fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.536 de abonați.

Pe cămilă, sus!

O plimbare pe cămilă este o experiență inedită, pe care, fiecare dintre noi ar trebui s-o încerce măcar odată în viață.  Nu te aștepta la vreun sentiment anume, nu te gândi că o să-ți placă într-atât de mult, încât îți vei dori să ai o cămilă a ta. Ba s-ar putea chiar să nu-ți placă, dar experiența este una unică și îți vei aminti întrega viață de ea. Pentru mine, a fost o adevărată plăcere, ca de fiecare dată când am avut ocazia, să interacționez cu împovăratele animale și chiar să le călăresc. La urma urmei, cămilele sunt chiar simpatice, lăsând în urmă mirosului lor neplăcut. Sper să nu-mi sară în cap activiștii din domeniul protecției animalelor!

 

Când m-am urcat pentru întâia dată pe o cămilă, m-au încercat oarece sentimente de (ne)siguranță. Totuși, animalele sunt animale, iar o eventuală cădere de la 2 metri înălțime nu-i chiar de colo. Eram în timpul unui safari prin deșertul de lângă Sharm el Sheikh, iar după vreo oră de mers pe atv-uri prin praful acela deșertic, o pauză printre munți, la o așezare de-a beduinilor a picat cum ne se putea mai bine.

Atât de multe cămile laolaltă n-am văzut în viața mea. Decât la televizor!

Din câte am înțeles ulterior, așezările umane se aflau acolo numai pentru circuitul turistic, un loc de popas pentru ochiul curios al celor doritori de-a zări adevăratul stil de viață beduin. Dar nu asta contează acum, ci faptul că acolo, în mijlocul pustietății, am întâlnit turme întregi de dromaderi, gata pregătiți să preia gloata de turiști și să-i plimbe prin sălbăticie.

Exact așa s-a și întâmplat, pentru că am fost împărțiți grupuri, grupulețe, instruiți în linii mari și… hop sus!

Egipt. pe cămilă

În 2011 a avut loc prima plimbare pe cămilă…. de atunci s-a tot întâmplat!

 

Plata, la urcare sau la coborâre?

Ehehe, treaba asta cu plata la coborâre funcționează în continuare și se pare că mulți turiști cad pradă acestui șiretlic.

Ține minte asta!!!  Când vei întreba cât costă să te urci pe cămilă, chiar măcar și pentru o poză și ți se va răspunde că-i gratuit, pregătește-ți banii pentru coborâre! Nimic nu-i gratis, nici chiar în deșert. De urcat poate reușești să urci singur pe cămilă, când aceasta va fi jos, dar la coborâre nu vei reuși decât cu ajutorul stăpânului animalului. Și atunci vine momentul plății! Vrei să cobori, plătești!

 

Să nu pici în plasă!

N-a fost cazul meu, pentru că mă aflam acolo într-un cadru organizat, totul era plătit dinainte, inclusiv coborârea de pe cămilă 🙂

În schimb îmi aduc aminte și mă amuz de fiecare dată, de o întâmplare a unor prieteni de-ai mei cu care mă aflam în Egipt. Aflați pentru prima dată în contact cu cultura arabă și vicleniile acesteia, au căzut în plasa egitenilor încă din prima zi. Făcând rondul resortului de la malul Mării Roșii, în care ne aflam, am ajuns pe plaja privată unde, doi egipteni simpatici stăteau la vânătoare de profit, însoțiți bineînțeles de câte o cămilă fiecare. Uite cum se face, că ai mei amici, dornici tare să experimenteze senzații tari și să se apropie de bietele animale, pentru o poză, aproape că sunt urcați cu forța pe cămile. Noi ceilalți cunoscând șiretlicul, i-am lăsat să se bucure de moment și știind că n-au bani la ei, am plecat mai departe și i-am lăsat în urmă.

Nu apucăm să dispărem din aria lor vizuală, că ne și auzim numele. Strigau după ajutor, să le aducem niște bani, pentru a-și plăti distracția. Cât li s-a cerut? 50$/persoană …

Uneori se exagerează mult pe treaba asta, iar pentru a coborî ți se va cere sume mari. Cu banii ăștia îți iei cămila cu totul…

 

Egipt. pe cămilă

Egipt. pe cămilă

De altfel, egiptenii sunt amabili, te ajută să urci, îți fac fotografii….

 

O fotografie cu cămila!

Cum să te întorci dintr-o țară arabă, deșertică fără să ai măcar o poză cu cămila? Lucrurile duc uneori mult mai departe, se organizează caravane cu cămilele, poți face circuite de câteva zile prin deșert pe cămile, așa cum se obișnuiește prin Maroc. Îți poți organiza ședințe foto profesionale, cămilele sunt împodobite cu tot felul de accesorii, totul numai pentru a da bine în fotografiile turiștilor.

Uneori se merge prea departe însă. Or fi ele animale adaptate vieții de deșert, să parcurgă fără hrană și fără apă distanțe lungi. Dar am văzut și situații în care bietele animale sunt ținute în soare cât e ziua de lungă, doar-doar să mai aducă un plus bugetului stăpânului.

Într-unul dintre hotelurile în care am stat în Egipt, vedeam zi de zi, cât e ziua de lungă un biet animal, priponit pe plajă, numai pentru fotografii. De clienți nu ducea lipsă, mereu se găsea câte-o duduie rusoaică să-și facă o ședință foto în costum de baie lângă/pe/sub cămilă. Cine nu-și dorește o poză cu cămila???

 

Egipt. pe cămilă

 

Nu întotdeauna  e de bine!

 

Printr-o pățanie asemănătoare, ca cea a amicilor mei, despre care v-am povestit ceva mai devreme, am trecut și eu. De mult îmi doream să ajung să văd și eu piramidele, că doar deh…toată lumea zice: degeaba ai fost în Egipt dacă n-ai văzut piramidele. Dar ce știu ei? Ehh, n-am fost chiar degeaba, dar mi-am zis că n-ar fi rău să mă conformez. Glumesc, desigur! Îmi doream să ajung, dar distanțele atât de lungi???

Aflându-mă într-o formulă organizată, pe fugă tot timpul, cu un ghid care ne striga încontinuu termene, n-aveam timp să admir în tihnă fabuloasele monumente antice. La pas, mi-ar fi fost imposibil să le înconjor, pentru a le putea observa din mai multe unghiuri, deși îmi doream tare să admir aceste piramide nu doar dintr-un punct. Așa că de dragul unor instantanee care să-mi facă plăcere să le admir peste ani, dar și pentru a-mi bucura ochii, m-am încumetat la o plimbare pe cămilă. Știu egiptenii cum să te convingă, doar sunt atât de buni comercianți. Nici nu m-am dezmeticit bine că eram deja sus pe cămilă.

Egipt. pe cămilă

Poză de grup, ca fetele! 2015 Cairo

Egipt. pe cămilă

Egipt. pe cămilă

O mică contribuție la bazele piramidelor 🙂

Plimbarea pe cămilă nu-i vreo experiență wow, pe care să ți-o dorești s-o repeți la nesfârșit!

 

Mă plimbasem deja de câteva ori, nu mai reprezenta nici o curiozitate. Doi, câte doi, nici un turist n-a rămas neplimbat în jurul piramidelor. Însoțită fiind de alte trei prietene, negustorul nostru și-a frecat palmele pesemne când ne-a văzut cocoțate pe bietele animale. Ne-am deplasat vreo 500 de metri, pe-o platformă de unde într-adevăr, aveam o panoramă de vis. Aparatele click-click, extazul la cote înalte, ce mai…frumos tare! L-am rugat pe însoțitorul nostru că ne facă câteva poze, desigur totul ca la carte.

Uite cum se face că atunci când ne pregăteam de întoarcere, negustorul nostru începe să-și ceară recomponsa. Îl plătisem binișor, câte 10$/persoană se pare că nu era de ajuns. Ceea ce-a urmat n-a fost deloc plăcut pentru niciunul dintre noi, el s-a ales c-o serie de mustrări și refuzuri prompte din partea noastră, dar și o reclamație la ghidul grupului. Se pare că se cunoșteau… Iar noi c-o sperietură groaznică.

 

Egipt. pe cămilă

 

De atunci nu m-am mai urcat pe cămilă.

Nu știu dacă mi se trage neapărat de la această ultimă experiență, dar de la piramide din 2015 nu m-am mai urcat pe cămilă.

Dar tot povestind si uitându-mă prin fotografii, mi s-a făcut un dor nebun de Egipt. Mi-e de Marea Roșie, de piețele acelea din Hurghada, de bazaruri, chiar și de o plimbare pe cămilă. Nu știu încă, am început să lucrez la planificarea următoarei escapade egiptene, dar sper să se concretizeze cât mai curând. Ar fi a zecea oară când ajung în Egipt și-mi doresc să fie ceva special.

 

Fii cu băgare de seamă însă!

 

Pentru a te urca pe cămilă nu ai nevoie de vreo condiție fizică anume! Dar atenție, ține-te bine atunci când cămila se ridică și coboară! Senzația pe care o vei avea e că o să cazi în cap!

Iar de te știi cu ceva probleme de mișcare, sau cu rău de înălțime, mare grijă! E foarte posibil ca atunci câns cămila se pune în mișcare, să te ia niște amețeli, ba chiar stări de vomă!

În rest…nu-ți face griji, animalele sunt pașnice, iar stăpânii lor nu le-ar aduce în turmă dacă nu le-ar ști năravul!

 

 

 

Tu ai încercat vreodată această experiență? Nu ezita să împărtășești cu noi din întâmplările tale!

 

Egipt. pe cămilă

 

Mai multe articole despre Egipt găsesti aici:

Pentru a 9-a oară în Egipt. Informații la cald despre situația de aici

Prețuri “pe bune” ale unui sejur în Egipt

Pescuit la Marea Roșie

Sharm el Sheiks vs Hurghada

Cum să călătorești ca femeie într-o țară musulmană?

 

 


Ți-a plăcut articolul meu? Distribuie-l și prietenilor tăi! Iar pentru a fi la curent cu postările mele, nu uitați să dați un like paginii mele de Facebook, un follow contului meu de Instagram și să vă abonați la canalul meu de YouTube!

Pe curând!

4 Comments

  • Cristina

    24 august 2018 at 8:06

    Fără a fi vreo mare activistă pentru drepturile animalelor, însă nu am călărit niciun animal deocamdată, mai ales elefanți, care sunt atracția principală aici, în Thailanda. Nici la tiger temples n-am fost. Iar când am fost ultima dată în Vietnam puteam călări un bivol indian…nu, mulțumesc. Data trecută în Vietnam turiștii puteau călări…struți.
    Adică, așa cum spui și tu, trebuie să fie o limită. Și cred că limita asta și-o stabilește fiecare, nu-i de propovăduit cu drepturile animalelor ori mai știu eu ce. Pentru că situația e de fapt gri: atât elefanții, cât și cămilele sunt animale care sunt folosite în transport de sute de ani. Prin urmare, poate aș călări un elefant într-un safari în junglă, când e folosit pentru a ajunge din punctul A în punctul B și îți ia o veșnicie să ajungi altfel. Dar nu aș călări elefanți pe asfaltul din Ayutthaya, cum e foarte popular cu turiștii. La fel și cu o cămilă: m-aș urca într-un safari în deșert, dar nu doar pentru o poză pe plajă pentru că asta mi se pare exploatare. Un bivol de apă n-aș călări în veci, cred că singura persoană care are dreptul a călări un bivol e fermierul lui, pentru că se ajută reciproc, bivolul îl hrănește cu lapte și ajutor la arat, iar fermierul îl îngrijește și tratează ca parte din familie. Cred că un animal, oricare ar fi el, poate fi folosit pentru ceea ce a fost dat să fie folosit (carne, transport etc.), dar poate fi și respectat în același timp. De aceea nu-s de acord cu elefanții pe asfalt, ținuți în căldură toată ziua, ori cămila pe plajă ori așa-numitele tiger temples, unde tigrii sunt ținuți drogați pentru ca turiștii să facă poze cu ei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: