Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

La pas prin Istanbul. Turistanbul.

Dorința mea de cunoaștere, de a vedea locuri noi și de a interacționa cu oamenii locurilor pare a nu avea limite, dar nu mă plâng de asta.  Îmi doresc să văd cât mai multe locuri frumoase de pe planeta asta, iar Istanbulul este unul dintre acestea. De foarte multă vreme îmi doresc să vizitez acest oraș fascinant, să mă plimb seara pe malul Bosforului, să admir vapoarele și să beau suc de rodie, să merg într-o croazieră cu feribotul prin stramtoarea Bosfor pentru a admira arhitectura întregului oras, să mă plimb o zi întreagă prin bazaruri, nu neapărat pentru a cumpăra ceva, să mănânc kebab și baclavale de la mama lor, să surprind cadre inedite din cotidianul orașului și câte și mai câte…

 

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Moscheea Albastra – Istanbul

Câteva dintre cele de mai sus, le-am experimentat, în timpul escalei (lungi) din aprilie când mergeam pentru a-mi petrece concediul pe malul Mării Roșii, în Hurghada. Istanbul este unul dintre cele mai cosmopolite metropole ale lumii. E un oraș al extravaganțelor, care oferă turiștilor o gamă atât de largă de activități, încât atunci când ești pus în situația de a alege, nu știi de unde să începi. Așadar, un tur ghidat al orașului este recomandat în primă instanță. După care, dacă dispui de mai multe zile, poți lua la pas, pe cont propriu fiecare coltișor al său.

Un astfel de tur este oferit de compania Turkish Airlines călătorilor săi, un bun prilej de care am profitat, astfel reușind să iau un prim contact cu Istanbulul.

Mai jos veți găsi câteva informații utile, pe care ar fi bine să le tineți minte. Cine știe când veți fi într-o situație asemănătoare….

 

Bine de reținut!

Aproape toate companiile aeriene oferă tot felul de  beneficii călătorilor săi dacă urmează să aveți două zboruri legate între ele printr-o escală, de obicei pe aeroportul unde își au baza.

Turkish Airlines ne pune la dispoziție programul său de fidelizare numit  TuristanbulSau cazare, doar că aici lucrurile sunt puțin mai complicate. Pentru a beneficia de o cameră pentru câteva ore, trebuie să întrunești mai multe condiții. Este recomandat să luați legătura în prealabil cu ei la hoteldesk@thy.com.

Dacă urmează să ai o escală mai lunga de 6 de ore, dar nu mai mult de 24 de ore, trebuie să știi ca Turkish Airlines oferă clienților săi un tur gratuit al orașului Istanbul. Turul ne vine în întâmpinare în 5 variante: între 08:30 și 11:00, între 09:00 și 15:00, între 09:00 și 18:00, între 12:00 și 18:00 și între 16:00 și 21:00.  Detalii complete despre tururi și orar găsiți aici.

Între 01 mai și 31 octombrie, se fac tururi pe malul Bosforului, între orele 18:00 și 23:00

 

Ce trebuie să faceți?

După ce v-ați debarcat din primul avion, după ce veți fi trecut de controlul pașapoartelor, trebuie să vă îndreptați spre ieșirea din Noul Aeroport Istanbul( de pe Sabiha Gokcen nu se fac astfel de tururi). Biroul Touristanbul se găsește în partea opusă a punctului de întâlnire numărul 4(Sosiri).  Trebuie să vă prezentați cu o jumătate de oră înainte de ora programată turului, însoțiți de pașaport și cartea de îmbarcare.

 

La ora stabilită, ghidul vorbitor de limbă engleză va însoți grupul pe traseul prestabilit. Acestea diferă în funcție de perioada zilei, iar cu excepția primului tur, toate celelalte au incluse și câte o masă (mic dejun, prânz sau cină).

Deplasarea în Istanbul se face cu autocarul/microbuzul în funcție de numărul de persoane, urmând ca traseul să fie făcut la pas ori să vă deplasați din loc în loc cu mijlocul de transport. Detalii complete găsiți la Tour Schedule.

 

Poți beneficia și de cazare gratuită, dacă escala ta e mai mare de 10 ore!

Dar atenție, în aceste 10 ore, nu trebuie să existe vreun alt zbor disponibil, operat de aceeași companie. Dacă de exemplu zbori din București spre Hurghada, cu escală în Istanbul și ai o escală de 16 ore așa cum am avut eu, nu vei beneficia de cazare, pentru că în aceste 16 ore, există alte zboruri din istanbul spre Hurghada. Probabil că ai ales această combinație, pe motive financiare.

Vei putea primi doar un tur turistic, ghidat, prin Istanbul, cu prânz sau cină incluse, după caz.

Pentru tur, escala trebuie să fie de cel puțin 6 ore, dar nu mai lungă de 24 ore.

 

Atenție! Pentru a intra pe teritoriul Turciei, cetățenii români au nevoie de pașaport!

(de orice tip: simplu, temporar, electronic, diplomatic sau de serviciu), având o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia și să dispună de cel puțin o filă goală. Nu avem nevoie de viză. Să vă asigurați că v-a fost aplicată ștampila de intrare în țară, deoarece lipsa ei poate duce la amenzi și/sau expulzare.

Întotdeauna am fugit de escalele lungi. Întrucât locuiesc undeva pe lângă Tulcea, iar drumul lung spre aeroport (mai bine de 5 ore), timpul pierdut pe la check-in , controale și imbarcare (alte 2-3 ore) la care să mai adaug și câteva ore de escală, reprezintă “rețeta de succes” către un zbor de coșmar. Și așa nu pot dormi în avion…

La momentul achiziționării biletelor de avion, a trebuit să țin cont de mai multe aspecte, unul fiind acela ca zborul spre Hurghada să fie a doua zi după cel de întoarcere din Italia. Astfel că am ales o combinație nu tocmai fericită, respectiv București – Hurghada, via Istanbul cu o escală de 15:40h. Se poate și mai mult? Daaa!

 

Încercați să nu aveți prea multe bagaje cu voi!

Am ajuns în Istanbul puțin dupa ora 11, fără bagaje pentru că le-am dat pe toate la cală și ar fi bine să procedați la fel. Doar cu o geant mica de mană, deplasarea prin imensul aeroport și apoi prin oras a fost floare la ureche. Eu am zburat pe Ataturk, la momentul respectiv. Acum toate zborurile ajung și pleacă de pe noul Aeroport din Istanbul. Dacă totuși mai aveși ceva bagaje la care vreți să renunțați pentru a nu vă plimba prin oraș cu ele, vedeți că există un loc de păstrare al bagajelor.

Pentru că am căscat ochii prin dutty free, am ratat turul de la ora 12 și m-am înscris la cel de la 16:00. Rețineți că acesta este un tur realizabil în mare parte la pas, pentru că este un tur cultural, așa că o condiție fizică bună se cam impune.

 

Cultural Walk Tour – La pas prin Istanbul. Turistanbul.

Acesta a fost un tur ghidat de o doamnă foarte amabilă, vorbitoare de limbă engleză, care în drumul nostru spre oraș, în autocar ne-a prezentat un preambul de informații despre Istanbul și ce ne oferă acesta.

Îmi doream de multă vreme să vizitez Istanbulul, așa că am profitat de ocazie și am reușit să văd câteva dintre importantele lui obiective turistice: Beyazit Square, Universitatea din Istanbul, Turnul Beyazit, Grand Bazaar, Moscheea Çorlulu Ali Pasha, Columna lui Constantine, Hippodrome Square, Fântana Germană, Obeliscul Egiptean, Moscheea Albastră, Catedrala Hagia Sophia.

 

Singură prin Istanbul

În tur este inclusă și cina

La sfârșitul turului am fost conduși către un restaurant drăguț, Deraliye unde ni s-a servit cina, una cu specific turcesc bineînțeles, cu preparate gustoase ale căror nume nu le mai rețin.  🙂 Restaurantul este situat chiar lângă Hagia Sophia Hotel 5*. Ceilalți din grup, majoritatea erau însoțiți, așa că s-au așezati grupați la masă. Aici am cunoscut o tipă super simpatică, egipteancă de origine culmea, care stătea de foarte mulți ani în Germania. Iar acum era în escală, în drumul spre casă, Alexandria. Trebuie să ajung și eu aici odată! Am discutat foarte multe cu ea, fiind mirată că sunt la a 8-a escapadă pe cont propriu în Egipt, chiar și acum când situația politică este un pic mai sensibilă. Între timp, am fost și pentru a 10-a oară. 🙂

 

 

Nu voi insista asupra obiectivelor turistice, pentru că au scris mulți alții despre ele, iar unii chiar au facut-o într-un mod frumos și corect. Iar eu după o vizită atât de scurtă, chiar nu-mi pot da cu părerea.

Cel mai mult m-a impresionat Bazarul așa cum era de așteptat. Am luat aleile la rând, mi-am delectat ochii cu tot felul de suvenire, iar gustul cu mai multe feluri de rahat turcesc. Cei care ați gustat din acesta de aici din bazar, știți probabil că e altă treabă.  Ce găsim noi prin magazine n-are absolut nici o legătură cu adevăratul turkish delight. M-am plimbat singură printre magazinele din bazar încercând cu mari eforturi să ignor strigăturile vânzătorilor. Nu m-am simțit chiar așa de hărțuită ca-n Egipt, dar tot enervant este. Urma să ajung din nou printre egipteni, așa că asta nu era decât o încălzire.

 

La pas prin Istanbul. Turistanbul

La pas prin Istanbul. Turistanbul

La pas prin Istanbul. Turistanbul

 

 

Mi-am pierdut prietenii prin Istanbul

Și pentru că întotdeauna trebuie să existe și câte o parte neaăteptată, ei bine nici de asta data n-a lipsit. Dar e minunat!!!! N-am fost singură, ci însoțită de Răzvan și încă o familie cu un copil mic, de puțin peste 4 anișori. Ai mei prieteni nu foarte interesați de obiective, au rămas în urmă și s-au pierdut. Eu cu ochii după fotografii și cu căștile-n urechi, ascultând ce spune ghida, nu mi-am dat seama de lipsa acestora. De abia când eram în curtea Moscheii Albastre, unde era plin de oameni. Ia-i de unde nu-s!  Nu ne-am mai putut găsi, era puhoi de turiști.

Pusă în fața situației de a alege să mă întorc după ei sau să continui turul cu grupul, am ales a doua variantă. Îmi era teamă că n-o să-i găsesc pe ai mei și nici grupul n-o să-l mai prind din urmă. Așa că am făcut turul singură, dar îngrijorată maxim. Ambele telefoane active în roaming erau la mine în geantă, precum și pașaportul iubitului meu. Funny, nu? Ne-am regăsit la sfârșitul turului, ei erau la autocar.

 

Totul e bine când se termina cu bine. Sau parțial bine. Ne-am întors în aeroport după sfârșitul excursiei, doar că încă mai aveam de așteptat, iar oboseala începea să ne răpună. După ce-am mâncat ceva prin aeroport, am început pe rând să dăm ocol panoului unde sunt afișate zborurile, doar-doar s-o afișa și-al nostru. Adevărul era că răbdarea dispăruse cu totul, iar ochii ni se închideau la propriu. Așteptând în zona porții de îmbarcare, am ațipit pe scaune, unul câte unul de zici că ne picase cu ceva. O escală de aproape 16 ore… nu-i de colo!

 

Sfat!

Aveți mare grijă când vă alegeți zborurile și combinațiile, gândiți-vă la toate aspectele! Chiar dacă un zbor cu o escală scurtă 2-3 ore este ceva mai scump, alegeți-l pe acesta. În tot timpul pierdut prin aeroport veți cheltui mult mai mult decât veți economisi pe bilet. Iar oboseala, credeți-mă o să vă răpună, oricât de mult credeț voi că veți rezista! 

Și pentru că totul să prindă contur în mintea voastră, vă las și câteva fotografii! Istanbulul este fascinant! Merită să-l descoperiți!

 

 

 

Ataturk Airport

Prima oprire, care avea să fie punct de întâlnire în caz că ne rătăcim. Bine ca am/au reținut!

 

Ghida Turkish ne face primele instructaje

Moscheea Albastră

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Locul unde dragii mei prieteni s-au pierdut de grup

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Eu am continuat turul, alături de grup, prin Hippodrome Square

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Fântana Germana

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Obeliscul Egiptean și cel al lui Theodosius

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Beyazit Mosque

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Singură prin Istanbul

La pas prin Istanbul. Turistanbul

La pas prin Istanbul. Turistanbul

La sfârșitul turului, o bere Efes a fost binevenită!

La pas prin Istanbul. Turistanbul

Acestea sunt principalele obiective turistice ale Istanbulului

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi de pe Facebook. Iar pentru mai multe fotografii interesante, vă propun să aruncați și o privire și pe Instagram!

Călătorii fascinante să aveți!


Citește și:

Cum să călătorești ca femeie într-o țară musulmană?

 

 

 

 

7 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: