Egiptul se bucură de o popularitate într-o continuă creștere în rândul românilor și e lesne de înțeles de ce tot mai mulți conaționali optează pentru un sejur prin resorturile de la Marea Roșie, îmbinând cum nu se poate mai bine, câteva zile de odihnă și lenevit la soare, cu activități ceva mai solicitante, precum scuba-diving și desigur cu vizitarea actracțiilor antropice precum, piramidele, templele egiptene, mormintele faraonilor, bibliotecile ori muzeele. Egiptul este o destinație foarte ofertantă din acest punct de vedere, iar pentru a vă face organizarea mai ușoară, vă dezvălui în continuare câteva ponturi pentru excursiile opționale cu plecare din Hurghada.
Egiptul mă atrage precum un magnet
Dar ce zic eu un magnet? mă atrage ca o grămadă mare de magneți!
Nu mai reprezintă pentru nimeni vreo noutate de fascinația mea pentru tot ce are legătură cu, cultura și atmosfera egipteană. Iar Hurghada a devenit pentru mine un fel de a doua casă, reușind să fie cel mai frecventat loc din afara țării. Îmi place să petrec aici bună parte din șederea mea, să-mi încarc bateriile, să inspir briza Mării Roșii și mai departe să plec în excursii, mai scurte sau mai lungi, prin diferite alte colțuri din țară. Pentru mine, care sunt obișnuită cu această cultură egipteană, lucrurile par foarte simple atunci când vine vorba de a călători pe cont propriu prin Egipt și nu mă mai tem de nimic.
Dar pentru cineva care sosește aici pentru prima dată și care poate n-a mai luat contact cu vreo altă țară arabă, a ieși din resort și a se deplasa prin oraș ori să plece mai departe spre alte locuri, poate fi provocarea vieții.
Egiptenii sunt foarte foarte prietenoși, curioși din fire și insistenți, iar acest tip de comportament, noi europenii, îl putem percepe a fi unul de-a dreptul hărțuitor. Distanțele dintre orașele egiptene și locurile de interes turistic sunt foarte mari iar străbaterea lor este adesea anevoioasă. În jurul acelor obiective devenite emblematice pentru Egipt s-a scris mult și se face multă reclamă, iar turistul ce ajunge pentru prima dată pe tărâmul faraonilor, va veni cu o serie de preconcepții și așteptări, de foarte mult supra-evaluate. Și desigur, se întâmplă deseori, ca dezamăgirea să fie cel puțin la fel de mare ca așteptările.
Ceea ce voi încerca eu să fac în continuare, e să vă dezvălui din experiențele mele persoanale, adunate de-a lungul timpului și să vă ofer o serie de tips-uri despre cum să abordați problema acelor excursii opționale cu plecare din Hurghada (și nu numai, pentru că situațiile se pretează cam peste tot), cum să vi le organizați, la cine să apelați, cui să acordați încrederea, timpul și banii voștri, unde puteți să mergeți, cât durează, cât costă, dar și care ar fi alternativele.
Se prea poate ca articolul să se lungească mai mult decât am prevăzut eu. Dar tot ceea ce vă cer, e să vă înarmati cu puțină răbdare! Vă garantez că veți afla o mulți de informații ce vă vor fi de mare folos!
Interesul pentru Egipt și pentru a-l descoperi, există!
Primesc adesea din partea voastră întrebări cu privire la excursiile prin Egipt și așa cum ați văzut deja, încerc să răspund fiecăruia în parte, cât de obiectiv pot. Și mai observ, înscrisă fiind în diverse grupuri cu pasionați de călătorii, că sunteți foarte mulți cei care n-au ajuns până acum în Egipt, dar își doresc enorm s-o facă, doar că le lipsește ceva. Să fie curajul, să fie lipsa unor informații concrete si obiective, să fie acele dezinformări venite de cele mai multe ori din partea unor persoane care doar au auzit ei de la prietenii unor prieteni care au fost și au văzut că….??? O să las deoparte orice urmă de modestie și-o s-o spun pe șleau: am renunțat de mult sa iau de bună orice știre venită de oriunde, orice pare prea bombastic, într-o direcție sau alta.
Iar despre Egipt multe neadevăruri, situatii deformate și exagerări ajung la urechile noastre. Iar în final, experiența voastră în timpul șederii în Egipt, va depinde în cea mai mare parte de felul în care veți percepe tot ce se petrece acolo, de prejudecățile cu care plecați de acasă, de așteptările (de multe ori exagerate) pe care vi le formați, de felul în care veți aborba situatiile și veți interacționa cu localnicii, de cât de deschiși sunteți spre experiențe noi, de atitudinea voastră, de pizitivismul sau din contră de negativismul vostru.
Să revenim la excursii! O să mă refer la Hurghada în special, pentru că aici am petrecut foarte multă vreme și în consecință pot să dau câteva informații concrete. Desigur, situațiile se pot adapta în funcție de locul unde decideți să mergeti, mergându-se în general pe aceleași principii.
Excursii opționale cu plecare din Hurghada
Din Hurghada este relativ ușor de ajuns în diferite alte colțuri din Egipt, comparativ cu Sharmul, care-i situat în extremitatea sudică a peninsulei Sinai. Traversarea acesteia fiind nu doar mult mai lungă și implicit mai obositoare, dar pe alocuri mai are și o faimă ceva mai… controversată. Acesta este și unul din principalele motive pentru care foarte mulți turiști aleg Hurghada în detrimentul Sharmului. Așa cum e și cazul meu.
Citește și:
Din Hurghada se ajunge relativ ușor spre Cairo ori Luxor, acestea fiind cele mai bătătorite locuri atunci când e vorba de excursii opționale cu plecare din Hurghada. Dar poți ajunge și-n alte locuri precum Alexandria (direct cu autocarul sau cu cutocarul până în Cairo și de aici cu trenul), Marsa Matruth, Qena, Edfu ori Assiut (cu autocarul) și desigur spre Aswan (cu autocarul până în Cairo sau Luxor, iar de aici cu trenul). Dacă vrei și ai noroc (în sezon vara), poți traversa Marea Roșie cu feribotul până în Sharm ori chiar mai departe în Dahab.
Cu ce se poate ajunge din Hurghada, spre alte locuri de interes din Egipt?
Din capul locului trebuie să știm că Hurghada este legată de restul țării și al lumii, pe calea apei, rutieră sau aeriană. Iar aeroporturi sunt mai prin toate orașele mari: Cairo, Alexandria, Luxor, Aswan, Sharm el Sheikh.
În rest se poate ajunge pe cale rutieră. Drumurile sunt în general bune prin Egipt, traficul este deseori haotic, mai ales prin orașele aglomerate. Pe timpul verii, sunt niște curse regulate de feribot care leagă Hurghada de Sharm. Cum eu am fost aproape numai iarna, n-am reușit să mă folosesc de acest mijloc de trannsport. Iar biletele de avion erau mult prea scumpe, așa că am tot amânat să revăd Sharmul. Poate anul acesta!
Spre Cairo și Luxor se ajunge cu autocarul, puteți ajunge și singuri cu autocarul. Go-bus și Blue Bus, cele două firme de transport persoane, au curse spre multe zone din Egipt. Eu am fost cu Go-Bus de la Hurghada la Cairo și de la Luxor la Hurghada, ambele experiențe fiind unele pozitive. Și spre Alexandria se ajunge direct cu autocarul, ori până la Cairo cu autocarul și mai departe cu trenul.
Dacă vrei să ajungi în sud, la Aswan ori Abu Simbel, va trebui fie să scoți din portofel o sumă frumușică pe un bilet de avion ori un tur privat (rutier), ori să mergi de la Hurghada la Cairo/Luxor cu autocarul, iar de aici mai departe la Aswan cu trenul.
Citește și:
Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu express-ul de noapte de la Cairo la Aswan

Gara Ramses din Cairo
Excursii opționale cu plecare din Hurghada: prin agenție sau DIY?
Aici este foarte mult de vorbit și o să încerc sa fiu cât mai succintă. Călătoritul pe cont propriu prin Egipt nu este chiar pentru oricine, dar nu-i nici imposibil de pus în practică. Am făcut-o de foarte multe ori și n-am avut niciodată parte de evenimente neplăcute. Sper să mă țin departe de ele și de acum înainte și să fiu la fel de precaută peste tot, tot timpul.
Ca să mergi în excursii în locuri precum Cairo, Luxor ori Abu Simbel, vei avea nevoie de o oarecare pregătire în prealabil.
Sfatul meu! Pentru a scăpa de chinui pregătirilor și organizării traseului, transport, intrări la obiective, masă, eventual cazare peste noapte, apelează la serviciile unei agenții de turism!
Pentru asta există profesioniști! Informează-te, caută oferte, studiază piața bine și alege ceea ce te coafează pe tine cel mai bine! Vorba lui Imperator, cel mai faimos blogger de călătorii de la noi.
Iar când vine vorba de agenții de turism, vine următoarea întrebare:
Agenție românească ori agenție locală?
Aici rămâne la aprecierea fiecăruia în parte. Dacă ți-ai cumpărat sejurul prin agenție, la destinație vei avea și asistență turistică (ghid român sau vorbitor de limbă română), iar în timpul transferului de la aeroport la hotel, mai mult ca sigur îți vor fi înmânate mai multe hârtii cu informații diverse: despre Egipt, stațiune, locuri, ce să faci, ce să nu faci, la ce să fii atent. Iar printre acestea vei găsi și o listă de prețuri cu excursiile opționale. Rezervările se fac de obicei direct la ghid, se discută pe baza programului și vei putea întreba tot ce vrei să știi.
Dacă ți se par cam umflate prețurile, încearcă să negociezi, dacă este loc! Dacă nici așa nu e ok, atunci încearcă să găsești ofertele agențiilor de turism din oraș, vezi ce oferă acestea, foarte posibil să fie mai accesibile! Și din experiență proprie îți spun că așa este!
Desigur, pe lângă faptul că trebuie sa mergi tu să le cauți, să te tocmești, să vezi dacă îți inspiră ori nu încredere, agențiile locale nu au ghid vorbitor de limbă română. Dacă e în regulă să ți se vorbească în engleză, germană, rusă etc. înseamnă că vei fi economit ceva bănuți. Prețurile excursiilor cumpărate de la agențiile locale sunt de obicei la jumătate din prețul cerut de tour-operator!
La ce să ai grijă?
Trebuie să fii foarte atent cui îi vei încredința timpul tău, banii tăi și desigur siguranța personală. Agențiile de turism au apărut în Egipt ca ciupercile după ploaie, nici nu trebuie să le cauți tu, că te vor găsi ele pe tine. De fapt oamenii plățiți să stea în stradă, în locurile frecventate de turiști, să-i agațe și să-i ducă în agenție.
Caută să afli câteva impresii de-ale turiștilor care au apelat la serviciile agenției, vezi dacă există un sediu fizic, dacă au o pagină web, o pagină de Facebook, etc. Caută câteva indicii, care să-ți dea semne de certitudine! Dar și mai important, informează-te dacă agenția respectivă are autorizație de funcționare, emisă de Ministerul Turismului din Egipt și/sau polită de asigurare! Nu poți ști niciodată ce se poate întâmpla, iar în caz de-o nefericită, pagubele să fie cât mai mici posibile. Riscuri există peste tot, ca oriunde în lumea aceasta.
Excursii pe cont propriu
Am făcut-o nu de puține ori și nu mă dau în lături de la a-mi organiza excursiile. Îmi place s-o fac, să știu tot ce urmează să se întâmple, să prevăd situații, să caut posibilități, să mă informez. Sunt foarte multe de spus și de făcut când vine de călătorit individual. Este ceva mai greu decât în Europa, să spunem, dar nu e greu deloc și e frumos! Trebuie doar să ai ceva spirit de aventură și observație, să te poți orienta în spațiu și timp, răbdare multă, disponibilitate spre socializare cu localnicii, toleranță pentru condiții nu întotdeauna plăcute, capacitate de a lua decizii de moment, de a schimba planul din mers, să fii deschis unor provocări neprevăzute ș.a. Aaa și timp, da mult timp!
Nu prea vei reuși să-ți organizezi o excursie atât de dinamică și complexă spre Cairo, așa cum o fac agențiile de turism, care asta fac ele. Va trebui să aloci mai multe zile, iar mie asta-mi place. Nu vei reuși să scoți nici același timp, dar nici același buget!
Să fac totul în ritmul meu, să pot vizita pe-ndetele, să stau la o terasă două ore dacă am chef, să admir exponatele dintr-un muzeu jumătate de zi, să mă opresc să vorbesc cu localnicii, să intru prin magazine. Și dacă ai urmărit articolele mele și escapadele mele prin Egipt, ai putut observa că acesta este stilul meu de a călători. Nu mă sfiiesc să merg cu metroul prin Cairo, să mă rătăcesc prin cea mai aglomerată piață, să călătoresc 14 ore cu trenul de noapte într-un frig crunt, alături de localnici, să mănânc în restaurante non-turistice, să stau la coadă la casa de bilete, să mă pierd printre străduțele pline de copii care bat mingea.
Costuri pentru excursii opționale cu plecare din Hurghada
Sigur o excursie pe cont propriu ajunge să coste mai mult, dar asta doar pentru că e mult mai complexă. Îmi este greu să fac o estimare a costului unei excursii opționale cu plecare din Hurghada, făcută individual. Costurile sunt relative și diferă de modul fiecăruia de a călători. Depinde cu ce vei călători, unde vei sta cazat, la ce restaurante mănânci ș.a.m.d.
Câteva costuri:
Ca idee, să ai un punct de plecare, o excursie de-o zi* la Cairo/Luxor, cumpărată de la tour-operatorul român, te va costa în jur de 90€. Aceeași excursie, contractată de la o agenție de turism locală, va costa în jur de 45€.
*plecare cu autocarul din Hurghada în jur de 2 dimineața și întoarcere aproape de miezul nopții
Multă lume m-a întrebat de excursia la Abu Simbel. Distanța este lungă și greu de străbătut, eu am făcut-o pe cont propriu. (Și când zic eu, nu mă refer că am fost singură. Mereu călătoresc cu prietenii mei, ne completăm reciproc și facem o echipă bună împreună.) Agențiile de turism locale rar organizează excursii la Abu Simbel tocmai din cauza distanței lungi, pentru că nu sunt doritori și atunci, costul necesar nu este susținut de un număr suficient de persoane. Întrebasem la un moment dat de-o excursie privată, cu mini-van, masă și cazare peste noapte în Aswan. Pentru minimum 4 persoane, prețul era aproximativ 200€/pers. Cam mult….
Mai rămâne varianta cu avionul, dar la fel ajunge să coste câteva sute de €.
Excursii mai scurte, în apropiere de Hurghada
Explorați și împrejurimile! Mergeți într-un safari cu atv-urile prin deșert, sunt diverse programe cu cină la beduini, cu apus de soare în deșert, cu spectacole de muzică și dans tradiționale. Astfel de programe costă în jur de 20€/pers la agențiile locale.
Explorați frumusețile din adâncurile Mării Roșii! Puteți lua excursii de includ nu doar plimbări cu vasul cu fundul de sticlă, prin care puteți vedea vietățile marine, dar sunt și programe mult mai complexe pentru snorkeling, scuba-diving, vizită într-o zonă numită”Dolphin House”, unde aveți ocazia să vedeți delfini în mediul lor natural. Sunt și excursii cu popas pe diverse insule exotice precum Paradise Island, Giftun ori Orange Bay. Prețurile diferă de la o agenție la alta, pe la cele locale, o astfel de excursie costa în jur de 20€ și unele aveau inclus prânz pe barcă.
Bine de știut! În Egipt aproape totul este negociabil! Începând cu taxiul, excursiile, suvenire, magazine, piețe, bazaruri și până chiar la cazări! Am făcut-o și chiar acum sunt într-un proces de tocmit o cazare bună pe termen mai lung.
Se merită, nu se merită?
Dacă mă întrebi pe mine, atunci îți voi răspunde fără să mă gândesc: DA!
Dacă e sa analizez puțin din impresiile altor turisti care au fost în Egipt și au mers în aceste excursii, atunci îți voi răspunde la fel de categoric: fă cum simți tu și numai tu!
Părerile oamenilor despre produse identice sunt extrem de variate. Și te întrebi cum e posibil ca un produs/serviciu care unei persoane i-a satisfăcut toate așteptările, în același timp, altei persoane i-a displăcut profund?! Ține asta de percepție, de așteptări, de modul în care ne informăm? Da! Mai ales de felul în care ne informăm și conștientizăm tot ce urmează să experimentăm.
Excursiile astea sunt al naibii de obositoare și nu doar că îți mănâncă timp mult pierdut pe drum, dar a doua zi nici nu mai ești om. Mai ales dacă și tu ai aceeași problemă ca mine: nu pot dormi în mijloacele de transport.
Se merită sau nu să faci un efort de a sta aproape 24 de ore pentru a admira Mare Piramidă (și celelalte desigur), singura minune a lumii antice care a rezistat vremurilor, să admiri enigmaticul Sfinx ale cărui origini au rămas în continuare un mister, să admiri cea mai mare colecție de artefacte antice egiptene din Muzeul Egiptean din Cairo? Numai tu vei decide pentru tine, dacă merită sau nu! Dar eu zic să încerci! N-ai de unde ști cum e până nu probezi!
Prima mea experiență în Egipt
Ne temem la tot pasul pentru siguranța noastră și a celor dragi nouă. Și multă lume mă întreagă cum e cu siguranța personală în Egipt. Știi ce le răspund? Că am fost de zece ori și că sunt întreagă. Că nu s-a legat nimeni pe stradă de mine. Că mă simt mai în siguranță călătorind în grup restrâns, pe cont propriu, decât cu un grup mare de turiști. Că evit manifestațiile publice din piețe sau cele cu caracter religios. Că în presă știrile sunt de cele mai multe ori distorsionate și exagerate. Că băieții ăia cu AKM-uri în mână sunt acolo pentru siguranța tuturor. Că filtrele de control nu-s degeaba, că toate se întâmplă cu un scop. Acela de a se evita acele evenimente neplăcute, care, deh…uneori se mai și întâmplă. Dar există vreun loc oare unde să te stii 100% sigur???
Am ajuns în Egipt prima dată, la început de 2011, când manifestațiile de stradă din Egipt erau în toi. Cum a fost primul contact? Surprinzător din toate punctele de vedere. Nu mai fusesem până atunci în altă țară musulmană. Iar drumul de la aeroport la hotel era împânzit cu filtre ale armatei și cu militari pitiți după scuturi cu armele gata să tragă. Urma să fim executați? Paranoia mea fusese alimentată constant de apropiați, care bineînțeles nu călcase vreodată pe acolo.
Primele 3 zile n-am părăsit hotelul
De abia în a treia seară, ca potârnichile, am ieșit în bazar. Iar a patra zi am cunoscut-o pe Alice(pupici), iar de atunci n-am mai avut oprire. După ce-am primit inițierea în lumea egipteană, am plecat peste tot fără griji. Am fost atunci într-un safari în deșert, am luat cina la beduini, am prins apusul de soare în deșert, am făcut snorkeling pentru prima dată, am fost cu vaporul cu dundul de sticlă, am ieșit iar prin oraș. Și cam atât!
“Cum, n-ai văzut piramidele???” Tot aveam s-o aud la întoarcerea în țară, până la a6-a tură de Egipt, când în sfârșit am ajuns la Cairo și-am văzut minunea lumii antice!

Egipt 2011. Primul contact cu cultura egipteană
Îți mulțumesc c-ai avut răbdare până la final, sper că am reușit să te lămuresc în multe privințe și ți-aș fi tare recunoscătoare cu un share pe Facebook ori pe oricare altă rețea de socializare agreată de tine. Iar dacă îți plac povestile și experiențele mele, te invit să-mi fii aproape, urmează o mulțime de altele noi, pregătirile sunt în toi! Nu uita să te abonezi la newsletter, pentru a fi sigur că nu ratezi ceva!
Călătorii fascinante! ♥
6 Comments
Mirela Marin
27 septembrie 2019 at 18:02Se pare că te-ai îndrăgostit de Egipt cum m-am îndrăgostit eu de Tenerife 🙂
Foarte bun și util articolul tău, cred că voi pune Egiptul pe lista mea de destinații. Știam ca este o destinație frumoasa, ofertantă dar acum m-ai convins.
Felicitări!
Angela Călătorește
27 septembrie 2019 at 21:42Mulțumesc! DAAA!!!! Se vede? Egiptul este într-adevăr în sufletul meu și a intrat acolo iremediabil! 🙂
Alex Popa
27 septembrie 2019 at 20:01Bun și extrem de util. În Egipt nu am fost, dar în țara faraonilor cui nu i-ar surâde să călătorească.
Ghidul tău este unul foarte util și bine scris. Îmi place să economisesc și de aceea găsesc partea asta cea mai interesantă. Experiența ta este evidentă iar informațiile pe care ni le faci cadou astfel sunt foarte folositoare.
Mi-a plăcut mult și nu mi s-a părut deloc lung, sunt fan articole lungi.
Mi-ar fi plăcut mai multe imagini de asemenea.
Felicitări pentru articol, Angela și mult succes în negocierile pentru o gazdă cât mai bună!
Angela Călătorește
27 septembrie 2019 at 21:40Îți mulțumesc din suflet pentru aprecieri și pentru cuvintele frumoase! Da, Egiptul a devenit destinația mea de suflet, iar atunci când vorbesti despre ceva ce iubești, se simte. Îți doresc să ajungi cândva pe acolo! 🙂
Catalina Coman
29 septembrie 2019 at 1:17Se simte pasiunea si iubirea ta pentru Egipt in fiecare cuvintel. Si eu imi doresc mult sa ajung sa il vad, singura chestie care ma opreste acum fiind banii, din pacate. Dar va veni si ziua aia. Sigur voi pleca informata, tot citind articolele tale. 😀
Angela Călătorește
29 septembrie 2019 at 16:54Iti doresc sa-ti vezi vizul implinit cat mai curand posibil. Imi imaginez ca e ceva mai complicat cu copii de crescut sa mai pui bani deoparte si pentru vacante. Dar sa stii ca Egiptul nu-i o destinatie scumpa! Succes! 🙂