Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Turist prin Torino. Obiective turistice, impresii proprii, ponturi de călătorie
turist prin Torino

Turist prin Torino. Obiective turistice, impresii proprii, ponturi de călătorie

M-am întors de-o săptămână din Italia, am scris în mare despre cum a fost, dar am tot amânat să scriu despre experiența mea ca turist prin Torino. Încă sunt puțin confuză asupra acestui oraș și nu că nu mi-ar fi plăcut, dimpotrivă Torino chiar mi-a plăcut. Dar, există un dar. În mintea mea se află încă o serie de contradicții despre acest oraș, despre ce înseamnă turismul aici, dar mai ales dacă și sub ce formă să recomand Torino cuiva care m-ar întreba: să merg sau nu în Torino?

Un lucru este cert: Torino, la fel ca orice alt loc din lumea aceasta merită să-i acordăm o șansă. Fiecare avem stilul nostru propriu de a călători, de a simți, de a vedea lucrurile, avem nevoi și așteptări diferite, ceea ce înseamnă că felul în care am perceput eu atmosfera din Torino, nu va reflecta felul în care vei simți tu acest oraș. Sau cum l-au simțit alții înaintea mea. Exact așa cum e și cu Egiptul (sau oricare altă destinație): unii (a se înțelege EU) l-au îndrăgit iremediabil, în timp ce alții n-ar mai călca niciodată pe acolo. Sau nici măcar n-ar lua în calcul să ajungă. Deh, fiecare cu afinițățile sau aversiunile proprii.

În continuare voi încerca să sintetizez cât mai eficient posibil toate informațiile ce-am reușit să le culeg în decursul celor 4 zile petrecute prin Torino. De fapt au fost numai două pline, celelalte fiind pierdute pe drumuri.

 

Turist prin Torino

 

 

Torino. Care-i treaba cu acest oraș?

Torino nu s-a aflat neapărat pe lista orașelor ce-mi doream să le vizitez. Decizia de a-l vizita a fost influențată de mutarea fratelui meu aici. Așa că am îmbinat utilul cu plăcutul. Torino nu e nici de departe unul dintre orașele râvnite în rândul pasionaților de călătorii, așa cum e Milano, Roma, Barcelona, Paris, etc… Dar are poate la fel de multe de oferit în materie de obiective turistice, istorie, artă, arhitectură sau… de ce nu, atmosferă!

Torino este unul dintre cele mai importante orașe din nordul Italiei, capitala regiunii Piemont și numără o populație de numai vreo 900.000 de persoane (aproape dublu în zona mitropolitană).

Crestele Alpilor pe care, e aproape imposibil să nu-i observăm, influențează semnificativ clima orașului. La mijloc de noiembrie, vârfurile munților erau pline de zăpadă, zona fiind și destul de bine cunoscută în rândul pasionaților sporturilor de iarnă. De menționat că Torino a găzduit în 2006 Jocurile Olimpice de Iarnă.

 

 

Cum ajungi la Torino?

În Torino poți ajunge cu avionul, din București zboară Wizz Air, iar din 30 noiembrie a.c. și Taromul va începe să opereze în zilele de sâmbătă până pe la sfârșit de februarie.

Desigur, poți ajunge și din oricare alt oraș european, fie cu avionul, trenul sau mașina personală. Dacă ești, să spunem prin Milano și ai cam terminat de vizitat pe acolo, ia în calcul și o zi sau chiar mai multe prin capitala Piemontelui. Italia are o rețea de căi ferate foarte faine și extinse, iar eu de când am descoperit că-mi place să merg cu trenul, nu ratez nici o ocazie. Din Torino am ajuns cu trenul în vreo 3 ore la Veneția, la fel de bine putând să ajungi cam pe oriunde.

Cum ajungi de la aeroport în Torino?

Asta este una din principalele priorități în planificarea unei călătorii, aproape oriunde merg. Trebuie să iau în calcul de la început ora la care urmează să aterizez/decolez, pentru a ști dacă am cum să ajung în/din oraș și desigur care ar fi variantele. Principalul aeroport de lângă Torino este Caselle (TUR), de fapt nici nu știu dacă celălălt (Cuneo) mai e funcțional.

