Pentru o perioadă voi lăsa Havana în urmă și mă voi îndrepta spre alte locuri din Cuba. Țara asta are atât de multe de oferit din punct de vedere turistic, încât ar fi păcat să te rezumi numai la vreun resort de prin Varadero. Și pentru că am bătut atâta drum până aici, mi-am dorit să văd cât mai mult posibil din pitoreasca Cuba. Așa cum v-am tot povestit până acum, primele zile au fost dedicate Havanei, pentru că aici am aterizat, dar și regiunii Pinar del Rio cu a ei Vale Vinales. Așadar, îmbarcarea, ne îndreptăm spre Trinidad!

Trinidad
Cum ajungi la Trinidad?
Trinidad este un orășel de provincie, situat la vreo 300 km de Havana, în partea central-sudică a insulei cu deschidere la Marea Caraibelor. Pentru a ajunge la Trinidad, dacă nu ai o mașină închiriată, va trebui să mergi fie cu autocarul, fie cu un taxi colectivo. Mi-am spus că n-ar fi rău să profit de amabilitate gazdei mele și s-o întreb pe ea care ar fi varianta cea mai bună. Așa am ajuns la oficiul agenției Cubanacan, amplasat în Hotelul Capri din Havana, unde o doamnă tare drăguță ne-a oferit cu promptitudine toate informațiile. Fusese și ea în România comunistă a anilor ’70. A fost bucuroasă că și românii ajung prin Cuba, deși nu-s prea mulți.
Sunt două companii ce operează între Havana și Trinidad: Viazul și Transgaviota. I-am ales pe cei din urmă și bine am făcut. Autocarul a venit cu doar câteva minute întârziere la Hotel Colina (peste drum de locul unde eram cazată), iar după un scurt ocol pe la Hotel Park Central, imediat lângă Capitoliu, de unde a mai preluat câțiva turiști, am plecat în trombă spre destinația noastră. Am pornit la drum puțin după ora 09:00, iar în jur de ora 15:00 eram ajunși deja în Trinidad.
Spre plăcuta mea surprindere, cele câteva ore petrecute în autocar au trecut repede, scaunele au fost comode, aerul condiționat era fixat la o temperatură plăcută și totul a decurs plăcut. Am făcut și o pauză de vreo 20 de minute, undeva pe la mijloculul drumului, la un popas cu de toate.
Prețul unui bilet Havana – Trinidad este 27 CUC.
Din Havana, Transgaviota pleacă o singură dată pe zi, dimineața în jur de 9, iar durata traseului este de aproximativ 6 ore.
Există și compania concurentă – Viazul care efectuează curse regulate, câte două/zi, iar prețul unui bilet e 25 CUC.
Cealaltă variantă, poate puțin mai comodă dintr-un anumit punct de vedere este desigur taxi colectivo. Dar din experiența ce-am avut în ziua când am fost în excursie la Vinales, am ales autocarul. Mașinile acelea vechi nu sunt deloc comode, nu au tetiere și nici aer condiționat. În plus, prețul este de aproximativ 30CUC/pers.
Drumul până în Trinidad
Excursiile acestea cu autocarul m-au fascinat dintotdeauna. Încă de când eram copilă și plecam cu școala în excursii, adoram să ocup loc la geam și să admir peisajul. Drumul din Havana până în Trinidat poate fi considerat o excursie în toată regula. În mare parte se merge pe autostradă, până aproape de Cienfuegos, cu o viteză normală 90-100km/h, carosabilul fiind bun spre foarte bun. După ce se iese de pe autostradă, se continuă pe un drum cu o singură bandă de mers/sens, deseori cu denivelări și gropi, dar a fost ok. Autocarul fiind nou, cu suspensii bune nu le-am simțit așa rău.
Tot drumul am stat cu ochii lipiți de geam, bucurându-mă de frumusețile Cubei: zone împădurile pe alocuri, întrepătrunse cu văi largi cu plantații cât vezi cu ochiul de trestie de zahăr, plantații cu pomi fructiferi de tot felul: mango, citrice, banane, plantații de ananas, ferme agricole, animale, sate tradiționale…. Pentru mine a fost o plăcere să stau 6 ore în autocar, spre deosebire de experiența ce-o avusesem din Hurghada spre Cairo, când am făcut 7 ore dus și alte 7 la întoarcere, în aceeași zi și aproape tot drumul pe întuneric.
Apropierea de Trinidad a fost un alt motiv mare de bucurie pentru mine, pentru că din loc în loc drumul se aproapia atât de mult de malul mării, că-mi dădea senzația că valurile vor stropi autocarul.

Plantație de bananieri

Marea Caraibelor
Am ajuns în Trinidad!
În Trinidad autocarul a făcut stație finală în centrul orașului, în imediata apropiere a Primăriei și Hotelului Iberostar, iar de aici, cu 5 CUC am închiriat un taxi care ne-a dus la Hostal Gattorno, unde am fost găzduiți pentru două nopți.
Despre Trinidad și împrejurimi, am scris mai multe aici. Sunt multe lucruri de spus despre orașul acesta, atât de Havana, cu oameni mult mai gospodari și case îngrijite. Trinidad e considerat a fi un oraș-muzeu și mulți români îl aseamănă cu Sighișoara, e un oraș colonial, istoric, colorat, cu un relief tare interesant, cu munți de-o parte și mare de cealaltă.
Sper c-am reușit să vă fac curioși pentru că foarte curând o să apară și articolul alocat Trinidad-ului. Curând, foarte curând… Apropo, pe Instagram și Facebook am început să postez imagini de prin acele locuri! Nu uitați să vă abonați!
Numai bine!

Parcul Central

Biserica Crestină din Trinidad

Biserica San Francisco de Asis – simbolul Trinidadului
2 Comments
Pingback:
24 martie 2018 at 7:31Pingback:
5 aprilie 2018 at 7:01