Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DIVERSE
  • /
  • Aplicația online de eliberat permise pentru Delta Dunării nefunctională în continuare
permise pentru Delta Dunării

Aplicația online de eliberat permise pentru Delta Dunării nefunctională în continuare

Accesul turiștilor pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) se face doar pe bază de permis de acces, asemenea și pescuitul sportiv, numai deținând permis eliberat de ARBDD și desigur, respectând normele în vigoare. Până aici este clar. Dar de când cu introducerea acestor permise pentru Delta Dunării, una dintre cele mai mari provocări pentru turistul sosit în Deltă, este aceea să și le procure, pentru că așa cum o să vedeți în continuare, nu e deloc o treabă ușoară, așa cum ar fi fost normal să se întâmple. Aplicația online de eliberat permise pentru Delta Dunării este în continuare nefuncțională, singura opțiune valabilă în acest moment fiind automatul de permise amplasat în sediul ARBDD din Tulcea.

 

 

După ce în toamna acestui an, aplicația mai mult n-a funcționat, acum e închisă de tot

 

Hai să luăm următorul scenariu: tu, pasionat de pescuitul sportiv, după ce-ai parcurs sute de kilometri să ajungi în Deltă, ajungi aici (să spunem Dunavățu de Jos ori Murighiol) și constați că nu poți pleca să-ți desfășori activitatea pentru care ai venit atâta amar de drum, pentru că nu ai cum/de unde să-ți procuri nici permis de acces în RBDD și nici de pescuit sportiv.

De ce? Pentru că în zonă nu există nici un punct de eliberare permise, deși Centre de Informare Turistică sunt în mai toate localitățile mari, iar aplicația online de permise pentru Delta Dunării nu funcționează. Nu-ți rămâne decât să te întorci din drum, 40 de kilometri, până în Tulcea, să orbecăi pe străzile orașului și să găsești sediul ARBDD din str. Portului, nr. 34A (pe faleza Dunării), unde-i amplasat un automat de permise. Desigur, există “șansa” ca acesta să nu funcționeze. Cunosc o mulțime astfel de cazuri. Și atunci ce faci? Riști să fii amendat și pleci la pescuit fără aceste permise, ori stai pe mal și aștepți să-și revină sistemul blocat.

Și mai avem pretenții ca turismul românesc să duduie? Ca turiștii străini să năvălească în Deltă? Ca cei aproximativ 80% dintre românii care n-au văzut vreodată Delta să vină s-o viziteze?

 

permise pentru Delta Dunării

Apus de soare în Delta Dunării

 

 

Există intenția de reînnoire a aplicației online de permise pentru Delta Dunării

 

Citeam ieri pe pagina de Facebook a ARBDD următorul comunicat:

”Aplicația online de permise trebuie refăcută. Suntem în procedura de achiziție pentru a reface aplicația ARBDD. Ea trebuie să fie mult mai prietenoasă cu utilizatorul, să fie actualizată și să permită un mod de utilizare corespunzător realităților din teren”. Declarația aparține guvernatorului Rezervației, domnul Cătălin Țibuleac.

Total de acord cu acesta și sunt foarte curioasă, să văd când și dacă se va rezolva această problemă. Pentru că într-adevăr, este o problemă. Și nu doar pentru turiștii sosiți în Deltă, dar și pentru cei care prestează servicii turistice (și nu numai) în zonă. Și  spun asta din propria-mi experiență, în urma multor încercări eșuate de a achiziționa diferite tipuri de permise, fie ele chiar și cele de pescuit, care-s gratuite.

Aplicația online, care acum nu mai e funcțională deloc, de multe ori te punea în dificultate, decât sa te ajute. Nu doar că nu era prietenoasă cu utilizatorii, dar era și cu mult depășită. Procesul de cumpărare al permiselor era unul dintre cele mai greoaie din câte am întâlnit în mediul online. Și chiar am făcut ceva cumpărături online de-a lungul timpului. Ce să mai spun că pentru turiștii străini, șansele să nimerească numerele la LOTO ar fi fost mai mari, decât să ducă la capăt procesul de achiziție al permiselor. Varianta în engleză a site-ului, nu era funcțională și la secțiunea permise.

Acum știm ceva sigur: aplicația este nefuncțională cu totul.

Și totuși, de unde se pot achiziționa permise pentru Delta Dunării în continuare?

 

 

 

Permisele de acces în RBDD sau cele pentru pescuit sportiv se mai pot achiziționa doar de la automatul de permise, de la sediul ARBDD, din Tulcea!

 

Într-o lume normală, aceste permise ar trebui să poată fi cumpărate foarte ușor. În majoritatea localităților mai mari din Deltă, dar și limitrofe acesteia există acele centre de Informare Turistică. Nu ar fi fost logic să fie eliberate în cadrul acestora? Pentru o perioadă, la început, se putea. Acum nu.

Si dacă aplicația online nu mai funcționează, singura variantă rămasă încă valabilă este automatul amplasat în Tulcea, la sediul ARBDD. Așadar, dacă intenționezi să ajungi la vreo partidă de pescuit în Deltă, sau de ce nu, să te plimbi pe canalele Deltei până nu vine înghețul, fă în așa fel, încât să treci prin Tulcea întâi!

Același lucru trebuie să faci și dacă ai nevoie de permis de acces pentru autovehicule ori ambarcațiuni.

Bine că nu mai e sezon turistic și sperăm că până în primăvară se va rezolva cu această aplicatie online.

 

 

Dar aplicația online nu rezolvă întru totul problema acestor permise pentru Delta Dunării

 

Da, este foarte bine să fie și aceasta, dar asta nu înseamnă că toată lumea o va folosi. Pentru că, în continuare sunt foarte mulți români care nu-s deloc familiarizați cu internetul. Prin urmare, nu vor ști cum să-și ia aceste permise folosind aplicația online. Ori nu au un card bancar activ  pentru plăți online. Ori nu stiu cum să-l folosească. Și nu spun asta gândindu-mă la persoanele în vârstăr. Am întâlnit o mulțime de oameni din diferite medii, despre care nu m-aș fi gândit o secundă că n-ar avea habar cum să-și scoată un permis de acces în Rezervație.

Bine, așa cum v-am spus, nici aplicația nu era prea intuitivă. Dar acum nu mai e nici aceea, așa cum era ea!

 

Tarifele actuale la permise pentru Delta Dunării:

 

  • permis de acces în Rezervație pentru turiști: 5 lei/pers/zi; 15 lei/pers/sejur(7 zile); 30 lei/pers/an
  • permis de acces în Rezervație pentru autovehicule: 10 lei/autovehicul/zi; 100 lei/autovehicul/an
  • permis de acces în Rezervație pentru ambarcațiuni: 20 lei/ambarcațiune/sejur; 100 lei/ambarcațiune/an
  • permis de pescuit sportiv: gratuit

Se pare că se dorește reglementarea acestor permise de pescuit, limitarea numărului acestora pentru anumite perioade, eventual reintroducerea taxei.

Vorbim de resursa piscicolă pe care acești pescari o iau gratuit din Deltă și pleacă cu ea unde pleacă. Permisul de pescuit e online și gratuit. (…) Vom crea o întreagă poveste vizavi de algoritmul de eliberare a permiselor online. Vor fi permise pentru trei zile sau două săptămâni, nu pentru un an, că nici un turist nu vine să pescuiască un an în Deltă”, a mai spus domnul Țibuleac.

 

 

Se va reuși oare rezolvarea acestei probleme? Se vrea?

Lovindu-mă zilnic cu această chestiune, îți spun că nu-i deloc ușor să explici fiecărui turist în parte că trebuie să-și cumpere permis. Și cum… Vei spune că aici este lipsă de informare, documentare, nepăsare, etc… De acord, ești dator să te informezi cu privire la orice aspect, să previi situații, să fii pregătit. Dar hai, dacă vrem să colectăm niște taxe și ne dorim să dezvoltăm turismul, să evoluăm, hai s-o facem așa cum trebuie.

Mai multe automate amplasate strategic, în zone intens circulate de turiști ar scuti pe mulți, de drumuri inutile, timp pierdut, nervi tocați degeaba. Uite, spre exemplu, până acum existau doar 3 astfel de automate: unul în Jurilovca, unul în Tulcea și altul la Corbu. Acum e doar cel din Tulcea. De-a lungul brațului Sf. Gheorghe, nu există nici un asemenea automat. Iar localitățile acelea(Mahmudia, Murighiol, Dunavăț, etc) sunt importante căi de acces spre multe zone din Deltă.

În altă ordine de idei, consider că aceste permise ar trebui să poată fi achiziționate din cadrul unităților turistice. Așa cum taxa de oraș în toată lumea se achită atunci când te cazezi.

 

Hai să sperăm că lunile de iarnă vor fi de ajuns pentru cei de la ARBDD și că în sezonul viitor vor găsi o soluție viabilă pentru toată lumea.

Voi reveni într-un articol viitor și cu perioadele de prohibiție pentru pescuitul sportiv, de anul viitor. Încă nu s-au stabilit, se discută încă.

 


Citește și:

Delta Dunării în imagini

Reglementări privind condițiile de acces și pescuit în Delta Dunării

16 motive să vizitezi Delta Dunării


 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: