuică, mergi la un alt ghișeu, mai aștepți și acolo, ți-l validează, te muți la un alt ghișeu și tot așa. Cel mai puțin, pentru a schimba niște bani, am stat 30 minute. Doar ești în vacanță, te grăbești undeva?

La ghișeele băncilor am observat cursuri de schimb mai bune decât la automate, dar zău, că la cât pierzi la cozi, te cam lipsești.

 

Cum am recuperat banii “confiscați” de automat?

Când am văzut că nu-mi pot lua înapoi bancnota de 100$, m-am uitat în jurul meu după o mână de ajutor. Eram într-un mall din Hurghada. Erau doi băieti prin preajmă și cum ei sunt foarte binevoitori cu turistele străine, unul s-a oferit să sune chiar el în call-center. După câteva minute de așteptare, a răspuns cineva, ia povestit cum s-a întâmplat, mi-a spus că se rezolvă, doar că trebuie să sun personal, să dau câteva informații despre propria-mi persoană: nume, prenume, cetățenie, număr, serie de pașaport, număr telefon, unde locuiesc etc…

A durat ceva toată procedura asta, cu așteptări în telefon, peste așteptări. Într-un final mi-au comunicat un număr de identificare, pe care l-am primit și SMS ulterior. Aveam de ales unde să merg să mi se dea banii înapoi, cum nu știam unde-i localizată niciuna, mi-au sugerat ei una în apropiere de aeroport și mi-au spus ziua în care pot merge. Nu mai aveam mult de stat prin Egipt și n-aș fi vrut să pierd aiurea 100$.

 

Unde schimbi bani în Egipt

Unde schimbi bani în Egipt

 

În ziua cu pricina m-am dus la bancă (CIB) și aici a început distracția de care vă spuneam.

Așteptat pe la toate ghișeele, de la parter la etaj și invers, verificări și semnături unele peste altele, identificări și tot așa. Toată treaba a durat mai bine de-o oră. Totul e bine când se termină cu bine, pentru ca mi-am recuperat banii.

N-am mai încercat după să schimb la automate și nu că m-aș fi temut, dar nu mai aveam nevoie, a doua zi plecam spre Istanbul, așa că suta de dolari am rătăcit-o pe la turci. Nu era cu noroc oricum!

 

 

Ce faci în caz că…?

Așadar, dacă ți se întâmplă și ție, nu te panica, toate se rezolvă!

Ar fi bine să ai un sim local și bineînțeles trebuie să vorbești engleză, sau arabă. Fă o poză automatului respectiv, să ai și numărul acestuia de identificare și sună la numărul de telefon afișat de acesta. Va trebui să ai tine pașaportul, pentru că ți se vor cere câteva date, explică exact cum s-a petrecut totul și vei fi îndrumat zilele următoare spre cea mai apropiată sucursală a acelei bănci. Înarmează-te cu răbdare, lucru absolut valabil peste tot prin Egipt!

N-am pățit-o niciodată până acum cu cardul, sper să nu fie cazul. Voi ce pățanii ați avut prin afara țării cu aceste automate/bancomate?

 

Distribuie articolul și prietenilor tăi de pe Facebook, se poate întâmpla oricui, oriunde!  Nu uitați că vă aștept si pe Instagram cu o mulțime de fotografii!!!!

La cât mai puține evenimente nedorite!

 

Mai multe articole despre Egipt:

Doar ce m-am întors din Egipt si deja mă gândesc la următoarea escapadă

Buget pentru o lună în Egipt

Review apartament Florenza Kamsin Hurghada + voucher cadou 34€ Airbnb

Când să mergi în Egipt? Cum e vremea și care este cea mai bună perioadă să vizitezi această țară

 

 

 

16 Comments

   • Elvira

    26 iunie 2019 at 8:29

    Eu folosesc de ceva ani cardurile Revolut și Monese. Pentru Revolut https://sufletdeturist.ro/carduri-revolut-si-transferwise/
    Transferwise e mai greoi, nu face transferuri instant așa că l-am cam abandonat. În momentul de față doar ING permite transfer instant bani pe Revolut fără să perceapă comision. Eu păstrez banii pe un card românesc cu alertă și transfer doar suma de care am nevoie în magazin, hotel, benzinărie.
    Problema la Revolut și Monese este că trebuie să ai telefonul deschis (cel pe care ai descărcat aplicația când ai făcut contul de card) în țara unde mergi și să ai internet, să te poată localiza. Altfel blochează cardul considerându-l furat. Îl poți debloca când ai acces la wi-fi dar e o operație puțin mai greoaie. Merge perfect în Europa însă.

    Răspunde
 • Elvira

  26 iunie 2019 at 7:23

  Mda. articolul despre bugetul pentru o lună așteaptă să-l citesc dar pentru ăsta m-am mobilizat rapid .
  N-am pățit nicăieri până acum ceva care să-mi dea dureri de cap legat de bani dar e bine de știut. Singurele probleme când la hotel sau la benzinării nu-mi merge cardul (am mereu o sumă cash rezervă, pentru orice eventualitate). În 2017 în Croația și Italia a fost în cascadă treaba și unii recepționeri ne recomandau să plătim noaptea după ora 22. Atunci mergea șnur. La ATM-ul din holul hotelului sau din stradă mergea perfect tranzacția, la orice oră.

  Răspunde
 • Raluca Anghel

  26 iunie 2019 at 10:03

  Ce de informații utile aflu dela tine multumesc. Recunosc sunt reticența la folosi cardul in afara, prefer sa merg cu moneda locala si cas, deși până acum l-am folosit fara incidente, asa ca nu am ce sa ti spun despre experiența cu bancomabtele in strainatate. Deși ai dreptate, incidente se pot intampla oricând si oricui asa ca e bine sa ai răbdare și să stiu ce ai de facut.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   26 iunie 2019 at 10:30

   Exact!!! Totul se rezolva cu putina rabdare si perseverenta. dar sa ma stiu ok, am cu mine si-o suma cash. Am patit-o, tot in Egipt, am rams fara cash, in Luxor, era vineri(adica duminica la ei), toate bancile erau inchise si automate de schimb valutar nu gaseam. Si cu chiu cu vai am gasit un bancomat de unde sa pot scoate de pe card.

   Răspunde
 • Andrada

  15 iulie 2019 at 19:31

  Eu una cred ca Monese ar fi o solutie mai buna pentru tine, in primul rand pt campania pe care o au acum in care primesti 15€ ca bonus de bun venit, daca folosesti un cod promotional sa te inscrii si un program fain de recomandare (15€ pt si pt cei care isi deschid cont cu codul tau). In plus au carduri mai faine, nu e nevoie sa te legi pe un an ca la Revolut – iti schimbi planul dupa cum ai chef si nevoie (eu fac asta de obicei cand plec in concediu – ma pun pe Premium pt o luna si apoi revin la cel gratis).

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: