Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Cu trenul prin Italia: de la Torino la Veneția și retur
cu trenul prin Italia

Cu trenul prin Italia: de la Torino la Veneția și retur

Mi-e mai mare dragul să mă plimb cu trenul prin Italia. Și am tot spus asta încontinuu, după ce-am fost anul trecut de la Roma la Florența cu trenul. Și de abia așteptam să repet experiența. Veneția era de multă vreme pe lista priorităților mele în materie de călătorii, așa că n-am ezitat nici o secundă s-o adaug, atunci când îmi planificam itinerariul celei mai recente călătorii prin partea de nord a Italiei.

“Cartierul principal” era situat în Torino, prin urmare trebuia să mă învârt prin zona aceasta. Văzând că-s o mulțime de trenuri zilnice care leagă Torino de Veneția, iar visul meu se afla la doar vreo 3 ore distanță, mi-am luat biletele de tren cu 3 luni înainte.  Gata de îmbarcare, da?

 

Cum vă spuneam, să călătorești cu trenul prin Italia e floare la ureche

 

În doar câteva ore ajungi dintr-un oraș în altul, distanțele dispar ca vântul și ca gândul. Și nu doar în Italia lucrurile stau așa de bine. În primăvară, am parcurs cei 620 km dintre Barcelona și Madrid tot cu trenul, în doar două ore jumătate. Pfaaiii…. la noi cât? 10 ore??? Chiar și-n Egipt lucrurile stau mult mai bine, iar ei nu au rețea electrificată pe distanța de aproape 1000 km dintre Cairo și Aswan, parcursă cu trenul în 12 ore teoretic, practic au fost 14 pentru că s-a defectat locomotiva pe drum.

N-am călătorit prin alte țări europene cu trenul, dar știu că sistemele lor de transport feroviar sunt foarte dezvoltate și bine puse la punct. Sisteme la care noi încă râvnim și probabil că vor mai trece generații până când vom ajunge și noi să avem un transport decent. Din păcate mai avem de așteptat… cât? Cât o vrea cel de sus….

 

Experința călătoriei cu trenul prin Italia mi-a plăcut nespus și nu vreau s-o țin doar pentru mine. Mă gândesc, poate-or mai fi persoane interesate de costuri, proceduri de rezervare a biletelor, condițiile din gări și trenuri. Tocmai de acea mi-am propus să împărtășesc toate aceste informații si cu voi. Sper să vă fie de folos!

 

Cu trenul prin Italia

 

Rețeaua de transport feroviar a Italiei este una dintre cele mai bine dezvoltate, cu greu găsești localități care să nu aibă acces la sistemul de cale ferată. În Italia există două companii principale de transport feroviar: ItaloTreno și TrenItalia. Italo e compania privată, un fel de low-cost pe șine, dar cu garnituri foarte bune, noi și rapide, rivalizând strâns la puncte cu TrenItalia, compania de stat a italienilor.

Mai există și alte câteva companii mai mici, de obicei regionale, în funcție de zona unde călătorești, le vei întâlni afișate pe tablourile de bord din fiecare gară. Sistemul zău că este unul demn de invidia noastră, care de abia ne târâim garniturile pe șinele super învechite și depășite. Ohhh și vine iarna!!!

 

 

De unde se pot cumpăra biletele de tren, cu cât înainte?

 

Îmi amintesc, anul trecut prin vară mă bătea un gând să ajung la Atena sau Istanbul cu trenul din Constanța. Atât am căutat să aflu niște răspunsuri clare, niște rute, prețuri, că într-un final am renunțat. Scrisesem și un email către CFR și-am primit un răspuns peste vreo 3 săptămâni. Dar l-am primit: pentru perioada în care eram eu interesată nu erau curse și nici bilete online nu se puteau cumpăra. Am abandonat gândul cu totul. Și mă gândeam: cum oare se descurcă un turist străin cu sistemele noastre de transport? Că mie-mi e aproape imposibil să le descifrez.

 

În Italia, ca mai peste tot, prin țările civilizate (iertați-mă, dar noi suntem la ani lumină distanță), cu un simplu search pe Google, în 5 minute maximum ai toate posibilitățile de transport: câte trenuri există, orele, durata, traseul, câte stații se fac pe traseu, care-s prețurile, etc. Ahhh și poți să-ți cumperi biletele online extrem de simplu, cu luni de zile înainte sau cu 10 minute înainte de a te urca în tren. Le plătești cu cardul, le primești pe email, le ai pe telefon și pleci.

Desigur, există și variantele de a-ți achiziționa biletele de la casele de bilete din gări ori de la automatele amplasate peste tot prin gări.

 

Costuri

 

Eh, aici nu există un preț universal valabil pentru o cursă anume. Prețurile diferă de la o cursă la alta, de la o distanță la alta, de la o companie la alta, de la o un moment la altul ș.a. Când mi-am luat eu biletele pentru Torino – Veneția și retur, pe la final de august, am plătit vreo 55€ dus-întors.

 

 

Dar cum vremea și condițiile hidrologice din Veneția ne-au jucat feste și-am plecat c-o zi mai devreme, a trebuit să iau alte bilete. Asemenea biletelor de avion și aici există mai multe categorii tarifare. Eu optasem pentru biletul cel mai ieftin, așa că nu aveam posibilitatea de a schimba datele de călătorie.

 

Cu cât mai devreme, cu atât mai ieftin

Din Veneția am cumpărat biletele online de pe site-ul ItaloTreno, direct din gară. Cozile erau pe zeci de metri la casele de bilete și la automatele de bilete. Clar că nu eram singurii care ne-am schimbat traiectoria. Pentru segmentul dintre Veneția și Milano, am plătit 50€, iar distanța am parcurs-o în puțin peste 3 ore. Din Milano, am procedat la fel, am luat biletele tot online, stând în același timp și la coadă la casa de biletele. Nu știam cum voi reuși mai repede. Din Milano la Saronno am călătorit cu un tren regional, cu direcția Malpensa. Am dat pe un bilet vreo 3 €, iar în 30 de minute eram la destinație.

Din Milano la Torino, am călătorit la fel, cu trenul. Biletele le-am luat din gară de la automat (30€), ceva mai scump decât verificasem eu online cu o zi înainte.

Deh… costurile sunt informative, atât au fost acestea la momentul respectiv. Prețurile diferă așa cum stiți bine și cel mai bine verificați înainte. De preferat să vi le cumpărați online, cu cât mai mult timp posibil.

Am cam cheltuit ceva pe trenuri, lucrurile n-ar fi stat chiar așa dacă nu eram nevoiți să plecăm c-o zi mai devreme din Veneția. Aveam biletele cumpărate deja, dar… uneori apar și situații neprevăzute.

 

 

 


Citește și: 

Ironia sorții: să te bucuri ca pleci c-o zi mai devrem din Veneția


 

 

Condițiile din gări și trenuri

 

Mai are vreun sens oare să spun că m-am simțit într-o altă lume? Într-o lume civilizată, curată, cu gări adevărate furnicare de oameni și trenuri, unde lucrurile merg unse, unde fiecare știe încotro să meargă, locuri de interes bine semnalizate, afișaje peste tot, toalete în care ți-e mai mare dragul să intri, unde există apă rece/caldă curentă, hârtie igienică, mirosuri ca-n parfumerie, curățenie bec peste tot de invidiat, c-ai putea să te tăvălești pe jos și tot nu te-ai murdări?

Iar trenurile sunt ca un fel de avioane pe șine? Circulă cu viteze de 300 km/h, au mochetă e jos, toaletele sunt impecabile, scaunele super confortabile, prize și coșuri de gunoi pentru fiecare loc. Ohhh Doamne, noi în ce eră suntem? Noi, oamenii….. hhhh

 

Hai că vă las și câteva fotografii! Nu uitați că pentru mai multe fotografii, vă aștept sa ne cunoaștem și pe Instagram!

 

 

Gara Porta Nuova – Torino

 

cu trenul prin Italia

Spre Veneția, cu plecare din Gara Porta Nuova din Torino

cu trenul prin Italia

 

 

cu trenul de la Roma la Florența

8 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1