Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Din 13 august, Certificatul digital Covid-19 – singura dovadă de vaccinare/ testare/ trecere prin boală
Certificat digital Covid-19

Din 13 august, Certificatul digital Covid-19 – singura dovadă de vaccinare/ testare/ trecere prin boală

Începând de mâine, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat la nivelul Uniunii Europene, NUMAI certificatele digitale Covid-19 vor fi recunoscute drept documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR. Nu vor mai fi acceptate nici un fel de alte documente din cele utilizate până acum (certificatul de vaccinare emis de unitatea sanitară care a administrat vaccinul, rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS – CoV-2, eliberat de clinicile unde v-ați testat sau dovada trecerii prin boala în ultimele 180 de zile).

Ce se schimbă practic din 13 august?

Dacă până acum, se putea călători cu dovada vaccinării sau rezultatul negativ al unui test PCR, de maine, 13 august, doar certificatul digital Covid-19 va mai fi acceptat. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie vaccin/test negativ/dovada trecere prin boală. În baza acestor documente, fiecare cetățean din țările UE, care va călători dintr-un stat membru UE în altul membru UE, va trebui să-și obțină înainte de data programată călătoriei, acest Certificat digital Covid-19, care conține un cod QR ce poate fi eliberat foarte ușor, accesând următorul site: https://certificat-covid.gov.ro/login .

Practic, după ce ai documentul care atestă vaccinarea completă, rezultatul testului sau dovada trecerii prin boală, accesezi site-ul mai sus menționat, unde trebuie să te înregistrezi cu o adresă de e-mail validă (la care ai acces, pentru că vei primi un email de confirmare), urmând să înregistrezi toate datele personale de identificare + informațiile în baza cărora se solicită acest Certificat digital Covid-19. Dacă toate datele introduse în sistem sunt corecte, imediat vei primi pe adresa de e-mail și certificatul, care în mod automat va conține un cod QR.

Certificatul digital Covid-19 poate fi utilizat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit, pe hârtie.

 

Certificat digital Covid-19

 

 

Așadar, din 13 august doar cu acest Certificat digital Covid-19 vei putea călători în alte state membre ale UE. În caz contrar vei fi nevoit să te supui normelor naționale de carantină din statul unde urmează să ajungi.

 

Atenție!!! Această măsură se aplică doar pentru călătoriile la nivelul țărilor UE. 

 

Desigur, în continuare, fiecare țară continuă să fie responsabilă pentru difinirea cerințelor și normelor de intrare pe propriul teritoriu, norme ce nu sunt standardizate la nivelul UE. Rămâne în responsabilitatea fiecăruia dintre noi ca înainte de fiecare călătorie, să ne informăm temeinic despre condițiile de intrare/tranzitare a statului în care plecăm, sau dacă e cazul și pe acela/acelea tranzitat/e.

Pentru restul țărilor, ne vom supune în continuare normelor proprii. Iar pentru o informare corectă, recomandat este să consultați site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe din Romania si  Institutului National de Sanatate Publica.

Să nu uitați de formularul de localizare! (PLF)

Acesta este obligatoriu pentru aproape toate țările la plecare, dar nu uitați că toți pasagerii care se întorc în România din orice destinație, trebuie sa completeze formularul de localizare (Passenger Locator Form – PLF), pe care să îl aveți completat la check-inul de retur. Formularul se poate completa atât în format tipărit cât și în format electronic, fiind disponibil aici: https://chestionar.stsisp.ro/.

Ca o completare, acest certificat digital va fi util și celor care veți călători în Egipt, fiind una dintre cele două opțiuni acceptate de autoritățile egiptene : test RT-PCR negativ sau certificat digital Covid-19. Egiptul fiind printre puținele state care acceptă acest certificat ca alternativă la testul PCR.

Și pentru că se aproprie sezonul plecărilor masive în Egipt, îți recomand să citești și povestea aventurii mele pe Muntele Sinai:

Răsărit pe Muntele Sinai. Urcarea e munte, test de rezistență

 

Călătorii frumoase și fără griji să avem!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1