De la Aeroportul Internațional Torino (Caselle)  poți ajunge cel mai simplu cu trenul GTT – linia sfmA (în aproximativ 20 minute) în stația Torino Dora. Prețul unui bilet este 2,7€/sens. Din Torino Dora, poți pleca mai departe spre oraș fie luând alt tren spre Porta Sussa ori Porta Nuova. Eu am ajuns cu autobuzul nr. 11 până în Porta Palazzo, la fel și la întoarcere. Prețul unui bilet pentru mijloacele de transport urbane, valabil pe metro, tramvai ori autobuz, este 1,7 € (100 minute de la validare).

 

turist prin Torino

Gara Porta Nuova – Torino

 

Cazare în Torino

Pentru cazare am apelat la Booking, de unde-am închiriat un apartament situat chiar în inima orașului. Rezervarea am făcut-o de prin vară, iar costul a fost super bun, am plătit vreo 50€/noapte. Zona unde am stat e foarte aproape de piața centrală din Torino – Porta Palazzo, care ziua era târg de haine, alimente și tot felul de chestii, iar seara se transforma într-o imensă parcare. Când am ajuns în prima zi, era momentul în care se strângeau toate resturile rămase și chiar mă întrebam ce-o fi fost acolo, de se adunase așa grămada de gunoaie.

Acesta este apartamentul pe care l-am închiriat, în caz că dorești ceva asemănător!

 

turist prin Torino

 

 

Ce ai de văzut/făcut ca și turist prin Torino?

Despre Torino nu aveam prea multe cunoștințe și chiar am făcut plăcut surpinsă, să descopăr că orașul acesta este ofertant în ceea ce privește activitățile turistice. Și nu mi-a fost deloc ușor să mă decid ce să vizitez, ce să experimentez și ce să las pentru o dată viitoare. Pentru că, așa cum am descoperit pe parcurs, Torino are o mulțime de locuri faine. Iar în doar 2 zile pline ce le aveam eu la dispoziție, trebuia să fac o triere destul de strictă.

Iată ce am reușit să vizitez!

 

Centrul istoric al orașului Torino

Pentru a te familiariza mai ușor cu atmosfera orașului, îți recomand să ajungi în centru iar de aici, la pas, să-ți începi incursiunea. Zona centrală este una chiar drăguță, nu la fel de haotică și aglomerată ca a altor orașe turistice. Dar vei găsi o mulțime de piețe, clădiri, străduțe cochete, alei străjuite de numeroase arcade. Citisem pe undeva că-n Torino ar exista în jur de 17 kilometri  de astfel de porticuri. Ți-e mai mare dragul să cutreieri aceste locuri, să te mai oprești pentru un cappucino sau o înghețată, să mai admiri vitrinele magazinelor. Să te plimbi pur și simplu fără o direcție anume.

Mersul pe jos face parte din activitățile mele preferate când vizitez locuri noi. În felul acesta descopăr tot felul de locuri faine, absolut întâmplător, așa simt că iau pulsul orașului, simt cu adevărat atmosfera acelui loc.

 

turist prin Torino

turist prin Torino

 

Mole Antonelliana

Nu se poate să nu fi văzut măcar odată o imagine cu această clădire, devenită emblematică pentru Torino. Turnul se poate observa aproape de pe orice deal vei urca. Iar cel mai bun view este de pe Monte dei Cappuccini, traversând râul Po. Turnul a fost ridicat cu scopul inițial de a fi o sinagogă, iar astăzi găzduiește Muzeul Cinematografiei. N-am avut timp să-l vizitez, am putut admira clădirea doar din exterior.

 

 

 

Catedrala Sfăntul Ioan Botezătorul

Poate ați auzit de “giulgiul din Torino“. Recunosc, eu nu știam de existența acestuia, cu atât mai mult că varianta originală, despre care lumea creștină spune că ar fi fost purtată de Iisus Hristos în timpul crucificării, se află aici la Torino. Nu știu cât de adevărat sau nu o fi, nu prea se poate proba asta și nici nu are importanță, dar locul atrage curioși veniți din toată lumea.

Am fost, am văzut, catedrala e frumoasă, mai mult interiorul decât exteriorul. Intrarea în catedrală este gratuită, poți merge să arunci o privire, o găseți în lateratulul Palatului Regal.

 

 

Muzeul Egiptean 

Torinezii se laudă că dețin al doilea cel mai important muzeu egiptean, după cel din Cairo. Wikipedia îi contrazice, spunându-ne că cel din Torino nu se află decât undeva pe locul 10, după cel din Cairo, British Museum, Louvre ș.a. Nu se putea să-l ratez, doar mă știti mare pasionată de tot ce are legătură cu Egiptul. Intrarea la muzeul costă 15€, locul e foarte fain, aici sunt expluse peste 30.000 de exponate și merită să treceți să descoperiți și să admirați antichități egiptene.

Desigur, mi-a plăcut mai mult Muzeul din Cairo, pe care l-am vizitat deja de două ori și de abia aștept să-l văd pe cel nou, care-i aproape gata.


Citește și:

Muzeul Egiptean din Cairo + 45 de imagini proprii


 

Stadionul Juventus Torino 

Mi-am dorit foarte mult să-l văd, numai că pe drumuri fiind în majoritatea timpului, am uitat să fac rezervare, iar când mi-am amintit eu cu o zi înainte, deja erau ocupate toate lucurile. Răzvan este mare pasionat de fotbal și datorită lui am ajuns și eu să vizitez câteva stadioane (Olimpico din Roma, Santiago Bernabeu, Camp Nou). Chiar anul trecut, cam pe vremea asta, am fost la primul meu meci de Uefa Champions League. Experiența a fost waw!!!

Stadionul Juventus se poate vizita zilnic, mai puțin marțea. Costul pentru Muzeul Juventus + Turul de Stadion costă 25€. Este necesar să rezevi înainte vizita la muzeu, iar înainte de a intra la muzeu, la ora deschiderii (10.30), la casa de bilete să-ți programezi si turul de stadion. E vorba de un tur ghidat, ce se desfășoară la anumite ore din zi. Detalii despre vizite și rezervările se pot face pe site-ul Juventus.

 

Festivalul CioccolaTO

Anul acesta m-am nimerit exact în perioada Festivalului Ciocolatei de la Torino. O nebunie de festival scăldat în cel mai îndrăgit desert. Aflat la cea de-a doua ediție, CioccolaTO, s-a desfășurat în perioada 08-17 noiembrie în Piazza San Carlo și pe Via Roma.

Bineînțeles, am trecut pe acolo, doar nu puteam rata să degust din cele mai bune tipuri de ciocolată. N-am reușit să le gust pe toate, dar din ce-am încercat, atât pot spune: demențială!

 

 

Alte locuri demne de luat în calcul când ajungi în Torino:

Palazzo Madama – dacă ești pasionat de artă, atunci aici ar trebui să ajungi prima dată! Palatul găzduiește Muzeul de Artă Antică, nu l-am văzut, dar se spune că rivalizezază strâns cu Muzeul Vaticanului sau Galeria Uffizzi din Florența.

Poarta Palatină –  am trecut de nenumărate ori pe lângă și pe sub ea. Am asemănat-o mai mult cu un arc de trimf.

Palatul Regal – fosta reședință oficială a ducilor de Savoia până în 1865. Acum găzduiește Muzeul Regal din Torino, care se poate vizita de marți până duminică, de la 09-17. Prețul unui bilet este 12€.  Bine de menționat că aici se poate admira Arsenalul Regal din Torino, ce adăpostește una dintre cele mai bogate colecții de arme din lume ce a aparținut familiei de Savoia. (Vă mulțumesc pentru pont dnă Nuți Iancu!) 

Muzeul automobilului – dacă ajungi prin Torino și ești apsionat de mașini, atunci e musai să ajungi la  muzeul automobilului. Nu am ajuns, dar am tot citit numai de bine despre acesta. Și înțeleg, că se găsesc cam din toate modelele producătorilor. Se poate vizita de de marți până duminică, de la 10-17. Prețul unui bilet este 12€.

Cam acestea sunt locurile de interes turistic, ce mi le-am notat eu. Sunt convinsă că orașul are de oferit mult mai mult de atât, iar dacă  știi și altele, chiar te rog să le lași în comentarii.

Despre Torino, probabil că voi mai scrie un articol dedicat Muzeului Egiptean. Dacă mai ești interesat și de alte subiecte, dă-mi de știre!

În continuare, las și câteva fotografii sugestive din Torino și care să susțină toate cele spuse de mine anterior.

Călătorii minunate!

 

turist prin Torino

Mole Antonelliana

Poarta Palatina

turist prin Torino

Catedrala Sf Ioan – locul unde e adăpostit giulgiul

Giulgiul lui Hristos din Torino

Catedrala Sf. Ioan

turist prin Torino

Palatul Regal din Torino

turist prin Torino

În plin avânt – Festivalul Cioccolato

Muzeul Egiptean

turist prin Torino

Muzeul Egiptean din Torino

11 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1